MK BHADRAKUMAR - indianpunchline.com / Παρουσίαση Freepen.gr
Οι πιθανότητες η Ουκρανία να κάνει κάποιου είδους «διάσπαση» στη ρωσική πρώτη γραμμή μήκους 950 χιλιομέτρων δεν μπορεί να αποκλειστεί, αλλά είναι βέβαιο ότι θα ακολουθήσει μια ρωσική αντεπίθεση. Ένας πόλεμος χωρίς τέλος δε θα ταιριάζει στις δυτικές δυνάμεις.
Την περασμένη εβδομάδα, ο ανώτατος διοικητής του ΝΑΤΟ, στρατηγός του αμερικανικού στρατού Christopher Cavoli δήλωσε ότι ο ρωσικός στρατός που επιχειρεί στην Ουκρανία είναι μεγαλύτερος από όταν το Κρεμλίνο ξεκίνησε την ειδική στρατιωτική του επιχείρηση και οι Ουκρανοί «πρέπει να είναι καλύτεροι από τη ρωσική δύναμη που θα αντιμετωπίσουν» και να αποφασίσουν πότε και που θα χτυπήσουν.
Ο Κάβολι είπε πως η Ρωσία έχει στρατηγικό βάθος σε ανθρώπινο δυναμικό και έχει χάσει μόνο ένα πολεμικό πλοίο και περίπου 80 μαχητικά και τακτικά βομβαρδιστικά σε έναν αεροπορικό στόλο που αριθμεί περίπου 1.000 μονάδες μέχρι στιγμής. Ο στρατηγός αντέκρουσε απαλά τον Υπουργό Άμυνας Lloyd Austin και τον Αρχηγό του Γενικού Επιτελείου Στρατηγό Mark Milley που προπαγάνδιζαν πως η Ρωσία βρίσκεται στα πρόθυρα της ήττας.
Μιλώντας στο πάνελ της Βουλής την Τετάρτη, ο στρατηγός Καβόλι είπε: «Αυτός ο πόλεμος απέχει πολύ από το να τελειώσει». Την Πέμπτη, προχώρησε περισσότερο για να πει στη Γερουσία: «Νομίζω ότι [οι Ρώσοι] μπορούν να πολεμήσουν άλλο ένα χρόνο». Στην ακρόαση της Βουλής, ο Κάβολι είπε επίσης πως η δραστηριότητα των ρωσικών υποβρυχίων έχει μόνο αυξηθεί στο Βόρειο Ατλαντικό από την αρχή του πολέμου και καμία από τις στρατηγικές πυρηνικές δυνάμεις του Κρεμλίνου δεν έχει επηρεαστεί από τις επιχειρήσεις στην Ουκρανία.
Είπε σε ένα σημείο στη γραπτή του κατάθεση, «Οι ρωσικές αεροπορικές, θαλάσσιες, διαστημικές, κυβερνο-και στρατηγικές δυνάμεις δεν έχουν υποστεί σημαντική υποβάθμιση στον τρέχοντα πόλεμο. Επιπλέον, η Ρωσία πιθανότατα θα ξαναχτίσει τον μελλοντικό στρατό της σε μια μεγάλη και πιο ικανή χερσαία δύναμη… Η Ρωσία διατηρεί ένα τεράστιο απόθεμα ανεπτυγμένων και μη αναπτυγμένων πυρηνικών όπλων, τα οποία αποτελούν υπαρξιακή απειλή για τις ΗΠΑ».
Σαφώς, ολόκληρη η αφήγηση των ψεμάτων και της συσκότισης που δημιούργησαν οι νεοσυντηρητικοί στην Κυβέρνηση Μπάιντεν τον περασμένο χρόνο έχει αποκαλυφθεί. Ο ισολογισμός δείχνει πως δεν υπάρχει τίποτα που να δικαιολογεί το τεράστιο ποσό βοήθειας προς την Ουκρανία κατά τη διάρκεια του περασμένου έτους — άνω των 100 δισεκατομμυρίων δολαρίων, που είναι κατ' αναλογία πολύ περισσότερα από όσα είχαν ξοδέψει οι ΗΠΑ στα είκοσι χρόνια του πολέμου στο Αφγανιστάν.
Η μαρτυρία του στρατηγού Κάβολι ήρθε αμέσως μετά τα έγγραφα του Πενταγώνου που διέρρευσαν πρόσφατα, τα οποία παρουσίασαν μια ζοφερή εικόνα της κατάστασης της στρατιωτικής ετοιμότητας του Κιέβου και της έλλειψης εμπιστοσύνης της κυβέρνησης Μπάιντεν στο καθεστώς Ζελένσκι.
Τα έγγραφα του Πενταγώνου απηχούσαν, στην πραγματικότητα, μια μελέτη του Ιανουαρίου με τίτλο Avoiding a Long War από την RAND Corporation, η οποία συνιστούσε ότι «το πρωταρχικό συμφέρον των ΗΠΑ για την ελαχιστοποίηση των κινδύνων κλιμάκωσης θα πρέπει να αυξήσει το ενδιαφέρον των ΗΠΑ για την αποφυγή ενός μακροχρόνιου πολέμου (στην Ουκρανία). Εν ολίγοις, οι συνέπειες ενός μακροχρόνιου πολέμου - που κυμαίνονται από επίμονους αυξημένους κινδύνους έως οικονομική ζημιά - υπερβαίνουν κατά πολύ τα πιθανά οφέλη».
Πράγματι, φαίνεται ότι υπάρχει ένα σημαντικό ρεύμα αντίθετων απόψεων εντός του κατεστημένου ασφαλείας και άμυνας των ΗΠΑ, το οποίο εκτιμά ότι ο Πρόεδρος Μπάιντεν οδήγησε τις ΗΠΑ σε μια καταστροφική τροχιά πολιτικής που προορίζεται να έχει καταστροφικό αποτέλεσμα - μια ταπεινωτική ήττα στην Ουκρανία που μπορεί να βλάψει τη συμμαχία του ΝΑΤΟ, να αποδυναμώσει το διατλαντικό σύστημα και να διαβρώσει την αξιοπιστία των ΗΠΑ ως παγκόσμια δύναμη.
Καλά ενημερωμένοι βετεράνοι της κοινότητας πληροφοριών των ΗΠΑ θεωρούν τη διαρροή εγγράφων του Πενταγώνου ως μια μίνι ανταρσία. Ο πρώην αναλυτής της CIA, Ρέι ΜακΓκόβερν, είπε στο κινεζικό CGTN: «Πιστεύω ότι μπορεί να αποφάσισαν ορισμένοι ανώτεροι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής στο Πεντάγωνο στο υψηλότερο επίπεδο του Υπουργείου Άμυνας: «Ξέρετε, είναι ανόητο έργο στην Ουκρανία. Ίσως, πρέπει να αποκαλύψουμε την αλήθεια. Ίσως, πρέπει να εκθέσουμε ανθρώπους όπως ο Επικεφαλής του Επιτελείου Στρατού Milley και ο Υπουργός Austin για τα ψέματα που έχουν πει σχετικά με την πρόοδο της Ουκρανίας και τους Ρώσους που απλώς κονιορτοποιούνται. Και, ίσως, αυτό να σταματήσει αυτή τη διεύρυνση του πολέμου».
Την ίδια άποψη συμμερίζεται και ο γνωστός πρώην αναλυτής της CIA Λάρι Τζόνσον. Έγραψε: «Αυτό μοιάζει με ελεγχόμενη, κατευθυνόμενη διαρροή… το υλικό που διέρρευσε δεν είναι τυχαίο υλικό πληροφοριών. Έχει σχεδιαστεί για να λέει πολλές ιστορίες. Το πιο σημαντικό είναι η επιδείνωση των δυνατοτήτων της Ουκρανίας και τα μεγάλα εμπόδια που αντιμετωπίζουν οι Ηνωμένες Πολιτείες και το υπόλοιπο ΝΑΤΟ όσον αφορά την παροχή αεράμυνας, βλημάτων πυροβολικού, πυροβολαρχιών και αρμάτων μάχης. Με άλλα λόγια, η Ουκρανία θα συντριβεί και θα καεί».
Ο Τζόνσον πρόσθεσε, «Επιτρέψτε μου να προτείνω μια πιθανότητα για αυτήν τη διαρροή - να δημιουργήσετε ένα κατηγόρημα για τον εξαναγκασμό του Τζο Μπάιντεν από την εξουσία. Οι αποκαλύψεις στα απόρρητα έγγραφα δεν είναι κατασκευάσματα σχεδιασμένα να εξαπατήσουν τους Ρώσους. Ούτε είναι το είδος του υλικού για να συγκεντρώσει περισσότερη υποστήριξη από τις ΗΠΑ για τη διάθεση περισσότερων πόρων στη μαύρη τρύπα της Ουκρανίας. Αυτές οι διαρροές τροφοδοτούν το μιμίδιο πως η ομάδα Μπάιντεν είναι ανίκανη και θέτει σε κίνδυνο τα αμερικανικά συμφέροντα στο εξωτερικό».
Μην κάνετε λάθος, τέτοιες απόπειρες πραξικοπήματος από το Deep State δεν είναι κάτι καινούργιο στην προεδρική ιστορία των ΗΠΑ. Ένα ολόκληρο σύνολο υλικών που είναι διαθέσιμα σήμερα υποδηλώνει ότι η CIA πλαισίωσε τον Νίξον στην υπόθεση Γουότεργκεϊτ. Σήμερα, όλα αυτά συμβαίνουν στο πλαίσιο του Προέδρου Μπάιντεν που επιδιώκει μια δεύτερη θητεία στις εκλογές του 2024.
Όσο για τον ίδιο τον Ζελένσκι, έχει πλήρη επίγνωση πως η επιτυχία ή η αποτυχία της «αντεπιθέσεως» του θα είναι κρίσιμης σημασίας για τη συνεχή υποστήριξη της Δύσης. Λαμβάνοντας υπόψη όλα τα πράγματα, διαφαίνεται ένα ακατάστατο διπλωματικό σενάριο, ένα σενάριο που θα άνοιγε επίσης διαιρέσεις μεταξύ των δυτικών χωρών και στο οποίο η Κίνα θα μπορούσε να διαδραματίσει σημαντικότερο ρόλο.
Δεν υπάρχει καμία εγγύηση ότι η δημόσια υποστήριξη για τον πόλεμο αντιπροσώπων του Μπάιντεν θα διατηρηθεί μέχρι τις εκλογές του 2024. Αρκεί να πούμε πως είναι όλο και πιο αμφίβολο εάν ο Μπάιντεν θα θυσιάσει την προεδρία του στον πόλεμο της Ουκρανίας. Είναι βέβαια πρώτες μέρες. Ένα μεγάλο πλοίο χρειάζεται ένα μεγάλο τόξο για αναστροφή.
Οι Ρώσοι παίρνουν τις αποφάσεις τους με βάση τις δικές τους εκτιμήσεις. Υπήρξε μια αισθητή κλιμάκωση των ρωσικών επιδρομών εναντίον ουκρανικών στρατιωτικών εγκαταστάσεων. Έχουν αναφερθεί μαζικά πλήγματα βαθιά στις πίσω περιοχές του ουκρανικού στρατού.
Μια επίθεση την Κυριακή σε σιδηροδρομικές υποδομές και αποθήκες πυρομαχικών και καυσίμων στο Pavlograd, ένα σημαντικό κόμβο επικοινωνίας κοντά στην τέταρτη μεγαλύτερη πόλη της Ουκρανίας, το Dnepropetrovsk, ήταν ιδιαίτερα καταστροφική. Τα ουκρανικά στρατεύματα είχαν συγκεντρωθεί στο Pavlograd για μια επίθεση προς το Zaporozhye. Δύο τμήματα πυραύλων S-300 καταστράφηκαν.
Το Σαββατοκύριακο, ο πρώην πρόεδρος Ντμίτρι Μεντβέντεφ έγραψε στο κανάλι Telegram ότι η Ρωσία θα πρέπει να επιδιώξει τη «μαζική καταστροφή» του ουκρανικού προσωπικού και του στρατιωτικού εξοπλισμού και να επιφέρει τη «μέγιστη στρατιωτική ήττα» στις Ένοπλες Δυνάμεις της Ουκρανίας. Να αγωνιστεί για «την πλήρη ήττα του εχθρού και την οριστική ανατροπή του ναζιστικού καθεστώτος στο Κίεβο με την πλήρη αποστρατιωτικοποίηση ολόκληρης της επικράτειας της πρώην Ουκρανίας» και να προχωρήσει σε αντίποινα εναντίον βασικών προσωπικοτήτων της κυβέρνησης Ζελένσκι, «ανεξάρτητα από την τοποθεσία τους και χωρίς όρια».
Ο Μεντβέντεφ πρόσθεσε: «Διαφορετικά, δε θα ηρεμήσουν… και ο πόλεμος θα διαρκέσει για πολύ. Η χώρα μας δεν το χρειάζεται αυτό». Η διάθεση έχει γίνει άσχημη και η σύγκρουση πρόκειται να πάρει φαύλο τροπή, καθώς η διπλωματία έχει ναυαγήσει εντελώς.
Ο μήνας Μάιος έφτασε αλλά χωρίς την πολυαναμενόμενη ουκρανική «αντεπίθεση». Τα δυτικά ΜΜΕ εικάζουν ότι μπορεί να έρθει μέχρι τα τέλη Μαΐου. Υπάρχει επίσης η περιστροφή πως το Κίεβο είναι συνετό να «αγοράσει χρόνο».