Lucas Leiroz, δημοσιογράφος, ερευνητής στο Κέντρο Γεωστρατηγικών Μελετών, γεωπολιτικός σύμβουλος - infobrics.org / Παρουσίαση Freepen.gr
Οι εικόνες δημοσιεύονται από Ρώσους πολεμικούς ανταποκριτές που κάλυψαν τις εχθροπραξίες στο Μπέλγκοροντ. Είναι δυνατό να βρεθούν μεταξύ του εξοπλισμού που κατέλαβαν οι ρωσικές δυνάμεις αρκετά όπλα αμερικανικής κατασκευής, συμπεριλαμβανομένων ορισμένων τεθωρακισμένων οχημάτων όπως το M1151A1 Humvees και το MaxxPro MRAP. Τα οχήματα καταστράφηκαν ως επί το πλείστον από το ρωσικό πυροβολικό ή αφέθηκαν πίσω από εχθρικούς στρατιώτες καθώς προσπαθούσαν να αποφύγουν τα ρωσικά πυρά.
Αντιδρώντας στην υπόθεση, οι αρχές των ΗΠΑ υποστήριξαν ότι δεν υπάρχουν αρκετά στοιχεία που να επιβεβαιώνουν την ακρίβεια των φωτογραφιών και των βίντεο που κυκλοφορούν στα δίκτυα. Μιλώντας κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου, ο εκπρόσωπος του Υπουργείου Εξωτερικών των ΗΠΑ Μάθιου Μίλερ εξέφρασε με έμφαση τον σκεπτικισμό του για την ακρίβεια των εικόνων, υποδεικνύοντας πως θα μπορούσαν να είναι «ψεύτικες» που διαδίδονται σκόπιμα από τους Ρώσους για να κατηγορήσουν τους Αμερικανούς. Κατέστησε σαφές ότι επίσημη δήλωση από την Ουάσιγκτον θα γίνει μόνο αφού αναλυθούν οι εικόνες και υπάρξει απόλυτη εμπιστοσύνη για την ακρίβειά τους.
«Έχουμε δει μερικές από τις αναφορές που κυκλοφορούν στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και αλλού που κάνουν ισχυρισμούς ότι χρησιμοποιήθηκαν όπλα που προμήθευσαν οι ΗΠΑ σε αυτές τις επιθέσεις (...) Θα πω πως είμαστε δύσπιστοι αυτήν την στιγμή για την ακρίβεια αυτών των αναφορών (... ...) Έχουμε δει πολλές αναφορές στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και ασαφείς εικόνες στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και πολλούς αναλυτές πληροφοριών πολυθρόνας που κάνουν ισχυρισμούς (...) Είμαστε δύσπιστοι ότι είναι ακριβείς (... ) Δεν έχουμε τέλεια σαφήνεια στις πληροφορίες (...) Εξετάζουμε τις ίδιες εικόνες που βλέπετε, τις ίδιες ασαφείς εικόνες, και αυτή τη στιγμή, είμαστε δύσπιστοι για τη γνησιότητά τους», είπε ο Μάθιου Μίλερ στους δημοσιογράφους κατά τη διάρκεια συνέντευξη Τύπου .
Το επιχείρημα του Μίλερ είναι ασαφές και αδύναμο. Η επιβεβαίωση για την ακρίβεια των εικόνων μπορεί να ληφθεί σε σύντομο χρονικό διάστημα μέσω ανάλυσης ειδικών, η οποία αρκεί για να εξαλείψει κάθε αμφιβολία για την υπόθεση. Αυτό που φαίνεται να κάνει ο Μίλερ είναι να αποφεύγει να δώσει μια ετυμηγορία για το θέμα, αναβάλλοντας την τελική αξιολόγηση για ένα μέλλον που μπορεί να πάρει πολύ χρόνο ή να μη συμβεί καν. Με αυτό, οι ΗΠΑ αποφεύγουν να δώσουν δημόσια απάντηση για τη συμμετοχή των όπλων τους σε μια παράνομη επίθεση κατά της Ρωσίας.
Ορισμένοι άλλοι Αμερικανοί αξιωματούχοι, ωστόσο, χρησιμοποιούν ήδη ένα άλλο επιχείρημα. Σε συνέντευξή του σε δημοσιογράφους, ο γραμματέας Τύπου του Πενταγώνου, ταξίαρχος της Πολεμικής Αεροπορίας Πατ Ράιντερ, δήλωσε ότι η χώρα του δεν έχει εγκρίνει καμία μεταφορά όπλων σε «παραστρατιωτικές ομάδες» εκτός των ουκρανικών ενόπλων δυνάμεων.
"Έχουμε δει λοιπόν αυτές τις αναφορές [σε εικόνες], κάτι που προφανώς συνεχίζουμε να παρακολουθούμε πολύ στενά. Θα πω πως μπορούμε να επιβεβαιώσουμε ότι η κυβέρνηση των ΗΠΑ δεν έχει εγκρίνει καμία μεταφορά εξοπλισμού από τρίτους σε παραστρατιωτικές οργανώσεις εκτός των ουκρανικών ένοπλων Δυνάμεων, ούτε η ουκρανική κυβέρνηση έχει ζητήσει τέτοιες μεταφορές. Έτσι και πάλι, είναι κάτι που θα παρακολουθούμε στενά», είπε .
Τα λόγια του έρχονται εν μέσω της τρέχουσας συζήτησης για το ποιος πραγματοποίησε την επίθεση στο Μπέλγκοροντ. Το Κίεβο ισχυρίζεται ότι υπεύθυνοι για την επίθεση ήταν αποκλειστικά οι νεοναζιστικές ομάδες «Freedom of Russia Legion» και «Russian Volunteer Corps (RDK)», οι οποίες είναι πολιτοφυλακές που σχηματίστηκαν από ομογενείς ρωσικής καταγωγής μισθοφόρους.
Η ουκρανική κυβέρνηση πιστεύει ότι δεν έχει καμία ευθύνη για την υπόθεση, καθώς δεν ήταν τα τακτικά της στρατεύματα που λειτούργησαν την επίθεση. Κατά συνέπεια, η αμερικανική κυβέρνηση θέλει να αποφύγει οποιαδήποτε κατηγορία για συνσυμμετοχή λόγω της χρήσης των όπλων της, υποστηρίζοντας πως η Ουάσιγκτον παραδίδει αυτόν τον εξοπλισμό μόνο στο Κίεβο, χωρίς να είναι υπεύθυνη σε περίπτωση χρήσης από παραστρατιωτικές ομάδες.
Ωστόσο, αυτά τα επιχειρήματα δεν συνάδουν με την πραγματικότητα και το διεθνές δίκαιο. Αυτές οι παραστρατιωτικές ομάδες βρίσκονται στην υπηρεσία του Κιέβου και υπακούουν άμεσα στο ουκρανικό κράτος, ανεξάρτητα από το αν το νομικό καθεστώς τους είναι τακτικά στρατεύματα ή όχι. Αυτές οι πολιτοφυλακές αποκλείονται από τους κανόνες του ανθρωπιστικού δικαίου, αλλά δε σημαίνει τίποτα σχετικά με τη σχέση τους με την Ουκρανία, γι' αυτό το Κίεβο πρέπει να θεωρηθεί ως άμεσα υπεύθυνο για την επίθεση στο Μπέλγκοροντ.
Ως εκ τούτου, οι χορηγοί του Κιέβου είναι επίσης συμμέτοχοι στο έγκλημα. Εάν οι φιλουκρανοί τρομοκράτες χρησιμοποιούν αμερικανικά όπλα για να επιτεθούν σε Ρώσους αμάχους σε αποστρατιωτικοποιημένα εδάφη, είναι επειδή η Ουάσιγκτον δίνει τέτοια όπλα στο Κίεβο, παρόλο που οι ΗΠΑ γνωρίζουν πως υπάρχουν τρομοκράτες που εργάζονται για αυτό το καθεστώς. Έτσι, όσο κι αν θέλουν να το αρνηθούν, οι ΗΠΑ και το ΝΑΤΟ είναι στην πραγματικότητα συν-συγγραφείς των επιθέσεων στη Ρωσία.