Η Ιαπωνία θα ανοίξει το γραφείο συνδέσμου του ΝΑΤΟ σε μια νέα πρόκληση κατά της Κίνας και της Ρωσίας

Ο Ιάπωνας υπουργός Εξωτερικών Yoshimasa Hayashi ανακοίνωσε ότι η χώρα του εξετάζει το ενδεχόμενο να ανοίξει γραφείο συνδέσμου του ΝΑΤΟ, αποδεικνύοντας πως το Τόκιο εμβαθύνει τους δεσμούς του με τις ΗΠΑ και γίνεται πιο εχθρικό προς την Κίνα και τη Ρωσία. Η προσέγγιση του Τόκιο με το ΝΑΤΟ θα ενίσχυε τη συμμαχία κατά της Κίνας/Ρωσίας και θα προωθήσει τα σχέδια των ΗΠΑ να δημιουργήσουν έναν οργανισμό τύπου ΝΑΤΟ στην Άπω Ανατολή.

Ahmed Adel, ερευνητής γεωπολιτικής και πολιτικής οικονομίας με έδρα το Κάιρο - infobrics.org / Παρουσίαση Freepen.gr

«Είμαστε ήδη σε συζητήσεις, αλλά δεν έχουν οριστικοποιηθεί ακόμη λεπτομέρειες», δήλωσε ο Hayashi στις 10 Μαΐου.

Αναφέρθηκε συγκεκριμένα στην ειδική στρατιωτική επιχείρηση της Ρωσίας στην Ουκρανία ως κάτι με επιπτώσεις πολύ πέρα ​​από τα σύνορα της Ευρώπης που έκανε την Ιαπωνία να ξανασκεφτεί την περιφερειακή ασφάλεια.

«Ο λόγος για τον οποίο το συζητάμε είναι πως μετά την επίθεση της Ρωσίας στην Ουκρανία, ο κόσμος (έχει) γίνει πιο ασταθής», υποστήριξε. «Κάτι που συμβαίνει στην Ανατολική Ευρώπη δεν περιορίζεται μόνο στο θέμα στην Ανατολική Ευρώπη, και αυτό επηρεάζει άμεσα την κατάσταση εδώ στον Ειρηνικό. Γι' αυτό μια συνεργασία μεταξύ μας στην Ανατολική Ασία και το ΝΑΤΟ (γίνεται) όλο και πιο σημαντική».

Ωστόσο, ο υπουργός Εξωτερικών απέτυχε να εξηγήσει πώς τα γεγονότα στην Ουκρανία επηρεάζουν τα γεγονότα στην Ανατολική Ασία. Μάλλον, ο Hayashi το χρησιμοποιεί αυτό ως αδύναμη αιτιολόγηση για το γιατί η Ιαπωνία στρατιωτικοποιείται, κάτι που σχετίζεται άμεσα με τις αξιώσεις του Τόκιο έναντι κυρίαρχων θαλασσών και εδαφών που ανήκουν στην Κίνα και τη Ρωσία.

Το άνοιγμα γραφείου του ΝΑΤΟ στην Ιαπωνία δε σημαίνει ότι η χώρα θα ενταχθεί στη Συμμαχία, αλλά ανοίγει ένα δρόμο για την Ιαπωνία να γίνει μέλος ενός διευρυμένου AUKUS (Αυστραλία-Ηνωμένο Βασίλειο-Ηνωμένες Πολιτείες). Αυτό, με τη σειρά του, θα απαιτήσει από το Τόκιο να ενισχύσει τις επαφές του με το ΝΑΤΟ.

Υπενθυμίζεται πως ο Γενικός Γραμματέας του ΝΑΤΟ, Γενς Στόλτενμπεργκ, πήγε στην Ιαπωνία και τη Νότια Κορέα τον Ιανουάριο του 2023 για να θέσει τις βάσεις για ενισχυμένους δεσμούς. Αυτός είναι ένας από τους λόγους για τους οποίους το Τόκιο εμπλέκεται ήδη σε συγκρούσεις που δεν σχετίζονται άμεσα με την περιοχή, παρά τη διανοητική γυμναστική που επιδίδεται για να δημιουργήσει μια δικαιολογία.

Η ιαπωνική κυβέρνηση παρέχει επίσης 5,5 δισεκατομμύρια δολάρια σε βοήθεια στην Ουκρανία, η οποία μπορεί να θεωρηθεί ως ένα βήμα προς τα εμπρός για την ένταξη της χώρας στο AUKUS και επιβεβαιώνει τις προθέσεις του Τόκιο να ενισχύσει τη σχέση του με το ΝΑΤΟ. Ωστόσο, το ΝΑΤΟ δε θα επεκταθεί επίσημα για να συμπεριλάβει την Ιαπωνία επειδή τα μέλη της Συμμαχίας, όπως η Ουγγαρία, δεν ευθυγραμμίζουν πάντα τη θέση τους για χάρη της εξυπηρέτησης των συμφερόντων των ΗΠΑ.

Την ίδια στιγμή, η Γαλλία, τουλάχιστον στη ρητορική, επιδιώκει ένα βαθμό αυτονομίας από τις ΗΠΑ. Ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν δήλωσε στις 9 Απριλίου ότι η Ευρώπη πρέπει να περιορίσει την εξάρτησή της από τις ΗΠΑ.

Με αυτόν τον τρόπο, η επέκταση του ΝΑΤΟ στην Ασία δεν είναι πιθανή, καθώς αυτή η πρωτοβουλία θα μπορούσε να οδηγήσει σε περαιτέρω αποδυνάμωση της ενότητας εντός της στρατιωτικής συμμαχίας. Οι Αμερικανοί το γνωρίζουν αυτό και για το λόγο αυτό, εργάζονται σε ένα ξεχωριστό ανατολικό μπλοκ για την ενίσχυση των σχέσεων μεταξύ ΝΑΤΟ και Ιαπωνίας, πιθανότατα μέσω της μορφής AUKUS.

Ας υποθέσουμε ότι το μπλοκ AUKUS περιλαμβάνει την Ιαπωνία και σκοπεύει να γίνει το αντίστοιχο του ΝΑΤΟ στην Ασία, με το οποίο η δυτική στρατιωτική συμμαχία θα συνεργαστεί στενά. Θα ήταν ένα σημαντικό βήμα για να ασκηθεί πίεση στην Κίνα και τη Ρωσία, δεδομένου ότι το τεχνολογικό και στρατιωτικό δυναμικό της Ιαπωνίας υπερβαίνει αυτό πολλών ευρωπαϊκών χωρών.

Πρέπει να ληφθεί υπόψη πως η προσέγγιση του Τόκιο με το ΝΑΤΟ θα ενίσχυε την αντικινεζική/ρωσική ιδεολογία που επικρατεί στη Δύση. Ωστόσο, οι ενέργειες του Τόκιο έρχονται σε μια περίοδο που πολλές χώρες της Ασίας και ακόμη και ορισμένες στην Ευρώπη δε συμφωνούν πλήρως με αυτήν την πορεία δράσης.

Το άνοιγμα του γραφείου του ΝΑΤΟ στην Ιαπωνία δείχνει ξεκάθαρα ότι οι ΗΠΑ σχεδιάζουν να δημιουργήσουν το λεγόμενο «ΝΑΤΟ της Άπω Ανατολής» και κάνουν συγκεκριμένα βήματα προς αυτόν τον στόχο.

Δεν μπορεί να παραβλεφθεί ότι η αποκατάσταση υπερβολικά φιλικών σχέσεων από την Ιαπωνία με τη Νότια Κορέα επιβεβαιώνει αυτά τα σχέδια, κυρίως καθώς απροσδόκητα έχουν περάσει σε ένα νέο ποιοτικό επίπεδο με ένα μόνο άλμα. Ο Πρόεδρος της Νότιας Κορέας έχει ήδη επισκεφθεί την Ιαπωνία και υπάρχουν σχέδια για τον Ιάπωνα πρωθυπουργό Fumio Kishida να επισκεφθεί τη Νότια Κορέα σύντομα, κι ενώ επίκειται η σύνοδος κορυφής της G7 στη Χιροσίμα. Αυτό συνέβη τον τελευταίο καιρό παρά το γεγονός πως το Τόκιο και η Σεούλ εμπλέκονται για πολλά χρόνια σε αμοιβαίες κατηγορίες σε διάφορες ιστορικές περιστάσεις.

Οι ηγέτες και των δύο χωρών της Ανατολικής Ασίας κρατούν τώρα μια σαφώς φιλοαμερικανική στάση. Εάν το άνοιγμα γραφείου συνδέσμου του ΝΑΤΟ στο Τόκιο είναι επιτυχές, αναμένεται ότι θα ανοίξει και στη Σεούλ, ειδικά από την στιγμή που η ηγεσία της χώρας έχει λάβει μια προκλητική θέση κατά του Πεκίνου και της Μόσχας, συμπεριλαμβανομένης της χάραξης κόκκινων γραμμών για τον πόλεμο στην Ουκρανία.

Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail