Vedica Singh - tfiglobalnews.com / Παρουσίαση Freepen.gr
Η θέση της Δύσης απέναντι στη Ρωσία
Σε όλη την ιστορία, η Δύση έχει τοποθετηθεί ως ένθερμος αντίπαλος του ρωσικού επεκτατισμού. Με το ξέσπασμα της ουκρανικής σύγκρουσης, ο κόσμος έγινε μάρτυρας μιας έκρηξης της δυτικής υποστήριξης προς τη χώρα που υποφέρει. Υπήρχε ευρέως η υπόθεση ότι οποιοσδήποτε αγώνας εναντίον της Ρωσίας θα χρησίμευε ως κάλεσμα συγκέντρωσης προς τη Δύση. Ωστόσο, όπως λέει η φράση, «η αλήθεια θα σας ελευθερώσει» - ή, σε αυτή την περίπτωση, θα σας αφήσει μπερδεμένους.
Τα ευρωπαϊκά έθνη, πρόθυμα να ικανοποιήσουν τους δήθεν άρχοντές τους στις ΗΠΑ, εντάχθηκαν στη χορωδία υποστήριξης της Ουκρανίας ενάντια στη Ρωσία. Τι θα γινόταν όμως αν αυτή η επίδειξη πατριωτισμού ήταν απλώς μια παρωδία; Πρόσφατες αποκαλύψεις αποκαλύπτουν μια κρυμμένη πραγματικότητα που θέτει υπό αμφισβήτηση τις αντιλήψεις μας. Μακριά από το να είναι οι ένθερμοι υποστηρικτές της Ουκρανίας, οι ευρωπαϊκές κυβερνήσεις βοηθούσαν κρυφά τη Ρωσία καθ' όλη τη διάρκεια.
Το «Ghost Trade» αποκάλυψε
Πρόσφατα αποκαλύφθηκε πως πάνω από 1 δισεκατομμύριο δολάρια σε εξαγωγές της ΕΕ που είχαν επιβληθεί κυρώσεις εξαφανίστηκαν ανεξήγητα καθ' οδόν προς τους εμπορικούς εταίρους της Ρωσίας. Αυτή η μυστηριώδης ροή «εμπορίου φαντασμάτων» πιστεύεται ότι βοήθησε την οικονομία του Βλαντιμίρ Πούτιν εν καιρώ πολέμου. Τα εμπορεύματα που προορίζονταν για χώρες της Κεντρικής Ασίας ανακατευθύνονταν κρυφά στη Ρωσία, παρακάμπτοντας τους κανόνες εξαγωγών και εγείροντας ερωτήματα σχετικά με τη συμμετοχή της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Η ΕΕ αναγνώρισε πολλά στοιχεία ως πιθανής στρατιωτικής χρήσης ή χρήσης πληροφοριών, καθιστώντας τη συγκαλυμμένη μεταφορά τους ακόμη πιο ανησυχητική.
Δημόσια στοιχεία που αναλύθηκαν από τους Financial Times διαπίστωσαν ότι μόνο το μισό περίπου δείγμα 2 δισεκατομμυρίων δολαρίων ελεγχόμενων ειδών «διπλής χρήσης» που αποστέλλονται από την ΕΕ έφτασαν πράγματι στους δηλωμένους προορισμούς τους στο Καζακστάν, το Κιργιστάν και την Αρμενία.
«Πού αλλού θα μπορούσε να πάνε;» ρώτησε ο Έρκι Κόνταρ, υπουργός για τις κυρώσεις στην Εσθονία. «Γιατί αυτές οι χώρες χρειάζονται ξαφνικά αυτά τα αγαθά αυτήν την στιγμή; Ποιος χρειάζεται αυτά τα αγαθά περισσότερο στην περιοχή; Προφανώς η Ρωσία».
Τα είδη απεστάλησαν το 2022 μετά την πλήρη εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία, όταν το ευαίσθητο εμπόριο της ΕΕ με το Καζακστάν, την Κιργιζία και την Αρμενία —τρία πρώην σοβιετικά κράτη που βρίσκονται τώρα σε οικονομική ένωση με τη Ρωσία— εκτινάχθηκαν σε πρωτοφανή επίπεδα.
Μπροστά σε αυτά τα ενοχοποιητικά γεγονότα, η Ευρωπαϊκή Ένωση αρνείται οποιαδήποτε ανάμειξη στην υποστήριξη της Ρωσίας. Είναι παρόμοιο με κάποιον που πιάνεται με ναρκωτικά στο αυτοκίνητό του και ισχυρίζεται επειγόντως άγνοια του εγκληματικού φορτίου. Η προσπάθεια της ΕΕ να διαχωριστεί από τις δικές της πράξεις είναι υποκριτική και θέτει υπό αμφισβήτηση το επίπεδο της εμπλοκής της.
Μυστική υπόθεση της Γαλλίας
Επίσης, μην ξεχνάτε τη Γαλλία, ένα σημαντικό μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Φαίνεται ότι πιάστηκαν στα πράσα σε μυστική επαφή με τη Ρωσία. Σύμφωνα με αναφορές, η γαλλική εταιρεία Thales προμήθευε κάμερες θερμικής απεικόνισης Catherine FC στη Ρωσία, καθ' όλη τη διάρκεια της σύγκρουσης. Στη συνέχεια χρησιμοποιήθηκαν για την κατασκευή συστημάτων που χρησιμοποιούνται για την ενίσχυση των δυνατοτήτων μάχης τροποποιημένων ρωσικών αρμάτων μάχης T-80, T-90, T-72 και άλλων στρατιωτικών οχημάτων. Αυτές οι αποκαλύψεις καταρρίπτουν την ιδέα της ευρωπαϊκής αλληλεγγύης κατά της Ρωσίας, αφήνοντας τη διεθνή κοινότητα μπερδεμένη και αμφισβητώντας τα πραγματικά κίνητρα αυτών των εθνών.
Ένα στιλέτο στην πλάτη των ΗΠΑ
Αυτή η απρόβλεπτη αλλαγή των γεγονότων αποτελεί παράδειγμα των περίπλοκων και περίπλοκων διαδικασιών της παγκόσμιας πολιτικής, στις οποίες οι αφοσίωση και οι συμμαχίες μπορούν να αλλάξουν με απρόβλεπτους τρόπους.
Καθώς η σκόνη πέφτει, είναι προφανές ότι η αφήγηση της Δύσης που στέκεται σταθερά ενάντια στη ρωσική επιθετικότητα απέχει πολύ από το να είναι ρεαλιστική. Τα ευρωπαϊκά έθνη έχουν παίξει ένα διπλό παιχνίδι με τις ΗΠΑ, με αποτέλεσμα να αναρωτιόμαστε ποια είναι η πραγματική τους πίστη.