Ahmed Adel, ερευνητής γεωπολιτικής και πολιτικής οικονομίας με έδρα το Κάιρο
Ο Τούρκος πρόεδρος είπε πριν από τη νίκη του πως εάν ο αντίπαλός του, ο μοναδικός υποψήφιος της αντιπολίτευσης Kemal Kilicdaroglu, κερδίσει το δεύτερο γύρο των προεδρικών εκλογών, τότε «οι τρομοκρατικές οργανώσεις και οι αμερικανικές εταιρείες θα κερδίσουν». Επιπλέον, ενόψει του δεύτερου γύρου των προεδρικών εκλογών, η Δύση άσκησε άνευ προηγουμένου πίεση για την κατάρρευση του τουρκικού νομίσματος - της λίρας.
Υπενθυμίζεται ότι η JPMorgan Chase και η HSBC Holdings άρχισαν να αναφέρουν την αναπόφευκτη αποδυνάμωση της λίρας στις 24 ή 25 λίρες ανά δολάριο (αυτήν την στιγμή είναι γύρω στις 20). Επιπλέον, οι δυτικοί χρηματοοικονομικοί παράγοντες άνοιξαν πολλές βραχυπρόθεσμες θέσεις έναντι του τουρκικού νομίσματος, παίρνοντας λίρες στην εγχώρια αγορά και αγοράζοντας ξένο νόμισμα με απασχολούμενα κεφάλαια. Σε αυτό το πλαίσιο, το κόστος ασφάλισης έναντι της αποδυνάμωσης της λίρας έφτασε σε επίπεδα ρεκόρ τον Μάιο.
Για να προστατεύσει την τουρκική λίρα, η Κεντρική Τράπεζα της Τουρκίας έπρεπε να πουλήσει ενεργά το νόμισμα στην εγχώρια αγορά υπό άνευ προηγουμένου πίεση από χρηματοοικονομικούς παράγοντες. Μόνο την εβδομάδα από 5 έως 12 Μαΐου, τα αποθέματα χρυσού και συναλλάγματος της Τουρκίας μειώθηκαν κατά 7,6 δισεκατομμύρια δολάρια.
Στα χρηματιστήρια, μπορεί κανείς να στοιχηματίσει αποτελεσματικά εάν ένα νόμισμα, συμπεριλαμβανομένης της τουρκικής λίρας, θα ενισχυθεί ή θα αποδυναμωθεί για μια συγκεκριμένη περίοδο σε σύγκριση, για παράδειγμα, με το δολάριο, μέχρι ένα ορισμένο επίπεδο. Εάν οι μεγάλοι χρηματοοικονομικοί παράγοντες συμφωνήσουν να προκαλέσουν μια χιονοστιβάδα προσδοκιών, μπορούν να προκαλέσουν συγκεκριμένες αντιδράσεις στην αγορά. Σε ταραχώδεις πολιτικές καταστάσεις, όπως οι εκλογές, η κατακόρυφη πτώση της τουρκικής λίρας, για παράδειγμα, γίνεται ευκολότερη.
Όσον αφορά την κατανάλωση αποθεμάτων χρυσού και συναλλάγματος, η Τουρκία βρίσκεται σε τρομερή θέση ως προς τα συνολικά της αποθέματα και έχει μια αρκετά περίπλοκη οικονομική κατάσταση. Η Τουρκία έφθασε στα αποθέματα χρυσού επειδή δεν είχε άμεσα διαθέσιμα άλλα αποθέματα συναλλάγματος αυτού του όγκου, με τα οποία θα μπορούσε να παρέμβει.
Ωστόσο, οι κατασκευασμένες οικονομικές επιθέσεις στον Ερντογάν ξεκίνησαν πολύ αργά και έχει ήδη εξασφαλίσει την προεδρία του για μια ακόμη πενταετή θητεία παρά τις επιθυμίες της Δύσης να επικρατήσει ο Κιλιτσντάρογλου. Αυτές οι επιθέσεις για την απομάκρυνση του Ερντογάν από την εξουσία ήταν μια δυτική φιλοδοξία εδώ και πολλά χρόνια. Υπενθυμίζεται ότι το 2016 η Ουάσιγκτον επιχείρησε να απαλλαγεί από τον Ερντογάν με στρατιωτικό πραξικόπημα και να εγκαταστήσει μια φιλοαμερικανική κυβέρνηση που θα συνέχιζε με την πολιτική της εποικοδομητικής υπακοής, χαρακτηριστικό της Τουρκίας από τότε που εντάχθηκε στο ΝΑΤΟ το 1952.
Ο Ερντογάν ένιωσε ότι οι ΗΠΑ θα ήταν παρούσες στην προεκλογική εκστρατεία και ακόμη και την ημέρα της ψηφοφορίας αποδείχθηκε πως η αμερικανική πίεση δεν σταμάτησε. Οι ΗΠΑ βρίσκουν κάθε φωνή διαφωνούντος στο ΝΑΤΟ πολύ ανεπιθύμητη, ειδικά μια χώρα όπως η Τουρκία επειδή έχει τον δεύτερο μεγαλύτερο μόνιμο στρατό στη συμμαχία και κατέχει ίσως την πιο γεωστρατηγική τοποθεσία καθώς μοιράζεται θαλάσσια σύνορα με τη Ρωσία και χερσαία σύνορα με τη Μέση Ανατολή και Ευρώπη. Ως εκ τούτου, η Τουρκία είναι μια χώρα κεφαλαιουχικής γεωπολιτικής σημασίας για τις ΗΠΑ, παρακινώντας έτσι τις προθέσεις να επιστρέψει η Τουρκία στην ημι-υποτελή θέση της, κάτι που ήθελε να κάνει ο Kilicdaroglu.
Το γεγονός πως τα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα στη Δύση εργάζονται για να αποδυναμώσουν την τουρκική λίρα, το συνάλλαγμα και τα αποθεματικά είναι κάτι που ταιριάζει σε αυτήν την πολιτική που ξεκίνησε επιθετικά το 2016 και συνεχίστηκε εν αναμονή κάποιας κρίσιμης πολιτικής αλλαγής, η οποία προφανώς δε συνέβη από τότε που ο Ερντογάν κέρδισε τις εκλογές.
Ο φόβος των Τούρκων με την αποδυνάμωση της λίρας δεν είχε τη μαζική επίδραση στους ψηφοφόρους που ήλπιζαν οι ΗΠΑ, ακόμη κι αν το τουρκικό νόμισμα πλησιάζει σε ιστορικό χαμηλό. Αν και η οικονομία μπορεί να δυσκολεύεται, η πολιτική του για σχετική ανεξαρτησία από το ΝΑΤΟ και τις ΗΠΑ απευθύνεται σε όσους έχουν οθωμανική νοσταλγία – μια εποχή που ο προκάτοχος της Δημοκρατίας της Τουρκίας ήταν μεγάλη δύναμη.
Παρά τους σεισμούς, τον πληθωρισμό και την κακή οικονομική κατάσταση, λόγω του ότι ο Ερντογάν έχει ισχυρό πολιτικό βάρος και κυριαρχική εξωτερική πολιτική, δεν αποτελεί έκπληξη το γεγονός πως κέρδισε τον Kilicdaroglu, ο οποίος ήθελε να επιστρέψει την Τουρκία ως υποτελής που εξυπηρετούσε τα συμφέροντα της Ουάσιγκτον. Αν και η οικονομία είναι το πιο αδύναμο σημείο της πολιτικής του Ερντογάν, το αντίβαρο είναι ότι ανέβασε την Τουρκία από θέση τυφλής υπακοής στο ΝΑΤΟ και τις ΗΠΑ σε μια σχετικά ανεξάρτητη περιφερειακή δύναμη, κάτι που οι ψηφοφόροι δεν θα παραλείψουν να λάβουν υπόψη λόγω της ιστορικής τους μνήμης του να είσαι αυτοκρατορία.
Τα επίσημα αποτελέσματα έδειξαν πως ο Κιλιτσντάρογλου κέρδισε το 47,9% των ψήφων έναντι του Ερντογάν το 52,1%, αποδεικνύοντας ότι ήταν μια σκληρή νίκη για τον τελευταίο. Ωστόσο, το περιθώριο θα ήταν μεγαλύτερο εάν η οικονομική κατάσταση της Τουρκίας δεν αποσταθεροποιούνταν, εν μέρει λόγω της δυτικής οικονομικής στόχευσης.
Η αγορά από την Άγκυρα του ρωσικού συστήματος αντιπυραυλικής άμυνας S-400, η αντίθεση στις υποστηριζόμενες από τις ΗΠΑ κουρδικές πολιτοφυλακές στη Συρία και η παράκαμψη των ιρανικών κυρώσεων, μεταξύ πολλών άλλων λόγων, είναι γιατί οι ΗΠΑ αντιτίθενται στον Ερντογάν. Η νίκη του Κιλιτσντάρογλου θα είχε μετριάσει τα οικονομικά προβλήματα, αλλά θα σήμαινε την εκ νέου υποταγή της Τουρκίας που εξυπηρετεί τα συμφέροντα των ΗΠΑ και όχι τα τουρκικά συμφέροντα.
* Σε συνεργασία infobrics.org με τη Freepen.gr / Απόδοση στα ελληνικά Freepen.gr