Vedica Singh - tfiglobalnews.com / Παρουσίαση Freepen.gr
Στη συμφωνία Rafale της Ινδονησίας Γαλλίας, η παραγγελία αποτελεί μέρος μιας μεγαλύτερης αγοράς 42 αεροσκαφών από την Τζακάρτα για τον εκσυγχρονισμό της αεροπορίας της. Σύμφωνα με το δημοσίευμα, η χώρα της Νοτιοανατολικής Ασίας έχει ήδη εξασφαλίσει κεφάλαια για τα πρόσθετα Rafales καθώς και τους πυραύλους αέρος-αέρος που θα εγκατασταθούν σε αυτά. Η συμφωνία θα μπορούσε να επισημοποιηθεί κατά τη διάρκεια του επικείμενου ταξιδιού του Υπουργού Άμυνας της Ινδονησίας Prabowo Subianto στο Παρίσι. Η παραγγελία για την τελική παρτίδα των 18 μαχητών Rafale είναι επίσης πιθανή τους επόμενους μήνες.
Η Prabowo υπέγραψε συμβόλαιο 1,1 δισεκατομμυρίων δολαρίων τον Σεπτέμβριο του 2022 για την παράδοση έξι Rafales.
Στρατιωτικές συμφωνίες της Ινδονησίας
Τώρα, ας πάμε πίσω στις 10 Φεβρουαρίου, όταν μέσα σε 24 ώρες ανακοινώθηκαν αγορές δισεκατομμυρίων δυτικών μαχητικών αεροσκαφών από το υπουργείο Άμυνας της Ινδονησίας στο πλαίσιο δύο μεγάλων συμβάσεων. Η πρώτη ήταν μια συμφωνία 8,1 δισεκατομμυρίων δολαρίων για 42 γαλλικά δικινητήρια ελαφρά μαχητικά αεροσκάφη Rafale και η δεύτερη ήταν μια αγορά 13,9 δισεκατομμυρίων δολαρίων για 36 αμερικανικά μαχητικά F-15 Eagle βαρέων βαρών. Οι ινδονησιακές εξαγορές νέων μοιρών υποδηλώνουν τις προθέσεις της Ινδονησίας να επεκτείνει τον στόλο της χώρας. Και ποιον έδειξε η Ινδονησία ως πιθανό προμηθευτή; Γαλλία και ΗΠΑ. Όμως, η συμφωνία για τα Rafale για την απόκτηση ενός επιπλέον στόλου 18 τζετ από τη Γαλλία υπονοεί κάτι.
Η είδηση πως η Ινδονησία ζήτησε από τη Γαλλία επιπλέον 18 αεροσκάφη Rafale είναι μια σιωπηλή αλλά ισχυρή δήλωση προς τον κόσμο, που σηματοδοτεί μια μετατόπιση της εξουσίας από τις ΗΠΑ και προς μια νέα εποχή παγκόσμιας ισορροπίας. Η θαρραλέα απόφαση της Ινδονησίας ανοίγει ένα νέο κεφάλαιο στις διεθνείς σχέσεις, υποδεικνύοντας την αυξανόμενη εμπιστοσύνη των κυβερνήσεων για απόκλιση από τη συμβατική τάξη ανωτερότητας των ΗΠΑ.
Αν θυμάστε ξεκάθαρα, πριν από ένα χρόνο, ο θείος Τζο έδωσε ένα σημαντικό πλήγμα στον Εμανουέλ Μακρόν όταν έπεισε την Αυστραλία να ακυρώσει τη συμφωνία για τα υποβρύχια με τη Γαλλία. Η νέα συμφωνία έγινε γνωστή ως «AUKUS», όπου οι ΗΠΑ και το Ηνωμένο Βασίλειο υποσχέθηκαν να εκπληρώσουν τις ανάγκες πυρηνικών υποβρυχίων της Αυστραλίας.
Οι ΗΠΑ χάνουν την επιρροή τους από τη Γαλλία
Από τότε, πολλά έχουν αλλάξει και για τις δύο χώρες. Η Γαλλία δεν είναι πλέον λάτρης της αμερικανικής διπλωματίας και φαίνεται να γίνεται επικίνδυνη. Ο Μακρόν καταστρέφει την αμερικανική στρατιωτική ηγεμονία τούβλο προς τούβλο και ο Μπάιντεν απλώς ξύνει το κεφάλι του. Από τότε που η Γαλλία παραγκωνίστηκε από την AUKUS, η χώρα έχει υπογράψει συμφωνίες με πολλές χώρες όπως τα ΗΑΕ, την Ινδία και διάφορες ευρωπαϊκές χώρες. Αυτή η αλλαγή εξουσίας δεν πέρασε απαρατήρητη, με στρατιωτικούς εμπειρογνώμονες και πολιτικούς να βλέπουν την αυξανόμενη εξέχουσα θέση της Γαλλίας στην παγκόσμια αγορά όπλων. Οι κάποτε πανίσχυρες Ηνωμένες Πολιτείες φαίνεται να έχουν χάσει το πλεονέκτημά τους σε αυτόν τον κρίσιμο τομέα, καθώς η Γαλλία ανεβαίνει για να πάρει τη θέση της ως ηγέτης στην στρατιωτική τεχνολογία.