Γιατί τα δυτικά μέσα ενημέρωσης λένε ψέματα για το ρόλο της Ρωσίας στο Σουδάν;

Ακολουθήστε με τώρα. Αυτό δεν είναι περίπλοκο. Η Ρωσία κατέληξε σε δοκιμαστική συμφωνία με την κυβέρνηση του Σουδάν για την κατασκευή βάσης για το ρωσικό ναυτικό στις ακτές του Σουδάν. Ωστόσο, τα μέσα ενημέρωσης υποστηρίζουν ότι η Μόσχα βρίσκεται πίσω από το τρέχον αντιπραξικόπημα από τη Δύναμη Ταχείας Ασφάλειας γνωστή και ως RSF, η οποία προσπαθεί να αντικαταστήσει την κυβέρνηση που κατέληξε στη συμφωνία με τη Ρωσία. Εδώ είναι ένα παράδειγμα:

Larry Johnson - sonar21.com / Παρουσίαση Freepen.gr

Η ρωσική ομάδα μισθοφόρων Βάγκνερ προμήθευε την παραστρατιωτική ομάδα Δυνάμεων Ταχείας Υποστήριξης (RSF) σε μάχες εναντίον του σουδανικού στρατού, σύμφωνα με το CNN.

Εντάξει. Ας δούμε μερικά άλλα βασικά γεγονότα που αναφέρουν τα μέσα ενημέρωσης:

Το Σουδάν είναι χωρίς κοινοβούλιο από τότε που μια λαϊκή εξέγερση οδήγησε σε στρατιωτική ανατροπή του μακροχρόνιου αυταρχικού Omar al-Bashir τον Απρίλιο του 2019. Η χώρα έχει βυθιστεί στο πολιτικό χάος αφού με ένα στρατιωτικό πραξικόπημα του Οκτωβρίου 2021 εκτροχιάστηκε η βραχύβια μετάβασή της στη δημοκρατία.

11 Φεβρουαρίου 2023 — Ο κυβερνών στρατός του Σουδάν ολοκλήρωσε την αναθεώρηση της συμφωνίας με τη Ρωσία για την κατασκευή ναυτικής βάσης στην Ερυθρά Θάλασσα στην αφρικανική χώρα, δήλωσαν το Σάββατο δύο Σουδανοί αξιωματούχοι. Είπαν πως η συμφωνία περιμένει τον σχηματισμό μιας πολιτικής κυβέρνησης και ενός νομοθετικού σώματος που θα επικυρωθεί πριν τεθεί σε ισχύ.

Η συμφωνία επιτρέπει στη Ρωσία να δημιουργήσει μια ναυτική βάση με έως και 300 Ρώσους στρατιώτες και να διατηρεί ταυτόχρονα έως και τέσσερα πλοία του πολεμικού ναυτικού, συμπεριλαμβανομένων και πυρηνικών, στο στρατηγικό λιμάνι του Σουδάν στην Ερυθρά Θάλασσα. Η βάση θα διασφάλιζε την παρουσία του ρωσικού ναυτικού στην Ερυθρά Θάλασσα και τον Ινδικό Ωκεανό και θα απαλλάξει τα πλοία του από την ανάγκη για μεγάλα ταξίδια για να φτάσουν στην περιοχή, σύμφωνα με τον Βίκτορ Μποντάρεφ, πρώην αρχηγό της ρωσικής αεροπορίας. Σε αντάλλαγμα, η Ρωσία θα παράσχει στο Σουδάν όπλα και στρατιωτικό εξοπλισμό. Η συμφωνία θα έχει διάρκεια 25 ετών, με αυτόματες παρατάσεις για περιόδους 10 ετών, εάν καμία πλευρά δεν έχει αντίρρηση.

22 Φεβρουαρίου 2022 — Ο στρατηγός Mohammed Hamdan Dagalo, διοικητής των ισχυρών παραστρατιωτικών Δυνάμεων Ταχείας Υποστήριξης, είχε συνομιλίες με ανώτερους Ρώσους αξιωματούχους στη Μόσχα.

Ο Βλαντιμίρ Πούτιν και ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών Λαβρόφ δεν είναι ούτε ανόητοι ούτε τρελοί. Γιατί λοιπόν να υποστηρίξουν ένα πραξικόπημα για την ανατροπή μιας κυβέρνησης που είχε συμφωνήσει να επιτρέψει στη Ρωσία να χτίσει μια ναυτική βάση στο Σουδάν στην Ερυθρά Θάλασσα;

Μπορείτε να σκεφτείτε κάποιες χώρες στον κόσμο που θα μπορούσαν να αντιταχθούν στο να επιτρέψει το Σουδάν στη Ρωσία να κατασκευάσει μια ναυτική βάση στις ακτές της Ερυθράς Θάλασσας; Χμμμ. Μπορώ — Ηνωμένες Πολιτείες και Ηνωμένο Βασίλειο. Τον περασμένο Σεπτέμβριο, ο νεοαφιχθείς πρεσβευτής των ΗΠΑ στο Σουδάν, John Godfrey, «προειδοποίησε το Χαρτούμ να μην επιτρέψει στη Ρωσία να δημιουργήσει μια ναυτική βάση στην ακτή της Ερυθράς Θάλασσας, λέγοντας ότι θα έβλαπτε τα συμφέροντα της χώρας».

Ο στρατηγός Νταγκάλο, ο οποίος επισκέφθηκε τη Μόσχα το Φεβρουάριο, τυγχάνει να είναι και ο αντιπρόεδρος του Κυρίαρχου Συμβουλίου του Σουδάν. Ως εκ τούτου, εκπροσώπησε την κυβέρνηση του Σουδάν στη Μόσχα, όχι την RSF (δηλαδή τη Δύναμη Ταχείας Υποστήριξης).

Ο Dagalo, γνωστός και ως Hemeti, είπε τότε πως δεν υπήρχαν εμπόδια για τη δημιουργία μιας ρωσικής στρατιωτικής βάσης εάν αυτό θα ωφελούσε τα συμφέροντα του Σουδάν, σχόλια που προκάλεσαν καταδίκη από τις ΗΠΑ.

Ο Godfrey είπε στον Al-Tayar: «Όλες οι χώρες έχουν κυριαρχικό δικαίωμα να αποφασίζουν με ποιες άλλες χώρες θα συνεργαστούν, αλλά αυτές οι επιλογές έχουν φυσικά συνέπειες».

Ο πρέσβης πρόσθεσε πως οποιαδήποτε τέτοια βάση στην Ερυθρά Θάλασσα θα «οδηγούσε σε περαιτέρω απομόνωση του Σουδάν σε μια εποχή που οι περισσότεροι Σουδανοί θέλουν να έρθουν πιο κοντά στη διεθνή κοινότητα».

Ο Πρέσβης Godfrey απείλησε ξεκάθαρα το Σουδάν με δυσμενείς «συνέπειες» από τη συνεργασία με τη Ρωσία. Είναι στη σφαίρα του πιθανού ότι ο Πρέσβης Godfrey ή ο Αρχηγός του Σταθμού της CIA πρόσφεραν στο RSF κάποιες αγαπημένες συμφωνίες εάν το RSF έδιωχνε την τρέχουσα κυβέρνηση του Σουδάν και υποσχόταν να σταματήσει τα σχέδια για μια ρωσική βάση; Γιατί αυτό θα ήταν ανάμιξη στις εσωτερικές υποθέσεις μιας ξένης χώρας και όλοι γνωρίζουμε ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες είναι η τελευταία χώρα που θέλει να πει σε άλλες χώρες τι να κάνουν και με ποιον να είναι φίλοι. Σωστά;

Είμαι εντυπωσιασμένος από τον αριθμό των ανθρώπων που εργάζονται στην Πρεσβεία των ΗΠΑ στο Χαρτούμ που μπορεί να χρειαστεί να διασωθούν — ο αριθμός που ανακοινώθηκε είναι 70. Γιατί είναι τόσο μεγάλη η παρουσία; Σημειώστε ότι η Πρεσβεία των ΗΠΑ στο Κίεβο έχει 71 άτομα, χωρίς να υπολογίζεται το πρόσθετο στρατιωτικό προσωπικό που αναφέρεται στην Ουκρανία. Το Σουδάν δεν είναι σημαντικός εμπορικός εταίρος με τις Ηνωμένες Πολιτείες. Τι κάνουν αυτοί οι διπλωμάτες των ΗΠΑ;

Θα μπορούσε να έχει κάποια σχέση με τον εμφύλιο πόλεμο στην Υεμένη; Έχει αναφερθεί ευρέως πως το Σουδάν τάχθηκε στο πλευρό της κυβέρνησης της Υεμένης ενάντια στους υποστηριζόμενους από το Ιράν αντάρτες Χούτι. Σύμφωνα με το World Factbook της CIA:

Το Σουδάν εντάχθηκε στον συνασπισμό υπό την ηγεσία της Σαουδικής Αραβίας που επενέβη στην Υεμένη το 2015, παρέχοντας σύμφωνα με πληροφορίες έως και 40.000 στρατιώτες κατά τη διάρκεια της κορύφωσης του πολέμου το 2016-17, κυρίως από τις Δυνάμεις Ταχείας Υποστήριξης. Έως το 2021, το Σουδάν είχε μειώσει το μέγεθος της δύναμης σε περίπου μια ταξιαρχία (περίπου 2-3.000 στρατιώτες)

Αυτό δημιουργεί μια άλλη εξήγηση για την τοποθέτηση τόσο πολλών αξιωματικών των ΗΠΑ στην Πρεσβεία των ΗΠΑ στο Χαρτούμ. Παρείχε η CIA παραστρατιωτική υποστήριξη, συμπεριλαμβανομένων όπλων και εκπαίδευσης, στο σουδανικό προσωπικό που πολεμούσε στην Υεμένη; Η εικασία μου είναι ναι. Ένα πράγμα είναι βέβαιο, το Σουδάν δε βούτηξε στις δικές του εφεδρείες για να εκπαιδεύσει και να οπλίσει τα στρατεύματα που είχαν αποσταλεί στην Υεμένη.

Ένα αστείο πράγμα συνέβη πριν από την τελευταία απόπειρα πραξικοπήματος στο Σουδάν - το Ιράν και η Σαουδική Αραβία συμφιλιώθηκαν υπό την καθοδήγηση της Κίνας και συμφώνησαν να σταματήσουν τον πόλεμο στην Υεμένη. Αυτό αναστάτωσε μερικούς γραφειοκράτες που ήταν απασχολημένοι να ανακατεύουν την κατσαρόλα στην Υεμένη.

Γιατί η Ρωσία θα ήθελε να υποδαυλίσει το χάος, το χάος και το θάνατο στο Σουδάν, ενώ είναι απασχολημένη με την «Ειδική Στρατιωτική Επιχείρηση» στην Ουκρανία, προετοιμάζοντας την πολύνεκρη ουκρανική αντεπίθεση για την κατάληψη της Κριμαίας και προσπαθώντας να κάνει κάποια διπλωματική μαγεία για να επιφέρει επαναπροσέγγιση Τουρκίας-Συρίας; Αυτό δεν αθροίζεται.

Ίσως, απλώς ίσως, οι ανταγωνιστικές φατρίες του σουδανικού στρατού (δηλαδή RSF εναντίον κανονικού στρατού) αποφάσισαν μόνες τους ότι το τέλος του πολέμου στην Υεμένη σήμανε μια ευκαιρία να πάρουν τον έλεγχο και να γίνουν ένας σημαντικός παίκτης σε μια περιοχή όπου η ισχύς των ΗΠΑ και η επιρροή τους μειώνεται.

Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail