[ΑΝΑΛΥΣΗ] Ο Ερντογάν είναι απίθανο να επιτρέψει μια δίκαιη εκλογική αναμέτρηση

Ο Τούρκος Πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν κήρυξε τη νίκη στις 14 Μαΐου, συγκεντρώνοντας το 49,5% των ψήφων στις προεδρικές εκλογές, λίγο λιγότερο από την πλειοψηφία που απαιτείται για να αποφευχθεί ο δεύτερος γύρος. Ωστόσο, το κυβερνών Κόμμα Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (AKP) έχασε πάνω από 7 τοις εκατό των ψήφων σε σύγκριση με τις κοινοβουλευτικές εκλογές του 2018. Καθώς η δυναμική των εκλογών παραμένει αμετάβλητη, πολλοί αμφιβάλλουν για τις προοπτικές αλλαγής στον δεύτερο γύρο. Οι ανησυχίες του Ερντογάν φαίνεται να έχουν μετατοπιστεί από το μέλλον του AKP στην επιβίωση της κυβερνώσας Δημόσιας Συμμαχίας, η οποία ιδρύθηκε τον Φεβρουάριο του 2018 μεταξύ του AKP και του Κόμματος Εθνικιστικού Κινήματος (MHP).

Τουρκμέν Τερζί - turkishminute.com / Παρουσίαση Freepen.gr

Το Ανώτατο Εκλογικό Συμβούλιο (YSK), εξέχουσες προσωπικότητες του Ρεπουμπλικανικού Λαϊκού Κόμματος (CHP) της αξιωματικής αντιπολίτευσης και ορισμένοι δημοσιογράφοι και οίκοι μέσων μαζικής ενημέρωσης κατηγορήθηκαν από ορισμένους το βράδυ των εκλογών ότι παραποίησαν τα αποτελέσματα των ψηφοφοριών για να διατηρήσουν τον Ερντογάν ως πρόεδρο. Τόσο οι τοπικοί όσο και οι διεθνείς παρατηρητές των εκλογών ανέφεραν την τελευταία δεκαετία πως οι εκλογές στην Τουρκία δεν ήταν ελεύθερες και δίκαιες.

Οι Τούρκοι ψηφοφόροι θα επιστρέψουν στις κάλπες στις 28 Μαΐου για τον δεύτερο γύρο των προεδρικών εκλογών. Αυτό ακολουθεί την αποτυχία τόσο του Ερντογάν όσο και του αντιπάλου του Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου να εξασφαλίσουν το απαιτούμενο 50 τοις εκατό για να κερδίσουν την προεδρία. Καθώς ο Kılıçdaroğlu συγκέντρωσε το 44,8% των ψήφων, το CHP, άλλα κόμματα και μη κομματικές ΜΚΟ φέρεται να είναι πιο προσεκτικοί στην προστασία των καλπών από πιθανές παραβιάσεις.

Το AKP έχει αντιμετωπίσει πολλές κατηγορίες για εκλογική νοθεία και βία από τις τοπικές εκλογές του 2014. Οι τακτικές που φέρεται να χρησιμοποιεί το AKP του Ερντογάν για να επηρεάσει την ψηφοφορία περιλαμβάνουν χειραγώγηση δημοσκοπήσεων, γέμισμα ψηφοδελτίων, διπλή ψηφοφορία, ψηφοφορία μέσω πληρεξουσίου, πρόωρη ανακοίνωση της νίκης του AKP μέσω του κρατικού πρακτορείου Anadolu (AA) και επιβολή περιορισμών στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Ωστόσο, τα κόμματα της αντιπολίτευσης, ειδικά το CHP, χρησιμοποιούν στρατηγικά μέτρα για να αντιμετωπίσουν οποιαδήποτε τέτοια χειραγώγηση λόγω της πικρής εμπειρίας των εκλογών του 2015, του 2018 και του 2019, στις οποίες το AKP κατηγορήθηκε για νοθεία από επικριτές και παρατηρητές.

Ο υποψήφιος της αντιπολίτευσης της Τουρκίας Kılıçdaroğlu κατηγόρησε τη Ρωσία ότι διαδίδει παραπληροφόρηση ενόψει των προεδρικών και κοινοβουλευτικών εκλογών της 14ης Μαΐου. Αν και ο Kılıçdaroğlu δεν έχει ακόμη παράσχει συγκεκριμένα στοιχεία για να υποστηρίξει τους ισχυρισμούς του κατά του Κρεμλίνου, ορισμένοι Τούρκοι δημοσιογράφοι ανέφεραν παρέμβαση ορισμένων βοηθών του Kılıçdaroğlu στην εκλογική διαδικασία και τους κατηγόρησαν πως εργάζονται υπέρ του Ερντογάν αντί της αντιπολίτευσης που υποτίθεται ότι υπηρετούν.

Αρκετά τουρκικά μέσα ενημέρωσης που επικρίνουν συνήθως το AKP του Ερντογάν, όπως το Sözcü TV και το Halk TV, δέχθηκαν κριτική για τη χρήση δεδομένων που παρείχε το ΑΑ, το οποίο κατηγορήθηκε ότι διόγκωσε τις ψήφους του Ερντογάν κατά τις πρώτες πρωινές ώρες της καταμέτρησης των ψήφων. Υπήρξαν ισχυρισμοί ότι αυτοί οι σταθμοί συνέβαλαν σε μια πρόωρη αφήγηση της νίκης του Ερντογάν.

Ο εξόριστος δημοσιογράφος Said Safa ισχυρίστηκε πως ορισμένες προσωπικότητες που συνήθως επικρίνουν την κυβέρνηση Ερντογάν χειραγωγούν τις εκλογές υπέρ της Δημόσιας Συμμαχίας. Ένας άλλος δημοσιογράφος που ζει στην εξορία, ο Cevheri Güven, υποστήριξε στο κανάλι του στο YouTube ότι ο αντιπρόεδρος του CHP Tuncay Özkan, ο οποίος είναι ιδιοκτήτης του KRT TV και της ANKA, βοήθησε τον Ερντογάν το βράδυ των εκλογών.

Ο Σελαχατίν Ντεμιρτάς, πρώην συμπρόεδρος του φιλοκουρδικού Δημοκρατικού Κόμματος των Λαών (HDP), ο οποίος είναι φυλακισμένος από το 2016, κατηγόρησε τη Δημόσια Συμμαχία για νοθεία. Σύμφωνα με τον Ντεμιρτάς, πολλά μέλη του AKP και του MHP μεταμφιέστηκαν σε παρατηρητές κομμάτων της αντιπολίτευσης στις επιτροπές κάλπες με σκοπό να αλλάξουν τις ψήφους υπέρ της Δημόσιας Συμμαχίας. Ο Ντεμιρτάς ισχυρίστηκε περαιτέρω πως ο υπουργός Εσωτερικών Σουλεϊμάν Σοϊλού δημιούργησε ένα ψηφιακό κέντρο για να χειραγωγεί τις ψήφους.

Ο Ερντογάν έχει διορίσει έναν συγγενή του στο YSK και οι επικριτές υποστηρίζουν ότι έχει εδραιώσει την εξουσία του εντός του στρατού εκκαθαρίζοντας τους μισούς στρατηγούς του. Αυτές οι κινήσεις, λένε οι επικριτές, τον διευκολύνουν να ασκήσει επιρροή στη διαδικασία της ψηφοφορίας χωρίς να καταφύγει σε άμεση χειραγώγηση στις κάλπες. Υπήρξαν ισχυρισμοί πως το YSK παραβίασε την καταμέτρηση των ψήφων για να ευνοήσει τον Ερντογάν, αποδίδοντας ακόμη και ψήφους από το αντιπολιτευόμενο Κόμμα της Αριστεράς των Πρασίνων στο MHP και ως εκ τούτου αύξησε τον απολογισμό του υπερεθνικιστή υποψηφίου Sinan Oğan.

Δεδομένου του ελέγχου του Ερντογάν σε βασικούς κρατικούς θεσμούς και των συμμαχιών του με προσωπικότητες με επιρροή, υπάρχει ανησυχία για πιθανές παρατυπίες στον επερχόμενο δεύτερο γύρο. Οι επικριτές ανησυχούν ότι ο Ερντογάν και οι σύμμαχοί του μπορεί να επιχειρήσουν να νοθεύσουν τις ψήφους για να διατηρήσουν την εξουσία του και να εμποδίσουν την προσπάθεια του CHP να αποκαταστήσει το κοινοβουλευτικό σύστημα.

Τοπικοί και διεθνείς παρατηρητές εκλογών, συμπεριλαμβανομένης της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης του Οργανισμού για την Ασφάλεια και τη Συνεργασία στην Ευρώπη (ΟΑΣΕ), ανέφεραν ότι το κυβερνών κόμμα απολάμβανε αδικαιολόγητο πλεονέκτημα στις εκλογές λόγω μεροληπτικής κάλυψης από τα μέσα ενημέρωσης και περιορισμών στην ελευθερία έκφρασης και συνάθροισης. Αυτές οι εκθέσεις έχουν εγείρει σοβαρές ανησυχίες σχετικά με το εάν ο δεύτερος γύρος μπορεί να αντικατοπτρίζει με ακρίβεια τη δημοκρατική βούληση του τουρκικού λαού.

Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail