Η Πολωνία θα αρνηθεί την υποχρεωτική μετεγκατάσταση μεταναστών από την ΕΕ

pixabay / pedro_wroclaw
Freepen.gr - Η Πολωνία αναμένεται να απορρίψει οποιαδήποτε πρόταση σε επίπεδο ΕΕ για υποχρεωτική μετεγκατάσταση μεταναστών στα κράτη μέλη.

Όπως γράφει το wiadomosci.dziennik.pl, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή επιστρέφει στην ιδέα καθώς ακολουθεί η τελευταία μεταναστευτική κρίση στα νότια εξωτερικά της σύνορα. Σύμφωνα με πολωνική διπλωματική πηγή που επικαλείται το Πολωνικό Πρακτορείο Τύπου (PAP), εάν οι χώρες της ΕΕ δε συμφωνήσουν με τις προτάσεις, το εκτελεστικό όργανο της ΕΕ προτείνει μια ισοδύναμη χρηματική πληρωμή 22.000 ευρώ ανά μετανάστη.

Πηγή είπε στο PAP ότι ο Andrzej Sadoś, κορυφαίος διπλωμάτης της Πολωνίας στις Βρυξέλλες, δήλωσε πως η Πολωνία δε θα συμφωνήσει σε μια τέτοια λύση. Η πρόταση αυτή παρουσιάστηκε την Τετάρτη από την Επίτροπο Εσωτερικών Υποθέσεων της ΕΕ Ίλβα Γιόχανσον στους πρεσβευτές των κρατών μελών.

Πλέον ανοίγει ξανά η συζήτηση που ξεκίνησε κατά τη διάρκεια της μεταναστευτικής κρίσης του 2015. Εκείνη την περίοδο, ορισμένες χώρες δε συμφώνησαν με αυτό και ως εκ τούτου, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή κίνησε διαδικασίες για παραβίαση της νομοθεσίας της ΕΕ εναντίον αυτών των χωρών, συμπεριλαμβανομένης της Πολωνίας.

«Ο Επίτροπος Γιόχανσον πρότεινε την de facto εισαγωγή ενός μηχανισμού για την υποχρεωτική μετεγκατάσταση μεταναστών την Τετάρτη», δήλωσε η πολωνική διπλωματική πηγή.

Η Πολωνία και άλλα κράτη μέλη αντιτάχθηκαν στην πρόταση.

Η Επίτροπος υποστήριξε πως εάν κάποια από τις χώρες της ΕΕ δεν ήθελε να συμμετάσχει στη μετεγκατάσταση μεταναστών, θα έπρεπε να πληρώσει 22.000 ευρώ για κάθε μετανάστη που δε θα γίνει δεκτός.

«Θα ήταν ένα οικονομικό ισοδύναμο, αλλά de facto θα ήταν μια ποινή», πρόσθεσε η πηγή του PAP.

Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail