Εκλογές στην Τουρκία: Η πολιτική της εθνικιστικής ταυτότητας κερδίζει τη δυστυχία

tccb.gov.tr
Στις 14 Μαΐου, 64 εκατομμύρια πολίτες της Τουρκίας πήγαν στα εκλογικά τμήματα στον απόηχο μιας τιμωρητικής οικονομικής κρίσης, του διευρυνόμενου δημοκρατικού ελλείμματος και μιας κυβέρνησης που αποδείχθηκε εντελώς αβοήθητη στις προσπάθειες παροχής βοήθειας μετά τους σεισμούς της 6ης Φεβρουαρίου που σκότωσαν περισσότερους από 50.000 ανθρώπους. Το μπλοκ της αντιπολίτευσης δεν ήταν ποτέ πιο δυνατό ενάντια σε ένα αυταρχικό καθεστώς που δείχνει σοβαρά σημάδια κόπωσης μετάλλων.

Burak Bekdil - gatestoneinstitute.org / Παρουσίαση Freepen.gr

Η Τουρκία είναι μια φτωχή χώρα όπου το κατά κεφαλήν εισόδημα είναι μόλις 9.000 δολάρια. Τα ελλείμματα του προϋπολογισμού και του ισοζυγίου τρεχουσών συναλλαγών έχουν αυξηθεί, ο ετήσιος πληθωρισμός κυμαίνεται από 43% (επίσημος) έως 105% (ανεπίσημος) και η ανεργία εκτινάσσεται στα ύψη.

Σε απάντηση, η εκστρατεία του Προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, μετά από διακυβέρνηση 21 ετών, ανέδειξε «την επιβίωση της χώρας μας απέναντι σε μεγάλες δυτικές δυνάμεις, τους Σταυροφόρους, εχθρούς μέσα, προδότες, τρομοκράτες, άθεους και ομοφυλόφιλους». Ο υπουργός Εσωτερικών Σουλεϊμάν Σοϊλού είπε πως εάν κερδίσει η αντιπολίτευση, θα νομιμοποιήσουν τους ανθρώπους που παντρεύονται ζώα.

Στις 14 Μαΐου, ο Ερντογάν κέρδισε το 49,5% των προεδρικών ψήφων έναντι του 44,9% του αντιπάλου του, Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου. Το κυβερνών μπλοκ του Ερντογάν κέρδισε επίσης 324 έδρες στο κοινοβούλιο των 600 εδρών της Τουρκίας. Θα υπάρξει δεύτερος γύρος για τις προεδρικές εκλογές στις 28 Μαΐου, αλλά η νίκη της αντιπολίτευσης φαίνεται απίθανη.

Μερικά από τα στοιχεία από την ημέρα των εκλογών στην Τουρκία:

  • Είναι αλήθεια ότι το Κόμμα Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (AKP) του Ερντογάν έχασε δύο εκατομμύρια ψήφους από το 2018, ενώ οι ψήφοι του Ρεπουμπλικανικού Λαϊκού Κόμματος (CHP) του Kılıçdaroğlu αυξήθηκαν κατά 2,5 εκατομμύρια. Καλό, αλλά όχι αρκετά καλό.
  • Η τουρκική Χεζμπολάχ πρόκειται να κερδίσει: "Εάν όντως κερδίσει ο Ερντογάν στις 14 Μαΐου, θα υπάρξουν, για πρώτη φορά, ριζοσπάστες ισλαμιστές τρομοκράτες στο τουρκικό κοινοβούλιο. Οι τρομοκράτες της Χεζμπολάχ -- υπεύθυνοι για τα βασανιστήρια και τους θανάτους εκατοντάδων ανθρώπων - με εκτελέσεις στυλ ISIS - στο κοινοβούλιο ενός κράτους μέλους του ΝΑΤΟ!" Στις 4 Μαΐου τέσσερις τέτοιοι άνδρες κέρδισαν βουλευτικές έδρες.
  • Ζώνη καταστροφής. Στον απόηχο του ισχυρού σεισμού, η οργή στην Τουρκία προκλήθηκε από την είδηση ​​ότι όταν χτύπησε ο σεισμός, η Τουρκική Ερυθρά Ημισέληνος είχε, μέσω ενός ελάχιστα γνωστού επιχειρηματικού βραχίονα, πουλήσει χιλιάδες σκηνές σε μια τουρκική φιλανθρωπική οργάνωση και είχε κέρδος 2,5 δολαρίων εκατομμύρια, αντί να αποστέλλονται αμέσως οι σκηνές στα θύματα δωρεάν. Σε αυτό το σκηνικό, και προς σοκ πολλών, ο Ερντογάν κέρδισε άνετα στη ζώνη του σεισμού. Κέρδισε το 71% των ψήφων στην επαρχία Kahramanmaraş, το επίκεντρο του σεισμού. Κέρδισε 69% στη Μαλάτια, 66% στην Αντιγιαμάν, 60% στη Γκαζιαντέπ, 62% στη Σανλιούρφα, 65% στην Κιλίς και 62% στην Οσμάνιγιε.
  • Twitter. Υπό την πίεση της κυβέρνησης Ερντογάν, η οποία προφανώς φοβόταν την προπαγάνδα της αντιπολίτευσης στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, το Twitter ανακοίνωσε στις 12 Μαΐου, δύο ημέρες πριν από τις εκλογές: «Σε απάντηση στη νομική διαδικασία και για να διασφαλίσουμε ότι το Twitter παραμένει διαθέσιμο στο λαό της Τουρκίας, λάβαμε δράση για περιορισμό της πρόσβασης σε κάποιο περιεχόμενο στην Τουρκία σήμερα». Ο ιδιοκτήτης του Twitter, Έλον Μασκ, είπε ότι η Τουρκία απείλησε να μπλοκάρει ολόκληρο τον ιστότοπο. "Η επιλογή είναι να περιοριστεί πλήρως το Twitter ή να περιοριστεί η πρόσβαση σε ορισμένα tweets. Ποιο προτιμάτε;" Ο Μασκ έγραψε στο Twitter.
  • Ρωσία. Ο υποψήφιος της αντιπολίτευσης της Τουρκίας, Kılıçdaroğlu, κατηγόρησε τη Ρωσία για παρέμβαση στις εκλογές λίγες μέρες πριν από την πιο σημαντική ψηφοφορία της χώρας εδώ και μια γενιά. Κατηγόρησε τη Ρωσία πως επινόησε βαθιά ψεύτικα βίντεο και ψευδές υλικό με στόχο να κλίνει το ισοζύγιο ψήφων υπέρ του Ερντογάν.
  • Η ελαφρύτερη πλευρά. Συνολικά 236.000 Τούρκοι ψήφισαν έναν υποψήφιο για την προεδρία, τον Μουχαρέμ Ιντζέ, ο οποίος είχε αποσυρθεί εδώ και καιρό από την κούρσα. Αναρωτιέται κανείς σε τι κόσμο ζουν.

Για να κατανοήσει κανείς την τουρκική πολιτική, πρέπει πρώτα να κατανοήσει την τουρκική κοινωνιολογία.

Η Τουρκία είναι μια χώρα όπου ο μέσος όρος εκπαίδευσης είναι 6,5 χρόνια. Με άλλα λόγια, ο μέσος άνθρωπος είναι κάποιος που εγκαταλείπει την 7η τάξη. Το ενενήντα πέντε τοις εκατό των Τούρκων πολιτών δεν έχουν ταξιδέψει ποτέ στο εξωτερικό.

Πολλοί Τούρκοι αιχμαλωτίζονται από την πολιτική ταυτότητας: Η ιδεολογία πάνω από οτιδήποτε άλλο. Ο ισλαμισμός και ο εθνικισμός του Ερντογάν εξακολουθούν να έχουν σημασία για δεκάδες εκατομμύρια Τούρκους που λιμοκτονούν. Αυτός είναι ο φανταστικός κόσμος τους: ότι ο Ερντογάν θα ξαναχτίσει μια μέρα τις ένδοξες μέρες των Οθωμανών προγόνων μας.

Τώρα τι;

Ο πρόεδρος της Ρωσίας, Βλαντιμίρ Πούτιν, πρέπει να γιόρτασε την ημέρα των εκλογών στην Τουρκία με σαμπάνια και χαβιάρι. Εάν ο Ερντογάν κερδίσει το δεύτερο γύρο, όπως πιθανότατα θα κάνει, η Τουρκία θα προχωρήσει περαιτέρω στην τροχιά της Ρωσίας. Η πολιτική απόσταση της Τουρκίας από τη Δύση - ΗΠΑ, ΝΑΤΟ και ΕΕ - θα αυξηθεί περαιτέρω.

Σύμφωνα με τον Himanshu Porwal, αναλυτή πιστώσεων αναδυόμενων αγορών για τη Seaport Global στο Λονδίνο:

«Ο Ερντογάν κερδίζει – οι αγορές ξεπουλάνε, καθώς το BOP (ισοζύγιο πληρωμών) δεν αθροίζεται, ο Ερντογάν δε θα αυξήσει τα επιτόκια για να υπερασπιστεί τη λίρα, επομένως είναι είτε α) καλέστε έναν φίλο (Πούτιν, MBS, MBZ – φιλικό Σουλτάνοι του Κόλπου) για να αποκτήσουν περισσότερα [συναλλαγματικά] αποθεματικά για να υπερασπιστούν τη λίρα, β) ελέγχους κεφαλαίων, γ) αφήστε τη λίρα να βυθιστεί. Νομίζω πως κάνει το δεύτερο και νομίζω ότι βλέπουμε να δημιουργούνται πραγματικοί μακροοικονομικοί κίνδυνοι εδώ. Κίνδυνος τράπεζας τρέχει, et al, προτού ο Ερντογάν υποχωρήσει και αυξήσει τα επιτόκια. Η λίρα βυθίζεται στα 35+, η πίστωση της Τουρκίας επανέρχεται κοντά σε υψηλά ρεκόρ."

Σύμφωνα με τον Daron Acemoglu, έναν Τουρκοαμερικανό οικονομολόγο που έχει διδάξει στο Τεχνολογικό Ινστιτούτο της Μασαχουσέτης από το 1993:

"Αυτή [η πιθανή νίκη του Ερντογάν] δεν είναι μόνο άσχημα νέα για την Τουρκία αλλά και για άλλες δημοκρατίες σε όλο τον κόσμο... Δεν ξέρω πώς θα αντιμετωπίσει η Τουρκία μια συνολική οικονομική κατάρρευση"

Μια τουρκική κατάρρευση είναι πιθανή -- αλλά οι Τούρκοι πιθανώς θα την αποδώσουν στους Σταυροφόρους ενώ θα λατρεύουν τον άνθρωπο που την προκάλεσε.

Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail