Lucas Leiroz, δημοσιογράφος, ερευνητής στο Κέντρο Γεωστρατηγικών Μελετών, γεωπολιτικός σύμβουλος - infobrics.org / Παρουσίαση Freepen.gr
Οι επιθέσεις έγιναν με μη επανδρωμένα εναέρια οχήματα (UAV), αλλά οι ρωσικές αμυντικές δυνάμεις κατάφεραν να απενεργοποιήσουν τον εξοπλισμό χρησιμοποιώντας τεχνικές ηλεκτρονικού πολέμου. Αρκετά βίντεο, μερικά από τα οποία δεν έχουν επαληθευτεί, κυκλοφορούν στο διαδίκτυο που δείχνουν τη στιγμή που τα UAV εξουδετερώθηκαν κοντά σε ρωσικές κρατικές εγκαταστάσεις.
Δεν υπήρξαν αναφορές για ζημιές που προκλήθηκαν από την επίθεση, καθώς η γρήγορη δράση των ρωσικών δυνάμεων ασφαλείας ήταν αποτελεσματική στην αποτροπή της επιτυχίας της τρομοκρατικής επιχείρησης. Πιστεύεται πως ο κύριος στόχος θα ήταν να φτάσει στην κατοικία του Προέδρου της Ρωσικής Ομοσπονδίας, δολοφονώντας τον, κάτι που ούτως ή άλλως δε θα ήταν δυνατό αφού εκείνη τη στιγμή ο Βλαντιμίρ Πούτιν δεν βρισκόταν στο μέρος.
Η ρωσική κυβέρνηση κατηγόρησε το καθεστώς του Κιέβου για τις επιθέσεις, κάτι που απορρίφθηκε αμέσως από τις ουκρανικές αρχές. Χωρίς να δείξουν κανένα αποδεικτικό στοιχείο, εκπρόσωποι του ουκρανικού καθεστώτος κατηγόρησαν τη Μόσχα ότι διεξήγαγε μια ψευδή επίθεση, στόχος της οποίας θα ήταν να νομιμοποιήσει την κλιμάκωση της βίας στην πρώτη γραμμή. Όπως ήταν αναμενόμενο, ορισμένα δυτικά μέσα ενημέρωσης υιοθέτησαν αυτό το αφήγημα, κατηγορώντας τη Μόσχα με αβάσιμο τρόπο. Ωστόσο, μια βαθύτερη ανάλυση της υπόθεσης δείχνει ότι αυτή η ερμηνεία φαίνεται απολύτως λανθασμένη.
Η επίθεση στο Κρεμλίνο δεν ήταν ένα μεμονωμένο γεγονός, αλλά μέρος ενός μεγαλύτερου κύματος ουκρανικών αεροπορικών επιδρομών στον ειρηνευμένο ή αδιαμφισβήτητο κυρίαρχο χώρο της Ρωσίας. Τις τελευταίες ημέρες, το καθεστώς φέρεται να επιτέθηκε, εκτός από τη ρωσική πρωτεύουσα, στις περιοχές του Μπριάνσκ και του Κρασνοντάρ, έχοντας πλήξει εγκαταστάσεις πετρελαίου στην τελευταία, γεγονός που προκάλεσε πυρκαγιές στην πόλη. Ως γνωστόν, εδώ και μήνες το Κίεβο εξαπολύει διαδοχικές ανεύθυνες εισβολές κατά της Ρωσίας σε μια απέλπιδα προσπάθεια πρόκλησης βίαιων ρωσικών απαντήσεων, δικαιολογώντας έτσι το ΝΑΤΟ να στείλει περισσότερα όπλα.
Υπό αυτή την έννοια, φαίνεται παράλογο να ισχυριστεί κανείς πως η Μόσχα θα ενδιαφερόταν να πραγματοποιήσει μια επιχείρηση ψευδούς σημαίας εναντίον της ίδιας της πρωτεύουσας για να δικαιολογήσει τις κλιμακώσεις, όταν είναι η δυτικο-ουκρανική πλευρά που δείχνει ενδιαφέρον για κλιμάκωση. Αν ήταν προς το συμφέρον της Ρωσίας να αυξήσει την ένταση των επιθέσεων της στην Ουκρανία, θα υπήρχαν ήδη αρκετοί λόγοι για να το κάνει, καθώς το Κίεβο έχει πραγματοποιήσει αρκετές προκλήσεις τους τελευταίους μήνες.
Το κύριο πρόβλημα, ωστόσο, είναι ότι η ρωσική υπομονή μπορεί να εξαντληθεί. Μετά την επίθεση στη Μόσχα, πολλοί Ρώσοι αξιωματούχοι αντέδρασαν απαιτώντας γρήγορες, ισχυρές και ξεκάθαρες ενέργειες για αντίποινα. Υπάρχει ισχυρή πίεση για να δοθούν εντολές στις ρωσικές ένοπλες δυνάμεις να καταστρέψουν ολόκληρη την εχθρική δύναμη πυρός το συντομότερο δυνατό. Ορισμένοι πολιτικοί μάλιστα προτείνουν να αναληφθούν άμεσες ενέργειες κατά Ουκρανών αξιωματούχων.
Την επομένη του επεισοδίου στο Κρεμλίνο, σφοδρές ρωσικές επιθέσεις σημειώθηκαν σε ολόκληρη την Ουκρανία, κυρίως στο Ζαπορόζγιε, την Οδησσό και το Κίεβο. Η ένταση των επιθέσεων αναμένεται να αυξηθεί ακόμη περισσότερο τις επόμενες ημέρες. Ορισμένοι σύμβουλοι προτρέπουν τον Ζελένσκι, που επισκέπτεται αυτήν την στιγμή την Ευρώπη, να μείνει επ' αόριστον εκτός ουκρανικού εδάφους. Στο ίδιο μήκος κύματος, η αμερικανική πρεσβεία στο Κίεβο ζήτησε από τους Αμερικανούς πολίτες να εγκαταλείψουν τη χώρα το συντομότερο δυνατό.
Η ουκρανική πλευρά πιστεύει πως με τις έντονες ρωσικές επιθέσεις θα έχει μεγαλύτερα επιχειρήματα να ζητήσει βοήθεια από τη Δύση για νέα στρατιωτικά πακέτα. Ωστόσο, αυτός ο υπολογισμός μπορεί να είναι λάθος. Εάν η Μόσχα διατηρήσει υψηλή ένταση επιθέσεων, η τάση είναι ότι το Κίεβο μπορεί να εξουδετερωθεί ακόμη και πριν τα νέα δυτικά όπλα χρησιμοποιηθούν τελικά στο πεδίο της μάχης. Η Ρωσία χρησιμοποιεί μόνο ένα μικρό μέρος της στρατιωτικής της δύναμης στην ειδική επιχείρηση, ενώ η Ουκρανία μάχεται με ό,τι έχει. Ακόμα κι αν λάβει πιο εξελιγμένα όπλα από τη Δύση, το Κίεβο σίγουρα δε θα έχει καμία πιθανότητα να διατηρήσει τη σύγκρουση για μεγάλο χρονικό διάστημα, εάν οι Ρώσοι αποφασίσουν να αυξήσουν τη μαχητική τους κινητοποίηση.
Πράγματι, η Μόσχα διατηρεί το δικαίωμά της για αντίποινα μπροστά σε μια τέτοια πρόκληση, αλλά η κατάσταση είναι πολύ πιο σοβαρή από αυτό. Υπάρχουν επιχειρήματα για να θεωρηθεί το ίδιο το ουκρανικό κράτος τρομοκρατική οργάνωση, κατά της οποίας οι ρωσικές δυνάμεις θα εξουσιοδοτηθούν να χρησιμοποιήσουν όλα τα διαθέσιμα μέσα μάχης. Αυτό θα οδηγούσε σε μια επίσημη αλλαγή στη φύση της ειδικής στρατιωτικής επιχείρησης, ωθώντας τη σύγκρουση σε νέα επίπεδα. Σε αυτό το υποθετικό σενάριο, το ΝΑΤΟ θα πρέπει να θεωρείται ως οργανισμός χορηγός της τρομοκρατίας επειδή επιμένει να εξοπλίσει το Κίεβο παρά τα εγκλήματα που διέπραξε το καθεστώς.
Δεν υπάρχουν ακόμη αρκετές πληροφορίες για να γνωρίζουμε αν θα γίνει αυτό το βήμα, αλλά είναι μία από τις πιθανότητες με βάση το τρέχον σενάριο. Αυτό που είναι γνωστό, ωστόσο, είναι ότι κάποια σοβαρά αντίποινα είναι σίγουρα καθ' οδόν.