Μαχητικά F-16 στην Ουκρανία: Οι ΗΠΑ δεν έχουν καν αρχίσει να διεξάγουν πόλεμο αντιπροσώπων εναντίον της Ρωσίας

Φωτογραφία: w-dog.ru
Μετά τις προηγούμενες κινήσεις αποστολής βαρέων αρμάτων μάχης και πυραύλων μεγάλου βεληνεκούς, η Δύση εξέφρασε την ετοιμότητά της να προμηθεύσει μαχητικά F-16 στις Ένοπλες Δυνάμεις της Ουκρανίας.

Lyuba Lulko - english.pravda.ru / Παρουσίαση Freepen.gr

Οι Ηνωμένες Πολιτείες θα υπερασπιστούν σθεναρά τα περιουσιακά τους στοιχεία στην Ουκρανία

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν εξήγησε την στροφή του για την προμήθεια μαχητικών F-16 στις Ένοπλες Δυνάμεις της Ουκρανίας:

«Εάν είναι επιτυχείς και καταλήξουν να υπάρξει μια διευθέτηση όπου δεν υπάρχει κατάπαυση του πυρός, αλλά υπάρχει μια ειρηνευτική συμφωνία που υλοποιείται, ότι θα έχουν την ικανότητα να έχουν εμπιστοσύνη στην ικανότητά τους να αντισταθούν στην απάντηση των Ρώσων εάν επρόκειτο να αλλάξουν τη θέση τους», είπε σε συνέντευξη Τύπου στις 21 Μαΐου.

Ακούγεται ασαφές, αλλά στην πραγματικότητα μπορεί κανείς να δει πως ο Μπάιντεν είναι σίγουρος ότι η σύγκρουση στην Ουκρανία θα παγώσει. Σε αυτή την περίπτωση, οι Ηνωμένες Πολιτείες θα διατηρήσουν μια πιστή κυβέρνηση στην Ουκρανία.

Τότε είναι που το ΝΑΤΟ θα προχωρήσει στο σχέδιο αλλαγής των Ενόπλων Δυνάμεων της Ουκρανίας στα πρότυπα του ΝΑΤΟ για την προστασία των περιουσιακών στοιχείων που ανήκουν ήδη σε δυτικές εταιρείες στην Ουκρανία.

Κατέχουν πολλά. Το Κίεβο έχει τεράστιο χρέος προς τη Δύση και το χρέος πρέπει να πληρωθεί. Η Δύση έχει ήδη αγοράσει μαύρο έδαφος και κρατικές επιχειρήσεις. Η εταιρεία με έδρα τις ΗΠΑ BlackRock Financial Market Advisory (BlackRock FMA) ορίστηκε ως ενδιάμεσος για τη συνολική πώληση του ενεργειακού συστήματος της Ουκρανίας και άλλων κρατικών περιουσιακών στοιχείων για χρέη.

Ο Λευκός Οίκος δε θα δεχτεί ποτέ την ιδέα όλων αυτών των περιουσιακών στοιχείων να πάνε στη Ρωσία — θα είναι αδύνατο για την Ουάσιγκτον να εξηγήσει στους φορολογούμενους των ΗΠΑ σε τι ξοδεύτηκαν τα χρήματά τους και γιατί.

Την Παρασκευή, ο Μπάιντεν είπε στους συμμάχους πως οι ΗΠΑ θα συνεργαστούν με άλλες χώρες για την προμήθεια μαχητικών αεροσκαφών F-16 στο Κίεβο και την εκπαίδευση Ουκρανών πιλότων. 

Πόσα μαχητικά F-16 θα λάβει η Ουκρανία

Ο συνασπισμός προμηθευτών F-16 περιλαμβάνει ήδη το Ηνωμένο Βασίλειο, τις ΗΠΑ, την Ολλανδία, το Βέλγιο και τη Δανία. Την ετοιμότητά της για υποστήριξη ανακοίνωσε και η Ιταλία.

Σύμφωνα με το Defense Express, πρόκειται για μια ευκαιρία για την Ουκρανία να λάβει μία ή δύο μοίρες από την Ολλανδία και μία από τη Δανία. Πρόκειται για 24-36 αεροσκάφη. Εάν ενταχθούν και άλλες χώρες, τότε θα είναι δυνατές έως και πέντε μοίρες. Ο αναλυτικός ιστότοπος Oryxspioenkop ανέφερε ότι η Ολλανδία θα παραδώσει σύντομα 28 αεροσκάφη στην Ουκρανία.

Αμερικανοί αξιωματούχοι δήλωσαν πως η απόφαση για την προμήθεια μαχητικών F-16 στην Ουκρανία θα οριστικοποιηθεί και θα ανακοινωθεί τους επόμενους μήνες. Είναι χαρακτηριστικό ότι οι Αμερικανοί αρνούνται να στείλουν μαχητικά αεροσκάφη στο Κίεβο καθώς αναβαθμίζουν συνεχώς τα αεροσκάφη τους και δεν θέλουν κανένα από αυτά να πέσει στα χέρια της Ρωσίας. Θα επηρεάσει επίσης τη φήμη της Πολεμικής Αεροπορίας των ΗΠΑ.

Υπάρχει κάποιο όφελος από τα μαχητικά F-16 για την Ουκρανία;

Τα μαχητικά F-16 μπορούν να χρησιμοποιηθούν ως τακτικά βομβαρδιστικά, αεροσκάφη επίθεσης, αεροσκάφη ηλεκτρονικού πολέμου. Το ραντάρ τους μπορεί να ανιχνεύσει στόχους στο έδαφος εκατοντάδες χιλιόμετρα μακριά, εξασφαλίζοντας έτσι ασφάλεια στους πιλότους κατά τις εκτοξεύσεις πυραύλων.

Ο John Venable , ανώτερος συνεργάτης για την αμυντική πολιτική στο Heritage Foundation και βετεράνος πιλότος F-16, είπε ότι το αεροσκάφος τέταρτης γενιάς, που είναι το F-16, δεν είναι σε θέση να αντέξει το σύστημα αεράμυνας S-400. Το τελευταίο έχει σχεδιαστεί για να χτυπά στόχους σε απόσταση έως και 400 χιλιομέτρων υπό συνθήκες έντονων ραδιοπαρεμβολών.

Το F-16 έχει τρία όπλα στο οπλοστάσιό του που θα μπορούσαν να αλλάξουν το παιχνίδι, όπως δήλωσαν αξιωματούχοι της Ουκρανικής Πολεμικής Αεροπορίας. Τα όπλα είναι:

- Πύραυλος αντιραντάρ υψηλής ταχύτητας HARM,
- βόμβα μικρής διαμέτρου (SDB),
- κοινός πύραυλος αέρος-εδάφους (JASSM).

Τα SBD μπορούν να γλιστρήσουν για δεκάδες χιλιόμετρα μετά την εκτόξευση και να χτυπήσουν κινούμενους στόχους. Η απόσταση ολίσθησης καθορίζεται από το υψόμετρο και την ταχύτητα με την οποία απελευθερώνονται.

Σύμφωνα με τον Venable, το S-400 θα εντοπίσει και θα επιτεθεί σε ένα μαχητικό αεροσκάφος τέταρτης γενιάς που χρησιμοποιεί βόμβες μικρής διαμέτρου πολύ πριν μπορέσει να απελευθερώσει αυτά τα πυρομαχικά.

Τα JASSM είναι κρυφά βλήματα κρουζ που μπορούν να φέρουν και παλαιότερες εκδόσεις του F-16. Δεν έχουν λάβει λογισμικό ή πιστοποιήσεις πτήσης.

Ο John Venable πιστεύει πως η σύγκρουση στην Ουκρανία το κατέστησε πολύ σαφές: δεν υπάρχει θέση για μαχητικά αεροσκάφη τέταρτης γενιάς στο σύγχρονο πεδίο μάχης . Η παροχή στην Ουκρανία με το F-16 είναι αξιέπαινη, αλλά θα ήταν ένα δαπανηρό λάθος, σημείωσε ο ειδικός. 

Η Ρωσία πρέπει να αλλάξει την κυβέρνηση στο Κίεβο

Πιστεύεται ότι τα μαχητικά F-16 θα φτάσουν στην Ουκρανία το φθινόπωρο. Πιστεύεται επίσης πως η αντεπίθεση των Ενόπλων Δυνάμεων της Ουκρανίας θα απωθηθεί επίσης μέχρι το φθινόπωρο. Ωστόσο, όλα αυτά αποτελούν μέρος του μακροπρόθεσμου προγράμματος του ΝΑΤΟ. Η σύγκρουση μπορεί στη συνέχεια να συνεχιστεί εάν το ΝΑΤΟ αποφασίσει να ανακτήσει τον έλεγχο των περιουσιακών στοιχείων που έχει κερδίσει η Ρωσία στην Ουκρανία.

Οι ρωσικές δυνάμεις πρέπει να πάνε στο Κίεβο και να αλλάξουν την ουκρανική κυβέρνηση με μία που θα ήταν πιστή στη Ρωσία.

Όσον αφορά τις προμήθειες F-16, το σέρβις και η επιμελητεία τους είναι τα δύο αδύνατα σημεία. Απαιτεί κανείς αεροδρόμια, βόμβες, πυραύλους και ανταλλακτικά. Είναι δύσκολο να φανταστεί κανείς πως αυτά θα είναι ουκρανικά αεροδρόμια, καθώς η Ρωσία μπορεί εύκολα να τα χτυπήσει. Ως εκ τούτου, η συντήρηση αεροσκαφών και η φόρτωση βομβών και πυραύλων θα πραγματοποιηθεί στην Πολωνία και τη Ρουμανία.

Η Ρωσία θα πρέπει να χτυπήσει αυτά τα αεροδρόμια καθώς δεν θα υπάρχει άλλη επιλογή. Η Ουκρανία θα το χαρεί καθώς θα εμπλακεί η Δύση σε άμεση αντιπαράθεση.

Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail