10 κρίσεις που εξακολουθούν να προκαλούν ναυτία στην ΕΕ

Η Ευρωπαϊκή Ένωση (ΕΕ), ένα μπλοκ 27 εθνών, μπορεί να φαίνεται ισχυρή από έξω, αλλά η αλήθεια είναι ότι έχει ραγίσει και σιγά σιγά καταρρέει. Η ΕΕ βρίσκεται μπλεγμένη σε έναν ιστό πολλαπλών κρίσεων, δοκιμάζει τις αγαπημένες της αξίες.

Ansh Pandey - tfiglobalnews.com / Παρουσίαση Freepen.gr

Από την οικονομική αναταραχή και τις πολιτικές διαιρέσεις έως τις μεταναστευτικές προκλήσεις και τον αυξανόμενο εθνικισμό, η ΕΕ αντιμετωπίζει μια δύσκολη μάχη για τη διατήρηση της ενότητας και την υποστήριξη των θεμελιωδών αρχών της. Είναι σαν να οδηγείς ένα ατελείωτο τρενάκι αναταραχής.

Ακολουθούν δέκα κρίσεις που πρέπει να γνωρίζει κανείς για να κατανοήσει καλύτερα την ΕΕ

BREXIT

Το Brexit βρίσκεται στην κορυφή της λίστας με τα δεινά της ΕΕ, καθώς ο απόηχος της αποχώρησης του Ηνωμένου Βασιλείου συνεχίζει να απελευθερώνει περίπλοκες προκλήσεις. Η διαπραγμάτευση εμπορικών συμφωνιών, η διαχείριση του ζητήματος των ιρλανδικών συνόρων και η διασφάλιση της σταθερότητας της ειρηνευτικής διαδικασίας στη Βόρεια Ιρλανδία απαιτούν αταλάντευτη προσοχή. Οι οικονομικές επιπτώσεις του Brexit, συμπεριλαμβανομένων των διαταραχών της εφοδιαστικής αλυσίδας και των πιθανών οικονομικών επιπτώσεων, είναι μεγάλες, απαιτώντας από την ΕΕ να αντιμετωπίσει τις αβεβαιότητες διαφυλάσσοντας την ενότητά της και τις αρχές της ενιαίας αγοράς.

Μετανάστευση

Η μετανάστευση παρουσιάζει μια άλλη τρομακτική πρόκληση. Ομάδες Σύριων, Ουκρανών και Αφρικανών μεταναστών έχουν πιέσει την ΕΕ. Η επίτευξη ισορροπίας μεταξύ των ανθρωπιστικών υποχρεώσεων και των ανησυχιών για την εθνική ασφάλεια δεν είναι εύκολο κατόρθωμα. Το επίμαχο ζήτημα της δίκαιης κατανομής της ευθύνης για την υποδοχή προσφύγων και αιτούντων άσυλο μεταξύ των κρατών μελών δοκιμάζει την αλληλεγγύη και τη συνοχή της ΕΕ.

Κρίση χρέους του ευρώ

Είναι μια κρίση που δεν τελείωσε ποτέ. Η κρίση χρέους της Ευρωζώνης συνεχίζει να μαστίζει αρκετές χώρες, παλεύοντας με υψηλά επίπεδα δημόσιου χρέους και υποτονική οικονομική ανάπτυξη. Η ΕΕ πρέπει να διασφαλίσει τη βιωσιμότητα του χρέους, να εφαρμόσει διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις και να ενισχύσει την οικονομική σταθερότητα σε αυτά τα έθνη για να αναζωογονήσουν τις οικονομίες τους και να ανοίξει το δρόμο για βιώσιμη ανάπτυξη.

Ο ανερχόμενος συντηρητισμός

Ο αυξανόμενος συντηρητισμός και το κύμα λαϊκιστικών κινημάτων και ευρωσκεπτικιστικών συναισθημάτων προσθέτουν λάδι στην ήδη υπάρχουσα φωτιά της ΕΕ. Αξιοποιώντας τις απογοητεύσεις με την παγκοσμιοποίηση και τη μετανάστευση, αυτά τα κινήματα ενισχύουν τον εθνικισμό και αμφισβητούν τις φιλοδοξίες ενότητας και ολοκλήρωσης της ΕΕ. Στον απόηχο του πολέμου στην Ουκρανία, η δυσαρέσκεια κατά των Βρυξελλών έχει φτάσει στο υψηλότερο επίπεδο όλων των εποχών.

Γαλλία εναντίον Γερμανίας

Το χάσμα Γερμανίας-Γαλλίας έχει βαθύνει περαιτέρω τα δεινά της ΕΕ. Οι συζητήσεις για την οικονομική διακυβέρνηση και τις απαντήσεις στις χρηματοπιστωτικές κρίσεις υπογραμμίζουν έντονες διαφορές. Η Γερμανία δίνει έμφαση στη δημοσιονομική πειθαρχία και τις διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις, ενώ η Γαλλία υποστηρίζει επεκτατικές δημοσιονομικές πολιτικές και επενδύσεις για την τόνωση της ανάπτυξης. Οι διαφωνίες σχετικά με τις πρωτοβουλίες άμυνας και ασφάλειας της ΕΕ εξακολουθούν να υφίστανται, με τη Γαλλία να πιέζει για ισχυρότερη ευρωπαϊκή αμυντική συνεργασία, ενώ η Γερμανία παραμένει επιφυλακτική, δίνοντας έμφαση στους δεσμούς του ΝΑΤΟ και των διατλαντικών σχέσεων.

Η ενεργειακή λαγνεία

Η ρωσική ενεργειακή λαγνεία συνέβαλε επίσης στους αγώνες της ΕΕ. Η χρήση ενεργειακών πόρων από τη Ρωσία ως εργαλείο πολιτικής μόχλευσης και επιρροής εγείρει ανησυχίες. Οι διακοπές στον εφοδιασμό φυσικού αερίου λόγω συγκρούσεων, όπως ο πόλεμος μεταξύ Ρωσίας και Ουκρανίας, εκθέτουν τρωτά σημεία στην αλυσίδα εφοδιασμού ενέργειας, προκαλώντας εκκλήσεις για διαφοροποίηση.

Η απόσχιση της Καταλονίας

Η απόσχιση της Καταλονίας, πηγή πολιτικής έντασης, δοκιμάζει την ενότητα της ΕΕ και της Ισπανίας. Το ζήτημα της ανεξαρτησίας της Καταλονίας έχει πυροδοτήσει έντονες συζητήσεις, με την Καταλονία να επιδιώκει μεγαλύτερη αυτονομία ή πλήρη ανεξαρτησία. Το αμφιλεγόμενο δημοψήφισμα ανεξαρτησίας του 2017 και οι επακόλουθες πολιτικές συγκρούσεις υπογραμμίζουν τις προκλήσεις της διαχείρισης των περιφερειακών φιλοδοξιών μέσα σε ένα μεγαλύτερο έθνος-κράτος.

Κινεζική εξάρτηση

Η εξάρτηση από την Κίνα εγκυμονεί οικονομικούς και γεωπολιτικούς κινδύνους για την ΕΕ. Η εξάρτηση από τις κινεζικές εισαγωγές σε διάφορους τομείς, σε συνδυασμό με τις ανησυχίες για αθέμιτες εμπορικές πρακτικές, μπορεί να υπονομεύσει τον θεμιτό ανταγωνισμό και να δημιουργήσει οικονομικές ανισορροπίες. Η ΕΕ πρέπει να κινηθεί προσεκτικά για να προστατεύσει τα συμφέροντά της και να αντιμετωπίσει τις προκλήσεις που θέτει η σχέση της με την Κίνα.

Ανατολή εναντίον Δύσης

Το χάσμα Ανατολής-Δύσης, που χαρακτηρίζεται από ανισότητες και παράπονα, επιτείνει τα προβλήματα της ΕΕ. Οι οικονομικές ανισότητες τροφοδοτούν αισθήματα περιθωριοποίησης στις χώρες της Ανατολικής Ευρώπης, οι οποίες αντιλαμβάνονται τους δυτικούς ομολόγους τους ως τυγχάνουν προνομιακής μεταχείρισης. Οι πολιτικές διαφορές επιδεινώνουν περαιτέρω το χάσμα.

Απατεώνες Σύμμαχοι

Αρκετοί απατεώνες σύμμαχοι, συμπεριλαμβανομένης της Ουγγαρίας, έχουν πιέσει την ΕΕ. Οι συγκρούσεις με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και το Κοινοβούλιο σχετικά με την αντιληπτή διάβρωση των δημοκρατικών θεσμών, τη συγκέντρωση εξουσίας και την αποδυνάμωση των ελέγχων και των ισορροπιών έχουν εγείρει ανησυχίες. Η συγκρουσιακή στάση της Ουγγαρίας αμφισβητεί τη συνοχή της ΕΕ.

Καθώς αυτές οι κρίσεις επιμένουν, η αδυναμία της ΕΕ γίνεται πιο εμφανής και ο κίνδυνος κατακερματισμού διαφαίνεται μεγαλύτερος. Ο δρόμος μπροστά είναι στρωμένος με προκλήσεις και, αν δεν αντιμετωπιστεί έγκαιρα και αποφασιστικά, η αναταραχή με το τρενάκι της ΕΕ μπορεί τελικά να οδηγήσει στην πτώση της.

Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail