Η Ρωσία σε αναστροφή 180 μοιρών από τη Δύση στην Ανατολή

Ο Ρώσος ηγέτης Βλαντιμίρ Πούτιν και ο Κινέζος πρόεδρος Σι Τζινπίνγκ έχουν ένα κοινό όραμα για τον Νέο Ψυχρό Πόλεμο. Εικόνα: Twitter
Η νέα έννοια εξωτερικής πολιτικής κατατάσσει την Κίνα, την Ινδία και τη ΝΑ Ασία ως διπλωματικές προτεραιότητες ενώ η Δύση γλιστρά ακριβώς πάνω από την Ανταρκτική

Στις 31 Μαρτίου 2023, η Ρωσία δημοσίευσε τη νέα αντίληψη της εξωτερικής πολιτικής. Η ταχεία ανάπτυξη στην Ασία τροφοδότησε την ολίσθηση της Ρωσίας προς την Ανατολή και ο άξονας έχει πλέον ενσωματωθεί στην επίσημη πολιτική. Αυτή είναι μια τεκτονική μετατόπιση για τη Ρωσία στο εσωτερικό, αλλά οι υλικές επιπτώσεις στην Ασία θα γίνουν αισθητές σταδιακά.

Του OLEG YANOVSKY - asiatimes.com / Παρουσίαση Freepen.gr

Η Ρωσία απαριθμεί τις παγκόσμιες περιοχές με σειρά προτεραιότητας στην έννοια της εξωτερικής πολιτικής. Η Δύση έχει υποβιβαστεί σε προτελευταία προτεραιότητα πριν από την Ανταρκτική, γεγονός που σηματοδοτεί μια ανατροπή 180 μοιρών. Η Μόσχα επιβεβαιώνει την επιθυμία της για «ειρηνική συνύπαρξη», αλλά η μπάλα είναι στο γήπεδο της Δύσης.

Η πρώτη στρατηγική προτεραιότητα της Ρωσίας μετά τα κράτη της πρώην Σοβιετικής Ένωσης είναι η περιοχή της Αρκτικής. Μόλις τώρα βγάζει από το κρύο τα σχέδιά της για τη Βόρεια Θαλάσσια Διαδρομή (NSR). Οι κινήσεις της Ρωσίας στην NSR θα έχουν άμεσο αντίκτυπο στα logistics από την Κίνα, διευκολύνοντας τις γεωοικονομικές δυσκολίες της και επιτρέποντας πιο αποτελεσματική διαμετακόμιση εμπορευμάτων μέσω της Νοτιοανατολικής Ασίας.

Η Αρκτική είναι επίσης ένα σημείο αντιπαράθεσης με κυκλικά κράτη, κάτι που πιθανότατα θα καθυστερήσει περαιτέρω την απόψυξη των σχέσεων με τη Δύση.

Ενώ επιδιώκει την «ειρηνική συνύπαρξη», η Ρωσία δε βλέπει μια άμβλυνση με τις Ηνωμένες Πολιτείες και άλλα δυτικά κράτη στο άμεσο μέλλον. Αυτό το συναίσθημα απεικονίζεται από υψηλόβαθμους αξιωματούχους, συμπεριλαμβανομένου του αναπληρωτή γραμματέα του Συμβουλίου Ασφαλείας Ντμίτρι Μεντβέντεφ.

Η έννοια της εξωτερικής πολιτικής της Ρωσίας αναφέρει την Κίνα και την Ινδία ως πρώτη και δεύτερη προτεραιότητα τις σχέσεις της με τη Νοτιοανατολική Ασία ως την τρίτη. Η σημασία της Κίνας είναι προφανής, βαθιά και διαρκής.

Το ίδιο και η Ινδία, λαμβάνοντας υπόψη την στενή σχέση μεταξύ Μόσχας και Νέου Δελχί από την ανεξαρτησία της Ινδίας. Η μακρά ιστορία συνεργασίας σε στρατιωτικούς και οικονομικούς τομείς έχει δημιουργήσει σημαντικούς θεσμούς συνεργασίας — για παράδειγμα, το κοινό πυραυλικό πρόγραμμα BrahMos απαιτεί βαθιά αμοιβαία εμπιστοσύνη σε όλους τους κλάδους της κυβέρνησης.

Απομακρυσμένη από τα παγκόσμια φόρουμ, η Ρωσία επαναπροσδιορίζει τις σχέσεις της με περιφερειακούς οργανισμούς όπως η ASEAN στο μέλλον, αντιπαραβάλλοντάς τες με ομάδες που κυριαρχούνται από τη Δύση, συμπεριλαμβανομένων των Quad, Chip4 και AUKUS. Η στρατηγική μπορεί να έχει απήχηση στους Κινέζικους φορείς χάραξης πολιτικής και περίπου στους μισούς φορείς λήψης αποφάσεων της Νοτιοανατολικής Ασίας .

Το ενδιαφέρον που εκδηλώθηκε για την ένταξη στους BRICS από 19 κράτη, κυρίως από τον Παγκόσμιο Νότο, είναι απόδειξη ότι το στοίχημα της Ρωσίας σε μη παγκόσμια φόρουμ λήψης αποφάσεων μπορεί να είναι μια κερδοφόρα στρατηγική.

Η στρατηγική εξωτερικής πολιτικής της Ρωσίας τοποθετεί πρώτα την οικονομία. Η Ρωσία στρέφει την οικονομική της προσοχή στην Ασία και πιθανότατα θα επικεντρωθεί στα ταχέως αναπτυσσόμενα έθνη της Νοτιοανατολικής Ασίας.

Οι δεσμοί Ρωσίας-Ασίας άρχισαν να αναπτύσσονται πολύ πριν από την επίσημη στροφή της Ρωσίας για μεγαλύτερη εστίαση στην Ασία και πριν από τις εχθροπραξίες μεταξύ Ρωσίας και Ευρώπης. Οι συνδέσεις περιλαμβάνουν τους αγωγούς Power of Siberia, την αύξηση της χωρητικότητας του Υπερσιβηρικού σιδηροδρόμου και την αναζωογόνηση του Μεταφορικού Διαδρόμου Βορρά-Νότου προς το Ιράν.

Οι συχνές αναφορές σε έργα υποδομής ενισχύουν πλέον την στρατηγική της Μόσχας. Θα πρέπει να αναμένονται νέες πρωτοβουλίες πρόσβασης στην αγορά σε τομείς όπου η Ρωσία έχει πλεονέκτημα ή βρίσκεται στο ίδιο επίπεδο με τη Δύση. Ορισμένες από αυτές τις πρωτοβουλίες αγοράς είναι ήδη ορατές — για παράδειγμα, η Ινδία συνήψε σύμβαση με τη ρωσική εταιρεία Transmashholding τον Απρίλιο του 2023 για την παραγωγή τρένων .

Η ρωσική ενέργεια, τα εμπορεύματα και οι εξειδικευμένες ειδικότητες όπως η πυρηνική τεχνολογία μπορεί να είναι ένα όφελος για τα φτωχά ενεργειακά αλλά σχετικά με περιορισμένα μετρητά κράτη της Νοτιοανατολικής Ασίας. Η Ινδία που έγινε ένας από τους μεγαλύτερους πελάτες πετρελαίου της Ρωσίας είναι ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα.

Ενώ η Ρωσία δεν έχει κρατική ιδεολογία, οι πολλοί λαοί της είναι από καιρό παραδοσιακοί και συντηρητικοί. Η Ρωσία έχει βρεθεί ως ο de facto υπερασπιστής της σκέψης που θεωρείται αντιδραστική στη Δύση. Καθώς οι δυτικές αξίες εξελίσσονται, οι δυτικές χώρες βρίσκονται σε απόσταση από τον Παγκόσμιο Νότο.

Η Ρωσία, αντίθετα, πλησιάζει πιο κοντά στους νότιους ομολόγους της και έχει πλέον εντάξει τις «παραδοσιακές πνευματικές και ηθικές αξίες» ως μέρος της εξωτερικής της πολιτικής.

Αυτή είναι μια σημαντική αλλαγή μετά από τρεις δεκαετίες χωρίς ρητή εξωτερική πολιτική που καθοδηγείται από αξίες. Η Ρωσία πιθανότατα θα χρησιμοποιήσει την ήπια δύναμη της παράδοσης για να ανοίξει το δρόμο για πρόσβαση στην αγορά μέσω εκστρατειών τύπου και διπλωματικών εκστρατειών. Στα μάτια της Μόσχας, η επιτυχία της Ρωσίας στην Αφρική δείχνει ότι η υποστήριξη των πρωτογενών εξαγωγών με την ενίσχυση των παραδοσιακών κυβερνήσεων είναι ένα λειτουργικό μοντέλο εξωτερικής πολιτικής.

Από το πρώτο Οικονομικό Φόρουμ της Άπω Ανατολής το 2015, η Ρωσία λαμβάνει μέτρα για να αυξήσει την ικανότητα, το ενδιαφέρον και τις ευκαιρίες με την Ασία. Οι αλλαγές στην εκπαίδευση, τις κοινωνικές συμπεριφορές και τις επιχειρηματικές σχέσεις έθεσαν τα θεμέλια για τον άξονα που έχει θέσει τώρα γραπτώς η Μόσχα.

Οι οικονομίες στη Νοτιοανατολική Ασία αναπτύσσονται και το ίδιο και οι πιθανές αγορές για ρωσικές εξαγωγές. Η στροφή της Ρωσίας προς την Ανατολή έρχεται πολύ καιρό και όχι ως αποτέλεσμα της σύγκρουσης στην Ευρώπη.

Η έλλειψη κυρώσεων κατά της Ρωσίας από τα περισσότερα ασιατικά κράτη αποτελεί πλεονέκτημα και η στρατηγική της Μόσχας υποστηρίζει πως οι τρέχουσες αρνητικές αντιλήψεις για τη Ρωσία μπορεί ακόμη να ανατραπούν για να διευκολυνθεί η αυξημένη συνεργασία.

Η δομή της εξωτερικής πολιτικής της Ρωσίας είναι συμβατή με την Παγκόσμια Πολιτιστική Πρωτοβουλία της Κίνας — και οι δύο υποστηρίζουν την πολυπολικότητα στις διεθνείς σχέσεις, τη σημασία της αντίστασης στην ηγεμονία και την ανάγκη σεβασμού των διαφορετικών πολιτισμών.

Η συμβατότητα μεταξύ Ρωσίας και Κίνας μπορεί να έχει πολλαπλασιαστικό αποτέλεσμα στην πολυπολικότητα. Η συμφωνία μεταξύ Πεκίνου και Μόσχας στην Αφρική και τη Μέση Ανατολή δημιουργεί προηγούμενο για την Ασία. Οι ρωσικοί και οι κινεζικοί πόροι και η βιομηχανία μπορεί ακόμη να αποδειχθούν αμοιβαία ενίσχυση στην Ασία.

Παρά τις προθέσεις της Μόσχας, η παρουσία της Ρωσίας στην Ασία ήταν χαμηλή. Αλλά η Ρωσία έχει βάλει τις βάσεις για τον άξονα για πάνω από μια δεκαετία και η Ασία γίνεται ακόμη πιο ζωτική. Η στροφή της Ρωσίας προς την Ασία μπορεί να είναι σταδιακή, να λαμβάνει χώρα σε μια επιλεγμένη σειρά τομέων και να εστιάζεται σε περιορισμένο αριθμό χωρών για αρχή — αλλά η κατεύθυνση έχει καθοριστεί.

* Ο Oleg Yanovsky είναι Λέκτορας στο Τμήμα Πολιτικής Θεωρίας στο Κρατικό Ινστιτούτο Διεθνών Σχέσεων της Μόσχας (MGIMO).

Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail