Καθώς 19 χώρες επιδιώκουν να ενταχθούν στους BRICS, ο κόσμος βιώνει μια αλλαγή στην ισορροπία δυνάμεων;

Από τη σύστασή της το 2006, η ομάδα BRICS έχει δεχθεί μόνο ένα νέο μέλος το 2010. Τώρα, 19 χώρες έχουν προσεγγίσει επίσημα ή ανεπίσημα την ομάδα για να γίνουν μέλη καθώς προετοιμάζεται να πραγματοποιήσει την ετήσια σύνοδο κορυφής στη Νότια Αφρική. Πέντε αραβικές χώρες είναι μεταξύ εκείνων που έχουν εκφράσει το ενδιαφέρον τους να ενταχθούν στην ομάδα BRICS, δήλωσε ο πρεσβευτής της Νότιας Αφρικής Ανίλ Σούκλαλ σε συνέντευξή του.

Eman Abusidu Eman Abusidu - middleeastmonitor.com / Παρουσίαση Freepen.gr

Η Σαουδική Αραβία και το Ιράν έχουν υποβάλει επίσημα αιτήματα για ένταξη, ενώ τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, η Αίγυπτος, το Μπαχρέιν και η Αλγερία έχουν προσχωρήσει με την Αργεντινή και την Ινδονησία και ορισμένα αφρικανικά κράτη για να εκφράσουν ενδιαφέρον για ένταξη.

«Αυτό που θα συζητηθεί είναι η επέκταση των Brics και οι τρόποι για το πώς θα συμβεί αυτό», είπε ο Sooklal. "Δεκατρείς χώρες έχουν ζητήσει επίσημα να συμμετάσχουν και άλλες έξι έχουν ζητήσει ανεπίσημα. Λαμβάνουμε αιτήσεις για ένταξη κάθε μέρα".

Σύμφωνα με τον καθηγητή Διεθνούς Δικαίου στο Πανεπιστήμιο FGV Direito SP της Βραζιλίας, Δρ Salem Nasser, αυτά τα αιτήματα δείχνουν ότι υπάρχουν "συνεχείς αλλαγές στην ισορροπία της παγκόσμιας δύναμης. Οι BRICS αντιπροσωπεύουν έναν νέο πόλο οικονομικής και πολιτικής ισχύος που θα ανταγωνιστεί τη βορειοαμερικανική ηγεμονία".

Ο Νάσερ, ωστόσο, δεν πιστεύει ότι μέσω της ένταξης στις BRICS αυτές οι χώρες θα ευθυγραμμιστούν με την Κίνα ή θα κλείσουν την πόρτα στη συνεργασία με τη Δύση.

Από την ίδρυσή τους, οι BRICS – ακρωνύμιο για πέντε περιφερειακές οικονομίες: Βραζιλία, Ρωσία, Ινδία, Κίνα και Νότια Αφρική – περιλάμβαναν τις ταχύτερα αναπτυσσόμενες οικονομίες του κόσμου εκείνη την εποχή. Ωστόσο, ο Κινέζος πρόεδρος Λι Τζιντάο περιέγραψε τους BRICS ως «τον υπερασπιστή των συμφερόντων των αναπτυσσόμενων χωρών και μια δύναμη για την παγκόσμια ειρήνη». Με την ομάδα να τίθεται πλέον ως εναλλακτική λύση στα υπάρχοντα διεθνή οικονομικά και πολιτικά φόρουμ.

Πέντε κράτη μέλη των BRICS αντιπροσωπεύουν πλέον το 31,5 τοις εκατό του παγκόσμιου ΑΕΠ, ενώ το μερίδιο των μελών της G7 έχει πέσει στο 30 τοις εκατό, σύμφωνα με την πλατφόρμα Megh Updates. Ο παγκόσμιος τραπεζικός όμιλος Goldman Sachs πιστεύει πως μέχρι το 2050 οι οικονομίες των χωρών BRICS θα ανταγωνίζονται τις οικονομίες των πλουσιότερων χωρών στον κόσμο.

"Η πεποίθηση αυξάνεται ότι η βορειοαμερικανική οικονομική ηγεμονία μειώνεται και οι αλλαγές επιταχύνονται. Εξάλλου, το βάρος παραγωγής των BRICS υπόσχεται πολλά", είπε ο Νάσερ στο MEMO. «Από την άλλη, η διεύρυνση μπορεί να θεωρηθεί σήμερα ως ενίσχυση, αλλά μπορεί να φέρει ταυτόχρονα την αραίωση αυτής της ενότητας», προειδοποίησε.

Ο Nasser βλέπει ότι μία από τις μεγαλύτερες προκλήσεις που αντιμετωπίζουν οι BRICS είναι η ικανότητα να επεκτείνουν τη βάση των μελών της, διατηρώντας παράλληλα την τρέχουσα οικονομική της ανάπτυξη και χτίζοντας μια συνεπή και κοινή στρατηγική. "Το θέμα της αποδοχής νέων μελών και της διατήρησης της οικονομικής και πολιτικής ανεξαρτησίας δεν είναι καθόλου εύκολο. Για παράδειγμα, η κρίση της αποστασιοποίησης της Βραζιλίας κατά την τελευταία βραζιλιάνικη κυβέρνηση, ενώ το θέμα άλλαξε τώρα με την επιστροφή του Προέδρου Λούλα. Η Κίνα είναι η οικονομική ναυαρχίδα της ομάδας και οποιοσδήποτε μετασχηματισμός τώρα θα επηρεάσει την παγκόσμια οικονομία. Το σημαντικό ερώτημα αυτήν την στιγμή είναι: θα μπορέσει η ομάδα να οικοδομήσει κοινές αντιλήψεις και στρατηγικές;».

Κατά την επίσκεψή του στο Πεκίνο τον περασμένο μήνα, ο Πρόεδρος της Βραζιλίας Λούλα ντα Σίλβα είπε: «Κάθε βράδυ αναρωτιέμαι «γιατί όλες οι χώρες πρέπει να βασίζουν το εμπόριο τους στο δολάριο;». Πιστεύει στην ανάγκη δημιουργίας νέων μηχανισμών και κάλεσε τις αναπτυσσόμενες χώρες να εργαστούν για την αντικατάσταση του δολαρίου ΗΠΑ με τα δικά τους νομίσματα στο εμπόριο. "Είμαι υπέρ, στην περίπτωση της Βραζιλίας με τη Νότια Αμερική, να δημιουργήσουμε ένα νόμισμα για το εμπόριο. Είμαι υπέρ των ανθρώπων που δημιουργούν ένα εμπορικό νόμισμα μεταξύ των χωρών μας στους BRICS, όπως οι Ευρωπαίοι δημιούργησαν το ευρώ".

Ο Λούλα τόνισε ότι θέλει η Αναπτυξιακή Τράπεζα BRICS να γίνει μια μεγάλη επενδυτική τράπεζα. "Η τράπεζα BRICS θα μπορούσε να γίνει η μεγάλη τράπεζα του Παγκόσμιου Νότου", είπε, προσθέτοντας: "Η Βραζιλία επέστρεψε και είναι πρόθυμη να κάνει τη διαφορά. Για να βοηθήσουμε τον κόσμο να έχει μια διαφορετική ματιά. Και έχουμε ένα έργο που δεν κάναμε πριν από δέκα χρόνια».

Οι BRICS αντιμετωπίζουν αλλαγές στη σημασία και την παγκόσμια εμβέλειά τους ως αποτέλεσμα της επιθυμίας των χωρών να αλλάξουν από μια μονομερή παγκόσμια βάση – με επικεφαλής τις Ηνωμένες Πολιτείες – σε μια πολυπολική. Εάν επιτραπεί στις 19 χώρες να ενταχθούν στο σώμα, θα μπορούσαν να αλλάξουν την ισορροπία της παγκόσμιας ισχύος, αλλά θα οδηγήσουν επίσης στην καταστροφή της ικανότητας των BRICS να κάνουν αλλαγές;

Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail