Πολιτικός σεισμός στη Γερμανία - Στη 2η θέση εμφανίζεται πλέον το AfD!

Η πολιτική τάξη στη Γερμανία είναι έκπληκτη από τα ευρήματα δημοσκόπησης της YouGov που δημοσιεύθηκε την Παρασκευή καθώς το 20% των Γερμανών ψηφοφόρων θα έδινε την ψήφο του στο ακροδεξιό AfD (Εναλλακτική για τη Γερμανία), καθιστώντας το το δεύτερο ισχυρότερο κόμμα πίσω από το κεντροδεξιό CDU (28%) και μπροστά από το SPD του καγκελαρίου Όλαφ Σολτς (19%). Δεν υπάρχει κανένα λάθος πως πρόκειται για πολιτικό σεισμό. 

MK BHADRAKUMAR - indianpunchline.com / Παρουσίαση Freepen.gr

Δεδομένου του αναλογικού αντιπροσωπευτικού συστήματος της Γερμανίας — το οποίο είναι σε αντίθεση με τις ΗΠΑ ή το Ηνωμένο Βασίλειο, όπου η πολιτική είναι επίσης σπασμωδική αλλά προστατεύεται από το σύστημα ψηφοφορίας — είναι λογικό να εκτιμηθεί ότι ο σημερινός συνασπισμός των «φαναριών» μεταξύ του κεντροαριστερού SPD, των Πρασίνων (που κάλυπταν το 15%) και των νεοφιλελεύθερων Ελεύθερων Δημοκρατών FDP (7%) δεν έχουν πλέον εντολή να κυβερνούν, μετά από μόλις ενάμιση χρόνο στην εξουσία.

Στις γενικές εκλογές του 2021, το SPD είχε κερδίσει 25,7%, το FDP 11,5% και το Κόμμα των Πρασίνων το 14,8% των ψήφων. Αυτή η απότομη πτώση του συνασπισμού σε μόλις 18 μήνες εισάγει πολιτικές αβεβαιότητες σε μια συγκυρία όπου η οικονομία βρίσκεται σε βαθιά ύφεση, ο πόλεμος στην Ουκρανία βρίσκεται σε οριακό σημείο και η άνοδος του ακροδεξιού AfD, το οποίο παρεμπιπτόντως καλύπτει ολόκληρο το ακροδεξιό φάσμα από τους δημοκρατικούς εθνικιστές έως τους νεοναζί, σηματοδοτεί από μόνο του μια θεμελιώδη αλλαγή στη γερμανική πολιτική από τον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο, με σημαντικές συνέπειες.

Το 20% είναι ένα σημαντικό όριο ήδη σε μια κατακερματισμένη πολιτική όπως αυτή της Γερμανίας και υπάρχουν πολιτικοί παρατηρητές που ανεβάζουν το εξωτερικό δυναμικό του AfD σε περίπου 30%. Μέχρι στιγμής, ένας συνασπισμός με το AfD ήταν ταμπού για τα δύο κυρίαρχα κόμματα CDU και SPD. Στην εξελισσόμενη κατάσταση, το CDU βρίσκεται αντιμέτωπο με μια επιλογή του Χόμπσον - μια επιστροφή στο «μεγάλο συνασπισμό» με το SPD (για τον οποίο δεν υπάρχει καμία όρεξη, δεδομένων των άθλιων καταστάσεων της περιόδου 2005-2009 και 2013-2021 επί Καγκελαρίου Άνγκελα Μέρκελ). Η εναλλακτική θα είναι ένας συνασπισμός με το ακροδεξιό AfD, ο οποίος ενδεχομένως να γίνει αναπόφευκτος κάποια στιγμή.

Στην πραγματικότητα, στην ευρωπαϊκή πολιτική συνολικά, αυτή είναι η τρέχουσα τάση — η ακροδεξιά που έρχεται από το κρύο. Συνέβη πρόσφατα στη Σουηδία και συμβαίνει τώρα στη Φινλανδία. Το θέμα είναι πως το AfD βρίσκεται τώρα σε τροχιά και μόλις ξεπεράσει το γυάλινο φράγμα του 20%, θα γίνει σταδιακά δύσκολο για τα κεντρώα κόμματα να το αποκλείσουν από την κυρίαρχη πολιτική ως εταίρο συνασπισμού.

Η ύφεση στη Γερμανία αναμένεται να είναι μακρά, κάτι που εγγυάται ότι βραχυπρόθεσμα τουλάχιστον, ο οικονομικός κύκλος λειτουργεί προς όφελος του AfD. Η μετανάστευση είναι ένα άλλο ζήτημα που συμβάλλει στη βάση υποστήριξης του AfD. Σύμφωνα με επίσημα στοιχεία, ο αριθμός των αιτήσεων ασύλου στη Γερμανία αυξήθηκε κατά 80% μεταξύ Ιανουαρίου και Μαρτίου 2023 σε σύγκριση με την ίδια περίοδο πέρυσι.

Δύο άλλα ζητήματα που ταράζουν την κοινή γνώμη είναι η αποδοκιμασία της υποστήριξης του Scholz προς την Ουκρανία και ο θυμός για τις ενεργειακές του πολιτικές. Ο Scholz και το SPD έχουν τοποθετηθεί στο πλευρό της Ουκρανίας. Τώρα, αυτή είναι μια αλλαγή πολιτικής και το θέμα συνεχίζει να διχάζει τους ανθρώπους. Το AfD, το οποίο είναι ευρωσκεπτικιστικό και υποστηρίζει τη βελτίωση των σχέσεων με τη Ρωσία, αξιοποιεί το γεγονός πως περίπου το ένα τρίτο των Γερμανών δε συμφωνεί με τις πολιτικές του Scholz στη σύγκρουση Ουκρανίας/Ρωσίας.

Έχει σημασία αυτό; Έχει. Με την οικονομία σε ύφεση - και τη Γερμανία να παρασύρει ολόκληρη την Ευρωζώνη μαζί της - η άνοδος του AfD είναι πιθανό να μειώσει τον ενθουσιασμό για τη διοχέτευση περισσότερων χρημάτων και υλικού στην Ουκρανία. Για παράδειγμα, μόνο το 28% των ερωτηθέντων στην τελευταία έρευνα υποστηρίζει την παράδοση γερμανικών μαχητικών αεροσκαφών στην Ουκρανία. Σύμφωνα με δημοσίευμα της Deutsche Welle, «Συνολικά, η υποστήριξη για παραδόσεις όπλων στην Ουκρανία μειώνεται, μόνο μια μειοψηφία πιστεύει ότι οι παραδόσεις όπλων πρέπει να ενταθούν. Η έκκληση για διπλωματία ενισχύεται: το 55% λέει τώρα πως οι προσπάθειες της γερμανικής κυβέρνησης να επιτύχει διαπραγματεύσεις για τον τερματισμό των μαχών θα πρέπει να ενταθούν».

Ομοίως, υπάρχει μια αυξανόμενη πόλωση των απόψεων μεταξύ των Γερμανών σχετικά με την «ευρωπαϊκή» τους ταυτότητα. Όπως επεσήμανε ένας σχολιαστής, ίσως είναι αριθμητική σύμπτωση μόνο ότι το 18% που διαφωνεί πλήρως με την έννοια της ευρωπαϊκής ταυτότητας είναι το ίδιο με τα σημερινά στοιχεία δημοσκοπήσεων για το AfD. Το πιθανότερο είναι πως πρόκειται για επικάλυψη. Παραδόξως, οι αριθμοί των ευρωφοβικών και των ευρωσκεπτικιστών αυξάνονται εξίσου, με τους τελευταίους να έχουν ξεκάθαρο πλεονέκτημα στο 56% έναντι του 41% των ευρωφοβικών! Αυτό μπορεί τελικά να βάλει την ΕΕ σε παγίδα, καθώς οι χαμηλές βαθμολογίες έγκρισης της ΕΕ καθιστούν πιο δύσκολο για τα κράτη μέλη να συμφωνήσουν για περαιτέρω ολοκλήρωση, που απαιτείται για να καταστεί η ΕΕ πιο επιτυχημένη. Η μεγάλη εικόνα είναι ότι το είδος της ολοκλήρωσης στην ΕΕ μέσω της κερκόπορτας που συμβαίνει μπορεί να μην λειτουργεί πλέον.

Οι μελλοντικές δυνατότητες του AfD είναι σημαντικές αφού στο σύστημα της αναλογικής εκπροσώπησης της Γερμανίας δε χρειάζεται να κερδίσει οριστικές πλειοψηφίες για να κυβερνήσει. Βραχυπρόθεσμα, ωστόσο, υπάρχει ένα πολιτικό αδιέξοδο στη Γερμανία, που επιδεινώνεται επίσης από το γεγονός ότι η Αριστερά συρρικνώνεται και μπορεί να μη λάβει καν το ελάχιστο 5% των ψήφων που απαιτούνται για να μπει στο επόμενο κοινοβούλιο. Όσο για τους Πράσινους, είναι και αυτοί κολλημένοι στη λάσπη, με τη φήμη τους να αμαυρώνεται από ένα σκάνδαλο νεποτισμού, το οποίο θα ακτινοβολεί για πολύ καιρό (καθώς οι Πράσινοι είναι μια στενά δεμένη κοινότητα και στο εξής θα είναι δύσκολο να χρησιμοποιήσουν τη δύναμη των ηθικών επιχειρημάτων, που υπήρξε βασικό στοιχείο στην πολιτική τους άνοδο).

Εξάλλου, ενώ ήταν στην εξουσία τον περασμένο χρόνο, οι Πράσινοι τράβηξαν την πρίζα από την πυρηνική ενέργεια και οδήγησαν τη μετάβαση της Γερμανίας στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας με ιλιγγιώδη ταχύτητα, η οποία προκαλεί αντιδράσεις στους ψηφοφόρους. Ένας νόμος που αναγκάζει τους ιδιοκτήτες σπιτιών να αλλάζουν τα συστήματα θέρμανσης τους από πετρέλαιο και φυσικό αέριο σε αντλίες θερμότητας, από τον ερχόμενο Ιανουάριο, έχει αρχίσει να εφαρμόζεται και ενώ το κόστος για τα νοικοκυριά είναι δυνητικά ακρωτηριαστικό — που κυμαίνεται μεταξύ £15000 και £40000, ανάλογα με το μέγεθος του το σπίτι. Οι φτωχότεροι ιδιοκτήτες σπιτιών είναι ως επί το πλείστον κατώτερης μεσαίας τάξης και τυχαίνει να είναι και το μέρος του εκλογικού σώματος που είναι πιο ανοιχτό στην ακροδεξιά.

Αρκεί να πούμε πως για ένα προβλέψιμο μέλλον, οι Πράσινοι δεν πρόκειται να είναι σε θέση να αντικαταστήσουν τα παραδοσιακά κόμματα. Έτσι, ανοίγεται ένα τεράστιο κενό στο ιδεολογικό τοπίο στο πολιτικό κέντρο. Βεβαίως, τα πράγματα κινούνται σε τέτοια κατεύθυνση που το AfD θα μπορούσε να γίνει απαραίτητο για τον σχηματισμό ομοσπονδιακής κυβέρνησης στο Βερολίνο κάποια στιγμή.

Αλίμονο, όλη αυτή η συζήτηση για τη Γερμανία ότι είναι η επόμενη υπερδύναμη δίπλα στην Κίνα έχει διαλυθεί. Μοιάζει μακρινό όνειρο τώρα. Η δύναμη της Ευρώπης είναι σε άθλια κατάσταση. Η κρίση στην Ουκρανία χάλασε το πάρτι. Στη συνέχεια, όμως, η γερμανική άρχουσα ελίτ πρέπει να κατηγορηθεί σε μεγάλο βαθμό γι' αυτό, αφού έπαιξε αμφίβολο ρόλο στην Ουκρανία από την αλλαγή καθεστώτος το 2014 - ειδικά στην πλοκή για την ανατροπή των συμφωνιών του Μινσκ που προβλέπουν περιφερειακή αυτονομία για το Ντονμπάς εντός μιας ομόσπονδης Ουκρανίας.

Βασικά, οι γερμανικές ελίτ δεν μπόρεσαν ή δεν ήθελαν να καταλάβουν ότι η οικονομία της χώρας τους και η ευημερία του έθνους έχουν οικοδομηθεί στις φθηνές απεριόριστες προμήθειες ενέργειας από τη Ρωσία και τις δυνατότητες της αναπτυσσόμενης ρωσικής αγοράς για τη βιομηχανία υψηλής τεχνολογίας της Γερμανίας. Τα πουλιά έρχονται σπίτι για να ξεκουραστούν.

Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail