Η πιο ντροπιαστική διεθνής σύνοδος κορυφής του Ζελένσκι από τον Φεβρουάριο του 2022

Αχ, Πρόεδρε Ζελένσκι, ο Ουκρανός ηγέτης φημίζεται για την αξιοσημείωτη ικανότητά του να κάνει κάθε ξένη σύνοδο κορυφής χαρούμενη. Σχεδόν κάθε σύνοδο κορυφής, δηλαδή μέχρι σήμερα. Αυτή τη φορά όμως είχε μια απαίσια συνάντηση. Στην πιο πρόσφατη διεθνή συνάντησή του τα πράγματα φαίνεται να έχουν πάρει μια απρόβλεπτη τροπή.

Vedica Singh - tfiglobalnews.com / Παρουσίαση Freepen.gr

Σύμφωνα με πρόσφατες αναφορές που αποτυπώνουν σωστά τον πυρήνα της κατάστασης, η Ουκρανία φαίνεται να έχει παγιδευτεί στο στόχαστρο των διαφορών της Ευρώπης. Καθ' όλη τη διάρκεια της μακροχρόνιας σύγκρουσης της χώρας, ο Ζελένσκι επέστρεφε πάντα από τις συνόδους κορυφής με μια αχτίδα ελπίδας, ένα χτύπημα στην πλάτη ή ακόμα και με μια κατευναστική παρατήρηση. Όμως, δυστυχώς, αυτή τη φορά η παλίρροια έχει αλλάξει.

Εκτεθειμένα τα τμήματα της Ευρώπης

Φαίνεται ότι η υποστήριξη των ευρωπαϊκών χωρών προς την Ουκρανία δεν είναι τόσο ισχυρή όσο θα μπορούσε κανείς να σκεφτεί. Ένα άρθρο του Politico συζητά πώς η σύνοδος κορυφής εξέθεσε τις εντάσεις εντός της ΕΕ. Ενώ ορισμένες χώρες υποστηρίζουν την ανάγκη της Ουκρανίας για βοήθεια, άλλες φαίνεται να διστάζουν, θέτοντας τον Ζελένσκι σε μια λεπτή κατάσταση.

Ο Ουκρανός ηγέτης ήρθε σε μια μεγάλη σύνοδο κορυφής στη Μολδαβία για να ζητήσει «εγγυήσεις ασφαλείας» τηn στιγμή που η Γαλλία και η Γερμανία αποκλίνουν για το θέμα. Λίγες ημέρες πριν, οι Ευρωπαίοι ηγέτες συγκεντρώθηκαν για μια ιστορική σύνοδο κορυφής στην πρώην σοβιετική χώρα της Μολδαβίας, μόλις χιλιόμετρα από τα ουκρανικά σύνορα.

Παρά το γεγονός ότι περισσότεροι από 40 ηγέτες δήλωσαν τη συμπάθειά τους προς την Ουκρανία στη δεύτερη συνάντηση της λεγόμενης Ευρωπαϊκής Πολιτικής Κοινότητας, η πρόκληση για τη διατήρηση αυτής της ενότητας ήταν εμφανής. Πριν και κατά τη διάρκεια της διάσκεψης, οι ηγέτες αντιστάθμισαν και διατύπωσαν αντίθετες θέσεις σε ένα όλο και πιο αμφιλεγόμενο ζήτημα: ποιες εγγυήσεις ασφάλειας μπορεί να παράσχει η δυτική συμμαχία στο Κίεβο για να διαβεβαιώσει ότι αν η Ρωσία ποτέ απωθηθεί, δεν θα επιστρέψει ποτέ.

Ο Γάλλος Πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν έδωσε τον τόνο, εκλιπαρώντας τους συμμάχους να προσφέρουν στο Κίεβο «απτές και αξιόπιστες» εγγυήσεις ασφαλείας – μια αλλαγή στη γαλλική θέση. Ο Γερμανός ομόλογός του, Όλαφ Σολτς, ήταν πιο διστακτικός την επόμενη μέρα, αρνούμενος να δώσει οποιεσδήποτε λεπτομέρειες και δηλώνοντας πως μπορεί να ήταν ένα ερώτημα για μετά τον πόλεμο.

Σε αυτό το πλαίσιο, ο Zelenskyy έκανε μια έκπληξη στο πλευρό των αρχηγών. Έθεσε δύο σαφείς απαιτήσεις: μια «σαφή πρόσκληση» για ένταξη στο ΝΑΤΟ — άλλο ένα σημείο διαμάχης μεταξύ των εταίρων — και «εγγυήσεις ασφαλείας στο δρόμο για ένταξη στο ΝΑΤΟ».

Και τα δύο, είπε, «χρειάζονται».

Οι αντίθετες απόψεις υπογραμμίζουν τα δύσκολα προβλήματα που θα πρέπει να αντιμετωπιστούν καθώς η Δύση προσπαθεί να συγκρατηθεί ενάντια στη Ρωσία καθώς η μάχη συνεχίζεται. Με τους βομβαρδισμούς του Κιέβου από τη Ρωσία να εντείνονται, ο Ζελένσκι κινήθηκε γρήγορα για να υποστηρίξει τη θεσή του, ζητώντας από τους συμμάχους να παράσχουν στην Ουκρανία ουσιαστικές εγγυήσεις ασφάλειας και δέσμευση για ένταξη στο ΝΑΤΟ στην επικείμενη σύνοδο κορυφής του ΝΑΤΟ στη Λιθουανία. Το ΝΑΤΟ συμφώνησε το 2008 ότι η Ουκρανία θα γίνει τελικά μέλος, αλλά δεν έχει δοθεί συγκεκριμένη υπόσχεση ή ημερομηνία.

Ενώ ο Ζελένσκι είναι απίθανο να πάρει όλα όσα θέλει κατά τη συνάντηση του Ιουλίου, και οι δύο ανησυχίες συζητούνται ήδη. Ο Μακρόν έδωσε τον τόνο την Τετάρτη με τα πιο ξεκάθαρα λόγια του για τις εγγυήσεις ασφαλείας. «Θα είναι το θέμα των συλλογικών συζητήσεων τις επόμενες εβδομάδες», είπε.

Επιπλέον, ο Scholz, ο Γερμανός καγκελάριος, εμφανίστηκε πιο περιφρονητικός. Είπε, «Πάντα λέγαμε ότι πρέπει επίσης να υπάρχουν εγγυήσεις για μια ειρηνευτική τάξη μετά τον πόλεμο. Η Γερμανία θα συμβάλει σε αυτό». Στη συνέχεια, ο Scholz αρνήθηκε να εμπλακεί στις λεπτομέρειες της συζήτησης, παρόλο που αυτή μεταφέρθηκε στο επίκεντρο.

Γερμανία και Γαλλία: Συμμαχίες κρυφών ταχυδακτυλουργών

Ακόμη και Ευρωπαίοι βαρέων βαρών όπως η Γερμανία και η Γαλλία φαίνεται να έχουν υποκύψει στον πειρασμό των μυστικών συμμαχιών στον τομέα των μυστικών επιχειρήσεων. Σε παρακαλώ μην το πεις σε κανέναν! Η Wintershall, μια γερμανική εταιρεία, βρέθηκε πρόσφατα να παρέχει φυσικό αέριο σε ρωσικά δεξαμενόπλοια που εμπλέκονται ενεργά στην ουκρανική κρίση. Δεν είναι αυτό ένα υπέροχο μάθημα διπλωματίας;

Από ψίθυρους για παρασκηνιακές συμφωνίες μέχρι αμφισβητήσιμες συμμαχίες, δεν είναι περίεργο που ο Ζελένσκι επέστρεψε στο σπίτι από αυτήν τη σύνοδο κορυφής με βαριά καρδιά και μια αίσθηση απογοήτευσης.

Η πιο πρόσφατη διεθνής σύνοδος κορυφής του Ζελένσκι αποδείχθηκε μεγάλη κραυγή από τις προηγούμενες νίκες του. Οι διαιρέσεις της Ευρώπης έχουν εκτεθεί, αφήνοντας την Ουκρανία παγιδευμένη ανάμεσα σε ανταγωνιστικά συμφέροντα και μειωμένη υποστήριξη. Όπως σκέφτεται ο Ζελένσκι για την ταπεινωτική εμπειρία του στη σύνοδο κορυφής, δεν μπορεί κανείς να μην ανησυχεί τι επιφυλάσσει το μέλλον για την Ουκρανία.

Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail