Οι χώρες με το μεγαλύτερο αριθμό πυρηνικών όπλων στον κόσμο το 2023

Freepen.gr - Το Διεθνές Ινστιτούτο Ερευνών για την Ειρήνη της Στοκχόλμης (SIPRI) ξεκίνησε την ετήσια αξιολόγηση της κατάστασης των εξοπλισμών, του αφοπλισμού και της διεθνούς ασφάλειας.

Το κύριο εύρημα της αξιολόγησης είναι πως ο αριθμός των επιχειρησιακών πυρηνικών όπλων έχει αρχίσει να αυξάνεται καθώς τα σχέδια για μακροπρόθεσμο εκσυγχρονισμό και επέκταση της δύναμης προχωρούν.

Τα εννέα κράτη με πυρηνικά όπλα –Ηνωμένες Πολιτείες, Ρωσία, Βρετανία, Γαλλία, Κίνα, Ινδία, Πακιστάν, Λαϊκή Δημοκρατία της Κορέας (Βόρεια Κορέα) και Ισραήλ– συνεχίζουν να εκσυγχρονίζουν τα πυρηνικά τους οπλοστάσια και πολλά από αυτά είχαν αρχίσει να αναπτύσσουν νέα πυρηνικά όπλα ή πυρηνικά οπλικά συστήματα έως το 2022.

Από το συνολικό παγκόσμιο απόθεμα περίπου 12.512 κεφαλών από τον Ιανουάριο του 2023, περίπου 9.576 βρίσκονται σε στρατιωτικά αποθέματα για πιθανή χρήση — 86 περισσότερες από ό,τι τον Ιανουάριο του 2022.

Μαζί, η Ρωσία και οι Ηνωμένες Πολιτείες κατέχουν σχεδόν το 90 τοις εκατό όλων των πυρηνικών όπλων.

 

* πληροφορίες defense-arabic.com

Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail