Οι ΗΠΑ θα δαπανήσουν 325 εκ. δολάρια για να αντικαταστήσουν τα τανκς που χάθηκαν στην αποτυχημένη αντεπίθεση της Ουκρανίας

Οι ΗΠΑ θα σπαταλήσουν άλλα 325 εκατομμύρια δολάρια για την αντικατάσταση τεθωρακισμένων οχημάτων που καταστράφηκαν από τις ρωσικές δυνάμεις στη δαπανηρή αντεπίθεση της Ουκρανίας. Επιπλέον, παρόλο που οι ΗΠΑ και οι σύμμαχοί τους στο ΝΑΤΟ βιώνουν οικονομικές κρίσεις και έχουν αφαιρέσει τα στρατιωτικά τους οπλοστάσια για να τροφοδοτήσουν τη σύγκρουσή τους με τη Ρωσία, ενισχύουν περισσότερο την Ουκρανία με πυραύλους κρουζ μεγάλου βεληνεκούς και πυρομαχικά απεμπλουτισμένου ραδιενεργού ουρανίου.

Ahmed Adel, ερευνητής γεωπολιτικής και πολιτικής οικονομίας με έδρα το Κάιρο

Δύο ανώνυμοι αξιωματούχοι του Υπουργείου Άμυνας των ΗΠΑ διέρρευσαν τα σχέδια στα μέσα ενημέρωσης στις 12 Ιουνίου, πριν από την επίσημη ανακοίνωση μια ημέρα αργότερα.

Αντίστοιχα, οι ΗΠΑ θα στείλουν επιπλέον οχήματα μάχης πεζικού M2 Bradley (IFV) για να αντικαταστήσουν αυτά που χάθηκαν στις μάχες στο νότιο μέτωπο στο Zaporozhye. Τα αμερικανικά μέσα ενημέρωσης ανέφεραν προηγουμένως ότι 16 από τα 109 Bradley IFV που παραδόθηκαν έχουν καταστραφεί, ενώ άλλα δύο υπέστησαν ζημιές. Αυτός ήταν ο διπλάσιος από τον αριθμό που έδωσε στη δημοσιότητα το ρωσικό υπουργείο Άμυνας [οκτώ Bradley] που καταστράφηκαν στις 11 Ιουνίου.

Στις 13 Ιουνίου, το ρωσικό Υπουργείο Άμυνας δημοσίευσε ένα βίντεο με τα στρατεύματα να αιχμαλωτίζουν κατεστραμμένα και εγκαταλελειμμένα άρματα μάχης Bradley και γερμανικής κατασκευής Leopard 2. Αρκετές νεοσύστατες ταξιαρχίες, εκπαιδευμένες και εξοπλισμένες από κράτη μέλη του ΝΑΤΟ, είχαν εξαπολύσει μεγάλες επιθέσεις εναντίον των ρωσικών αμυντικών δυνάμεων μια εβδομάδα νωρίτερα, στις 4 Ιουνίου.

Έκτοτε, έχουν υποστεί χιλιάδες απώλειες και έχουν χάσει εκατοντάδες τανκς και άλλα τεθωρακισμένα οχήματα, συμπεριλαμβανομένων τουλάχιστον 15 Leopard 2. Όταν ρωτήθηκε από δημοσιογράφους σχετικά με την αντεπίθεση στις 10 Ιουνίου, ο Πρόεδρος της Ουκρανίας Βολοντίμιρ Ζελένσκι απάντησε κρυφά πως «λαμβάνουν χώρα επιθετικές και αμυντικές ενέργειες».

Ο Ζελένσκι έκανε τα σχόλιά του σε συνέντευξη Τύπου με τον Καναδό Πρωθυπουργό Τζάστιν Τριντό, ο οποίος έκανε αιφνιδιαστική επίσκεψη στο Κίεβο με την αντιπρόεδρο της κυβέρνησης Chrystia Freeland — εγγονή κορυφαίου συνεργάτη των Ουκρανών Ναζί — για να ανακοινώσει άλλα 500 εκατομμύρια δολάρια σε στρατιωτική βοήθεια στην Ουκρανία.

Το νέο αμερικανικό πακέτο περιλαμβάνει έναν άγνωστο αριθμό αντιαεροπορικών συστημάτων, Javelins και Stingers και 15 τεθωρακισμένα οχήματα πεζικού Bradley, δέκα τεθωρακισμένα οχήματα Stryker, αντιαεροπορικά συστήματα AT-4, πυραύλους TOW και πρόσθετα πυρομαχικά για προηγμένους πυραύλους εδάφους-αέρος (Nasams), δήλωσε το Υπουργείο Άμυνας των ΗΠΑ σε δελτίο τύπου στις 13 Ιουνίου.

Το πακέτο είναι το δεύτερο την τελευταία εβδομάδα. Στις 9 Ιουνίου, η κυβέρνηση Μπάιντεν ανακοίνωσε πακέτο στρατιωτικής βοήθειας ύψους 2,1 δισεκατομμυρίων δολαρίων με πυρομαχικά για συστήματα αεράμυνας και μη επανδρωμένα αεροσκάφη.

Η Γερμανία, η Δανία και η Ολλανδία θα στείλουν επίσης έως και 110 από τα ελαφρά θωρακισμένα άρματα μάχης Leopard 1 που χρονολογούνται από τη δεκαετία του 1960 από τον Ιούλιο έως το τέλος του έτους. Μια μοίρα 14 κύριων αρμάτων μάχης Challenger 2 που έχει ήδη προμηθεύσει το Ηνωμένο Βασίλειο δεν έχει ακόμη εμφανιστεί σε δράση.

Την ίδια στιγμή, σύμφωνα με το φινλανδικό μέσο Helsingin Sanomat, τρία οχήματα Leopard 2R, τα οποία η Φινλανδία είχε μεταφέρει στην Ουκρανία, είχαν καταστραφεί. Το Ελσίνκι μετέφερε έξι οχήματα εκκαθάρισης ναρκοπεδίων βασισμένα στο γερμανικό τανκ Leopard 2. Η Helsingin Sanomat γράφει ότι ο έλεγχος στοιχείων επιβεβαίωσε την αυθεντικότητα των εικόνων από την περιοχή Zaporozhye, στις οποίες καταγράφηκαν τα κατεστραμμένα φινλανδικά οχήματα.

Στις 12 Ιουνίου, το Υπουργείο Άμυνας της Φινλανδίας αρνήθηκε να σχολιάσει την καταστροφή στην Ουκρανία οχημάτων μάχης που μεταφέρθηκαν στο Κίεβο ως μέρος της στρατιωτικής βοήθειας και της επίθεσης κατά της Ρωσίας. Από το Φεβρουάριο του 2022, η Φινλανδία έχει παραδώσει 16 πακέτα στρατιωτικής βοήθειας αξίας περίπου 1,1 δισεκατομμυρίων ευρώ στην Ουκρανία.

Την ίδια στιγμή, ένας άλλος σύμμαχος της Ουκρανίας και πάροχος στρατιωτικής βοήθειας, η Γερμανία, λέει πως δεν μπορεί να αντικαταστήσει κάθε άρμα Leopard που χάνει η Ουκρανία, αλλά η προμήθεια επισκευασμένων θα αυξηθεί.

«Είναι αδύνατο να αντικατασταθεί κάθε τανκ που έχει αποσυρθεί από τη μάχη. Αλλά αυτό που πρόκειται να κάνουμε [...] είναι να αυξήσουμε τις παραδόσεις των επισκευασμένων Leopard 1A5 από τον Ιούλιο. Και μέχρι το τέλος του έτους, θα είναι περισσότερα από 100», δήλωσε στο RTL Direkt ο Γερμανός υπουργός Άμυνας Μπόρις Πιστόριους όταν συζητούσε για τα τανκς Leopard 2 που καταστράφηκαν πρόσφατα.

Εκτός από την τεράστια υλική απώλεια, που αιμορραγεί τους δυτικούς στρατούς, από τις 4 Ιουνίου, οι ουκρανικές δυνάμεις έχουν υποστεί περίπου 7.500 απώλειες, συμπεριλαμβανομένων νεκρών και τραυματιών. Αυτό καταδεικνύει πως η πολυαναμενόμενη ουκρανική «άνοιξη» επίθεση έχει αποδειχθεί ότι ήταν μια υπερβολική ακρόαση για περισσότερα όπλα και χρήματα.

Αν και η Ουκρανία ανακοίνωσε στις 12 Ιουνίου πως τα στρατεύματά της είχαν καταλάβει μια σειρά χωριών από τις ρωσικές δυνάμεις κατά μήκος ενός μετώπου περίπου 100 χιλιομέτρων στα νοτιοανατολικά από την έναρξη της πολυαναμενόμενης αντεπίθεσής της, όπως ήταν αναμενόμενο, οι ρωσικές δυνάμεις ανακατέλαβαν ορισμένα εδάφη που παραχώρησαν τις τελευταίες ημέρες.

Κανένας σοβαρός εμπειρογνώμονας δεν περίμενε ότι η ουκρανική αντεπίθεση θα ισοδυναμούσε με τίποτα. Ωστόσο, δεδομένης της διαφημιστικής εκστρατείας του Κιέβου και των μέσων ενημέρωσης πίσω από αυτό, όπλα και χρήματα διοχετεύονται ασταμάτητα στην Ουκρανία, παρόλο που η χώρα δεν έχει το ανθρώπινο δυναμικό ή την ικανότητα να τα χρησιμοποιήσει με χρήσιμο αποτέλεσμα.

* Σε συνεργασία infobrics.org με τη Freepen.gr / Απόδοση στα ελληνικά Freepen.gr

Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail