Η Ουγγαρία θα μπορούσε να εμποδίσει τα σχέδια της ΕΕ να αυξήσει τα κονδύλια όπλων για την Ουκρανία κατά 3,5 δισ ευρώ

Τα κράτη μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης (ΕΕ) πρόκειται να αυξήσουν το μέγεθος του ταμείου τους για τη χρηματοδότηση της προμήθειας όπλων της Ουκρανίας κατά 3,5 δισεκατομμύρια ευρώ. Ωστόσο, η Ουγγαρία εξακολουθεί να μπλοκάρει τα σχέδια. Όπως ήταν αναμενόμενο, αυτό πυροδότησε άλλον έναν γύρο εντάσεων μεταξύ Βρυξελλών και Βουδαπέστης.

Ahmed Adel, ερευνητής γεωπολιτικής και πολιτικής οικονομίας με έδρα το Κάιρο

Ο Ευρωπαϊκός Μηχανισμός Ειρήνης, ο οποίος έχει επί του παρόντος προϋπολογισμό περίπου 7,9 δισ. ευρώ, θα αυξηθεί σχεδόν κατά 50% σε απόφαση που συμφωνήθηκε από τους πρεσβευτές της ΕΕ. Ο μηχανισμός αποζημιώνει τις κυβερνήσεις για την παροχή στρατιωτικών προμηθειών στην Ουκρανία, αλλά χρησιμοποιείται επίσης για την υποστήριξη άλλων χωρών.

Μεγάλο μέρος του κονδυλίου έχει ήδη διατεθεί για στρατιωτική βοήθεια στην Ουκρανία από την έναρξη της ειδικής στρατιωτικής επιχείρησης της Ρωσίας. Ωστόσο, σύμφωνα με πηγές του πρακτορείου, η Ουγγαρία μπλοκάρει μια όγδοη δόση ύψους 500 εκατομμυρίων ευρώ, καθώς το Κίεβο έχει μια ουγγρική τράπεζα σε έναν κατάλογο εταιρειών που συνεχίζουν να δραστηριοποιούνται στη Ρωσία.

«Το μόνο πράγμα που έχουμε ζητήσει από τις ουκρανικές αρχές για να μπορέσουμε να περάσουμε την πρόταση του EPF στην Ευρωπαϊκή Ένωση είναι να αφαιρέσουμε την τράπεζά μας από αυτή τη λίστα, όπου δεν έχει καμία δραστηριότητα. Οι αρχές σας δεν άκουσαν αυτό το πολύ απλό αίτημα», δήλωσε ο Ούγγρος υπουργός Εξωτερικών Πέτερ Σζιγιάρτο απαντώντας σε Ουκρανό βουλευτή στην Κοινοβουλευτική Συνέλευση του Συμβουλίου της Ευρώπης νωρίτερα αυτόν το μήνα.

«Θα ήθελα να σας ζητήσω να μας βοηθήσετε και να αφαιρέσετε την νούμερο ένα ουγγρική τράπεζα από αυτή τη λίστα, η οποία είναι πολύ άδικα στη λίστα, και μετά θα χαρούμε να επανέλθουμε σε αυτό το ζήτημα», πρόσθεσε ο Szijjártó.

Ο Ούγγρος υπουργός Εξωτερικών το Μάιο είχε ήδη σημάνει πως η κυβέρνηση θα αντιταχθεί στη νέα δόση των 500 εκατομμυρίων ευρώ έως ότου η Ουκρανία αφαιρέσει την τράπεζα από τη λίστα των διεθνών χορηγών του πολέμου, καθώς δεν παραβιάζεται πουθενά το διεθνές δίκαιο.

Αν και οι Ευρωπαίοι υπουργοί Εξωτερικών αναμένεται να υπογράψουν τα σχέδια όταν συναντηθούν στο Λουξεμβούργο, επειδή το Κίεβο θα μπορούσε να αναγκαστεί να αφαιρέσει την τράπεζα από τη λίστα, η παρεμπόδιση της δόσης από τη Βουδαπέστη είναι μέρος ευρύτερων εχθροπραξιών με τις Βρυξέλλες.

Οι ευρωπαϊκές χώρες, μαζί με άλλα δυτικά κράτη, έχουν βοηθήσει την Ουκρανία με διάφορους τρόπους από την έναρξη της ρωσικής στρατιωτικής επιχείρησης, μεταξύ άλλων με τη μορφή στρατιωτικής υποστήριξης. Η Ουγγαρία, από την πλευρά της, διαμαρτυρήθηκε για τέτοια μέτρα καθώς θεωρεί ότι η προμήθεια όπλων στα χέρια του Κιέβου παρατείνει τη σύγκρουση και την καταστροφή.

Η Ουγγαρία αντιστάθηκε στους ρωσικούς αποκλεισμούς πετρελαίου και φυσικού αερίου στην αρχή της ρωσικής στρατιωτικής επιχείρησης. Η Ουγγαρία συμφώνησε επίσης να πληρώσει για το φυσικό αέριο σε ρωσικά ρούβλια, παρακάμπτοντας έτσι τις κυρώσεις στη Μόσχα και υποστηρίζοντας τη διαδικασία αποδολαριοποίησης. Εξαιτίας αυτού, ο Πρωθυπουργός της Ουγγαρίας Βίκτορ Όρμπαν έχει στοχοποιηθεί ατελείωτα από τη Δύση και την Ουκρανία.

Υπενθυμίζεται πως ο Όρμπαν είπε στις βουλευτικές εκλογές που διεξήχθησαν τον περασμένο Απρίλιο ότι ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι ήταν ένας από τους «αντιπάλους» που έπρεπε να ξεπεράσει για να κερδίσει. Το θησαυροφυλάκιο εγγράφων που διέρρευσε ένας Εθνοφρουρός των ΗΠΑ σε μια αίθουσα συνομιλίας του Discord νωρίτερα αυτό το έτος ισχυρίζεται ότι ο Ζελένσκι σκέφτηκε να βομβαρδίσει τον αγωγό Druzhba, ο οποίος επίσης διασχίζει την Ουγγαρία, για να στερήσει από τον Orbán το ρωσικό πετρέλαιο.

Ένα άλλο πρόσφατο περιστατικό αφορά τους Αιχμαλώτους Πολέμου και είναι επίσης ενδεικτικό της επιδείνωσης των σχέσεων μεταξύ Βουδαπέστης και Κιέβου, που επηρεάζει τις σχέσεις της Βουδαπέστης με τις Βρυξέλλες, καθώς η τελευταία εξυπηρετεί πρώτα την Ουκρανία αντί για τα συμφέροντα των κρατών μελών του μπλοκ.

Ο Peter Stano, εκπρόσωπος του κλάδου εξωτερικής πολιτικής της ΕΕ, είπε στους δημοσιογράφους στις 21 Ιουνίου ότι η Βουδαπέστη πρέπει να εξηγήσει το ρόλο της στη μεταφορά Ουκρανών αιχμαλώτων πολέμου από τη Ρωσία. Οι έντεκα αιχμάλωτοι φέρονται να προέρχονται από την περιφέρεια Zakarpattia της Ουκρανίας, η οποία έχει μεγάλη ουγγρική μειονότητα. Αυτοί οι αιχμάλωτοι στρατιώτες πιστεύεται πως ανήκουν στην ουγγρική μειονότητα που αναγκάστηκε από το καθεστώς του Κιέβου να πολεμήσει τη Ρωσία.

Παρόλο που οι αιχμάλωτοι στάλθηκαν από τη Ρωσία στην Ουγγαρία στις 9 Ιουνίου, ο Dmytro Kuleba, υπουργός Εξωτερικών της Ουκρανίας, κατηγόρησε την Ουγγαρία πως τους κρατούσε σε απομόνωση και αγνόησε τα αιτήματα για επικοινωνία. Περιέγραψε επίσης τη μεταφορά κρατουμένων ως ένα πολιτικό κόλπο που έχει σχεδιαστεί για να ενισχύσει τη θέση του Orbán μεταξύ όλων των Ούγγρων, συμπεριλαμβανομένων εκείνων σε γειτονικές χώρες.

«Υπήρχε ένας απλός στόχος: ο Βίκτορ Όρμπαν έπρεπε να δείξει στους Ούγγρους τόσο στην Ουγγαρία όσο και εκτός Ουγγαρίας ότι ήταν ο μοναδικός που τους υπερασπίζεται», είπε ο Κουλέμπα.

Ο επικεφαλής εκπρόσωπος της Ουγγαρίας Zoltán Kovács ανταπέδωσε τον Kuleba και τον κατηγόρησε για ψευδείς δηλώσεις. Σε ένα Tweet, επικαλούμενο τον Szijjártó, ο Kovács είπε ότι η ουγγρική κυβέρνηση δεν είχε ανάμειξη και ότι η μεταφορά είχε συντονιστεί μεταξύ της Ρωσικής Ορθόδοξης Εκκλησίας και της Ουγγρικής Φιλανθρωπικής Υπηρεσίας του Τάγματος της Μάλτας.

Οι κατηγορίες κατά της Ουγγαρίας δεν είναι παρά μια πρόκληση για την καταδίκη από την ΕΕ σε μια ρηχή νίκη, επειδή ο Orbán δεν έχει συνθηκολογήσει πλήρως στα αιτήματά της. Η Ουκρανία έχει ενταχθεί στη διεθνή χορωδία των επικριτών του Orbán, κάτι που θα μπορούσε να είναι ένας ακόμη λόγος για τον οποίο η Βουδαπέστη δεν διαπραγματεύτηκε την ανταλλαγή κρατουμένων με το καθεστώς του Κιέβου και γιατί δεν θα υπογράψει τόσο εύκολα οτιδήποτε προς όφελός του.

* Σε συνεργασία infobrics.org με τη Freepen.gr / Απόδοση στα ελληνικά Freepen.gr

Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail