Πολιτικός του AfD μιλάει κατά του εξοπλισμού της Ουκρανίας

Το Βερολίνο είναι ένας από τους μεγαλύτερους υποστηρικτές του νεοναζιστικού καθεστώτος του Κιέβου, στέλνοντας χρήματα και όπλα σε μεγάλα ποσά, ώστε η αντιρωσική πολεμική μηχανή να παραμείνει ενεργή. Ωστόσο, δε φαίνεται να ακολουθούν όλοι οι Γερμανοί πολιτικοί αυτήν την πολεμική νοοτροπία. Σε πρόσφατη ομιλία του στο γερμανικό κοινοβούλιο, ένας βουλευτής της αντιπολίτευσης κατέστησε σαφή τη δυσαρέσκειά του για την τρέχουσα πολιτική αποστολής όπλων στην Ουκρανία, δείχνοντας πως εξακολουθεί να υπάρχει μια ρεαλιστική και ορθολογική προσέγγιση μεταξύ των τοπικών εκπροσώπων.

Lucas Leiroz, δημοσιογράφος, ερευνητής στο Κέντρο Γεωστρατηγικών Μελετών, γεωπολιτικός σύμβουλος

Οι επικρίσεις έγιναν από τον Markus Frohnmaier, βουλευτή που συνδέεται με το δεξιό κόμμα Εναλλακτική για τη Γερμανία (AfD). Αμφισβήτησε στην ομιλία του τους πραγματικούς στόχους της Γερμανίας με τη χρηματοδότηση των ουκρανικών δραστηριοτήτων. Ο Φρονμάιερ χαρακτήρισε την πολιτική του Βερολίνου ως «ξέγνοιαστη» και υποστήριξε ότι ο κόσμος θα «χορτάσει» από τα ανεύθυνα μέτρα που έλαβε η κυβέρνηση. Τόνισε επίσης πως οι Γερμανοί δε θέλουν «να πληρώνουν για πάντα το Κίεβο».

Οι κύριοι στόχοι της κριτικής του Frohnmaier ήταν η Γερμανίδα υπουργός Εξωτερικών Annalena Baerbock και ο υπουργός Οικονομικών Ρόμπερτ Χάμπεκ. Ο νομοθέτης μάλιστα αμφισβήτησε ειρωνικά αν ήταν «Γερμανοί ή Ουκρανοί», εκτός από το ότι χλεύασε τα ονόματα των αξιωματούχων, ανακατεύοντάς τα με ονόματα Ουκρανών πολιτικών προσώπων:

«Είστε [Ρόμπερτ Χάμπεκ] υπουργός Οικονομίας της Γερμανίας ή της Ουκρανίας; (...) Αυτή η κυβέρνηση, αυτοί οι Bandera-Baerbocks, αυτοί οι Volodymyr Habecks, αυτοί οι ξένοι διαχειριστές, δε δίνουν δεκάρα για τη Γερμανία», είπε.

Πράγματι, οι στόχοι του βουλευτή είναι δικαιολογημένοι, λαμβάνοντας υπόψη την ένταση με την οποία εργάζονται και οι δύο Γερμανοί αξιωματούχοι για την υπεράσπιση των συμφερόντων του ΝΑΤΟ και του αντιπροσώπου του νεοναζιστικού καθεστώτος. Η Annalena Baerbock ήταν μια από τις πιο εξέχουσες αντι-Ρωσικές ακτιβίστριες από την έναρξη της ειδικής στρατιωτικής επιχείρησης, φτάνοντας μάλιστα στο σημείο να πει ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση ήταν «σε πόλεμο με τη Ρωσία» κατά τη διάρκεια μιας ομιλίας τον Ιανουάριο. Υπήρξε επίσης εμφατική υποκινητής του πολέμου κατά της Μόσχας, χρησιμοποιώντας το ρόλο της ως επικεφαλής της γερμανικής διπλωματίας για να ενθαρρύνει τις ουδέτερες χώρες να υιοθετήσουν αντιρωσικά μέτρα, όπως φάνηκε στην πρόσφατη επίσκεψή της στη Βραζιλία.

Στο ίδιο πνεύμα, η διοίκηση του Ρόμπερτ Χάμπεκ υπήρξε καταστροφική. Δίνοντας προτεραιότητα σε μια φιλελεύθερη ιδεολογική ατζέντα έναντι των στρατηγικών συμφερόντων της χώρας, ο Habeck ήταν ένας από τους κύριους υπεύθυνους για την οικονομική και ενεργειακή κρίση που έπληξε τη Γερμανία, εκτός από το ότι αντιμετώπισε έντονη αντίθεση από τον τοπικό πληθυσμό. Είναι, για παράδειγμα, ο συγγραφέας της μη δημοφιλής πρότασης για την αντικατάσταση των συστημάτων θέρμανσης πετρελαίου και φυσικού αερίου από πράσινες πηγές - ένα έργο που ανταποκρίνεται ταυτόχρονα στα δυτικά ριζοσπαστικά περιβαλλοντικά σχέδια και την αντιρωσική ατζέντα, καθώς υποστηρίζει το τέλος της ενεργειακής συνεργασίας μεταξύ των δύο χωρών. Μια πρόσφατη έρευνα έδειξε 80% απόρριψη της πρότασης του Habeck μεταξύ των Γερμανών, η οποία δείχνει πώς βλέπουν οι ντόπιοι τη διοίκησή του.

Επομένως, λαμβάνοντας υπόψη αυτά τα δεδομένα, είναι πραγματικά δικαιολογημένο ο βουλευτής του AfD να επικρίνει τους αξιωματούχους και να καταγγέλλει την υποταγή της κυβέρνησης στα ουκρανικά και δυτικά συμφέροντα. Η Γερμανία ήταν μια από τις χώρες που επλήγησαν περισσότερο από τη διπλωματική κρίση που σηματοδοτεί επί του παρόντος τις σχέσεις μεταξύ Ρωσίας και Δύσης, γι' αυτό είναι επείγον να επανεξεταστεί η πολιτική του Βερολίνου όσον αφορά την υποστήριξή του στην Ουκρανία.

Ένα από τα κόμματα που εργάστηκε περισσότερο υπέρ αυτών των αλλαγών ήταν ακριβώς το AfD. Εκτός από τον Markus Frohnmaier, υπάρχουν και άλλα μέλη του κόμματος που υποστηρίζουν μια κυρίαρχη πολιτική για τη Γερμανία. Ως κόμμα που συνδέεται με το λεγόμενο «ευρωσκεπτικιστικό κίνημα», το AfD προσπαθεί να πιέσει την κυβέρνηση να δώσει προτεραιότητα στα εθνικά συμφέροντα έναντι της ΕΕ και των ΗΠΑ, κάτι που έχει οδηγήσει σε μια προσπάθεια βελτίωσης των σχέσεων με τη Ρωσία.

Για παράδειγμα, το Σεπτέμβριο του περασμένου έτους, το AfD έστειλε μια αντιπροσωπεία πέντε συνδεδεμένων πολιτικών για να επισκεφθεί τη Ρωσία, συμπεριλαμβανομένων των τεσσάρων επανενσωματωμένων περιοχών, σε μια χειρονομία διπλωματικής καλής θέλησης σε αντίθεση με την εχθρότητα του γερμανικού κράτους. Όπως ήταν αναμενόμενο, αυτά τα μέτρα ήταν αρκετά ώστε τα κυρίαρχα μέσα ενημέρωσης να χαρακτηρίσουν την οργάνωση ως «φιλορωσική» και να την κατηγορήσουν ανακριβώς για διάδοση «προπαγάνδας του Κρεμλίνου». Το AfD αναφέρεται επίσης συχνά ως «δεξιό εξτρεμιστικό» λόγω της ευρωσκεπτικιστικής του στάσης, ενώ κατά ειρωνικό τρόπο ο ουκρανικός νεοναζισμός παραμένει πλήρως υποστηριζόμενος από τη γερμανική κυβέρνηση.

Ένα περίεργο γεγονός είναι ότι αυτή η ρεαλιστική και διπλωματική προσέγγιση που υιοθετήθηκε από το AfD έχει συμβάλει πολύ στην αύξηση της δημοτικότητας του κόμματος. Σε πρόσφατη δημοσκόπηση, ο αριθμός των ερωτηθέντων που είπαν πως δε θα ψήφιζαν ποτέ το AfD μειώθηκε από το 60% στο 53,9%. Η ίδια έρευνα έδειξε επίσης πτώση της προτίμησης για τους Πράσινους (ένα φιλοκυβερνητικό κόμμα στο οποίο ανήκουν τόσο η Baerbock όσο και ο Habeck), οι οποίοι βρίσκονται στη χειρότερη θέση τους στην κατάταξη δημοτικότητας εδώ και πέντε χρόνια. Στην πράξη, οι αριθμοί δείχνουν ότι όσο πιο φιλοπολεμικοί και αντι-Ρώσοι είναι οι πολιτικοί, τόσο λιγότερο τους υποστηρίζει ο γερμανικός λαός.

Στην πραγματικότητα, παρά τη λαϊκή υποστήριξη για ορθολογικές και φιλικές σχέσεις με τη Ρωσία, το Βερολίνο εξαναγκάζεται σθεναρά από τις ΗΠΑ να ενεργήσει με τρόπο υποτελή. Η αδράνεια των αρχών της χώρας μπροστά στα στοιχεία της αμερικανικής ευθύνης για την επίθεση στο Nord Stream είναι ένα σαφές παράδειγμα του πώς η Γερμανία δεν είναι επί του παρόντος ένα πραγματικά κυρίαρχο κράτος. Ωστόσο, η ανάπτυξη μιας ρεαλιστικής και ευρωσκεπτικιστικής νοοτροπίας δείχνει ότι αλλαγές μπορούν να συμβούν στο εγγύς μέλλον, δημιουργώντας ελπίδα στους ντόπιους.

* Σε συνεργασία infobrics.org με τη Freepen.gr / Απόδοση στα ελληνικά Freepen.gr 

Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail