Η Κίνα, το Πακιστάν και η Τουρκία κοιτάζουν το Κασμίρ

pixabay / Jeevan
Όταν η Ινδία φιλοξένησε μια βασική διάσκεψη της G20 στο Σριναγκάρ, την πρωτεύουσα της Ένωσης Τζαμού και Κασμίρ της Ινδίας, στις 22 και 23 Μαΐου, παρόλο που στη διάσκεψη φέρεται να συμμετείχαν περίπου 122 αντιπρόσωποι, συμπεριλαμβανομένων 60 ξένων, μποϊκοτάρεται από το Πακιστάν ως καθώς και τους μακροχρόνιους συμμάχους του, την Κίνα και την Τουρκία.

Uzay Bulut - gatestoneinstitute.org / Παρουσίαση Freepen.gr

Το Πακιστάν χαρακτήρισε τη συνάντηση «παράνομη». Το Τζαμού και Κασμίρ είναι αναπόσπαστο μέρος της Ινδίας, αλλά διεκδικείται από το Πακιστάν, το οποίο έχει βάλει στο στόχαστρο βίαια την περιοχή μέσω τρομοκρατικών ομάδων. Ως εκ τούτου, εκατοντάδες άνθρωποι συγκεντρώθηκαν στην κατεχόμενη από το Πακιστάν περιοχή του Κασμίρ για να διαμαρτυρηθούν για τη συνάντηση.

Τρεις χώρες μέλη της G20 (Κίνα, Σαουδική Αραβία και Τουρκία) καθώς και δύο προσκεκλημένες χώρες που προσκλήθηκαν από την Ινδία (Αίγυπτος και Ομάν) ήταν μεταξύ εκείνων που δεν έστειλαν αντιπροσωπείες. Ωστόσο, τρεις μουσουλμανικές χώρες παρευρέθηκαν στη συνάντηση: Ινδονησία, Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα (ΗΑΕ) και Μπαγκλαντές.

Κατά τη συνάντηση, η Ινδία παρουσίασε το αναπτυξιακό της έργο στην περιοχή, καθώς και το τουριστικό δυναμικό του Τζαμού και του Κασμίρ. Το Διεθνές Κέντρο Μελετών Ειρήνης στο Νέο Δελχί ανέφερε πως πριν από τη διάσκεψη, το Πακιστάν προσπάθησε να υπονομεύσει το γεγονός:

"Από το Μάιο, οι αποσχιστές που υποστηρίζονται από το Πακιστάν έχουν κάνει επίμονες προσπάθειες για να υπονομεύσουν την επικείμενη εκδήλωση των G-20. Στη συνοριακή περιοχή Poonch στη μεραρχία Jammu, ένοπλα άτομα που ακολουθούν οδηγίες από πέρα ​​από τα σύνορα έχουν αποτελέσει απειλή για την περιφερειακή ειρήνη για πάνω από δύο εβδομάδες.

"Η τρομοκρατική επίθεση στο Poonch είχε ως αποτέλεσμα την απώλεια πέντε στρατιωτών, με έναν τρομοκράτη να εξουδετερώνεται και άλλους να καταδιώκονται ακόμη. Επιπλέον, οι τοπικοί συμπαθούντες έχουν συλληφθεί από τις δυνάμεις ασφαλείας"

Το Κασμίρ, ιστορικά, είναι ινδουιστικό και βουδιστικό. Για χιλιάδες χρόνια, μέχρι τον 14ο αιώνα, όταν ισλαμιστές εισβολείς από την Κεντρική Ασία ανέλαβαν τον έλεγχο, είχε πληθυσμό που ήταν κατά πλειοψηφία-ινδουιστές και βουδιστές. Σήμερα, είναι πλειοψηφία-μουσουλμάνοι. Η ιστορία του εξισλαμισμού των αυτόχθονων μη μουσουλμανικών πληθυσμών του Κασμίρ είναι παρόμοια με αυτή της Μέσης Ανατολής και της Βόρειας Αφρικής: οι γηγενείς μη μουσουλμανικοί λαοί κατακτήθηκαν αρχικά από ισλαμικούς στρατούς και στη συνέχεια υποβλήθηκαν σε διακρίσεις και διώξεις, που οδήγησαν είτε σε θάνατο, μετατροπή στο Ισλάμ ή αναχώρηση.

Όπως σημειώνει το Hindu American Foundation:

«Το αρχαίο Κασμίρ ήταν φημισμένο ως κέντρο ινδουιστικής και βουδιστικής μάθησης και κυβερνήθηκε από Ινδουιστές βασιλιάδες μέχρι το 1339. Οι Ινδουιστές της κοιλάδας του Κασμίρ, γνωστοί ως Πάντιτ του Κασμίρ, είναι οι αρχικοί κάτοικοι του Κασμίρ και έχουν μια μοναδική εθνοθρησκευτική κουλτούρα που χρονολογείται πριν από περισσότερα από 5.000 χρόνια.

"Μετά από κύματα ισλαμικών εισβολών, πολυάριθμοι μουσουλμάνοι ηγέτες ξένης καταγωγής κατέλαβαν το Κασμίρ μέχρι το 1819. Υπό μουσουλμανική κυριαρχία, οι Ινδουιστές αντιμετώπισαν περιόδους διώξεων που είχαν ως αποτέλεσμα αρκετές μαζικές μεταναστεύσεις από το Κασμίρ. Οι Σιχ απέκτησαν τον έλεγχο της περιοχής το 1819 και κυβέρνησαν το Κασμίρ μέχρι το 1846, ακολουθούμενοι από  Ινδουιστές Ντόγκρα (μια εθνοτική ομάδα ιθαγενής στην περιοχή Τζαμού της πολιτείας) που βασίλεψαν από το 1846 έως το 1947».

Όταν οι Βρετανοί χώρισαν την Ινδία σε δύο χώρες, την Ινδία και το Πακιστάν, το 1947, πριγκιπικά κράτη όπως το Κασμίρ είχαν την επιλογή να επιλέξουν να ενταχθούν στην κοσμική Ινδία ή το Ισλαμικό Πακιστάν. Αφού οι ένοπλες δυνάμεις του Πακιστάν εισέβαλαν στο Κασμίρ το 1947, το Πριγκιπικό Κράτος του Κασμίρ, το οποίο κυβερνούσε ο βασιλιάς Ντόγκρα Χάρι Σινγκ κατά την στιγμή της διχοτόμησης, εντάχθηκε στην Ινδική Ένωση.

Το 2019, η κυβέρνηση της Ινδίας ακύρωσε τα άρθρα 370 και 35Α του Συντάγματος της Ινδίας, διχάζοντας έτσι το Τζαμού και το Κασμίρ σε δύο νέα εδάφη της Ένωσης (UT): ένα για το Τζαμού και το Κασμίρ και ένα για το Λαντάκ. Το Πακιστάν και η Κίνα καταλαμβάνουν άλλα μέρη του Κασμίρ.

Ο σημερινός πληθυσμός του Τζαμού και του Κασμίρ είναι πάνω από 12 εκατομμύρια και του Λαντάκ είναι πάνω από 270.000. Το κατεχόμενο από το Πακιστάν Κασμίρ (συμπεριλαμβανομένου του Γκιλγκίτ-Μπαλτιστάν) εκτιμάται πως έχει πληθυσμό 6 εκατομμυρίων ανθρώπων. Εξαιτίας των δολοφονιών και των αναγκαστικών προσηλυτισμών, δεν υπάρχουν Ινδουιστές στο κατεχόμενο από το Πακιστάν Κασμίρ, αν και εξακολουθεί να φιλοξενεί αρχαίους ινδουιστικούς ιερούς χώρους.

Η βία κατά των Ινδουιστών κορυφώθηκε το 1989-1990 όταν οι αντάρτες υπό την αιγίδα του Πακιστάν πραγματοποίησαν εκστρατεία εθνοκάθαρσης κατά του περίπου 95% των Ινδουιστών που ζουν στην κοιλάδα του Κασμίρ.

"Χιλιάδες Ινδουιστές σκοτώθηκαν, περισσότερα από 30.000 σπίτια, επιχειρήσεις και τόποι λατρείας καταστράφηκαν ή καταλήφθηκαν. Περίπου 350.000 Ινδουιστές αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν την περιοχή απειλούμενοι με θάνατο. Μέχρι σήμερα δεν μπόρεσαν σε μεγάλο βαθμό να επιστρέψουν στα σπίτια τους"

Το Νοέμβριο του 1998, ο Shri CL Gadoo, Πρόεδρος του Kashmiri Samiti, εκφώνησε μια ομιλία στη Βρετανική Βουλή των Κοινοτήτων στο Λονδίνο για το ζήτημα του Κασμίρ, σημειώνοντας την πληθυσμιακή κατάρρευση των αυτόχθονων Ινδουιστών ως αποτέλεσμα του μουσουλμανικού εξτρεμισμού που υποστηρίζεται από το Πακιστάν. Δήλωσε : _

"Είμαστε μέλη της κοινότητας Kashmiri Pandit που είναι μια μικροσκοπική εθνική μειονότητα στην πολιτεία Τζαμού και Κασμίρ... Το ήθος, ο πολιτισμός και η κληρονομιά μας επιδιώκεται να καταστραφεί ολοκληρωτικά από τους τρομοκράτες, με την υλική και ηθική βοήθεια του Πακιστάν...

«Αυτή η κοινότητα μειώθηκε σε ελάχιστη μειονότητα από πολιτιστικές επιθέσεις στο παρελθόν και, ως εκ τούτου, το 1947, σύμφωνα με τα στοιχεία της απογραφής, ο πληθυσμός αυτής της κοινότητας ήταν 15%, το 1981 5%, το 1991 ,01% και σήμερα ένα μεγάλο 99,9 % αυτού του πληθυσμού της κοινότητας (περίπου 350.000) αναγκάστηκε να εγκαταλείψει το Κασμίρ. Αυτοί οι 350.000 Παντίτες του Κασμίρ ζουν σε απίθανες/αποκρουστικές συνθήκες, «ως πρόσφυγες», σε στρατόπεδα στο Τζαμού και στο Δελχί. Αυτή η μαζική έξοδος του 1990 ακολουθήθηκε από συνεχή τρόμο, βιασμοί, δολοφονίες, λεηλασίες και απαγωγές....

"Ως αποτέλεσμα αυτής της προσεκτικά σχεδιασμένης στρατηγικής και του σχεδίου μας εθνοθρησκευτικής εκκαθάρισης των Kashmin Pandits από τους ένοπλους αντάρτες, αυτή η κοινότητα είναι σήμερα διασκορπισμένη, ερειπωμένη και διαλυμένη. Ζει σε υποανθρώπινες συνθήκες σε περισσότερα από 50 στρατόπεδα προσφύγων σε διάφορα μέρη της Ινδίας».

Ως εκ τούτου, η κατάργηση των άρθρων 370/35Α το 2019 από την κυβέρνηση της Ινδίας στόχευε στη δημιουργία συνθηκών για την επανεγκατάσταση των εκτοπισμένων Παντίτ του Κασμίρ στο Κασμίρ, την προγονική τους πατρίδα, μετά από την εθνοκάθαρση πριν από περισσότερα από 30 χρόνια.

Εν τω μεταξύ, το Πακιστάν παραμένει κύριος χορηγός της παγκόσμιας τρομοκρατίας. Το Counter-Extremism Project αναφέρει:

«Το ίδιο το πακιστανικό κράτος χρησιμοποίησε επίσης τον ισλαμικό εξτρεμισμό ως στρατηγικό εργαλείο για να προωθήσει τα συμφέροντά του στην περιοχή.

«Πολλές εξτρεμιστικές ομάδες με έδρα το Πακιστάν, συμπεριλαμβανομένων των Lashkar-e-Taiba (LeT), Jaish-e-Mohammed (JeM), Harakat-ul-Mujahideen (HuM) και Hizb-il-Mujahideen (HM), διεξάγουν επιθέσεις σε Ινδικούς στόχους στην ινδική πολιτεία Τζαμού και Κασμίρ, η οποία αποτελεί το 45 τοις εκατό της συνολικής περιοχής του Κασμίρ.

"Η Lashkar-e-Taiba (LeT) είναι μια σουνιτική μαχητική ομάδα που ιδρύθηκε το 1990 στην επαρχία Kunar του Αφγανιστάν και εδρεύει επί του παρόντος κοντά στη Λαχόρη του Πακιστάν. Η LeT επιδιώκει να αντικρούσει την ινδική κυριαρχία στο Τζαμού και Κασμίρ... και να επεκτείνει την ισλαμική κυριαρχία σε μέρη της Ινδίας και σε άλλες περιοχές γύρω από το Πακιστάν. Δραστηριοποιείται στο Κασμίρ, την Τσετσενία και άλλες περιοχές της Κεντρικής Ασίας. Ο αρχηγός του LeT Hafiz Muhammad Saeed δήλωσε πως θεωρεί την Ινδία, το Ισραήλ και τις Ηνωμένες Πολιτείες ως τους κύριους εχθρούς του, και έχει απειλήσει με επιθέσεις στα συμφέροντα των ΗΠΑ».

Πολλοί μετριοπαθείς μουσουλμάνοι του Κασμίρ, ωστόσο, αγωνίζονται για την αποριζοσπαστικοποίηση των εξτρεμιστών μελών της κοινωνίας τους και την ειρηνική συνύπαρξη με Ινδουιστές και άλλους μη μουσουλμάνους.

Η Yana Mir, αρχισυντάκτρια του The Real Kashmir News και αντιπρόεδρος του All Jammu and Kashmir Youth Society, είπε:

"Η ινδική κυβέρνηση πέτυχε σε μεγάλο βαθμό στο να σταματήσει το Κασμίρ να γίνει ένα ακόμη Αφγανιστάν όπου οι γυναίκες καταπιέζονται για τα δικαιώματά τους να παντρεύονται όποιον επιλέξουν και όπου μειονότητες από άλλες θρησκείες εκτός από το Ισλάμ παρενοχλούνται ή πυροβολούνται ή λιντσάρονται. Η ινδική κυβέρνηση εμπόδισε επιτυχώς το Κασμίρ από το να γίνει ένα άλλο Πακιστάν όπου τα κορίτσια από μειονοτικές κοινότητες αναγκάζονται να παντρευτούν μεγαλύτερους μουσουλμάνους άνδρες ή όπου μια αίρεση μουσουλμάνων, δηλαδή οι Σουνίτες, είναι ελεύθερη να επιτεθεί βίαια σε άλλες υποομάδες μουσουλμάνων όπως οι Σιίτες, οι Χαζάρα και οι Μουσουλμάνοι Αχμαντί"

Ο Aditya Raj Kaul, δημοσιογράφος με έδρα το Δελχί, πρόσθεσε:

«[Υπάρχει ισχυρή συναίνεση μεταξύ αυτών των μουσουλμάνων ακτιβιστών από το Κασμίρ ότι ένα περιεκτικό, δημοκρατικό Κασμίρ θα απαιτήσει την εξάλειψη ριζοσπαστικών ιδεολογιών που έχουν διεισδύσει στην κοιλάδα τα τελευταία 30-40 χρόνια, καθώς και την ασφαλή επιστροφή των Ινδουιστών του Κασμίρ που ζούσαν στην εξορία».

Η Τζιχάντ είναι μια παγκόσμια απειλή που στοχεύει ολόκληρη τη διεθνή κοινότητα. Για την ασφάλεια και την σταθερότητα της περιοχής και πέραν αυτής, είναι ζωτικής σημασίας να μην αφήσουμε την τζιχάντ να πετύχει. Η κυριαρχία της Ινδίας στο Κασμίρ και η υποστήριξη της διεθνούς κοινότητας για τη διοργάνωση διεθνών εκδηλώσεων, καθώς και ο τουρισμός στο Κασμίρ, είναι κρίσιμα για τον παγκόσμιο αγώνα κατά της τρομοκρατίας. Είναι επίσης επωφελές για τους κατοίκους του Κασμίρ – ιδιαίτερα τις γυναίκες, τους φιλήσυχους μουσουλμάνους, τους ιθαγενείς Ινδουιστές και άλλες μη μουσουλμανικές μειονότητες.

Εκείνες οι χώρες που αντιτίθενται στο Κασμίρ ως μέρος της Ινδίας και προσπαθούν να αποτρέψουν διεθνή γεγονότα όπως η διάσκεψη των G20 για την προώθηση του τουρισμού δεν υποστηρίζουν την εγκαθίδρυση μιας κοσμικής, πλουραλιστικής δημοκρατίας στο Κασμίρ.

Ο στόχος τους, μάλλον, είναι να δημιουργήσουν ένα ισλαμιστικό κράτος στο Κασμίρ όπου οι γυναίκες, οι θρησκευτικές μειονότητες και οι μετριοπαθείς μουσουλμάνοι θα διώκονται - όπως και σε οποιοδήποτε άλλο μέρος που καταλαμβάνεται από την ισλαμική θεοκρατία.

Ένα τέτοιο κράτος θα αποτελούσε επίσης κέντρο τρομοκρατίας και αστάθειας στην ευρύτερη περιοχή. Ο πολιτισμένος κόσμος πρέπει να υποστηρίξει την κυριαρχία της Ινδίας στο Κασμίρ ενάντια στην ξένη παρέμβαση από καταπιεστικά κράτη -- όπως η Κίνα, η Τουρκία και το Πακιστάν.

Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail