Η Σαουδική Αραβία επιθυμεί βελτιωμένη θαλάσσια ασφάλεια στον Κόλπο καθώς οι δεσμοί με το Ιράν ξαναρχίζουν

Ο Ιρανός Πρόεδρος Ebrahim Raisi (R) συναντά τον Υπουργό Εξωτερικών της Σαουδικής Αραβίας πρίγκιπας Faisal bin Farhan Al Saud στην Τεχεράνη, 17 Ιουνίου 2023. (SPA)
Freepen.gr - Η Σαουδική Αραβία επιθυμεί ενισχυμένη θαλάσσια ασφάλεια στην κρίσιμη περιοχή του Κόλπου ως μέρος της προσέγγισής της με τον επί μακρόν αντίπαλο Ιράν, δήλωσε το Σάββατο ο υπουργός Εξωτερικών πρίγκιπας Φαϊσάλ μπιν Φαρχάν.

Όπως γράφει το thearabweekly.com, το Ιράν και η Σαουδική Αραβία συμφώνησαν το Μάρτιο, σε συμφωνία με τη μεσολάβηση της Κίνας, να τερματίσουν μια διπλωματική ρήξη και να αποκαταστήσουν τις σχέσεις μετά από χρόνια εχθρότητας που έθεσε σε κίνδυνο την περιφερειακή σταθερότητα στον Κόλπο, την Υεμένη, τη Συρία και τον Λίβανο.

«Θα ήθελα να αναφερθώ στη σημασία της συνεργασίας μεταξύ των δύο χωρών για την περιφερειακή ασφάλεια, ιδιαίτερα την ασφάλεια της θαλάσσιας ναυσιπλοΐας… και τη σημασία της συνεργασίας μεταξύ όλων των χωρών της περιοχής για να διασφαλιστεί πως θα είναι απαλλαγμένη από όπλα μαζικής καταστροφής», είπε ο πρίγκιπας Φαϊζάλ.

Μιλώντας μετά από συνομιλίες με τον Ιρανό ομόλογό του Χοσεΐν Αμιραμπντολαχιάν στην Τεχεράνη, ο πρίγκιπας Φαϊζάλ είπε επίσης ότι ο βασιλιάς και ο διάδοχος της Σαουδικής Αραβίας ανυπομονούν να αποδεχτεί ο Ιρανός πρόεδρος Εμπραχίμ Ραϊσί την πρόσκληση να επισκεφθεί σύντομα το Βασίλειο.

Ο Αμιραμπντολαχιάν είπε σε τηλεοπτική κοινή εκδήλωση μέσων ενημέρωσης ότι η ασφάλεια είναι ζωτικής σημασίας για τις περιφερειακές χώρες.

«Το Ιράν ποτέ δεν έχει ταυτίσει την ασφάλεια με τον μιλιταρισμό, αλλά τον βλέπει ως μια ευρεία έννοια που περιλαμβάνει πολιτικές, πολιτιστικές, κοινωνικές, οικονομικές και εμπορικές πτυχές», είπε.

Το βασίλειο διέκοψε τους δεσμούς του με το Ιράν το 2016 όταν διαδηλωτές επιτέθηκαν στην πρεσβεία της Σαουδικής Αραβίας στην Τεχεράνη ως αντίποινα για την εκτέλεση από το Ριάντ ενός εξέχοντος σιίτη κληρικού.

Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail