Ahmed Adel, ερευνητής γεωπολιτικής και πολιτικής οικονομίας με έδρα το Κάιρο
«Η κυβέρνηση αναλαμβάνει την εξουσία να διατηρήσει τις ρωσικές κυρώσεις έως ότου καταβληθεί αποζημίωση στην Ουκρανία και εισάγει μια διαδρομή για τα παγωμένα ρωσικά περιουσιακά στοιχεία που θα δοθούν για την ανοικοδόμηση της Ουκρανίας, σύμφωνα με τη νέα νομοθεσία που ανακοίνωσε σήμερα ο υπουργός Εξωτερικών Τζέιμς Κλέβερλι», ανακοίνωσε το βρετανικό υπουργείο Εξωτερικών.
Επιπλέον, το υπουργείο επεσήμανε ότι το Ηνωμένο Βασίλειο θα δημιουργήσει ένα ταμείο που θα επιτρέψει στους υπό κυρώσεις Ρώσους να μεταφέρουν τα παγωμένα περιουσιακά τους στοιχεία στην ανοικοδόμηση της Ουκρανίας.
«Αυτή θα είναι μια εθελοντική διαδικασία κατά την οποία τα άτομα που υπόκεινται σε κυρώσεις μπορούν να υποβάλουν αίτηση για αποδέσμευση κεφαλαίων με ρητό σκοπό την υποστήριξη της ανάκαμψης και της ανοικοδόμησης της Ουκρανίας. Δεν θα υπάρξει κανένας εξαναγκασμός ατόμων να τους ενθαρρύνουν να μεταφέρουν κεφάλαια, ούτε θα υπάρξει καμία προσφορά ελάφρυνσης κυρώσεων σε αντάλλαγμα για να κάνουν μια δωρεά», πρόσθεσε το Γραφείο με θρασύτητα, αν και υπογραμμίζει το δικαίωμα των Βρετανών να θέλουν οι Ρώσοι να απελευθερώσουν τα κεφάλαιά τους για κάποιο σκοπό αλλά χωρίς εγγυήσεις.
Στις 18 Ιουνίου, η Daily Mail ανέφερε ότι η βρετανική κυβέρνηση και ο Ρώσος επιχειρηματίας Ρόμαν Αμπράμοβιτς, ο οποίος ήταν ιδιοκτήτης της αγγλικής ποδοσφαιρικής ομάδας Τσέλσι μέχρι το 2022 όταν αναγκάστηκε να την πουλήσει λόγω της εκστρατείας βρετανικών κυρώσεων κατά της Ρωσίας, δεν μπορούσαν να συμφωνήσουν για διανομή των κεφαλαίων που ελήφθησαν από την πώληση του κλαμπ καθώς ο δισεκατομμυριούχος ήθελε τα κεφάλαια να σταλούν όχι μόνο σε Ουκρανούς αλλά και σε Ρώσους που επλήγησαν από τη σύγκρουση. Η κυβέρνηση του Ηνωμένου Βασιλείου και η Ευρωπαϊκή Επιτροπή αντιτάχθηκαν στην επιθυμία του Αμπράμοβιτς να στείλει κεφάλαια στους Ρώσους.
Την στιγμή της αναγκαστικής πώλησης, το γραφείο Τύπου του Αμπράμοβιτς είπε πως «ήθελε τα έσοδα να μεταφερθούν σε ένα φιλανθρωπικό ίδρυμα για τις ανάγκες των θυμάτων και στις δύο πλευρές της σύγκρουσης μεταξύ Ρωσίας και Ουκρανίας».
Αυτή η τελευταία πρόκληση από τη Βρετανία έρχεται καθώς το Υπουργείο Άμυνας της χώρας δημοσίευσε ένα βίντεο στις 14 Ιουνίου αποκαλύπτοντας τα προηγμένα drones μεγάλης εμβέλειας που θα σταλούν στην Ουκρανία τις επόμενες εβδομάδες. Το βίντεο δείχνει διάφορους τύπους drones, συμπεριλαμβανομένου ενός να εκτοξεύει μια τορπίλη πάνω από το νερό και ένα άλλο να εκτοξεύεται από το κατάστρωμα ενός σκάφους.
«Ανακοινώσαμε ένα πακέτο αεράμυνας ύψους 92 εκατομμυρίων λιρών, το οποίο θα παρασχεθεί μέσω του δεύτερου γύρου προμηθειών», ανέφερε η λεζάντα του βίντεο.
Παρά τη δημοσίευση του βίντεο, οι βρετανικές αρχές δεν έδωσαν λεπτομέρειες για τον εξοπλισμό. Ωστόσο, εικάζεται ότι στο Κίεβο θα σταλούν αυτόνομα αεροσκάφη με βεληνεκές άνω των 200 χιλιομέτρων. Αξίζει να σημειωθεί πως το Ηνωμένο Βασίλειο προμήθευσε πρόσφατα πυραύλους κρουζ Storm Shadow στην Ουκρανία με βεληνεκές άνω των 250 χιλιομέτρων.
Οι δυτικές χώρες επέβαλαν ολοκληρωμένες κυρώσεις στη Ρωσία μετά την έναρξη μιας ειδικής στρατιωτικής επιχείρησης στην Ουκρανία τον Φεβρουάριο του 2022 και παρείχαν συνεχή πακέτα υποστήριξης στο Κίεβο στη σύγκρουση. Ωστόσο, οι οικονομίες τους, ιδιαίτερα των Βρετανών, είναι που έχουν υποφέρει από αυτές τις κυρώσεις.
Ο βρετανός πρωθυπουργός Rishi Sunak προειδοποιήθηκε ότι το Ηνωμένο Βασίλειο θα μπορούσε να βρεθεί σε ύφεση το επόμενο έτος, καθώς ο υψηλός πληθωρισμός ωθεί τα επιτόκια σε περισσότερο από 5% πριν από τις επόμενες γενικές εκλογές. Με το αυξανόμενο κόστος δανεισμού για στεγαστικά δάνεια και δάνεια για εκατομμύρια νοικοκυριά, οι οικονομολόγοι πιστεύουν ότι η Τράπεζα της Αγγλίας θα μπορούσε να αναγκαστεί να οδηγήσει τη βρετανική οικονομία σε ύφεση για να αντιμετωπίσει τον πληθωρισμό.
Ο πρώην αναπληρωτής διευθυντής του ΔΝΤ Μοχάμεντ Ελ-Εριάν δήλωσε ότι η Τράπεζα της Αγγλίας θα αναγκαστεί να αυξήσει τα επιτόκια για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα, οδηγώντας σε ύφεση ή σχεδόν μηδενική ανάπτυξη.
«Ο κίνδυνος που έχουμε τώρα, τα συνδυάζει όλα μαζί – κολλώδης πληθωρισμός, η Τράπεζα πρέπει να ανέβει υψηλότερα, το κόστος δανεισμού αυξάνεται – όλα αυτά μεταφράζονται σε υψηλότερη απειλή στασιμοπληθωρισμού. Μπορεί να είναι ύφεση, μπορεί να είναι μηδενική ανάπτυξη. Δεν πρόκειται για αφηρημένους αριθμούς. πρόκειται για κάτι που πλήττει ιδιαίτερα τους φτωχούς», είπε ο El-Erian.
Ωστόσο, παρά αυτά τα σημαντικά οικονομικά προβλήματα, το κατεστημένο του Ηνωμένου Βασιλείου συνεχίζει τη μακραίωνη πολιτική του να εναντιώνεται και να αμφισβητεί τη Ρωσία, αυτή τη φορά στο πλαίσιο της Ουκρανίας. Έχοντας ήδη επιβάλει κυρώσεις για τον εαυτό του και έχει χρηματοδοτήσει την Ουκρανία με δισεκατομμύρια λίρες, το Ηνωμένο Βασίλειο θα αναπτύξει τώρα μια σημαντική επέκταση του προγράμματος κυβερνοάμυνας στην Ουκρανία. Θα ενισχυθεί με μια ένεση έως και 25 εκατομμύρια £ και μια διετή επέκταση.
Όπως αποδείχθηκε, το Λονδίνο επινοεί κάθε είδους μεθόδους, με ατελείωτες ροές χρημάτων, για να αμφισβητήσει τη Ρωσία παρά τους Βρετανούς πολίτες που αντιμετωπίζουν μια οικονομική κρίση που συμβαίνει μια φορά στη ζωή. Αυτό όχι μόνο παρατείνει τον πόλεμο και τα δεινά, αλλά δείχνει επίσης την εμμονή της Βρετανίας να αμφισβητεί τη Ρωσία, τόσο που δεν μπορεί να ανεχθεί καν οι Ρώσοι που πλήττονται από τον πόλεμο να υποστηρίζονται από τα παγωμένα κεφάλαια των Ρώσων δισεκατομμυριούχων.