Το «Δεύτερο Βήμα» του Βαλκανικού ματ της Ρωσίας βρίσκεται σε εξέλιξη!

Οι στρατηγικές κινήσεις της Ρωσίας στα Βαλκάνια έχουν αιχμαλωτίσει τη Δύση

Η Δύση δε συνειδητοποιεί ότι η Ρωσία αργά, αλλά σταθερά βάζει την ΕΕ σε μια κατάσταση catch-22 [ένα δίλημμα ή μια δύσκολη περίσταση από την οποία δεν υπάρχει διαφυγή λόγω αλληλοσυγκρουόμενων ή εξαρτημένων συνθηκών]. Από τη διάλυση της Γιουγκοσλαβίας, οι δυτικές δυνάμεις προσπαθούν να διεκδικήσουν την επιρροή τους στην περιοχή των Βαλκανίων. 

Ansh Pandey - tfiglobalnews.com / Παρουσίαση Freepen.gr

Ωστόσο, οι προσπάθειές τους να εξαγοράσουν χώρες των Βαλκανίων αντιμετωπίστηκαν με αντίσταση και σκεπτικισμό. Τα Βαλκάνια, με τις αντιληπτές συμπεριφορές τους που κάνουν διακρίσεις, δεν έχουν ποτέ πλήρως αγκαλιάσει τη Δύση, ακόμη και με ορισμένες χώρες να έχουν ενταχθεί στο ΝΑΤΟ και να λαμβάνουν προστασία από τις Ηνωμένες Πολιτείες.

Τα Ευρωπαϊκά Συμφέροντα

Η Ευρωπαϊκή Ένωση επιδιώκει εδώ και καιρό να γίνει ένας σημαντικός οικονομικός και πολιτικός εταίρος για τις βαλκανικές χώρες. Ωστόσο, η σχέση έχει έρθει σε δύσκολη θέση τα τελευταία χρόνια. Η έλλειψη προόδου της ΕΕ στην ενσωμάτωση της περιοχής στο Σένγκεν και η αντιληπτή αδράνειά της κατά τη διάρκεια της μεταναστευτικής κρίσης τροφοδότησε την αυξανόμενη δυσαρέσκεια μεταξύ των βαλκανικών εθνών.

Η εμπιστοσύνη στο μπλοκ έχει εξασθενίσει και η συμπάθεια για τη Ρωσία έχει αρχίσει να αυξάνεται. Η Ρωσία, όντας ο πανούργος παίκτης που είναι, έχει προσδιορίσει τα Βαλκάνια ως την τέλεια αρένα για να θέσει την ΕΕ σε αδιέξοδο. Το πρώτο βήμα της στρατηγικής τους ήταν η σύνδεση αγωγών ενέργειας με σερβικές περιοχές στη Βοσνία-Ερζεγοβίνη. Τώρα, το δεύτερο βήμα είναι σε εξέλιξη.

Το σενάριο του πολέμου

Ο πρόεδρος Αλεξάντερ Βούτσιτς της Σερβίας, ο οποίος συχνά πιστεύεται ότι είναι στενός βοηθός του Ρώσου προέδρου Βλαντιμίρ Πούτιν, χτύπησε για άλλη μια φορά τη χορδή της σερβικής ενότητας. Έχει μετακινήσει τον στρατό πιο κοντά στα σύνορα, βάζοντάς τους στο υψηλότερο επίπεδο συναγερμού. Η κατάσταση επιδεινώθηκε γρήγορα, με τους Σέρβους στο Leposavic, το Zubin Potok και το Zvecan να καταφεύγουν σε βόμβες μολότοφ, κροτίδες και πέτρες. Το ιταλικό υπουργείο Άμυνας ανέφερε το χάος, το οποίο κάθε άλλο παρά ήρεμο είναι.

Η κατάσταση στο Κοσσυφοπέδιο, όπου κατοικεί η σερβική μειονότητα, είναι εξίσου ασταθής. Συγκρούσεις μεταξύ των ειρηνευτικών δυνάμεων του ΝΑΤΟ, της αστυνομίας του Κοσσυφοπεδίου και Σέρβων διαδηλωτών έχουν τραυματίσει τουλάχιστον 34 άτομα. Οι εκκλήσεις για ηρεμία έχουν αντηχήσει από την Πρίστινα και τη διεθνή κοινότητα, αλλά το Βελιγράδι προτρέπει τη διεθνή κοινότητα να πιέσει το Κοσσυφοπέδιο, προειδοποιώντας ότι τα πράγματα θα μπορούσαν να πάρουν διαφορετική τροπή εάν το Κοσσυφοπέδιο συνεχίσει την καταπίεσή του.

Η αναταραχή κλιμακώθηκε όταν οι Αλβανοί δήμαρχοι, που εκλέχθηκαν μετά τη μαζική παραίτηση Σέρβων αξιωματούχων, ανέλαβαν καθήκοντα σε τέσσερις δήμους με Σερβική πλειοψηφία στα βόρεια του Κοσσυφοπεδίου. Οι Σέρβοι μποϊκοτάρισαν την ψηφοφορία που ακολούθησε για την εκλογή των αντικαταστατών τους και οι διαδηλωτές κατέφυγαν σε ρίψη δακρυγόνων και προσπάθησαν να εισέλθουν με τη βία στον δήμο.

Ο Σέρβος πρόεδρος Βούτσιτς έφτασε στο σημείο να προειδοποιήσει το Κοσσυφοπέδιο πως ο ηγέτης του, Άλμπιν Κούρτι, βρίσκεται στο δρόμο για να γίνει ο Ζελένσκι των Βαλκανίων, εάν τα πράγματα συνεχίσουν σε αυτόν τον δρόμο. Η κατάσταση θερμαίνεται και οι ειρηνευτικές δυνάμεις του ΝΑΤΟ αισθάνονται την πίεση. Οι σύμμαχοι του ΝΑΤΟ παρακαλούν για ηρεμία, αλλά η Σερβία φαίνεται απρόθυμη να περιμένει άλλο.


Η επανένωση των Σέρβων

Όλα αυτά δεν έγιναν ξαφνικά. Οι Σέρβοι ζητούν εδώ και καιρό δικαιοσύνη, αλλά ό,τι έχει εκτυλιχθεί τον τελευταίο καιρό έχει αφήσει τους πάντες άναυδους. Υπήρχαν εδώ και καιρό εκκλήσεις για την επανένωση των Σέρβων σε ένα έθνος που ονομάζεται «Republika Srpska». Τα σημάδια δείχνουν προς αυτή την κατεύθυνση, καθώς η περιοχή γίνεται όλο και πιο ταραγμένη και η συγγένεια των Σέρβων προς τη Ρωσία είναι γνωστή.

Πηγή: Al Jazeera

Είναι μια δύσκολη κατάσταση για την ΕΕ, η οποία ήθελε να ελέγξει την περιοχή. Δυστυχώς, φαίνεται ότι η άμμος έχει γλιστρήσει μέσα από τα δάχτυλά τους και μένουν να αγωνίζονται για να διατηρήσουν την επιρροή τους.

Σε αυτό το στρατηγικό παιχνίδι σκακιού, η Ρωσία κάνει υπολογισμένες κινήσεις ενώ η Δύση αγωνίζεται να τις αντιμετωπίσει.

Θα βρει η ΕΕ έναν τρόπο να ανακτήσει τη βάση της και να αποτρέψει τη Ρωσία από το να τους κάνει ματ στα Βαλκάνια; Μόνο ο χρόνος θα δείξει, αλλά προς το παρόν, φαίνεται ότι το «δεύτερο βήμα» της Ρωσίας βρίσκεται σε εξέλιξη και η ισορροπία δυνάμεων στα Βαλκάνια αλλάζει.

Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail