Γιατί ο Μπάιντεν απλώς δυσφήμισε εσωτερικές πηγές που είπαν ότι θα επιταχύνει την ένταξη της Ουκρανίας στο ΝΑΤΟ;

Ο Μπάιντεν έκανε μια έκπληξη το Σάββατο αφού είπε στους δημοσιογράφους ότι δε θα "διευκολύνει" την ένταξη της Ουκρανίας στο ΝΑΤΟ, η οποία ακολούθησε ξεχωριστές εσωτερικές πηγές που δήλωσαν στην Washington Post και στη συνέχεια στον Axios ότι ήταν υπέρ της πρότασης του Stoltenberg να παραιτηθεί από το Σχέδιο Δράσης για την ένταξη της χώρας (MAP). Υπάρχουν μόνο δύο αμοιβαία αποκλειστικές εξηγήσεις για το τι μόλις συνέβη: είτε αυτές οι εσωτερικές πηγές έλεγαν ψέματα καθ'  όλη τη διάρκεια ή ο Μπάιντεν άλλαξε απροσδόκητα το μυαλό του τις ημέρες από τότε που διέρρευσαν την αναφερόμενη στάση του στον τύπο.

ANDREW KORYBKO / Παρουσίαση Freepen.gr

Όσον αφορά το πρώτο σενάριο, αυτές οι εσωτερικές πηγές μπορεί να έχουν πει ψέματα για να πιέσουν αυτόν και τους συμβούλους του να ακολουθήσουν αυτή την πολιτική αφού το κοινό ψευδώς περίμενε πως ήδη υποτίθεται ότι το έκανε. Αυτή η εκδοχή των γεγονότων θα έδειχνε έτσι πως δεν αισθάνεται άνετα να φέρει την Ουκρανία σε αυτό το μπλοκ υπό την ηγεσία των ΗΠΑ, εξ ου και η ανάγκη να προσπαθήσει να τον χειραγωγήσει μέσω του πολέμου πληροφοριών. Αν αυτό συνέβη πραγματικά, τότε απέτυχε σαφώς όπως αποδεικνύεται από την τελευταία δήλωσή του σχετικά με αυτό.

Το δεύτερο σενάριο, εν τω μεταξύ, υπονοεί ότι κάτι συνέβη για να κάνει αυτόν και την ομάδα του να αμφισβητήσουν τη σοφία του να έχουν δήθεν εγκρίνει την ταχεία διαδικασία της ένταξης της Ουκρανίας στο ΝΑΤΟ. Το μόνο σχετικό γεγονός που συνέβη τις τελευταίες ημέρες ήταν η κεντρική ομιλία του Προέδρου Πούτιν στο Διεθνές Οικονομικό Φόρουμ της Αγίας Πετρούπολης την Παρασκευή, κατά τη διάρκεια του οποίου ενημέρωσε τον κόσμο για το πόσο άσχημα απέτυχε η αντεπίθεση του Κιέβου που υποστηρίζεται από το ΝΑΤΟ.

Θα μπορούσε επίσης να ήταν ότι αυτές οι αναφορές προκάλεσαν έντονη ώθηση από εκείνα τα μέλη του ΝΑΤΟ που ήταν ήδη ανεπίσημα αντίθετα στην ένταξη της Ουκρανίας στο μπλοκ, γεγονός που θα καθιστούσε αδύνατη την επίτευξη της πιθανώς απαιτούμενης συναίνεσης για τη διάλυση του χάρτη της. Σε αυτή την περίπτωση, ο Μπάιντεν θα έπρεπε να αντιστρέψει την πορεία του σε περίπτωση που αρχικά υποστήριζε αυτό το σχέδιο, προκειμένου να αποφύγει να ντρέπεται με την απόρριψή του κατά τη διάρκεια της Συνόδου Κορυφής του επόμενου μήνα.

Όποιος κι αν είναι ο λόγος για τον οποίο δυσφημεί εκείνες τις εσωτερικές πηγές που πρόσφατα ισχυρίστηκαν ότι υποστήριξε την ταχεία παρακολούθηση της ένταξης της Ουκρανίας στο ΝΑΤΟ, οι παρατηρητές δεν πρέπει να παραπλανηθούν από τα τελευταία του λόγια για να σκεφτούν πως υπονοούν την έλλειψη δέσμευσης του μπλοκ σε αυτή τη χώρα. Είναι ήδη ένα ανεπίσημο μέλος που έχει εξοπλιστεί μέχρι τα δόντια ως αντι-ρωσικός πληρεξούσιός τους, συν ότι υπάρχει μεγάλη πιθανότητα πως αυτή η στρατιωτική σχέση θα επισημοποιηθεί και ενδεχομένως ακόμη και να επεκταθεί κατά τη διάρκεια της Συνόδου Κορυφής του επόμενου μήνα.

Ο Μακρόν ήδη πρότεινε την επέκταση κάποιας μορφής "εγγυήσεων ασφαλείας" στο Κίεβο, ενώ ο Μπάιντεν φέρεται να τάσσεται υπέρ της αναπαραγωγής του λεγόμενου "ισραηλινού μοντέλου" της χρονικά περιορισμένης στρατιωτικής υποστήριξης. Το ζήτημα της ένταξης αυτής της πρώην Σοβιετικής Δημοκρατίας στο ΝΑΤΟ είναι επομένως ένα αμφισβητήσιμο σημείο στην πράξη, δεδομένου πως η νέα στρατιωτική σχέση της με ορισμένα από τα κορυφαία μέλη του μπλοκ δεν πρόκειται να αλλάξει. Για το λόγο αυτό, το τελευταίο σκάνδαλο για τους μελλοντικούς δεσμούς της με αυτό το αντι-ρωσικό μπλοκ είναι απλώς μια απόσπαση της προσοχής.

Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail