«Για να θωρακίσουμε την ήπειρο από την πίεση της Δύσης»: Γιατί οι Αφρικανοί ηγέτες επιδιώκουν την ειρήνη μεταξύ Ρωσίας και Ουκρανίας

Sergei CHIRΙΚΟV / ΡΟΟL / ΑFΡ
Επτά πρόεδροι ηγούνται της αποστολής που προσπαθεί να μεσολαβήσει για τον τερματισμό των εχθροπραξιών

Σε μια τολμηρή διπλωματική κίνηση, επτά αφρικανικοί αρχηγοί κρατών ετοιμάζονται να ξεκινήσουν ένα ταξίδι στην Ουκρανία και τη Ρωσία αργότερα αυτή την εβδομάδα, καθώς προσπαθούν να εμπλακούν σε ειρηνευτικές συνομιλίες με τους ομολόγους τους και στις δύο χώρες. Συντονισμένη από το Brazzaville Foundation, μια διάσημη μη κυβερνητική οργάνωση που ειδικεύεται στην επίλυση συγκρούσεων, η αντιπροσωπεία της Αφρικανικής Πρωτοβουλίας για την Ειρήνη έχει προγραμματιστεί να συναντηθεί με τον Πρόεδρο της Ουκρανίας Βλαντιμίρ Ζελένσκι στο Κίεβο στις 16 Ιουνίου, ακολουθούμενη από συνάντηση με τον Ρώσο Πρόεδρο Βλαντιμίρ Πούτιν στην Αγία Πετρούπολη την επόμενη μέρα.

Russia Today / Παρουσίαση Freepen.gr

1. Τι είναι ο «Δρόμος προς την Ειρήνη»;

Ο Πρόεδρος της Νότιας Αφρικής Cyril Ramaphosa ανακοίνωσε για πρώτη φορά το σχέδιο ειρήνης για την Αφρική, που τώρα εύστοχα ονομάζεται «Ο Δρόμος προς την Ειρήνη», στις 16 Μαΐου. Αν και οι λεπτομέρειες της πρωτοβουλίας δεν έχουν δημοσιοποιηθεί, ο Ramaphosa είπε ότι η ομάδα θα συναντηθεί με τον Πούτιν και τον Ζελένσκι για να συζητήσει πώς να επιλύσει τη σύγκρουση στην Ουκρανία. Ο Mzuvukile Jeff Maqetuka, πρεσβευτής της Νότιας Αφρικής στη Ρωσία, δήλωσε στο RT πως η πρωτοβουλία διαφέρει από άλλες στο ότι οι ηγέτες δεν παρουσιάζουν προσχεδιασμένες προτάσεις. Δήλωσε πως πρώτα θα καθίσουν με τους ομολόγους τους από τη Ρωσία και την Ουκρανία και θα συζητήσουν τι προκάλεσε τη σύγκρουση.

2. Ποιοι είναι οι εμπλεκόμενοι ηγέτες;

Η αποστολή έχει προσελκύσει στρατηγικά ηγέτες από τις πέντε περιοχές της ηπείρου: νότια, βόρεια, κεντρική, ανατολική και δυτική.

Ο Πρόεδρος της Σενεγάλης Macky Sall θα εκπροσωπήσει τη Δυτική Αφρική, αφού ηγήθηκε της πρώτης αποστολής της Αφρικανικής Ένωσης (AU) στη Ρωσία για να ζητήσει ειρήνη για λογαριασμό της ηπείρου κατά την έναρξη της σύγκρουσης το 2022. Η νότια περιοχή θα ηγείται από το Ramaphosa της Νότιας Αφρικής και τον Hakainde Hichilema της Ζάμπια, ενώ ο Αιγύπτιος Abdel Fattah El-Sisi θα εκπροσωπήσει τη Βόρεια Αφρική. Ο Denis Sassou Nguesso από το Κονγκό της Κεντρικής Αφρικής θα πραγματοποιήσει επίσης το ταξίδι, ενώ ο Azali Assoumani από τις Κομόρες, ο οποίος υπηρετεί ως πρόεδρος της Αφρικανικής Ένωσης, θα εκπροσωπήσει τα ανατολικά της ηπείρου μαζί με τον Yoweri Museveni της Ουγκάντα.

Αυτές οι χώρες έχουν δηλώσει όλες τις αδέσμευτες θέσεις τους στη σύγκρουση μεταξύ Ρωσίας και Ουκρανίας, αρνούμενες να λάβουν μονομερή απόφαση.  

3. Γιατί είναι σημαντική αυτή η αποστολή για την Αφρική;

Ο Vladimir Antwi-Danso, διευθυντής ακαδημαϊκών υποθέσεων στο Κολέγιο Διοίκησης και Επιτελείου των Ενόπλων Δυνάμεων της Γκάνας, είπε στο RT ότι η αποστολή είναι σημαντική γιατί δείχνει πως η Αφρική μπορεί να είναι προορατική στην παρέμβαση στις παγκόσμιες υποθέσεις. Τόνισε ότι η Αφρική έχει από καιρό πάρει πίσω τη θέση της διεθνούς κοινότητας, συμπεριλαμβανομένων των ΗΠΑ, όσον αφορά τη δράση σε συγκρούσεις που επηρεάζουν άμεσα την ήπειρο.

Ο Ραμαφόσα, ο οποίος ηγείται της πρωτοβουλίας, χαρακτήρισε τη σύγκρουση στην Ουκρανία ως «καταστροφική», προσθέτοντας πως η Αφρική υποφέρει επίσης πολύ ως αποτέλεσμα των μαχών. Ο πρόεδρος του Κονγκό Ντένις Σάσου Νγκέσο δήλωσε τη Δευτέρα ότι η Αφρική δεν μπορεί να «μείνει σιωπηλή» επειδή όλοι «υποφέρουν» τις συνέπειες. 

Ο Philani Mthembu, εκτελεστικός διευθυντής στο Institute for Global Dialogue, πιστεύει ότι οι Αφρικανοί ηγέτες προσπαθούν να προστατεύσουν την ήπειρο από την πίεση της Δύσης να επιλέξει πλευρά στη σύγκρουση, ενώ επίσης επιδιώκουν να αποφύγουν τη διαίρεση που θα μπορούσε να προκαλέσει η κρίση στην Αφρικανική Ένωση.

Η Νότια Αφρική, η οποία έχει διατηρήσει μια αδέσμευτη στάση, έχει επίσης πιεστεί να πάρει θέση. Οι δεσμοί της με τη Ρωσία ως μέλος των BRICS έχουν οδηγήσει σε κατηγορίες πως η χώρα έχει υποστηρίξει τη Μόσχα.

Εν τω μεταξύ, ο Confidence Isaiah-MacHarry, αναλυτής ασφαλείας στο SBM Intelligence στη Νιγηρία, είπε ότι «η αφρικανική προσπάθεια για ειρηνευτικές προσπάθειες είναι ένας σημαντικός δείκτης για το γεγονός ότι η Ρωσία δεν είναι ακόμα απομονωμένη».

4. Υπήρξαν πρωτοβουλίες από άλλες χώρες;

Τα δυτικά έθνη, με επικεφαλής τις ΗΠΑ, έχουν δεσμευτεί να προμηθεύουν στρατιωτικό εξοπλισμό στο Κίεβο στις προσπάθειές τους να πολεμήσουν τις ρωσικές δυνάμεις. Η Κίνα υπήρξε ένας από τους πιο ένθερμους υποστηρικτές για μια ειρηνική επίλυση. Το Πεκίνο πρότεινε ένα ειρηνευτικό σχέδιο 12 σημείων το Φεβρουάριο, συμπεριλαμβανομένου του «σεβασμού της κυριαρχίας όλων των χωρών» και εκκλήσεων για τον τερματισμό των μονομερών κυρώσεων, οι οποίες, όπως είπε, προκαλούν μόνο νέα προβλήματα. Η Ουκρανία παρουσίασε ένα ειρηνευτικό σχέδιο 10 σημείων τον περασμένο Νοέμβριο, επιμένοντας στην αποχώρηση όλων των ρωσικών στρατευμάτων από το έδαφός της, προϋπόθεση που δεν πληροί το κινεζικό σχέδιο. Η Ρωσία απέρριψε την ουκρανική ειρηνευτική πρόταση, με τον εκπρόσωπο του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ να λέει πως το Κίεβο πρέπει να αποδεχθεί τις νέες εδαφικές «πραγματικότητες».

5. Μπορεί η αφρικανική αποστολή να πετύχει εκεί που άλλοι απέτυχαν;

Η πρόταση της Κίνας έχει επικριθεί επειδή δεν απαίτησε από τη Ρωσία να αποσύρει τον στρατό της από εδάφη που διεκδικεί η Ουκρανία. Ο Γερμανός καγκελάριος Όλαφ Σολτς υποστήριξε τότε ότι δεν υπήρχε σαφής γραμμή στο σχέδιο που να έλεγε ότι τα στρατεύματα της Μόσχας πρέπει να φύγουν.
Ωστόσο, ο Ραμαφόσα είπε ότι η Ουάσιγκτον και η Βρετανία έχουν εκφράσει « επιφυλακτική » υποστήριξη για την αφρικανική πρωτοβουλία και ότι ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ είχε επίσης ενημερωθεί σχετικά.

Αν και η ομάδα της Ραμαφόσα δεν φαίνεται να έχει την υψηλότερη μόχλευση που απαιτείται για να πείσει τον Πούτιν και τον Ζελένσκι, θα πρέπει να επαινεθούν για τις προσπάθειές τους επειδή η χειρονομία θα μπορούσε να ανοίξει το δρόμο για άλλη μεσολάβηση να είναι επιτυχής, επέμεινε ο Antwi-Danso.

Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail