Οι ΗΠΑ παραδέχονται την ήττα στον πόλεμο κατά της Ρωσίας και της Κίνας

Αντιμέτωπη με τις πραγματικότητες της ζωής, η κυβέρνηση Μπάιντεν παραδέχτηκε τις τελευταίες ημέρες την ήττα της στα δύο πιο απίθανα και παραληρηματικά παιχνίδια εξωτερικής πολιτικής της.

 Moon of Alabama / Παρουσίαση Freepen.gr

Η ουκρανική αντεπίθεση απέτυχε. Ο στρατός τους σφάζεται στο πεδίο της μάχης. Η «αντεπίθεση» των «εκπαιδευμένων στο ΝΑΤΟ» ουκρανικών ταξιαρχιών δεν έχει σημειώσει πραγματική πρόοδο σε κανένα μέτωπο. Το υψηλό επίπεδο απωλειών ανδρών και υλικού καθιστά αδύνατο να ανακτήσει ξανά την πρωτοβουλία.

Στόχος των ΗΠΑ ήταν να ενσωματώσουν την Ουκρανία στο ΝΑΤΟ. Τότε θα ήταν σε θέση να σταθμεύσουν αμερικανικά στρατεύματα στην Ουκρανία και να βάλουν τα όπλα τους να βλέπουν τη Μόσχα, έτσι ώστε οποιαδήποτε ανεξάρτητη ρωσική κίνηση θα μπορούσε να αντιμετωπιστεί με απειλή επικείμενου αφανισμού.

Μετά από περισσότερα από 20 χρόνια επιδίωξης αυτού του στόχου, οι ΗΠΑ έριξαν την πετσέτα:

Ο πρόεδρος Μπάιντεν είπε το Σάββατο ότι δεν θα διευκολύνει την ένταξη της Ουκρανίας στο ΝΑΤΟ, προσθέτοντας πως η χώρα που βρίσκεται σε πόλεμο με τη Ρωσία πρέπει να πληροί τις προϋποθέσεις για να είναι μέλος.

«Πρέπει να πληρούν τα ίδια πρότυπα. Επομένως, δεν πρόκειται να το κάνω πιο εύκολο», είπε ο Μπάιντεν στους δημοσιογράφους. «Νομίζω πως έχουν κάνει τα πάντα σχετικά με την επίδειξη της ικανότητας να συντονίζονται στρατιωτικά, αλλά υπάρχει ένα ολόκληρο θέμα αν είναι το σύστημά τους ασφαλές; Είναι μη διεφθαρμένο; Πληροί όλα τα πρότυπα… κάθε άλλο έθνος στο ΝΑΤΟ τα πληροί».

Και ναι, αυτό είναι μια αλλαγή. Μια μεγάλη:

Ο Μπάιντεν φέρεται να έχει εκφράσει προηγουμένως ότι είναι ανοιχτός στην άρση του εμποδίου του Σχεδίου Δράσης Μέλους για την ένταξη της Ουκρανίας στο ΝΑΤΟ, το οποίο απαιτεί από τις χώρες που θέλουν να ενταχθούν στη συμμαχία να κάνουν μεταρρυθμίσεις στρατιωτικά και δημοκρατικά.

Ωστόσο, δεν είναι αρκετό:

Ο Μπάιντεν δεν είπε τίποτα νέο. Ο Μπάιντεν αισθάνεται ότι οι ΗΠΑ έχασαν τον πόλεμο αντιπροσώπων, αλλά δεν πρέπει και δεν μπορούν να το παραδεχτούν Έτσι, ελλείψει μιας χρονομηχανής, που θα μπορούσε να τον είχε οδηγήσει μέχρι το 1999, όταν άρχισε να ξεδιπλώνεται η επέκταση του ΝΑΤΟ, ο Μπάιντεν απλώς επέστρεψε στην προεπιλεγμένη θέση της Συνόδου Κορυφής του ΝΑΤΟ το 2008 στο Βουκουρέστι, καλωσορίζοντας την Ουκρανία στη συμμαχία μέσω του οδικού χάρτη — λες και εκείνη η στιγμή πριν από δεκαπέντε χρόνια είναι πλέον παρελθόν και δεν μπορεί να τραβηχτεί πίσω στο παρόν. Η Ρωσία δεν πρόκειται να το δεχτεί. 

Αν και με ωραία λόγια, η Ευρωπαϊκή Ένωση έδωσε στην Ουκρανία παρόμοια αρνητική προοπτική:

Έκθεση της ΕΕ σχετικά με την προσπάθεια ένταξης της Ουκρανίας αναφέρει ότι το Κίεβο έχει μέχρι στιγμής εκπληρώσει δύο από τις επτά προϋποθέσεις που απαιτούνται για την έναρξη επίσημων ενταξιακών διαπραγματεύσεων στην ΕΕ.
...
"Υπάρχει πρόοδος. Η έκθεση θα είναι μέτρια θετική. Δεν πρόκειται για εξωραϊσμό της πραγματικότητας, αλλά για αναγνώριση της προόδου, για παράδειγμα, υπάρχουν γνωστές υποθέσεις κατά της διαφθοράς. Ειδικότερα, στην περίπτωση του επικεφαλής του Ανωτάτου Δικαστηρίου, Knyazev», είπε αξιωματούχος, ο οποίος μίλησε υπό τον όρο της ανωνυμίας.
...
«Όσον αφορά τις μεταρρυθμίσεις, το ποτήρι θα ήταν μισογεμάτο, δε θα παίρναμε ποτέ αρνητικό τόνο προς την Ουκρανία αυτή τη στιγμή. Οι δικαστικές μεταρρυθμίσεις έχουν σημειώσει κάποια πρόοδο, αν και υπάρχουν ακόμη βασικές που πρέπει να πραγματοποιηθούν. Δεν είναι όλα ικανοποιητικά».

Η πολυδιαφημισμένη αντεπίθεση έχει γίνει πράγματι παγίδα θανάτου για την ΕΕ και το ΝΑΤΟ των ΗΠΑ.

Την άλλη ήττα των ΗΠΑ αναγνώρισε ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Άντονι Μπλίνκεν στο τέλος του ταξιδιού του στο Πεκίνο:

Οι Ηνωμένες Πολιτείες δε θα υποστηρίξουν την απόσχιση της Ταϊβάν από την Κίνα, δήλωσε ο υπουργός Εξωτερικών Άντονι Μπλίνκεν, εν μέσω μιας σειράς συγκεχυμένων δηλώσεων του Τζο Μπάιντεν για το θέμα.

«Δεν υποστηρίζουμε την ανεξαρτησία της Ταϊβάν», δήλωσε ο κορυφαίος διπλωμάτης της Αμερικής στο Πεκίνο μετά τη συνάντηση με τον Κινέζο πρόεδρο Xi Jingping.

Αυτό ήταν κάτι περισσότερο από μια λεκτική αλλαγή στις δηλώσεις του Blinken:

Το Υπουργείο Εξωτερικών των ΗΠΑ ενημέρωσε ξανά το ενημερωτικό δελτίο του για την Ταϊβάν για να επαναφέρει τη γραμμή σχετικά με τη μη υποστήριξη της επίσημης ανεξαρτησίας για το νησί που διεκδικείται από την Κίνα, το οποίο διοικείται δημοκρατικά.
...
«Είμαστε αντίθετοι σε οποιεσδήποτε μονομερείς αλλαγές στο status quo από οποιαδήποτε πλευρά. δεν υποστηρίζουμε την ανεξαρτησία της Ταϊβάν και αναμένουμε ότι οι διαφορές στα Στενά θα επιλυθούν με ειρηνικά μέσα», σύμφωνα με το έγγραφο, αναφερόμενο στο στενό που χωρίζει το νησί από την ασιατική ηπειρωτική χώρα.

Τον περασμένο μήνα, το Στέιτ Ντιπάρτμεντ άλλαξε τον ιστότοπό του για την Ταϊβάν, αφαιρώντας τη διατύπωση τόσο για τη μη υποστήριξη της ανεξαρτησίας της Ταϊβάν όσο και για την αναγνώριση της θέσης του Πεκίνου πως η Ταϊβάν είναι μέρος της Κίνας, γεγονός που εξόργισε το Πεκίνο.

Η αλλαγή γνώμης του Blinken ήρθε μετά από μια εξαιρετικά σύντομη συνάντηση με τον Πρόεδρο Xi, η οποία είχε ακολουθήσει μια σειρά διαλέξεων από άλλους υψηλόβαθμους Κινέζους αξιωματούχους:

Ο Γουάνγκ έδωσε μια περιεκτική εξήγηση της ιστορικής λογικής και της αναπόφευκτης τάσης της ανάπτυξης και της αναζωογόνησης της Κίνας και ανέπτυξε τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά του κινεζικού εκσυγχρονισμού και την πλούσια ουσία της λαϊκής δημοκρατίας της Κίνας σε όλη τη διαδικασία.

Προέτρεψε την αμερικανική πλευρά να μην προβάλει στην Κίνα την υπόθεση ότι μια ισχυρή χώρα είναι βέβαιο πως θα επιδιώξει την ηγεμονία και να μην κρίνει λανθασμένα την Κίνα με την πορεία των παραδοσιακών δυτικών δυνάμεων. «Αυτό είναι το κλειδί για το εάν οι Ηνωμένες Πολιτείες μπορούν πραγματικά να επιστρέψουν σε μια αντικειμενική και ορθολογική πολιτική απέναντι στην Κίνα».

Ο Γουάνγκ απαίτησε από τις Ηνωμένες Πολιτείες να σταματήσουν να παίζουν το παιχνίδι της λεγόμενης «κινεζικής απειλής», να άρουν τις παράνομες μονομερείς κυρώσεις κατά της Κίνας, να σταματήσουν να καταπιέζουν την επιστημονική και τεχνολογική πρόοδο της Κίνας και να μην αναμειγνύονται ηθελημένα στις εσωτερικές υποθέσεις της Κίνας.

Τόνισε ότι η διαφύλαξη της εθνικής ενότητας ήταν πάντα ο πυρήνας των βασικών συμφερόντων της Κίνας. Εκεί βρίσκεται το μέλλον του κινεζικού έθνους και η διαρκής ιστορική αποστολή του ΚΚΚ.

Όσον αφορά το ζήτημα της Ταϊβάν, η Κίνα δεν έχει κανένα περιθώριο για συμβιβασμούς ή παραχωρήσεις, είπε ο Wang.

Η ανάγνωση στην κινεζική γλώσσα των συναντήσεων Blinken-Wang φέρεται να είναι ακόμη πιο περιφρονητική από την αγγλική της μετάφραση.

Το επόμενο βήμα για την Κίνα είναι να σταματήσει τις προκλητικές «αθώες διελεύσεις» από στρατιωτικά πλοία και αεροπλάνα των ΗΠΑ στα στενά της Ταϊβάν. Για να γίνει αυτό, πρέπει απλώς να εφαρμόσει τη Σύμβαση των Ηνωμένων Εθνών για το Δίκαιο της Θάλασσας:

Άρθρο 38
Δικαίωμα διέλευσης

1. Στα στενά που αναφέρονται στο άρθρο 37, όλα τα πλοία και τα αεροσκάφη έχουν δικαίωμα διέλευσης, το οποίο δεν εμποδίζεται εκτός από το ότι, εάν το στενό σχηματίζεται από νησί κράτους που συνορεύει με το στενό και την ηπειρωτική του χώρα, η διέλευση δεν εφαρμόζεται εάν υπάρχει θαλάσσια διαδρομή του νησιού μέσω της ανοικτής θάλασσας ή μέσω αποκλειστικής οικονομικής ζώνης παρόμοιας ευκολίας στα ναυτικά και υδρογραφικά χαρακτηριστικά .

Μια άποψη σε χάρτη δείχνει πως αυτό προφανώς ισχύει για το στενό μεταξύ της ηπειρωτικής Κίνας και του κινεζικού νησιού που ονομάζεται Ταϊβάν.


μεγαλύτερη ανάλυση

Εάν οι ΗΠΑ έχουν πραγματικά μια πολιτική για την One China, θα πρέπει να αποδεχθούν ότι τα Στενά είναι εκτός ορίων.

Αυτή η διπλή καταστροφή της ήττας στους πολέμους τους στη Ρωσία και την Κίνα θα χρειαστεί λίγο χρόνο για να χωνευτεί.

Στη σύγκρουση της Ουκρανίας εξακολουθούν να υπάρχουν όνειρα για τη δημιουργία κάποιου είδους αδιεξόδου, για την εφαρμογή κάποιου είδους κορεατικής γραμμής οριοθέτησης κατάπαυσης του πυρός στον 38ο παράλληλο:

Αμερικανοί αξιωματούχοι σχεδιάζουν την αυξανόμενη πιθανότητα ο πόλεμος Ρωσίας-Ουκρανίας να μετατραπεί σε μια παγωμένη σύγκρουση που θα κρατήσει πολλά χρόνια - ίσως δεκαετίες - και θα ενταχθεί στις τάξεις παρόμοιων μακροχρόνιων αντιπαραθέσεων στην κορεατική χερσόνησο, τη Νότια Ασία και πέρα ​​από αυτήν.

Οι επιλογές που συζητήθηκαν στην κυβέρνηση Μπάιντεν για ένα μακροπρόθεσμο «πάγωμα» περιλαμβάνουν πού να τεθούν πιθανές γραμμές που η Ουκρανία και η Ρωσία θα συμφωνούσαν να μην περάσουν, αλλά που δε θα έπρεπε να είναι επίσημα σύνορα. Οι συζητήσεις - αν και προσωρινές - έχουν πραγματοποιηθεί σε διάφορες υπηρεσίες των ΗΠΑ και στο Λευκό Οίκο.

Η Ρωσία δε θα πάρει τίποτα από αυτά. Θα νικήσει πλήρως τον ουκρανικό στρατό. Θα ξαναπάρει τα μέρη της Ουκρανίας που για αιώνες ήταν ρωσικά πριν οι κομμουνιστές τα εκχωρήσουν διοικητικά στην Ουκρανική Σοβιετική Σοσιαλιστική Δημοκρατία.

Η υπόλοιπη τότε ουδέτερη Ουκρανία, αποκομμένη από τη θάλασσα και τον ορυκτό πλούτο της ανατολής, θα παραδοθεί στον υποχείριο που η Ρωσία είναι πρόθυμη να δεχτεί.

Η διπλή ήττα στους πολέμους των ΗΠΑ εναντίον του «υπόλοιπου κόσμου» σηματοδοτεί το τέλος του δόγματος Wolfowitz:

Το δόγμα ανακοινώνει το καθεστώς των ΗΠΑ ως της μόνης εναπομείνασας υπερδύναμης στον κόσμο μετά την κατάρρευση της Σοβιετικής Ένωσης στο τέλος του Ψυχρού Πολέμου και διακηρύσσει τον κύριο στόχο του να διατηρήσει αυτό το καθεστώς.
Ο πρώτος μας στόχος είναι να αποτρέψουμε την επανεμφάνιση ενός νέου αντιπάλου, είτε στην επικράτεια της πρώην Σοβιετικής Ένωσης είτε αλλού, που να αποτελεί απειλή σαν αυτή που έθετε στο παρελθόν η Σοβιετική Ένωση. Αυτή είναι μια κυρίαρχη σκέψη που βασίζεται στη νέα στρατηγική περιφερειακής άμυνας και απαιτεί να προσπαθήσουμε να αποτρέψουμε οποιαδήποτε εχθρική δύναμη να κυριαρχήσει σε μια περιοχή της οποίας οι πόροι, υπό ενοποιημένο έλεγχο, θα επαρκούσαν για τη δημιουργία παγκόσμιας ισχύος.

Το τέλος της «μονομερούς στιγμής» είναι εκεί για να το δει κανείς.

Οι Ρεπουμπλικάνοι φυσικά θα κατηγορήσουν έντονα τον Μπάιντεν για αυτό, παρόλο που είναι εξίσου ένοχοι υπέρβασης με την άλλη πλευρά του νησιού. Ο Μπάιντεν μπορεί κάλλιστα να χρειαστεί να θυσιάσει τον Μπλίνκεν ως το ένοχο πιόνι για την απώλεια του παιχνιδιού.

Τέλος πάντων, κανένα από τα δύο δε θα τον βοηθήσει να επανεκλεγεί.

Παρεμπιπτόντως, δεν είναι απλώς τυχαίο ότι το Ισραήλ, την ίδια ημέρα της παραδοχής της ήττας των ΗΠΑ, δέχτηκε μαχαιριά από μαχητές της Παλαιστινιακής αντίστασης. Αυτό είναι ένα άλλο από αυτά τα παγκόσμια προβλήματα που χρηματοδοτούνται από τις ΗΠΑ και η Κίνα είναι πρόθυμη να λύσει.

Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail