Ted Snider - libertarianinstitute.org / Παρουσίαση Freepen.gr
Η Δύση έχει ξεκαθαρίσει τη θέση της σε κάθε στάδιο: μη ζητάτε κατάπαυση του πυρός ή μη διαπραγματευτείτε κατά τη διάρκεια του πολέμου. Πρώτα νικήστε τη Ρωσία και μετά κάντε συνομιλίες για την επιβολή διευθέτησης. Στις πρώτες μέρες του πολέμου, όταν η Ουκρανία ήταν πρόθυμη να διαπραγματευτεί για τον τερματισμό των μαχών, ο τότε πρωθυπουργός του Ηνωμένου Βασιλείου Μπόρις Τζόνσον έσπευσε να επιπλήξει τον Ουκρανό Πρόεδρο Volodymr Zelensky ότι ο Ρώσος Πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν «πρέπει να πιεστεί, όχι να γίνει διαπραγμάτευση. Πρόσθεσε ότι, ακόμη και αν η Ουκρανία ήταν έτοιμη να υπογράψει κάποιες συμφωνίες με τη Ρωσία, «η Δύση δεν ήταν».
Η Δύση αρνείται να διαπραγματευτεί κατά τη διάρκεια του πολέμου. «Τώρα βλέπουμε τη Μόσχα να υποστηρίζει πως η διπλωματία γίνεται στην κάννη ενός όπλου ή καθώς οι ρουκέτες, οι όλμοι και το πυροβολικό της Μόσχας στοχεύουν τον ουκρανικό λαό. Δεν πρόκειται για πραγματική διπλωματία», εξήγησε ο εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, Νεντ Πράις . «Δεν είναι αυτές οι προϋποθέσεις για πραγματική διπλωματία». Μην σταματήσετε τον πόλεμο διαπραγματευόμενοι την ειρήνη, πρώτα κερδίστε τον πόλεμο και μετά διαπραγματευτείτε. «Αν ο Πρόεδρος Πούτιν είναι σοβαρός για τη διπλωματία», είπε ο Πράις, «ξέρει τι μπορεί να κάνει. Θα πρέπει να σταματήσει αμέσως την εκστρατεία βομβαρδισμών εναντίον αμάχων [και] να διατάξει την απόσυρση των δυνάμεών του από την Ουκρανία».
Όταν η Κίνα υπέβαλε μια ειρηνευτική πρόταση δώδεκα σημείων, οι Ηνωμένες Πολιτείες απέρριψαν τα σημεία δύο έως δώδεκα και επέμειναν πως η πρόταση πρέπει να «σταματήσει στο σημείο ένα». Το πρώτο σημείο έλεγε ότι «η κυριαρχία, η ανεξαρτησία και η εδαφική ακεραιότητα όλων των χωρών πρέπει να τηρούνται αποτελεσματικά». Το αμερικανικό σενάριο ήταν ξεκάθαρο: πρώτα η Ρωσία παραχωρεί και υποχωρεί στις δυτικές απαιτήσεις και μετά συζητά την πρόταση ειρήνης. «Η πρώτη μου αντίδραση σε αυτό», χλεύασε ο Σύμβουλος Εθνικής Ασφάλειας των ΗΠΑ Τζέικ Σάλιβαν, «είναι ότι θα μπορούσε να σταματήσει στο πρώτο σημείο, που είναι ο σεβασμός της κυριαρχίας όλων των εθνών». Διαβάζοντας από το ίδιο σενάριο, ο Blinken είπε ειρωνικά: «Αν ήταν σοβαροί για το πρώτο, την κυριαρχία, τότε αυτός ο πόλεμος θα μπορούσε να τελειώσει αύριο».
Είναι μια νέα θεωρία της διπλωματίας πως δε διαπραγματεύεσαι με εχθρούς σε περιόδους πολέμου. Πότε άλλοτε θα διαπραγματευτείτε; Με ποιον άλλον θα διαπραγματευτείτε; Είναι διπλωματία αν απλώς επιβάλλει κανείς το αποτέλεσμα που κέρδισε με τον πόλεμο;
Όταν το τρίτο σημείο της κινεζικής πρότασης πρότεινε «παύση των εχθροπραξιών», οι Ηνωμένες Πολιτείες το απέρριψαν. Η κινεζική πρόταση λέει πως «η σύγκρουση και ο πόλεμος δεν ωφελούν κανέναν» και ορίζει ότι «όλα τα μέρη θα πρέπει να υποστηρίξουν τη Ρωσία και την Ουκρανία να εργαστούν προς την ίδια κατεύθυνση και να επαναλάβουν τον άμεσο διάλογο όσο το δυνατόν γρηγορότερα, ώστε να αποκλιμακωθεί σταδιακά η κατάσταση και τελικά να επέλθει συνολική κατάπαυση του πυρός». Αλλά οι ΗΠΑ δεν ήθελαν να ξαναρχίσουν το διάλογο «το συντομότερο δυνατό». Ο εκπρόσωπος του Εθνικού Συμβουλίου Ασφαλείας Τζον Κίρμπι εξήγησε ότι «μια κατάπαυση του πυρός, αυτή τη στιγμή, αν και μπορεί να ακούγεται καλή, δεν πιστεύουμε πως θα είχε αυτό το αποτέλεσμα», δεν θα ήταν «ένα βήμα προς μια δίκαιη και διαρκή ειρήνη». Στη συνέχεια δήλωσε ξεκάθαρα ότι «δεν υποστηρίζουμε τις εκκλήσεις για κατάπαυση του πυρός αυτή τη στιγμή». Ο υπουργός Εξωτερικών Άντονι Μπλίνκεν χαρακτήρισε την ειρηνευτική πρόταση «τακτική κίνηση της Ρωσίας» που «υποστηρίχτηκε από την Κίνα» και προειδοποίησε πως «ο κόσμος δεν πρέπει να ξεγελαστεί».
Ο Παγκόσμιος Νότος βλέπει τη διπλωματία διαφορετικά. Εκεί που η Δύση θέλει να συνεχίσει τις μάχες για να επιτρέψει συνομιλίες, ο Παγκόσμιος Νότος θέλει να σταματήσει τις μάχες για να επιτρέψει τις συνομιλίες.
Στις 16 Μαΐου, ο Νοτιοαφρικανός πρόεδρος Σίριλ Ραμαφόσα ανακοίνωσε πως είχε τηλεφωνικές συνομιλίες με τον Πούτιν και τον Ζελένσκι, οι οποίοι συμφώνησαν να δεχτούν χωριστά μια αντιπροσωπεία αφρικανικών αρχηγών κρατών στις πρωτεύουσές τους για να συζητήσουν ένα πιθανό ειρηνευτικό σχέδιο για τον τερματισμό του πολέμου. Μαζί με τη Νότια Αφρική στην αντιπροσωπεία θα είναι η Σενεγάλη, η Ουγκάντα, η Αίγυπτος, η Δημοκρατία του Κονγκό και η Ζάμπια. Σε αντίθεση με τις δυτικές απαιτήσεις να αποχωρήσουν τα ρωσικά στρατεύματα από το ουκρανικό έδαφος ως προϋπόθεση για την έναρξη των συνομιλιών, οι αφρικανικοί αρχηγοί κρατών " προτείνουν η Ουκρανία να αποδεχθεί την έναρξη ειρηνευτικών συνομιλιών με τη Ρωσία, ακόμη και αν τα ρωσικά στρατεύματα παραμένουν στο έδαφός της». Αντιστρέφοντας τη σειρά της ατζέντας της Δύσης, ο εκπρόσωπος της νοτιοαφρικανικής Προεδρίας Βίνσεντ Μαγκβένια είπε: «Πρώτον είναι η παύση των εχθροπραξιών. Το δεύτερο είναι ένα πλαίσιο για διαρκή ειρήνη».
Η Βραζιλία έχει επίσης «πιέσει για εκεχειρία». Και στις 3 Ιουνίου, η Ινδονησία πρότεινε ένα ειρηνευτικό σχέδιο που, όπως αυτά που πρότειναν η Κίνα, η Αφρική και η Βραζιλία, έθεσε την κατάπαυση του πυρός πρώτη στην ημερήσια διάταξη για να επιτρέψει τις συνομιλίες που θα ακολουθούσαν. Η πρόταση της Ινδονησίας ζητά πρώτα κατάπαυση του πυρός, μετά τη δημιουργία μιας αποστρατιωτικοποιημένης ζώνης ασφαλείας και εν συνεχεία δημοψηφίσματα που θα επιτρέψουν στους ανθρώπους των «αμφισβητούμενων εδαφών» να καθορίσουν δημοκρατικά τα μεταπολεμικά όρια.
Η Δύση, για άλλη μια φορά, απέρριψε τη σειρά των εργασιών στην ημερήσια διάταξη. «Θα προσπαθήσω να είμαι ευγενικός», απάντησε ο Ουκρανός υπουργός Άμυνας Oleksii Reznikov, «Ακούγεται σα ρωσικό σχέδιο… Δεν χρειαζόμαστε αυτούς τους διαμεσολαβητές να προτείνουν ένα τόσο περίεργο σχέδιο». Ο Josep Borrell, ύπατος εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την εξωτερική πολιτική, ζήτησε να υπάρξει μια «δίκαιη ειρήνη», όχι μια «ειρήνη παράδοσης».
Αλλά πώς είναι η πρόταση της Ινδονησίας «περίεργη» ή «ειρήνη παράδοσης»; Ανώτερος αξιωματούχος της κυβέρνησης Μπάιντεν δήλωσε στην Washington Post, «Οι Αφρικανοί ηγέτες έχουν καταστήσει σαφές στο Λευκό Οίκο και σε αξιωματούχους της κυβέρνησης ότι θέλουν απλώς να τερματιστεί ο πόλεμος». Ο αξιωματούχος αναγνώρισε ότι η Αφρική και οι Ηνωμένες Πολιτείες «διαφωνούν σχετικά με το ποια τακτική να χρησιμοποιήσουν για να επιτευχθεί μια διευθέτηση…καθώς οι Αφρικανοί αντιτίθενται στην ιδέα της τιμωρίας της Ρωσίας ή επιμένουν ότι το Κίεβο πρέπει να συμφωνήσει σε οποιοδήποτε ψήφισμα». Η Αφρική τονίζει πρώτα τη διπλωματία. Η Δύση τονίζει πρώτα τη νίκη. Ενώ «οι Αφρικανοί θέλουν να δουν μια διπλωματική λύση σε αυτή τη σύγκρουση», η Δύση δε θέλει «τίποτα για την Ουκρανία χωρίς την Ουκρανία», σύμφωνα με τον αξιωματούχο.
Ο Παγκόσμιος Νότος θέλει ένα διαρκές τέλος σε αυτό που θεωρούν ως ευρωπαϊκό πόλεμο και στις παγκόσμιες δυσκολίες που προκαλεί. Δεν επιδιώκουν να τιμωρήσουν τη Ρωσία και να υπερασπιστούν τη δημοκρατία εν μέρει επειδή δεν πιστεύουν ότι αυτός είναι ένας πόλεμος για τον θρίαμβο της δημοκρατίας επί της απολυταρχίας ή ένας μανιχαϊστικός πόλεμος μεταξύ του καλού και του κακού. Είναι απλώς ένας καταστροφικός πόλεμος που πρέπει να σταματήσει. Η Αφρική θυμάται τη δυτική αποικιοκρατία και τα χορηγούμενα πραξικοπήματα. Και ο υπουργός Άμυνας της Ινδονησίας, Prabowo Subianto, κατά την παρουσίαση της ειρηνευτικής πρότασης της Ινδονησίας, υπενθύμισε στη Δύση: «Εμείς στην Ασία έχουμε το μερίδιό μας στη σύγκρουση και τον πόλεμο, ίσως πιο καταστροφικό, πιο αιματηρό από αυτό που έχει βιώσει στην Ουκρανία… Ρωτήστε το Βιετνάμ, ρωτήστε την Καμπότζη. ρωτήστε τους Ινδονήσιους πόσες φορές μας έχουν εισβάλει.
Ο Παγκόσμιος Νότος έχει μια πολύ διαφορετική άποψη από τη Δύση για το πώς να τερματιστεί ο πόλεμος. Προφανέστατα, ενώ η Δύση αρνείται να πιέσει τα αντιμαχόμενα μέρη να διαπραγματευτούν για τον τερματισμό του πολέμου και δεν έχει προσφέρει ειρηνευτικές προτάσεις, ο Παγκόσμιος Νότος πιέζει σκληρά για τον τερματισμό του πολέμου και έχει προσφέρει αρκετές ειρηνευτικές προτάσεις. Σε αντίθεση με τη Δύση που τάσσεται υπέρ της νίκης στον πόλεμο πριν επιτρέψει διπλωματικές συνομιλίες, ο Παγκόσμιος Νότος ευνοεί μια κατάπαυση του πυρός που θα σταματούσε τον πόλεμο το συντομότερο δυνατό, προκειμένου να επιτραπούν οι διπλωματικές συνομιλίες.
Υπάρχει μια αποκαλυπτική διαφορά μεταξύ των ειρηνευτικών προτάσεων για τον Ρωσο-Ουκρανικό Πόλεμο που προέρχονται από τον Παγκόσμιο Νότο και των ειρηνευτικών προτάσεων που προέρχονται από τη Δύση που είναι ευθυγραμμισμένη με το ΝΑΤΟ. Για αρχή, δεν έχουν έρθει προτάσεις ειρήνης από τη Δύση, ενώ αρκετές έχουν έρθει από τον Παγκόσμιο Νότο. Αλλά όταν η Δύση μιλάει για μια διευθέτηση μέσω διαπραγματεύσεων, επιμένουν να χάσει η Ρωσία τον πόλεμο, παραχωρώντας πρώτα τις βασικές παραχωρήσεις και μετά διαπραγματεύσεις για την ειρήνη. Ο Παγκόσμιος Νότος θέλει απλώς να σταματήσει η δολοφονία: πρώτα να σταματήσει ο πόλεμος και μετά να διαπραγματευτεί τη διευθέτηση.