Vedica Singh - tfiglobalnews.com / Παρουσίαση Freepen.gr
Γινόμαστε τώρα μάρτυρες μιας αξιοσημείωτης αλλαγής στην στάση της Ευρωπαϊκής Ένωσης (ΕΕ). Ο πρόεδρος Τζο Μπάιντεν προέτρεψε τα ευρωπαϊκά έθνη να κλείσουν πλήρως τους ρωσικούς αγωγούς φυσικού αερίου και να απαγορεύσουν πλήρως τις υπόλοιπες εξαγωγές στη Ρωσία. Ωστόσο, η ΕΕ φαίνεται να αντιμετωπίζει ελαφρά αυτό το θέμα, εκφράζοντας επιφυλάξεις για τη βιωσιμότητα τέτοιων μέτρων. Τα μέλη της ΕΕ αναφέρουν ότι η πλήρης απαγόρευση ενδέχεται να μην είναι εφικτή απάντηση σε αυτήν τη λεπτή πράξη εξισορρόπησης μεταξύ πολιτικών πιέσεων και πρακτικών ανησυχιών.
«Ο Μπάιντεν ζητάει πάρα πολλά»
Όταν ο πρόεδρος Τζο Μπάιντεν ταξιδέψει στη Χιροσίμα της Ιαπωνίας για τη διάσκεψη των G-7, αυτός και άλλοι ηγέτες θα επικεντρωθούν στην οικονομική ανταγωνιστικότητα με την Κίνα καθώς και στο συνεχιζόμενο πόλεμο της Ρωσίας στην Ουκρανία. Οι ΗΠΑ υπέβαλαν μια πρόταση πολιτικής που σχετίζεται με τον πόλεμο - μια πρόταση που θα μπορούσε να δοκιμάσει την ομοφωνία εντός της G-7. Περιλαμβάνει το εμπόριο.
Μετά την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία πέρυσι, η G-7 επέβαλε τις πιο αυστηρές κυρώσεις και όρια εξαγωγών που είχαν τεθεί ποτέ σε μια μεγάλη οικονομία. Μείωσε τις εξαγωγές προς τη Ρωσία κατά 5,7 δισεκατομμύρια δολάρια το μήνα κατά μέσο όρο, ή 57% συνολικά. Οι Ηνωμένες Πολιτείες πρότειναν μια γενική απαγόρευση των εξαγωγών της G-7 στη Ρωσία.
Το πρόβλημα με αυτό είναι πως σχεδόν όλα τα υπόλοιπα 4,7 δισεκατομμύρια δολάρια σε μηνιαίες εξαγωγές του G-7 στη Ρωσία προέρχονται από την Ευρώπη (89 τοις εκατό) και την Ιαπωνία (7 τοις εκατό), των οποίων οι ηγέτες έχουν ήδη υποστηρίξει ότι η πλήρης απαγόρευση των υπόλοιπων εξαγωγών «μπορεί μην είναι ρεαλιστική».
«Το ερώτημα είναι ποια αποζημίωση θα δοθεί στους Ευρωπαίους κατασκευαστές και αγρότες και σε άλλους», δήλωσε ο Τζος Λίπσκι, ανώτερος διευθυντής του Κέντρου Γεωοικονομικής του Ατλαντικού Συμβουλίου. «Θα δούμε πόσο μακριά θα φτάσουν. Αν ήταν εύκολο, θα το είχαν κάνει ήδη».
Οι αξιωματούχοι πιστεύουν πως η περαιτέρω μείωση των εξαγωγών στη Ρωσία θα απαιτούσε την επίλυση ορισμένων από τα κενά του τρέχοντος καθεστώτος κυρώσεων. Ωστόσο, τα υπόλοιπα μπορεί να είναι πιο δύσκολο να τα αποκτήσετε. Οποιαδήποτε πρόταση από τις ΗΠΑ, για παράδειγμα, θα απαλλάσσει σχεδόν κατά πάσα πιθανότητα τα φαρμακευτικά προϊόντα, το μεγαλύτερο είδος των υπόλοιπων εξαγωγών.
Διακοπή λειτουργίας ρωσικών αγωγών: «Απίθανο»
Επιπλέον, διπλωμάτες της ΕΕ είπαν στο Politico ότι η ΕΕ είναι απίθανο να συμφωνήσει σε μια ιδέα απαγόρευσης των εισαγωγών φυσικού αερίου από τους αγωγούς από τη Ρωσία, όπου η Μόσχα έχει ήδη διακόψει την παροχή φυσικού αερίου στην Ευρώπη.
Η G7 εξετάζει περαιτέρω περικοπές στην προμήθεια ενέργειας από τη Ρωσία, «συμπεριλαμβανομένης της αποτροπής του εκ νέου ανοίγματος οδών που προηγουμένως είχαν κλείσει από την οπλοποίηση της ενέργειας από τη Ρωσία», τουλάχιστον έως ότου «υπάρξει επίλυση της σύγκρουσης», σύμφωνα με προσχέδιο δήλωσης που έχουν δει οι FT.
Ωστόσο, είναι απίθανο μια τέτοια ιδέα να περάσει στην ΕΕ και μπορεί να μην είναι αποδεκτή ακόμη και από την G7 και τα μέλη της ΕΕ, Ιταλία και Γερμανία, που έχουν αγωγούς που συνδέονται με τη Ρωσία.
Σύμφωνα με αναλυτές και αξιωματούχους της ΕΕ, δεν υπάρχει συναίνεση υπέρ της απαγόρευσης της επανεκκίνησης των εξαγωγών ρωσικού φυσικού αερίου.
«Υπάρχει πάρα πολύ μεγάλη αντίσταση από τις χώρες που εξαρτώνται από το υπόλοιπο φυσικό αέριο», δήλωσε στο POLITICO ένας διπλωμάτης από ένα κράτος μέλος της ΕΕ του οποίου η παροχή ρωσικού αερίου διακόπηκε το 2022.
«Το 11ο πακέτο κυρώσεων έχει σχεδόν ολοκληρωθεί και η εισαγωγή αυτού του τεράστιου μέτρου αυτήν την στιγμή δεν πρόκειται να λειτουργήσει», πρόσθεσε ο διπλωμάτης.
Παρά τον επείγοντα χαρακτήρα της κατάστασης, η ΕΕ διστάζει να ενστερνιστεί πλήρως τα αιτήματα του Προέδρου Μπάιντεν. Αυτή η διστακτικότητα προέρχεται από μια πολύπλοκη κατανόηση της οικονομικής και πολιτικής δυναμικής στην πράξη. Η ΕΕ αποδέχτηκε επιτέλους τη σημασία της Ρωσίας ως σημαντικού εμπορικού εταίρου και προμηθευτή ενέργειας.