Οι επακόλουθες συνέπειες της γερμανικής ύφεσης είναι καταστροφή για τη γερμανική καγκελαρία

Η Γερμανία, γνωστή για την οικονομική της δύναμη, βρίσκεται εν μέσω ύφεσης, χάρη στις απροσδόκητες επιπτώσεις των ρωσικών κυρώσεων. Η τέταρτη μεγαλύτερη οικονομία στον κόσμο έχει πληγεί σκληρά από την πτώση του ευρώ και μια απροσδόκητη συρρίκνωση κατά το πρώτο τρίμηνο του 2023. Με το δεύτερο συνεχόμενο τρίμηνο της πτώσης, η Γερμανία πληροί πλέον τον ορισμό της ύφεσης. Κρούστε τον κώδωνα του κινδύνου στο Βερολίνο!

Ansh Pandey - tfiglobalnews.com / Παρουσίαση Freepen.gr

Η Ομοσπονδιακή Στατιστική Υπηρεσία δημοσίευσε πρόσφατα στοιχεία που αποκαλύπτουν ότι το ακαθάριστο εγχώριο προϊόν (ΑΕΠ) της Γερμανίας μειώθηκε κατά 0,3% μεταξύ Ιανουαρίου και Μαρτίου. Αυτά δεν είναι καλά νέα για έναν οικονομικό τριαξονικό που υποτίθεται ότι κινείται μπροστά, όχι πίσω. Η κατάσταση είναι τραγική και ακόμη και ο πιο αισιόδοξος Γερμανός χάνει την υπομονή του με τη Γερμανίδα Καγκελάριο. 

Το μεγάλο Brain Drain

Για να κάνουν τα πράγματα χειρότερα, οι εταιρείες πηδούν από το πλοίο της Γερμανίας σαν αρουραίοι που φεύγουν από πλοίο που βυθίζεται. Σύμφωνα με μελέτη της BDI, το 16% των μεσαίων εταιρειών έχουν ήδη λάβει μέτρα για τη μετεγκατάσταση τμημάτων της επιχείρησής τους και ένα επιπλέον 30% σκέφτεται μια παρόμοια κίνηση.

Σχεδόν τα δύο τρίτα των εταιρειών που ερωτήθηκαν ανέφεραν την αύξηση των τιμών της ενέργειας και των πόρων ως τη μεγαλύτερη πρόκληση. Ο πληθωρισμός και η μετανάστευση συμβάλλουν επίσης στην επιθυμία τους να αποχαιρετήσουν τη Γερμανία.

Ποιος θα το φανταζόταν ότι οι συνέπειες του πολέμου της Ουκρανίας και μιας σκληρής στάσης κατά της Ρωσίας θα ήταν τόσο σοβαρές;

Ο καγκελάριος Όλαφ Σολτς σίγουρα δεν το είδε αυτό να έρχεται. Μόλις πριν από ένα χρόνο, ο Scholz πετούσε ψηλά με μια εντυπωσιακή βαθμολογία αποδοχής 60+, ενώ οι αντίπαλοί του δε βρίσκονταν πουθενά. Αλλά σήμερα, η δημόσια διάθεση αλλάζει πιο γρήγορα από ένα γερμανικό αγωνιστικό αυτοκίνητο, μετατρέποντας το από φιλελευθερισμό κατευθείαν στον λαϊκισμό. Ακόμη και το CDU της Μέρκελ ιδρώνει για την άνοδο αυτού του λαϊκιστικού ρεύματος.

Εναλλακτική για τη Γερμανία

Η Εναλλακτική για τη Γερμανία (AfD), που κάποτε θεωρούνταν μια ριζοσπαστική περιθωριακή ομάδα, έχει πλέον εκτοξευθεί στις δημοσκοπήσεις, ισοβαθμώντας με τους Σοσιαλδημοκράτες του Scholz ως το δεύτερο πιο δημοφιλές κόμμα στη χώρα. Η πλατφόρμα τους για τον περιορισμό της μετανάστευσης και την καταπολέμηση του υψηλού κόστους των μέτρων για τον πληθωρισμό και την προστασία του κλίματος έχει χτυπήσει την ευαίσθητη χορδή στους απογοητευμένους πολίτες.

Καθώς η δυσαρέσκεια αυξάνεται για την επιθετικότητα του Βερολίνου κατά της Ρωσίας και τις κλιμακούμενες δαπάνες που συνδέονται με τις προσπάθειες μείωσης των εκπομπών άνθρακα, το AfD κεφαλαιοποιεί τις ρωγμές στον κυβερνών συνασπισμό του Scholz.

Από την ίδρυσή του το 2013, το AfD έχει ξεπεράσει τις κατηγορίες πως είναι το θαύμα του Χίτλερ και αντιμετωπίζει άφθονες διαμάχες. Τόσο το CDU όσο και το SPD τους έχουν χαρακτηρίσει υπερβολικά ριζοσπαστικούς, αλλά ο γερμανικός λαός δείχνει εκτίμηση για ένα κόμμα που υπερασπίζεται τη γερμανική ενότητα.

Τώρα, όχι μόνο το μέλλον του Όλαφ Σολτς φαίνεται ζοφερό, με τους Πράσινους και το CDU να βρίσκονται μια ανάσα πίσω του, αλλά ένας νέος αμφισβητίας έχει εμφανιστεί με τη μορφή του AfD. Η ένταση είναι αισθητή και δεν είναι μόνο ο Όλαφ που νιώθει τη ζέστη - είναι όλοι.

Όλα τα άλλα κόμματα έχουν απορρίψει κατηγορηματικά την ιδέα να συνεργαστούν με το AfD και ο τρικομματικός συνασπισμός του Scholz είναι πολύ απίθανο να καταρρεύσει πριν από τις επόμενες ομοσπονδιακές εκλογές το 2025.

Ωστόσο, η αναζωπύρωση του λαϊκισμού ήδη στριμώχνει το στυλ του Scholz και εμποδίζει την ικανότητά του να εφαρμόζει τολμηρά μέτρα προστασίας του κλίματος.

Επομένως, δεν είναι λάθος να συμπεράνουμε ότι η πολιτική σταδιοδρομία του Όλαφ Σολτς οδεύει προς μια σύγκρουση και η Γερμανία βρίσκεται σε ένα σταυροδρόμι όπου οι άνεμοι της αλλαγής θα μπορούσαν να πνέουν σε εντελώς νέες κατευθύνσεις. Το AfD θα μπορούσε να αλλάξει το παιχνίδι όχι μόνο για τη Γερμανία αλλά για ολόκληρη την ΕΕ. Το κύμα του συντηρητισμού πέφτει στο Βερολίνο και μένει να δούμε πώς θα αναδιαμορφώσει το πολιτικό τοπίο.

Η Γερμανική Καγκελαρία βρίσκεται σε μια ξέφρενη βόλτα και μόνο ο χρόνος θα δείξει αν μπορούν να ξεπεράσουν την καταιγίδα. Αλλά προς το παρόν, ο Scholz δεν έχει άλλη επιλογή από το να κάθεται και να κουνάει τους αντίχειρές του.

Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail