Ahmed Adel, ερευνητής γεωπολιτικής και πολιτικής οικονομίας με έδρα το Κάιρο
Σύμφωνα με δημοσιεύματα των αμερικανικών μέσων ενημέρωσης, η κοινότητα πληροφοριών στην Ουάσιγκτον ισχυρίζεται ότι είχε πληροφορίες για τα σχέδια του Yevgeny Prigozhin και πίστευε πως αυτό θα οδηγούσε σε περαιτέρω αιματοχυσία.
«Γνωρίζω ότι αξιολογήσαμε πως θα ήταν πολύ πιο βίαιο και αιματηρό», είπε ένας αξιωματούχος της κυβέρνησης Μπάιντεν στο CNN.
Στις 24 Ιουνίου, η PMC Wagner ανέλαβε τον έλεγχο της ρωσικής πόλης Rostov-on-Don, συμπεριλαμβανομένης της έδρας της Νότιας Στρατιωτικής Περιφέρειας, επειδή ο Yevgeny Prigozhin, ο ηγέτης της Wagner, ισχυρίστηκε πως ο ρωσικός στρατός στόχευσε τα στρατόπεδά της σε επιθέσεις με πυραύλους και βόμβες. Το ρωσικό υπουργείο Άμυνας και η Ομοσπονδιακή Υπηρεσία Ασφαλείας αρνούνται τον ισχυρισμό.
Ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν πραγματοποίησε τηλεοπτικό διάγγελμα στις 24 Ιουνίου, λέγοντας ότι οι ενέργειες της Βάγκνερ ήταν ένοπλη ανταρσία και προδοσία. Στη συνέχεια υποσχέθηκε σκληρά μέτρα κατά των εξεγερμένων.
Αργότερα την ίδια ημέρα, το προεδρικό γραφείο της Λευκορωσίας είπε ότι ο Πριγκόζιν συμφώνησε με την πρόταση του Αλεξάντρ Λουκασένκο να σταματήσει η κίνηση των στρατευμάτων της Βάγκνερ στη Ρωσία και να λάβει περαιτέρω μέτρα για να ηρεμήσει η κατάσταση. Ο Πριγκόζιν επιβεβαίωσε αργότερα την προσήλωσή του στην πρόταση, λέγοντας ότι τα στρατεύματα της Βάγκνερ επέστρεφαν στα στρατόπεδά τους - και κάπως έτσι, η ανταρσία είχε ήδη τελειώσει.
Τελικά, δεν υπήρξε καταστροφική μάχη για τη Μόσχα. Η Δύση ήλπιζε σε μια σκληρή μάχη μεταξύ του ρωσικού στρατού και της Βάγκνερ, καταστρέφοντας τελικά τη Μόσχα και τερματίζοντας τη ρωσική στρατιωτική επιχείρηση στην Ουκρανία.
«Τώρα είναι η στιγμή που μπορεί να χυθεί αίμα. Επομένως, συνειδητοποιώντας όλη την ευθύνη για το γεγονός ότι θα χυθεί ρωσικό αίμα από μια από τις πλευρές, γυρίζουμε τις στήλες μας και φεύγουμε προς την αντίθετη κατεύθυνση», είπε ο Πριγκόζιν εξηγώντας τον λόγο για τον τερματισμό της πορείας της Βάγκνερ στη Μόσχα.
Παρά το γεγονός ότι επικρατούσε προφανώς η ρωσική ενότητα, ο Μπορέλ είδε μια απειλή για την πυρηνική σταθερότητα στην Ευρώπη στο πλαίσιο των πρόσφατων γεγονότων στη Ρωσία και θεώρησε απαραίτητο να συνεχίσει τη στρατιωτική υποστήριξη της ΕΕ προς το Κίεβο καθώς ο ρωσικός στρατός «σπάει».
«Το πολιτικό σύστημα δείχνει ευθραυστότητα και η στρατιωτική ισχύς ραγίζει», είπε σε δημοσιογράφους στο Λουξεμβούργο ενόψει της συνεδρίασης των υπουργών Εξωτερικών της ΕΕ στις 26 Ιουνίου.
«Δεν είναι καλό να βλέπεις πως μια πυρηνική δύναμη όπως η Ρωσία μπορεί να περάσει σε μια φάση πολιτικής αστάθειας», είπε ο Μπορέλ, προσθέτοντας ότι αυτή ήταν η στιγμή για την ΕΕ να συνεχίσει να υποστηρίζει την Ουκρανία περισσότερο από ποτέ.
Έτσι, οι υπουργοί Εξωτερικών της ΕΕ ενέκριναν αύξηση κατά 3,5 δισ. ευρώ στα 12 δισ. του ταμείου από το οποίο χρηματοδοτείται η προμήθεια όπλων στο Κίεβο. Ωστόσο, ακόμη και αυτά τα επιπλέον δισεκατομμύρια θα έχουν μικρό αντίκτυπο στην πολεμική προσπάθεια της Ουκρανίας.
Ο υπουργός Άμυνας της Ουκρανίας, Oleksii Reznikov, παραδέχτηκε στο Fox News στις 25 Ιουνίου ότι οι πρώτες προσδοκίες ήταν «υπερεκτιμημένες» για την επίθεση. Υπενθυμίζεται πως υπήρξαν θορυβώδεις ισχυρισμοί από το καθεστώς του Κιέβου ότι η Κριμαία θα καταληφθεί σε λίγες εβδομάδες από την στιγμή που θα εξαπολυόταν η επίθεση της «Εαρινής».
Αντί να φτάσει σε οποιαδήποτε τοποθεσία κοντά στην Κριμαία, η επίθεση της Ουκρανίας απέτυχε τελείως, με αποτέλεσμα το Κίεβο να καταφύγει σε μια αφηγηματική μετατόπιση «σωτηρίας ζωών» και να διερευνήσει τις ρωσικές θέσεις αντί να ξεκινήσει επιθετικές επιχειρήσεις.
Ο Ρέζνικοφ είπε πως οι τρέχοντες ελιγμοί είναι «κάποιο είδος προπαρασκευαστικής επιχείρησης». Αναγνώρισε επίσης ότι οι Ρώσοι είχαν δημιουργήσει «πολύ ισχυρές αμυντικές γραμμές». Αυτό καλύπτει τη ρητορική του για να κρύψει πως η Ουκρανία, παρά όλο το δυτικό εξοπλισμό της, δεν είχε ποτέ το ανθρώπινο δυναμικό και τις δυνατότητες να απωθήσει τις ρωσικές δυνάμεις.
Με την αντεπίθεση της Ουκρανίας στην τρίτη της εβδομάδα, είναι πέρα από κάθε αμφιβολία πως δεν ήταν παρά μια μεγάλη αποτυχία. Η Ουκρανία και η Δύση, από απελπισία, σκέφτηκαν ότι δόθηκε μια σωτήρια χάρη με τη μορφή της ανταρσίας του Prigozhin. Προς απογοήτευσή τους, η ρωσική ενότητα επικράτησε και τώρα η Δύση προσπαθεί να παράσχει στην Ουκρανία ακόμη περισσότερα κεφάλαια καθώς η αντεπίθεση λιμνάζει.
Ακόμη πιο αηδιαστικό είναι ότι ο αξιωματούχος Μπάιντεν φάνηκε απογοητευμένος που δε χύθηκε ρωσικό αίμα στους δρόμους της Μόσχας εξαιτίας της ανταρσίας της Βάγκνερ. Δείχνει επίσης πώς η Δύση εξακολουθεί να έχει ελάχιστη κατανόηση της Ρωσίας όταν ο Μπορέλ πιστεύει ότι η ρωσική δύναμη «σπάει» αντί να ενισχύεται μετά την εκκαθάριση των προδοτικών στοιχείων.
* Σε συνεργασία infobrics.org με τη Freepen.gr / Απόδοση στα ελληνικά Freepen.gr