Συλλήψεις, γκάφες, σκάνδαλα: Οι υποψήφιοι για την προεδρία των ΗΠΑ δεν έχουν καμία ελπίδα για τους Αμερικανούς

Ο Ντόναλντ Τραμπ μπορεί να είναι εκτός Λευκού Οίκου, αλλά απέχει πολύ από το να φύγει από τα φώτα της αμερικανικής πολιτικής σκηνής. Την περασμένη εβδομάδα, ο πρώην μεγαλομανής πρόεδρος συνελήφθη από δικαστήριο του Μαϊάμι για φερόμενη κατοχή ευαίσθητων εγγράφων που ως ιδιώτης δεν είχε πλέον την εξουσία να κατέχει.

Του Shabbir Rizvi - presstv.ir / Παρουσίαση Freepen.gr

Η τιμωρία για ένα τέτοιο έγκλημα στις Ηνωμένες Πολιτείες είναι δεκαετίες φυλάκισης.

Παρά τα νομικά προβλήματα (συμπεριλαμβανομένου του φιάσκου απόκρυψης των χρημάτων τον Απρίλιο), ο Τραμπ έχει εκφράσει την αποφασιστικότητά του να αμφισβητήσει τον νυν πρόεδρο, Τζο Μπάιντεν, στις προεδρικές εκλογές του 2024.

Από την στιγμή που έχασε στις εκλογές του 2020, ο Τραμπ είχε ορκιστεί πως θα επέστρεφε - και όλα αυτά ενώ αμφισβητούσε τη νομιμότητα της ίδιας της ψηφοφορίας του 2020, υποστηρίζοντας ότι τα αποτελέσματα παραποιήθηκαν.

Ο ισχυρισμός πως τα εκλογικά αποτελέσματα χειραγωγήθηκαν υπέρ του αντιπάλου του πυροδότησε διαμάχη καθώς αμφισβήτησε το ίδιο το λεγόμενο «δημοκρατικό» σύστημα της Αμερικής.

Ποτέ άλλοτε ένας υποψήφιος δεν είχε καταγγείλει ανοιχτά το εκλογικό σύστημα της χώρας - ακόμη και ο Αλ Γκορ αναγνώρισε τη νίκη του Τζορτζ Μπους το 2000, παρά το γεγονός ότι κέρδισε τη λαϊκή ψήφο. Ακόμη και μερικά από τα μέλη του κόμματος του Τραμπ απομακρύνθηκαν από αυτόν όταν ξεκίνησε η επίθεσή του στο εκλογικό σύστημα.

Η προεδρία του Τραμπ ήταν μια ταραχώδης περίοδος στην αμερικανική πολιτική. Ωστόσο, η συνεχής διχαστική και ρατσιστική ρητορική αποκάλυψε στον αμερικανικό λαό αυτό που ήταν πάντα το status quo - ο Τραμπ απλώς επιδείνωσε τα χειρότερα σημεία και δεν φοβόταν να το καυχηθεί.

Τέσσερα χρόνια υπό την προεδρία Τραμπ είδαμε χαλαρούς φόρους στους Αμερικανούς δισεκατομμυριούχους με τους μέσους Αμερικανούς εργαζομένους να πληρώνουν.

Είδαμε επίσης απερίσκεπτη εξωτερική πολιτική - από τις απόπειρες πραξικοπήματος στη Βενεζουέλα μέχρι τη δολοφονία του ανώτατου διοικητή της αντιτρομοκρατίας του Ιράν, υποστράτηγου Κασέμ Σουλεϊμανί στο Ιράκ (ενώ ήταν σε διπλωματική ειρηνευτική αποστολή!), μέχρι την ανάπτυξη μασκοφόρων ομοσπονδιακών πρακτόρων που απήγαγαν και κράτησαν ειρηνικούς ακτιβιστές κατά τη διάρκεια της εξέγερσης του Τζορτζ Φλόιντ. Η θητεία του Τραμπ στον Λευκό Οίκο ήταν η Αμερική χωρίς μάσκα και χωρίς άρθρωση.

Η μόνη αξιοσημείωτη πρόκληση του Τραμπ στις προκριματικές εκλογές των Ρεπουμπλικανών είναι ο Ρον Ντε Σάντις - ο κυβερνήτης της Φλόριντα. Αν και ο DeSantis απολαμβάνει κάποια υποστήριξη στην πολιτεία καταγωγής του, οι δημοσκοπήσεις εξακολουθούν να δείχνουν πως ο Trump προηγείται του DeSantis με διψήφιο αριθμό.

Η οπτική γωνία του DeSantis είναι ως επί το πλείστον σύμφωνη με αυτή του Τραμπ - αλλά χωρίς την καταδίκη του ίδιου του πολιτικού συστήματος, κάτι που κινητοποίησε αρχικά τη βάση του Τραμπ. Ο ίδιος ο DeSantis έχει ένα σκοτεινό παρελθόν - επίβλεψη βασανιστηρίων στο Γκουαντάναμο, για παράδειγμα, όπως ανέφερε ο ιστότοπος Press TV νωρίτερα αυτόν τον μήνα.

Από την άλλη πλευρά, υπάρχει ο υφιστάμενος και επιρρεπής σε γκάφα Τζο Μπάιντεν. Η εκλογική νίκη του Μπάιντεν το 2020 προσπάθησε να επαναφέρει τις Ηνωμένες Πολιτείες στην «κανονικότητα» της εποχής πριν από τον Τραμπ.

Αλλά τα σημάδια της εποχής Τραμπ αρνούνται να εξαφανιστούν - ειδικά οι συνέπειες από την πανδημία του COVID-19 και την εξέγερση του Τζορτζ Φλόιντ, που ήταν το μεγαλύτερο κίνημα διαμαρτυρίας στην αμερικανική ιστορία - αμφισβητώντας την ίδια τη φύση της αστυνόμευσης στις Ηνωμένες Πολιτείες.

Ο Μπάιντεν είχε μια μοναδική ευκαιρία να κερδίσει την υποστήριξη των Αμερικανών. Μετά το χάος της εποχής Τραμπ, θα έπρεπε να ήταν ένα πανεύκολο πολιτικό στοίχημα. Ωστόσο, ο Μπάιντεν δεν κατάφερε να προσφέρει τίποτα.

Στην πραγματικότητα, έχει επιβλέπει μια επιδείνωση των συνθηκών και επιπλέον χειροτέρεψε τα πράγματα ο ίδιος - για παράδειγμα, η κυβέρνησή του μείωσε τα επιδόματα SNAP, τα οποία παρείχαν δισεκατομμύρια δολάρια σε τρόφιμα και πόρους στους αγωνιζόμενους Αμερικανούς.

Το εμβληματικό σχέδιο «Build Back Better», ένας τίτλος που επιβεβαίωσε το χάος της εποχής του Τραμπ, καταστράφηκε επίσης εντελώς.

Οι υποσχέσεις για καλύτερες υποδομές, μονοπάτια για την εκπαίδευση, τη φροντίδα των παιδιών και πολλά άλλα έχουν εγκαταλειφθεί. Τα φοιτητικά δάνεια, τα οποία είχε σταματήσει η κυβέρνηση Τραμπ στον απόηχο της πανδημίας του COVID-19, επιστρέφουν τώρα υπό τον Μπάιντεν - χωρίς καμία ελάφρυνση χρέους για τους δανειολήπτες.

Ο Μπάιντεν έχει επίσης κλειδώσει το έθνος και τους συμμάχους του - μάλλον πελάτες - στη σύγκρουση Ρωσίας-Ουκρανίας. Ο Μπάιντεν έχει εγκρίνει δαπάνες δισεκατομμυρίων δολαρίων για να βοηθήσει την Ουκρανία να νικήσει τη Ρωσία. Όμως, χωρίς να φαίνεται σημαντική νίκη, οι Αμερικανοί μόλις είδαν δισεκατομμύρια από τα φορολογικά τους δολάρια να γίνονται κυριολεκτικά καπνός - ενώ οι υποδομές τους καταρρέουν, τα σχολεία κλείνουν και το κόστος ζωής αυξάνεται.

Και υπάρχει, φυσικά, η ίδια η υγεία του Μπάιντεν. Οι κριτικοί έχουν σημειώσει ότι συνεχώς είτε σκοντάφτει πάνω στον εαυτό του είτε μπερδεύει τα λόγια του. Το περασμένο Σαββατοκύριακο, ο Μπάιντεν ανασήκωσε τα φρύδια όταν είπε «God save the Queen, man» σε μια ομιλία στο Κονέκτικατ.

Αυτό μπορεί να προκαλέσει σοκ στους πιο επίμονους υποστηρικτές του Μπάιντεν, αλλά η βασίλισσα είναι στην πραγματικότητα νεκρή και δεν έχει καμία σχέση με την πολιτεία του Κονέκτικατ των ΗΠΑ.

Ο ίδιος ο Μπάιντεν έχει αναφέρει πως αντιμετωπίζει μπελάδες αν απομακρυνθεί κατά τη διάρκεια των ομιλιών του. Ένας πρόεδρος που δεν μπορεί να εμπιστευτεί κανείς να πει τις δικές του σκέψεις είναι ουσιαστικά απλώς μια μαριονέτα για το κόμμα του.

Ένας αξιοσημείωτος αμφισβητίας του Μπάιντεν από το δικό του κόμμα είναι ο Ρόμπερτ Κένεντι Τζούνιορ - ένθερμος υποστηρικτής της σιωνιστικής κατοχής - αλλά οι αμφισβητίες των κατεστημένων στελεχών μέσα στο δικό τους κόμμα ήταν συνήθως ανεπιτυχείς.

Καθηλωμένοι μεταξύ ενός βράχου και μιας δύσκολης θέσης, οι Αμερικανοί ετοιμάζονται να ψηφίσουν σε άλλες πολωτικές εκλογές το 2024. Ο Τραμπ κινητοποιεί τη βάση του καταδικάζοντας ολόκληρο τον πολιτικό μηχανισμό, λέγοντας πως το σύστημα είναι στημένο ενώ αντιμετωπίζει δεκάδες νομικές μάχες που μπορούν να τον εμποδίσουν στο δρόμο για την προεδρία.

Ο Μπάιντεν, από την άλλη πλευρά, αγωνίζεται να περιγράψει θετικά τις πολλαπλές πολιτικές αποτυχίες που αντιμετωπίζει η κυβέρνησή του - και το καλύτερο που μπορεί να βρει αυτή τη στιγμή είναι ότι δεν είναι ο Ντόναλντ Τραμπ.

Παρά τις νομικές μάχες του Τραμπ ή τις πολιτικές αποτυχίες του Μπάιντεν, ένα είναι σίγουρο - οι Αμερικανοί χάνουν στο τέλος.

* Ο Shabbir Rizvi είναι πολιτικός αναλυτής με έδρα το Σικάγο με έμφαση στην εσωτερική ασφάλεια και την εξωτερική πολιτική των ΗΠΑ.

Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail