Ο Μακρόν ελέγχει την προέλαση του ΝΑΤΟ στον Ινδικό Ειρηνικό και ξέρουμε ακριβώς γιατί το έκανε αυτό

Στην σκληρή μάχη της παγκόσμιας γεωπολιτικής, φαίνεται ότι το ΝΑΤΟ έχει δαγκώσει περισσότερα σούσι από όσα μπορεί να μασήσει. Προσπαθώντας να επεκτείνει την εμβέλειά της στις δυναμικές αγορές της Ασίας, βρίσκει έναν απίθανο αντίπαλο, όχι από την Ανατολή, αλλά από τις τάξεις του. Ο Εμμανουέλ Μακρόν, ο Γάλλος Πρόεδρος, που θυμίζει ένα σεφ που προστατεύει προκλητικά τη μυστική συνταγή του, ξεσκέπασε ένα vintage μπουκάλι αντιπολίτευσης, υπενθυμίζοντας πως η επιχείρηση του ΝΑΤΟ έχει τις ρίζες του στον Βόρειο Ατλαντικό και όχι στην Ασία.

tfiglobalnews.com / Παρουσίαση Freepen.gr

Μάχη για την ασιατική αγορά

Φανταστείτε το εξής: Το ΝΑΤΟ, σαν ένας αστραφτερός επιχειρηματίας, ετοιμάζεται να επεκτείνει την μπουτίκ του στον Βόρειο Ατλαντικό σε ένα παγκόσμιο franchise. Ο ΣΤΟΧΟΣ; Οι αναπτυσσόμενες αγορές της Ασίας. Αλλά προτού καν σκεφτούν να σκάσουν τη σαμπάνια στα εγκαίνια ενός γραφείου συνδέσμου στην Ιαπωνία ή να ανοίξουν το κόκκινο χαλί για την Ινδία ως μέλος του NATO Plus, προκαλεί καταιγίδες ο Γάλλος Πρόεδρος, Εμμανουέλ Μακρόν.

«Το ΝΑΤΟ [αντιπροσωπεύει] το Βόρειο Ατλαντικό. Ας μην ξεχνάμε τη γεωγραφία μας, αγαπητοί μου φίλοι», υπενθύμισε ένας ανώνυμος Γάλλος αξιωματούχος τη γεωγραφική εντολή της συμμαχίας. Εν τω μεταξύ, ο ίδιος αξιωματούχος επιφέρει το άγριο διπλωματικό χτύπημα: «Δεν υπάρχει γραφείο συνδέσμου του ΝΑΤΟ σε καμία χώρα της περιοχής. Εάν το ΝΑΤΟ χρειάζεται επίγνωση της κατάστασης στην περιοχή, μπορεί να χρησιμοποιήσει τις πρεσβείες που έχουν οριστεί ως σημείο επαφής».

Η Προδοσία βρωμάει

Η ουσία του ζητήματος; Είναι σαν ένα παιχνίδι πόκερ υψηλού πονταρίσματος και η Γαλλία πιστεύει ότι γνωρίζει το χαρτί των ΗΠΑ. Ένα έξυπνο τέχνασμα, μια επέκταση υπό το πρόσχημα της γεωπολιτικής, αλλά με απώτερο σκοπό την ενίσχυση της αγοράς όπλων τους στην Ασία. Η Γαλλία, που εξακολουθεί να τρέφει τις πληγές του πισώπλατου μαχαιρώματος του AUKUS, γνωρίζει πολύ καλά αυτούς τους ελιγμούς.

Βλέπετε, οι Γάλλοι έχουν ένα αξιοπρεπές παιχνίδι στην Ασία. Παίζουν τα χαρτιά τους με τα μαχητικά αεροσκάφη Rafale που κατασκευάζονται από την Dassault Aviation και άλλα ελκυστικά αμυντικά εξαρτήματα όπως τα υποβρύχια. Χώρες όπως η Ινδονησία, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα και η Ινδία δεν χορταίνουν. Τώρα, φανταστείτε τις ΗΠΑ να καταπατούν αυτόν το χλοοτάπητα με μια βιτρίνα του ΝΑΤΟ. Αυτή είναι μια πρόκληση για τη γαλλική αγορά που ο Μακρόν δεν πρόκειται να αντιμετωπίσει ξαπλωμένος.

Η Μεγάλη Εσωτερική Διαίρεση

Η πλοκή πυκνώνει καθώς βλέπουμε τις τάξεις του ΝΑΤΟ να διχάζονται σε αυτό το θέμα. Και η ένταξη της Ινδίας στο NATO Plus; Ω, τι δράμα! Ο υφυπουργός Εξωτερικών της Νορβηγίας έριξε μια μπιχτή: «Όταν πρόκειται για ένταξη σε συμμαχίες, οι χώρες πρέπει να λάβουν τις δικές τους αποφάσεις». Η Γαλλία, από την άλλη πλευρά, απηχεί τους γεωγραφικούς περιορισμούς του ΝΑΤΟ, υπογραμμίζοντας την αδυναμία επέκτασης των επιχειρήσεων στην Ασία. Είναι μια σύγκρουση προοπτικών, η Γαλλία και οι ΗΠΑ στα αντίθετα άκρα του φάσματος, τόσο πολύχρωμη και αμφιλεγόμενη όσο ένα φινάλε ριάλιτι.
Η Γαλλία μπορεί να περπατήσει μόνη της

Ο Μακρόν, ο οποίος δεν φημίζεται ακριβώς για το ότι μένει στα τυφλά πίσω από τις ΗΠΑ, έχει έναν άλλο άσο στο μανίκι του - τις σχέσεις ΕΕ-Κίνας. Η πιθανότητα ενός γραφείου του ΝΑΤΟ στην Ιαπωνία και η επέκταση στην Ασία θα μπορούσαν να θέσουν σε σοβαρό κίνδυνο αυτές τις σχέσεις, το οποίο είναι ένα τελικό παιχνίδι που η Γαλλία απλά δε θα διασκεδάσει. Η επίσκεψη του Μακρόν τον Απρίλιο στο Πεκίνο ήταν λιγότερο λεπτή διπλωματία και περισσότερο μια πινακίδα νέον που αναβοσβήνει: «Εκτιμούμε τη σχέση μας με την Κίνα!».

Ενώ οι ΗΠΑ αντιλαμβάνονται την Κίνα ως το μεγάλο κακό λύκο που απειλεί το γεωπολιτικό τους σπίτι από χαρτιά, η στρατηγική περιορισμού τους φαίνεται να γυρίζει μπούμερανγκ. Το άνοιγμα γραφείου στην Ιαπωνία θα απαιτούσε την ομόφωνη έγκριση του Βορειοατλαντικού Συμβουλίου. Μαντέψτε ποιος έχει κάρτα βέτο εκεί; Σωστά, ο Μακρόν. Έτσι, αν οι ΗΠΑ πιστεύουν πως μπορούν να κάνουν βαλς και να εκτελέσουν τα σχέδια επέκτασής τους, είναι σε μια αγενή αφύπνιση.

Η επίπληξη του Μακρόν για τις ασιατικές φιλοδοξίες του ΝΑΤΟ είναι μια συμφωνία άγριου πνεύματος, περίπλοκων γεωπολιτικών ελιγμών και υπολογισμένης υπεράσπισης των εθνικών συμφερόντων. Υπενθυμίζει σε όλους ότι το μεγάλο παιχνίδι της παγκόσμιας πολιτικής κάθε άλλο παρά βαρετό είναι, και για όσους εμπλέκονται, υπάρχει πάντα μια άλλη κίνηση, ένα άλλο παιχνίδι και ένας άλλος γύρος. Εδώ είναι το παιχνίδι που παίζουν τα έθνη και οι ηγέτες που δε φοβούνται να αναστατώσουν το ταμπλό.

Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail