Πώς η Σουηδία έγινε ο παράδεισος των γκάνγκστερ

pixabay / susisorglos089 - Malmo
Μετά τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία το Φεβρουάριο του 2022, η Σουηδία και η Φινλανδία εγκατέλειψαν γενιές ουδετερότητας για να υποβάλουν αίτηση για ένταξη στην στρατιωτική συμμαχία του ΝΑΤΟ. Ωστόσο, υπάρχει ήδη ένας πόλεμος συμμοριών σε εξέλιξη στους σουηδικούς δρόμους και δεν έχει καμία σχέση με τη Ρωσία.

Peder Jensen - gatestoneinstitute.org / Παρουσίαση Freepen.gr

Μεταξύ Ιανουαρίου και Μαΐου 2023, η σουηδική αστυνομία κατέγραψε κατά μέσο όρο μία ολοκληρωμένη έκρηξη βόμβας κάθε δύο ημέρες. Αν προσθέσετε τις βόμβες που ετοιμάζονταν, αλλά δεν είχαν ακόμη πυροδοτηθεί, η Σουηδία βίωσε ένα έγκλημα που σχετίζεται με εκρηκτικά κάθε ημέρα. Οι αντίπαλες συμμορίες συνεχίζουν όλο και περισσότερο να στοχοποιούν τους συγγενείς του άλλου με επιθέσεις εκδίκησης.

Στις αρχές Μαΐου 2023, ο Επίτροπος της Εθνικής Αστυνομίας Anders Thornberg δήλωσε ότι περισσότεροι από 1.000 άνθρωποι μυούνται σε εγκληματικές συμμορίες σε όλη τη Σουηδία κάθε χρόνο. Παρά ορισμένες συλλήψεις, ο ρυθμός στρατολόγησης δε δείχνει σημάδια επιβράδυνσης. Με τρεις νέες προσλαμβάνουσες, πολλές εμφανώς νεαρές, που προστίθενται καθημερινά, είναι σχεδόν αδύνατο να μειωθεί ο συνολικός αριθμός των ενεργών μελών της συμμορίας. Ο Thornberg υπολόγισε ότι περισσότεροι από 30.000 άνθρωποι εμπλέκονται τώρα στη βία των συμμοριών στη Σουηδία. Για σύγκριση, ανέφερε πως ο αριθμός των αστυνομικών στη Σουηδία είναι 22.600. Ο αριθμός των μελών της συμμορίας ξεπερνά ήδη τον αριθμό των αστυνομικών και συνεχίζει να αυξάνεται με ανησυχητικό ρυθμό. Σύμφωνα με τον Thornberg, η κατάσταση είναι «εξαιρετικά σοβαρή», με το οργανωμένο έγκλημα να διεισδύει και να διαφθείρει τη δημοκρατική κοινωνία, τον επιχειρηματικό κόσμο και το δημόσιο τομέα.

Το ότι η Σουηδία έχει γίνει μια από τις πιο βίαιες χώρες της Ευρώπης έχει επιτέλους προσελκύσει τη διεθνή προσοχή. Η γαλλική εφημερίδα Le Monde θρηνούσε «την αδυναμία της Σουηδίας απέναντι στην οργανωμένη βία». Η εφημερίδα ανέφερε τα λόγια του Πρωθυπουργού Ουλφ Κρίστερσον από το Κόμμα των Μετριοπαθών που δήλωσε ότι η κατάσταση είναι «ανεξέλεγκτη» και μπορεί «να χειροτερέψει προτού βελτιωθεί». Ο Kristersson χαρακτήρισε τις δεκάδες εγκληματικές συμμορίες στη Σουηδία «εγχώριους τρομοκράτες».

Ο υπουργός Δικαιοσύνης Gunnar Strömmer παραδέχτηκε στον κρατικό ραδιοτηλεοπτικό σταθμό SVT ότι με 62 θανατηφόρους πυροβολισμούς το 2022, η σουηδική κοινωνία έχει σαφώς αποτύχει στον αγώνα κατά του οργανωμένου εγκλήματος. Ο Στρόμερ δήλωσε πως δεν υπάρχει γρήγορη λύση για την άνοδο του εγκλήματος των συμμοριών στη χώρα και προειδοποίησε ότι θα χρειαστεί χρόνος για να χειριστεί η κυβέρνηση την κατάσταση.

Περίπου δύο εκατομμύρια μετανάστες (20% του πληθυσμού) ζουν τώρα στη Σουηδία, σύμφωνα με τον David Jones στην Daily Mail. Πολλοί προέρχονται από τα πιο ταραγμένα μέρη της Ασίας και της Αφρικής και δεν έχουν ενσωματωθεί καλά στη σουηδική κοινωνία. Αντίπαλες συμμορίες πυροβολούν πλέον η μια την άλλη σε τακτική βάση. Μόνο στη Στοκχόλμη, 52 συμμορίες συναγωνίζονται για τον έλεγχο του αυξανόμενου εμπορίου ναρκωτικών, σύμφωνα με μια έκθεση της αστυνομίας, και γίνονται όλο και πιο αδίστακτες. Μερικά παιδιά συμμοριών φέρουν ακόμη και εκρηκτικά στα σχολικά θερμός τους. Ο Τζόουνς γράφει:

"Πριν από είκοσι χρόνια, το έγκλημα με όπλα ήταν σχεδόν ανύπαρκτο εδώ. Σήμερα, οι φρικιαστικές δολοφονίες που βλέπουμε στις τηλεοπτικές σειρές Scandi-Noir δεν είναι πλέον φανταστικές. Η Σουηδία είναι γεμάτη με podcast, ντοκιμαντέρ και βιβλία της πραγματικής ζωής"

Κατά την άποψή του, το σουηδικό δικαστικό σύστημα, «το οποίο πολλοί πιστεύουν ότι δίνει προτεραιότητα στα δικαιώματα των νεαρών παραβατών έναντι των θυμάτων τους», απέτυχε να χειριστεί το υπερβίαιο έγκλημα συμμοριών πρόσφατων μεταναστών.

«Μόλις περνάει μια μέρα στην Στοκχόλμη χωρίς πυροβολισμούς ή βομβαρδισμούς», σημείωσε η Σουηδή δημοσιογράφος Paulina Neuding.

«Σε ένα μέρος της πόλης, οι κάτοικοι έχουν ενημερωθεί για το τι πρέπει να κάνουν εάν το κτήριο τους είναι στόχος βομβαρδισμού. Για πάρα πολλούς Σουηδούς, αυτό είναι το νέο φυσιολογικό.

«Σύμφωνα με τη σουηδική νομοθεσία, τα παιδιά κάτω των 15 ετών δεν μπορούν να καταδικαστούν σε ποινική τιμωρία και οι μεγαλύτεροι έφηβοι σπάνια παραχωρούνται σε «υποχρεωτική φροντίδα» για περισσότερα από τέσσερα χρόνια. Έτσι, οι μαφιόζοι στρατολογούν τώρα νέους, τους οπλίζουν με βόμβες με θερμοσυσκευές ή όπλα και τους στέλνουν έξω ως στρατιώτες στους πολέμους των συμμοριών τους.

«Το φιλελεύθερο σύστημα ποινικής δικαιοσύνης της χώρας και το γεγονός πως η αστυνομία δεν εκπαιδεύτηκε ποτέ για τέτοια προβλήματα έχει κάνει τη ζωή άνετη για τις νέες συμμορίες στις γειτονιές των μεταναστών».

«Η Σουηδία έχει γίνει ο παράδεισος των γκάνγκστερ – και ένα case study για το πώς να μην ενσωματωθούν οι μετανάστες», έγραψε ο Fraser Nelson, συντάκτης του The Spectator και αρθρογράφος της Daily Telegraph. Σχολίασε περαιτέρω ότι «τα φιλελεύθερα συστήματα μετανάστευσης και ποινικής δικαιοσύνης έχουν επωάσει μια συγκλονιστική υποκουλτούρα βίας» και πως η αστυνομία της Σουηδίας χάνει τον έλεγχο ορισμένων πόλεων και κωμοπόλεων.

Αν και είναι αλήθεια, πρέπει να σημειωθεί ότι η Γαλλία, η Βρετανία και άλλες χώρες της Δυτικής Ευρώπης έχουν πολλά δικά τους προβλήματα από το βίαιο έγκλημα. Ο Νάιτζελ Φάρατζ, πρώην ηγέτης του Κόμματος Ανεξαρτησίας του Ηνωμένου Βασιλείου, δήλωσε ότι φοβάται πως η Βρετανία, εάν συνεχίσει να επιτρέπει σε κύματα νεαρών ανδρών παράνομων μεταναστών να εισέλθουν στη χώρα, μπορεί να αντιμετωπίσει την ίδια μοίρα με τη Σουηδία. Η προειδοποίησή του ήρθε μετά τη σύλληψη τεσσάρων αιτούντων άσυλο από το Αφγανιστάν που κατηγορούνται για βιασμό μιας 15χρονης στο Κεντ. Οι ύποπτοι είχαν φτάσει στη Βρετανία παράνομα περνώντας τη Μάγχη με μικρές βάρκες λαθρέμπορων ανθρώπων από τη Γαλλία.

Σχεδόν όλα τα μέλη συμμοριών στη Σουηδία είναι μετανάστες είτε πρώτης είτε δεύτερης γενιάς, συνήθως με υπόβαθρο από τον ισλαμικό κόσμο ή την Αφρική. Αν και πολλοί πολιτικοί μπορεί να μην θέλουν να το παραδεχτούν, αυτό το πρόβλημα ήταν σε μεγάλο βαθμό εισαγόμενο.

Ο Τζάμα Ομάρ, ένας Σομαλός μετανάστης που κατοικεί στο ταραγμένο προάστιο Rinkeby της Στοκχόλμης, έχασε τον γιο του από θανατηφόρο πυροβολισμό τον Αύγουστο του 2021. Μέχρι στιγμής, η αστυνομία δεν έχει συλλάβει κανέναν. Ο Ομάρ είπε στην εφημερίδα Aftonbladet ότι δεν πιστεύει πως το νομικό σύστημα στη Σουηδία λειτουργεί. Ο Ομάρ κατηγόρησε τον ρατσισμό από τους Σουηδούς γιατί πολλοί Σομαλοί μετανάστες σκοτώθηκαν σε εγκλήματα που σχετίζονται με συμμορίες, προσθέτοντας:

"Πυροβολισμοί συμβαίνουν σε όλη τη Σουηδία, αλλά έχουν χτυπήσει πολύ σκληρά τη σομαλική κοινότητα. Το κράτος είναι υπεύθυνο για την ασφάλεια των κατοίκων, αλλά δε θεωρούμε ότι τα παιδιά μας περιλαμβάνονται σε αυτή την προστασία"

Η βία των συμμοριών στη Σουηδία έχει γίνει τόσο διαδεδομένη, σύμφωνα με τον Christoffer Bohman, ο οποίος παραιτήθηκε από μέλος της σουηδικής αστυνομίας στις αρχές του 2023, που η αστυνομία δεν είναι πλέον σε θέση να συγκρατήσει το πρόβλημα.

Ένας Σουηδός αστυνομικός, ο οποίος ζήτησε να διατηρήσει την ανωνυμία του, προειδοποίησε ότι αχαλίνωτες συμμορίες οργανωμένου εγκλήματος, που χρησιμοποιούν παιδιά για τις εγκληματικές τους δραστηριότητες, σπρώχνουν τη χώρα προς το σημείο χωρίς επιστροφή. Είπε ότι η Σουηδία «έχασε τον έλεγχο» του νόμου και της τάξης και πως οι συμμορίες έχουν πλέον ουσιαστικά άδεια να λειτουργούν χωρίς μομφές.

«Πριν από δέκα με δεκαπέντε χρόνια επρόκειτο για κλοπές καταστημάτων όταν είχαμε να κάνουμε με 14χρονους, αλλά τώρα ασχολούνται με ναρκωτικά και χειρίζονται αυτόματα όπλα», δήλωσε ο αστυνομικός.

«Οι μεγαλύτεροι εγκληματίες χρησιμοποιούν τα παιδιά για να αποφύγουν τη σύλληψή τους και για τα παιδιά, είναι ένδειξη ιδιότητας που επιλέγουν. Ξεκινά ως ωραίο πράγμα για ένα παιδί που δεν μπορεί να δει τις συνέπειες και καταλήγει να εμπλακεί σε συγκρούσεις συμμοριών»

Εκφράζει τη λύπη του για τη συμμετοχή «πολύ ευάλωτων» μικρών παιδιών, πολλά από τα οποία είναι κάτω των 15 ετών και επομένως κάτω από το ελάχιστο όριο ηλικίας για ποινική ευθύνη στη Σουηδία. Ο αστυνομικός παραμένει απαισιόδοξος για το μέλλον. "Δεν υπάρχει περίπτωση. Γίνεται όλο και χειρότερο", απάντησε. "Απλώς δεν υπάρχει σεβασμός για την αστυνομία" σε περιοχές με μετανάστες γεμάτες εγκληματικότητα, είπε.

Όταν οι διαθέσιμοι πόροι αφιερώνονται στη διερεύνηση πυροβολισμών και βομβιστικών επιθέσεων, άλλα εγκλήματα όπως η διάρρηξη ή η κλοπή έχουν γίνει ουσιαστικά χωρίς κίνδυνο. Αυτή η αντιστροφή της επιβολής του νόμου συμβάλλει σε μια αυξανόμενη αίσθηση ανομίας που γίνεται πλέον αισθητή από πολλούς Σουηδούς. Τι νόημα έχει να υπάρχουν νόμοι εάν δεν εφαρμόζονται ή χρησιμοποιούνται μόνο για να τιμωρούν έντιμους πολίτες;

Από το 2010, οι κλοπές καταστημάτων στη Σουηδία έχουν διπλασιαστεί. Σε άρθρο στην εφημερίδα Aftonbladet, ορισμένοι ιδιοκτήτες καταστημάτων δήλωσαν ότι η κατάσταση για τα σουηδικά παντοπωλεία είναι επείγουσα. Ένας παντοπώλης στην Ουψάλα είπε πως το κατάστημά του αναγκάζεται να αφαιρεί ακριβό κρέας τα βράδια, από φόβο μήπως του κλαπούν. Η κλοπή έχει γίνει ένα μεγάλο πρόβλημα που δε δίνεται μεγάλη προτεραιότητα από το νομικό σύστημα. Λίγοι άνθρωποι στη Σουηδία διώκονται τώρα για κλοπή. Ως εκ τούτου, οι έμποροι προτρέπουν τους πολιτικούς και την αστυνομία να δαπανήσουν περισσότερους πόρους για να σταματήσουν τα καθημερινά εγκλήματα που επηρεάζουν πολλούς ανθρώπους – και είναι απαραίτητο, όπως ισχυρίζονται, να διατηρηθεί το κοινωνικό συμβόλαιο και η προθυμία των ανθρώπων να πληρώσουν φόρους.

Το πιο σοβαρό έγκλημα αγνοείται ή στερείται προτεραιότητας από μια αστυνομική δύναμη που δεν στελεχώνεται. Στην πόλη της Ουψάλα, τα θύματα βιασμού παραπονιούνται ότι πρέπει να περιμένουν μήνες για να καταθέσουν. Μερικά από αυτά επιλέγουν να εγκαταλείψουν την υπόθεση εξαιτίας αυτού. «Είχαμε γυναίκες που περίμεναν έως και οκτώ μήνες για να έρθουν σε επαφή με την αστυνομία αφού έκαναν αναφορά [για βιασμό]», είπε η Josefine Agius, συντονίστρια στο καταφύγιο γυναικών της Ουψάλα. Σύμφωνα με τον διευθυντή του τμήματος Andreas Pallinder από την τοπική αστυνομία, αυτή η κατάσταση είναι οδυνηρή, αλλά λόγω έλλειψης πόρων. Οι περισσότεροι διαθέσιμοι αστυνομικοί πόροι είναι πλέον αφιερωμένοι στην καταπολέμηση των εγκληματικών συμμοριών.

Παρά την εκτροπή πόρων από τη διερεύνηση άλλων τύπων εγκλημάτων, ένας ανησυχητικός αριθμός δολοφονιών και βομβιστικών επιθέσεων στη Σουηδία δεν εξιχνιάζεται ποτέ. Οι ειδήσεις του σουηδικού ραδιοφώνου έχουν αναφέρει όλα τα περιστατικά βομβαρδισμών που σημειώθηκαν στη Σουηδία το 2020 και το 2021, συνολικά 186 εκρήξεις. Η έρευνα δείχνει ότι ένα άτομο καταδικάστηκε είτε για σχεδιασμό είτε για πραγματοποίηση βομβιστικής επίθεσης σε μόλις 12 από αυτές τις περιπτώσεις. Ο Jon Wåhlander, επικεφαλής των επιχειρήσεων στην εθνική ομάδα βομβών της αστυνομίας, παραδέχεται ότι το τρέχον ποσοστό καταδίκης μόλις 6 τοις εκατό είναι απαράδεκτο.

Η βία έχει εξαπλωθεί σε όλους τους τομείς της σουηδικής κοινωνίας σαν καρκίνος. Η Αρχή Εργασιακού Περιβάλλοντος έχει λάβει έναν αυξανόμενο αριθμό αναφορών για απειλές και βία κατά την εργασία από το προσωπικό ασθενοφόρων σε διάφορα μέρη της Σουηδίας. Το 2022, υπήρχαν υπερτριπλάσιες τέτοιες αναφορές, σε σύγκριση με πέντε χρόνια νωρίτερα. Αυτό περιλαμβάνει το προσωπικό που απειλείται με όπλα, δέχεται απειλές θανάτου, ξυλοκοπείται ή σωματικά εμποδίζεται για να εγκαταλείψει ένα περιστατικό.

Τα σουηδικά σχολεία γίνονται επίσης ολοένα και πιο βίαια, τόσο για δασκάλους όσο και για μαθητές. Οι αναφορές για απειλές και βία στα σχολεία έχουν υπερδιπλασιαστεί από το 2012. Αυτές οι αναφορές αφορούν κυρίως μαθητές που επιτέθηκαν σε δασκάλους με απειλές, γροθιές ή στραγγαλισμό.

Στο Μάλμε, την τρίτη μεγαλύτερη πόλη της Σουηδίας, οι γηγενείς Σουηδοί αποτελούν ήδη μειονότητα. Η πόλη βιώνει ένα είδος «λευκής πτήσης». Πολλοί μετακομίζουν σε μικρότερες πόλεις για να βρουν ασφαλέστερα περιβάλλοντα και σχολεία για τις οικογένειές τους.

Μια ομάδα πέντε Αράβων μεταναστών στο Μάλμε κατηγορήθηκε πρόσφατα για βαριά επίθεση. Το περιστατικό έλαβε χώρα στις 22 Νοεμβρίου 2022. Η συμμορία παρενόχλησε έναν Ουκρανό οδηγό φορτηγού που ψάρευε, τον έσπρωξε στο παγωμένο ποτάμι και γέλασε ενώ τον έβλεπαν να παλεύει για τη ζωή του ενώ βιντεοσκοπούσαν το συμβάν με κινητό τηλέφωνο. Όταν τραβήχτηκε από το νερό από τους ανταποκριτές έκτακτης ανάγκης, η θερμοκρασία του σώματος του θύματος ήταν μόλις 34 βαθμούς, ταξινομημένη ως υποθερμία.

Κατά τη διάρκεια της αστυνομικής ανάκρισης, ένα μέλος της συμμορίας επέμεινε ότι απλώς «διασκέδαζαν». Τέσσερις είναι από το Ιράκ. Έφτασαν στη Σουηδία μεταξύ 2007 και 2014 και όλοι έχουν πλέον σουηδική υπηκοότητα. Ο πέμπτος έφτασε στη Σουηδία από τη Συρία το 2014 και απέκτησε σουηδική υπηκοότητα το 2016.

Στις 2 Μαρτίου 2023, ένας Ιρανός μετανάστης μαχαίρωσε μια 10χρονη Ολλανδή τουρίστρια και τη γιαγιά της στο Γκέτεμποργκ . Η επίθεση, η οποία φαίνεται να ήταν εντελώς απρόκλητη, συνέβη το μεσημέρι στο κέντρο της πόλης. Η κοπέλα τραυματίστηκε απειλητικά για τη ζωή της. Σύμφωνα με τους ανεξάρτητους ειδησεογραφικούς ιστότοπους Samnytt και Fria Tider, ο δράστης είχε 52 καταγεγραμμένα αδικήματα στο ποινικό του μητρώο. Είχε καταδικαστεί στο παρελθόν για πολλά εγκλήματα στη Σουηδία, συμπεριλαμβανομένης της ληστείας και της επίθεσης, αλλά είχε δραπετεύσει με ήπιες ποινές.

Λίγους μήνες πριν παραλίγο να δολοφονήσει το παιδί, καταδικάστηκε για κλοπή υπολογιστή από ένα κατάστημα κοντά στο σημείο του μαχαιρώματος. Ο εισαγγελέας ήθελε να του επιβληθεί ποινή φυλάκισης. Αντίθετα, του δόθηκε δοκιμαστική περίοδος. Το δικαστήριο είπε ότι ήταν της γνώμης πως υπήρξε «βελτίωση στην προσωπική και κοινωνική του κατάσταση».

Περίπου το 20% των Σουηδών δηλώνουν τώρα ότι θα ένιωθαν πιο ασφαλείς στη χώρα τους αν είχαν το δικαίωμα στην αυτοάμυνα με πυροβόλο όπλο. Αυτός ο αριθμός μπορεί να θεωρηθεί χαμηλός στις ΗΠΑ, με το δικαίωμα της Δεύτερης Τροποποίησης να κρατά και να φέρει όπλα. Ωστόσο, αντιπροσωπεύει μια σημαντική αλλαγή στην κοινή γνώμη για ένα ιστορικά ασφαλές σκανδιναβικό έθνος. Αν και η κατοχή όπλων για κυνήγι δεν είναι ασυνήθιστη στη Σουηδία, η κατοχή όπλων για αυτοάμυνα δεν ήταν ποτέ, μέχρι πρόσφατα, λόγος για να λάβει άδεια οπλοφορίας.

* Ο Peder Jensen είναι Νορβηγός συγγραφέας και δοκιμιογράφος.

Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail