«Χάνουμε την Αφρική, σταματήστε τους Τούρκους!» Μια γαλλική ανησυχία για την επέκταση της Τουρκίας στην Αφρική

Freepen.gr - «Χάνουμε την Αφρική, σταματήστε τους Τούρκους!» Αυτός είναι ο τρόπος με τον οποίο το περιοδικό DSI Security and Defense με έδρα το Παρίσι περιέγραψε την τουρκική επέκταση στην Αφρική και την πρόοδό της γειτονικής χώρας στην αμυντική βιομηχανία, την οποία περιέγραψε επίσης ως «απειλή».

Το περιοδικό γράφει πως αυτή η μαζική εξέλιξη, που αποτελεί απειλή για τη Γαλλία και τις ευρωπαϊκές χώρες, «πρέπει να σταματήσει».

Η Τουρκία έχει επεκτείνει τη διπλωματική της επιρροή στην Αφρική τα τελευταία χρόνια, αύξησε το εμπόριο και τις επενδύσεις της σε υποδομές και αποκτά όλο και περισσότερες στρατιωτικές συμμαχίες στην περιοχή. Αυτό, φυσικά, προκάλεσε σε κάποιους βαθείς φόβους όχι μόνο τη Γαλλία, αλλά και τις Ηνωμένες Πολιτείες, την Ευρωπαϊκή Ένωση κι ολόκληρο τον δυτικό κόσμο.

Λόγω της παρακμής των Ηνωμένων Πολιτειών και της εισόδου της γαλλικής αποικιοκρατίας σε πλήρη κατάρρευση στην Αφρική, ειδικά κατά την τελευταία δεκαετία, οι κύριοι ασιατικοί παράγοντες όπως η Κίνα, η Ρωσία και η Τουρκία ξεκίνησαν μια ταχεία ανάπτυξη στον οικονομικό, στρατιωτικό και διπλωματικό τομέα.

Και η γαλλική εφημερίδα Le Monde ανέφερε ότι η τρέχουσα τουρκογαλλική σύγκρουση έχει πλέον μεταφερθεί και στην Αφρική, με ένα άρθρο με τίτλο «Η αυξανόμενη τουρκική επιρροή στο Σαχέλ προκαλεί ανησυχία». Το άρθρο που έγραψε η Hannah Armstrong στον ιστότοπο της Διεθνούς Ομάδας Κρίσεων (ICG), με βάση μια έκθεση που δημοσιεύθηκε στις 27 Ιουλίου του περασμένου έτους, λέει ότι η Γαλλία ανησυχεί πολύ για τις τουρκικές σχέσεις στην περιοχή του Σαχέλ, η οποία περιλαμβάνει τη Σενεγάλη, το Τσαντ, την Μπουρκίνα Φάσο, το Μάλι και τη Νιγηρία. Οι τουρκικές σχέσεις εδώ υπερβαίνουν τις οικονομικές σχέσεις.

Η διμερής αμυντική συμφωνία που υπογράφηκε μεταξύ του Νίγηρα και της Τουρκίας τον Ιούλιο του 2020 παρουσιάζεται ως παράδειγμα στο άρθρο. Αναφέρθηκε επίσης στο άρθρο πως η συμφωνία περιλαμβάνει επίσης την ανάπτυξη τουρκικών δυνάμεων στον Νίγηρα για την εκπαίδευση και καθοδήγηση των νιγηριανών δυνάμεων, που μοιράζονται σύνορα με τη Λιβύη, στον αγώνα τους κατά της τρομοκρατικής ομάδας Μπόκο Χαράμ και για την ασφάλεια των συνόρων τους με το Μάλι και την Μπουρκίνα Φάσο.

Έχει επίσης αναφερθεί ότι η γαλλική ενόχληση για την τουρκική παρέμβαση στην Αφρική εκφράστηκε ευρέως από την ίδια την τότε υπουργό Άμυνας Florence Parly. Σε ομιλία της στη Γαλλική Εθνοσυνέλευση, η Παρλί είχε πει ότι η Τουρκία «προσπαθεί να επιβληθεί στην Αφρική» και προσπαθεί στο μεταξύ να δυσφημήσει τη Γαλλία.

Ενώ η έκθεση της Διεθνούς Ομάδας Κρίσεων επιβεβαιώνει ότι ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου ήταν ο πρώτος ξένος αξιωματούχος που επισκέφθηκε τη στρατιωτική κυβέρνηση στο Μάλι, η οποία ανέτρεψε την προηγούμενη φιλογαλλική κυβέρνηση με επικεφαλής τον Ιμπραήμ Μπουμπακάρ Κεϊτά στις 20 Αυγούστου πέρυσι.

* πληροφορίες defense-arabic.com

Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail