@jmsdf_pao_eng |
Ekaterina Blinova - sputnikglobe.com / Παρουσίαση Freepen.gr
«Από τότε που ανέλαβε την εξουσία, η κυβέρνηση Μπάιντεν ακολουθεί μια πολύ εντατική πολιτική κινητοποίησης και προσέγγισης με τους Ευρωπαίους συμμάχους και συμμάχους της στην Ασία», δήλωσε στο Sputnik ο Igor Istomin, επικεφαλής ερευνητής στο Κέντρο Προηγμένων Αμερικανικών Σπουδών του Πανεπιστημίου MGIMO. "Και από αυτή την άποψη, προσπαθούν ενεργά να εμπλέξουν τους Ασιάτες συμμάχους στη στρατηγική άσκησης πίεσης στη Ρωσία και υποστήριξης της μεταφοράς όπλων στην Ουκρανία. Επομένως, το γεγονός ότι η Ιαπωνία εμπλέκεται σε αυτή τη δραστηριότητα δεν προκαλεί έκπληξη".
Νωρίτερα αυτή την εβδομάδα, το Reuters επικαλούμενο ανώνυμες πηγές, ανέφερε πως, παρά το ειρηνιστικό Σύνταγμα της Ιαπωνίας, «υπάρχει τρόπος για τις Ηνωμένες Πολιτείες να αγοράσουν εκρηκτικά από την Ιαπωνία». Το εν λόγω εκρηκτικό είναι το TNT, ή το τρινιτροτολουόλιο, το οποίο χρησιμοποιείται σε στρατιωτικές οβίδες, βόμβες και χειροβομβίδες, καθώς και σε βιομηχανικές χρήσεις και υποβρύχιες ανατινάξεις. Σύμφωνα με πληροφορίες, το εκρηκτικό που αποκτήθηκε από την Ιαπωνία προορίζεται να σταλεί σε εργοστάσια πυρομαχικών που ανήκουν στον αμερικανικό στρατό, τα οποία θα τα συσκευάζουν σε θήκες οβίδων 155 χιλιοστών.
Το Υπουργείο Εμπορίου, Βιομηχανίας και Οικονομίας της Ιαπωνίας και η Υπηρεσία Εξαγορών, Τεχνολογίας και Επιμελητείας του Υπουργείου Άμυνας αρνήθηκαν να σχολιάσουν το θέμα.
Ωστόσο, ο Istomin πιστεύει ότι η τάση είναι ξεκάθαρη. Αναφέρθηκε ιδιαίτερα στην αυξανόμενη εμπλοκή της Νότιας Κορέας στον τυχοδιωκτισμό των ΗΠΑ. Νωρίτερα, υποτιθέμενα αρχεία του Πενταγώνου αποκάλυψαν πως η Νότια Κορέα βρίσκεται ανάμεσα σε έναν βράχο και μια δύσκολη θέση αφού συμφώνησε να πουλήσει βλήματα πυροβολικού για να βοηθήσει τις Ηνωμένες Πολιτείες να αναπληρώσουν τα αποθέματά τους. Το πρόβλημα ήταν ότι η Σεούλ ανησυχούσε ότι η Ουάσιγκτον θα ανακατευθύνει τα πυρομαχικά προς το καθεστώς του Κιέβου.
«Βλέπουμε ήδη ότι η Νότια Κορέα, παρά τις προηγούμενες δηλώσεις πως δε θα προμηθεύσει όπλα στην Ουκρανία, βοηθά όλο και περισσότερο το ΝΑΤΟ και προμηθεύει όπλα σε χώρες του ΝΑΤΟ», είπε ο Istomin. "Και η Ιαπωνία είναι ενσωματωμένη στην ίδια λογική. Επιπλέον, από πολλές απόψεις, η Ιαπωνία έχει πάρει πολύ πιο στενή θέση με τις ΗΠΑ τα τελευταία χρόνια. Επομένως, αυτό είναι μέρος μιας αρκετά μακροπρόθεσμης τάσης».
Πράγματι, την τελευταία δεκαετία, η Ιαπωνία αναθεωρεί σταδιακά την ειρηνιστική στρατηγική της. Το Δεκέμβριο του 2022, η κυβέρνηση του Ιάπωνα πρωθυπουργού Fumio Kishida ενέκρινε τρία έγγραφα πολιτικής - τη Στρατηγική Εθνικής Ασφάλειας (NSS), την Εθνική Στρατηγική Άμυνας και το Πρόγραμμα Ανάπτυξης Άμυνας - τα οποία προέβλεπαν το διπλασιασμό των αμυντικών δαπανών του έθνους μέσα στα επόμενα πέντε χρόνια.
Επιπλέον, η Ιαπωνία ενίσχυσε την προσέγγισή της με το ΝΑΤΟ, με τον Kishida να γίνεται ο πρώτος Ιάπωνας ηγέτης που συμμετείχε σε σύνοδο κορυφής του ΝΑΤΟ τον Ιούνιο του 2022. Στις 10 Μαΐου, ο Ιάπωνας υπουργός Εξωτερικών Yoshimasa Hayashi δήλωσε πως το Τόκιο βρίσκεται σε συνομιλίες για να ανοίξει ένα γραφείο συνδέσμου του ΝΑΤΟ που θα είναι το πρώτο του είδους του στην Ασία.
«Τα τελευταία χρόνια, η ιαπωνική ηγεσία έχει εγκαταλείψει τους προηγούμενους περιορισμούς», είπε ο Istomin. «Ως εκ τούτου, σε αυτήν την περίπτωση, όταν πρόκειται για τη μεταφορά κάποιων οβίδων ή, στην προκειμένη περίπτωση, TNT για οβίδες, αυτό ταιριάζει στην ευρύτερη πολιτική τόσο της Ιαπωνίας να εμβαθύνει τη συμμαχία με τις Ηνωμένες Πολιτείες όσο και στην πολιτική των ΗΠΑ για να συνδέσουν το θέατρο Ασίας-Ειρηνικού με το Ευρωπαϊκό θέατρο στην παγκόσμια στρατηγική τους».
Την ίδια στιγμή, η εμπλοκή της Ιαπωνίας δε θα μπορούσε επί του παρόντος να διαταράξει την εδραιωμένη ισορροπία δυνάμεων τόσο στην Ευρώπη όσο και στην Ασία, σύμφωνα με τον David T. Pyne, πρώην αξιωματικό του στρατηγείου του αμερικανικού στρατού.
Ο Pyne είπε στο Sputnik πως η Ουκρανία δεν έχει καμία πιθανότητα να κερδίσει ανεξάρτητα από το πόσα όπλα της στείλει η Ουάσιγκτον, επειδή «η Ρωσία είναι πολύ πιο ισχυρή στρατιωτικά» από την Ουκρανία και «η Δύση δεν είναι πρόθυμη να στείλει στρατεύματα για να απωθήσει τις ρωσικές δυνάμεις» από τα εδάφη που ενσωματώθηκαν πρόσφατα στη Ρωσική Ομοσπονδία.
«Δε νομίζω ότι κανένας ηγέτες του ΝΑΤΟ επιθυμεί μια άμεση στρατιωτική αντιπαράθεση με τη Ρωσία, καθώς αυτό θα οδηγούσε σε έναν περιττό πυρηνικό πόλεμο που κανείς δε θέλει και κανείς δεν ωφελείται από αυτόν», τόνισε. «Όλοι αγωνιούν να αποφύγουν τον πόλεμο με τη Ρωσία, αλλά ανόητα συνεχίζουν να θέλουν να εξοπλίσουν την Ουκρανία και να παρατείνουν άσκοπα τη [σύγκρουση] με αποτέλεσμα πολύ περισσότερους θανάτους και καταστροφές για το λαό της Ουκρανίας».
Την ίδια στιγμή, ο πρώην αξιωματικός του Πενταγώνου πιστεύει πως ούτε το Τόκιο έχει όρεξη για άμεση σύγκρουση με την Κίνα.
«Η Ιαπωνία δεν επιθυμεί να στρατιωτικοποιήσει την περιοχή ενάντια στην Κίνα, η οποία είναι πολύ πιο ισχυρή. Γνωρίζει ότι η στρατιωτική παρέμβαση σε μια σύγκρουση Κίνας-Ταϊβάν θα μπορούσε να οδηγήσει σε μια άλλη Χιροσίμα και Ναγκασάκι», κατέληξε ο Pyne.