Γαλλία και Γερμανία δεν αφήνουν άλλη επιλογή στη Σερβία παρά έναν πόλεμο με το Κοσσυφοπέδιο

Τα μεγάλα όπλα της Ευρωπαϊκής Ένωσης άλλαξαν απότομα πορεία, αφήνοντας τη Σερβία και το Κοσσυφοπέδιο σε επισφαλή θέση. Η μακροχρόνια υποστήριξη της Δύσης στην εκστρατεία ανεξαρτησίας του Κοσσυφοπεδίου έχει αρχίσει να μειώνεται. Αυτή η απροσδόκητη τροπή των γεγονότων δεν έχει αφήσει και τα δύο έθνη σε χλωρό κλαρί, εγείροντας ανησυχίες για την πιθανότητα ενός πολέμου στον ορίζοντα.

Vedica Singh - tfiglobalnews.com / Παρουσίαση Freepen.gr

Για να κατανοήσουμε την τρέχουσα δύσκολη θέση, πρέπει να αναλογιστούμε το παρελθόν. Στα τέλη της δεκαετίας του 1990, ο βομβαρδισμός της Σερβίας και η επακόλουθη απόσχιση του Κοσσυφοπεδίου από τη Σερβία επηρεάστηκαν σε μεγάλο βαθμό από τη Δύση, με επικεφαλής το ΝΑΤΟ. Τόσο η Σερβία όσο και το Κοσσυφοπέδιο κατάλαβαν μετά την τρίμηνη σύγκρουση πως το ΝΑΤΟ σκόπευε να εισβάλει στη Σερβία και να δώσει στο Κοσσυφοπέδιο ανεξαρτησία. Από τότε όμως τα πράγματα πήραν μια δραστική τροπή.

Η Δυτική Βάρδια Υποστήριξης

Σε αντίθεση με την προηγούμενη θέση τους, η Δύση έδειξε πρόσφατα υποστήριξη προς τη Σερβία στο Κοσσυφοπέδιο, κάτι που είναι μια συγκλονιστική τροπή των γεγονότων. Οι Κοσοβάροι, που ζητούν εδώ και καιρό την υποστήριξη των δυτικών εθνών ενάντια στη Σερβία και κατ' επέκταση στη Ρωσία, εκπλήσσονται από αυτήν την αλλαγή. Η αλλαγή υποστήριξης δείχνει ότι μια δυνητικά εκρηκτική κατάσταση αναπτύσσεται στην περιοχή.

Η σιωπή της Γαλλίας και της Γερμανίας

Ο Αλβανός πρωθυπουργός έδωσε πρόσφατα στους Ευρωπαίους βαρέων βαρών, τον Γάλλο Εμανουέλ Μακρόν και τον Γερμανό Όλαφ Σολτς, ένα προσχέδιο για την ένωση Σερβικών δήμων στο Κοσσυφοπέδιο, προσθέτοντας βενζίνη στις φλόγες. Και μάντεψε τι; Οι Ευρωπαίοι βαρέων βαρών παρέμειναν αυστηροί σχετικά με το περιεχόμενο. Η σιωπή ως απάντηση άφησε πολλούς μπερδεμένους. Το περιεχόμενο του σχεδίου δεν έχει δημοσιοποιηθεί από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, τις Ηνωμένες Πολιτείες, τη Γαλλία ή τη Γερμανία.

Ο Αλβανός πρωθυπουργός Έντι Ράμα συνέταξε προσχέδιο για την Ένωση Σερβικών Δήμων στο Κοσσυφοπέδιο, το οποίο έστειλε στους Μακρόν και Σολτς. Η σύνδεση εγκρίθηκε κατά τη διάρκεια συνομιλίας του 2013 που υποστηρίχθηκε από την ΕΕ προτού κριθεί αντισυνταγματική το 2015 από το ανώτατο δικαστήριο του Κοσσυφοπεδίου. Καθώς οι Σέρβοι του Κοσσυφοπεδίου δεν αναγνωρίζουν την ικανότητα της Πρίστινα να κυβερνά, η ένωση θα δώσει στους Σέρβους συλλογική αυτοδιακυβέρνηση στους περισσότερους τομείς, συμπεριλαμβανομένης της υγείας, της εκπαίδευσης, του πολεοδομικού σχεδιασμού και της οικονομίας.

Μετά από εβδομάδες αυξανόμενων εντάσεων μεταξύ Σερβίας και Κοσσυφοπεδίου για τις διαδηλώσεις στο βορρά, ο Ράμα παρουσίασε ένα προσχέδιο για την ένωση την Πέμπτη.

«Χθες, διαβίβασα στον Πρόεδρο Μακρόν και τον Καγκελάριο Scholz, που είναι οι δύο νονοί της γαλλογερμανικής πρότασης, ένα προσχέδιο της ένωσης, για το οποίο ενημέρωσα τον Πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Charles Michel, καθώς και την αμερικανική πλευρά», είπε κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου.

Ο Ράμα είπε πως είναι ένα έγγραφο του υψηλότερου διεθνούς επιπέδου που λαμβάνει υπόψη όλους τους λόγους για τη δημιουργία της ένωσης. Τόνισε ότι το Κοσσυφοπέδιο πρέπει να δεχτεί διεθνείς προτάσεις καθώς υπάρχει κίνδυνος να χάσει την κυριαρχία του.

«Ανησυχώ για τους τελικούς τόνους των συμμάχων, οι οποίοι μπορούν να φέρουν ανυπολόγιστες συνέπειες σε πολλές πτυχές, ξεκινώντας από τη συνέπεια της αύξησης του αριθμού των στρατευμάτων στο Κοσσυφοπέδιο, που σημαίνει μείωση της κυριαρχικής ικανότητας του Κοσσυφοπεδίου», είπε.
Αναζητούμενη υποστήριξη για το Κοσσυφοπέδιο

Η έλλειψη ανταπόκρισης από τη Γαλλία και τη Γερμανία αποκαλύπτει πόσο αδύναμη είναι η δυτική υποστήριξη για το Κοσσυφοπέδιο. Επειδή δίνει στη σερβική κοινότητα στο Κοσσυφοπέδιο περισσότερη εξουσία, αυτή η εξέλιξη θα μπορούσε να επιδεινώσει μια ήδη τεταμένη κατάσταση. Η έλλειψη ανταπόκρισης του δυτικού κόσμου θα μπορούσε να χρησιμεύσει ως ώθηση για πόλεμο στην περιοχή.

Ανησυχίες του Κοσσυφοπεδίου

Η πρόταση έχει προκαλέσει ανησυχία στο Κοσσυφοπέδιο. Ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης του Κοσσυφοπεδίου Μπέσνικ Μπισλίμι ισχυρίστηκε ότι η Σερβία θέλει να τον χρησιμοποιήσει ως «Δούρειο Ίππο» για να αποσταθεροποιήσει το έθνος και να πραγματοποιήσει τις φιλοδοξίες της να το χωρίσει στα δύο. Αυτές οι ανησυχίες υπογραμμίζουν τις εντάσεις και τους φόβους που έχουν δημιουργηθεί στην περιοχή καθώς το Κοσσυφοπέδιο αισθάνεται μια πιθανή απώλεια αυτονομίας και κυριαρχίας.

Μια ανησυχητική αλλαγή στις σχέσεις εξουσίας μπορεί να παρατηρηθεί στη σιωπή της Γαλλίας και της Γερμανίας σχετικά με το θέμα της ένωσης σερβικών πόλεων στο Κοσσυφοπέδιο. Εφιστά την προσοχή στο ενδεχόμενο ενός πολέμου στην περιοχή εάν η Σερβία αισθανθεί πως έχει την εξουσία να καταλάβει τον έλεγχο του Κοσσυφοπεδίου. Η απόσυρση της δυτικής υποστήριξης στο Κοσσυφοπέδιο μπορεί να έχει εκτεταμένες επιπτώσεις, εγκαινιάζοντας μια ακόμη εποχή αναταραχών και συγκρούσεων στα Βαλκάνια.

Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail