Η καταιγίδα πριν από την καταιγίδα

pixabay
Πραγματικά δεν ξέρω κανέναν που θα μπορούσε να υποστηρίξει ότι η οικονομία των ΗΠΑ είναι σε εξαιρετική κατάσταση αυτήν την στιγμή. Ο πληθωρισμός είναι εκτός ελέγχου, μεγάλες εταιρείες πραγματοποιούν μαζικές απολύσεις σε όλη τη χώρα, η φούσκα των κατοικιών αρχίζει να σκάει και περισσότεροι καταυλισμοί αστέγων ξεπροβάλλουν συνεχώς στις μεγάλες πόλεις μας καθώς η φτώχεια εξαπλώνεται σαν πυρκαγιά. Αλλά αυτό δεν είναι το κύριο γεγονός. Το ονομάζω αυτό «η καταιγίδα πριν από την καταιγίδα», γιατί η αλήθεια είναι πως αυτή η νέα οικονομική κρίση βρίσκεται ακόμη στα πολύ πρώτα κεφάλαια. Δυστυχώς, πολλά περισσότερα δεινά βρίσκονται στο δρόμο και η χώρα μας δεν πρόκειται να τα αντιμετωπίσει.

Michael Snyder - theeconomiccollapseblog.com / Παρουσίαση Freepen.gr

Ίσως δε συμφωνείτε μαζί μου.

Και αυτό είναι εντάξει.

Κανείς δε συμφωνεί μαζί μου 100 τοις εκατό για όλα.

Αλλά ελπίζουμε ότι όλοι μπορούμε να συμφωνήσουμε πως τα πράγματα είναι σαφώς προς τη λάθος κατεύθυνση. Σύμφωνα με το Challenger, Gray & Christmas, ο αριθμός των περικοπών θέσεων εργασίας που ανακοίνωσαν οι εργοδότες το Μάιο του 2023 ήταν 287 τοις εκατό υψηλότερος από τον αριθμό των περικοπών που ανακοίνωσαν οι εργοδότες το Μάιο του 2022:

Οι εργοδότες με έδρα τις ΗΠΑ ανακοίνωσαν 80.089 περικοπές το Μάιο, αύξηση 20% από τις 66.995 περικοπές που ανακοινώθηκαν έναν μήνα πριν. Είναι 287% υψηλότερο από τις 20.712 περικοπές που ανακοινώθηκαν τον ίδιο μήνα το 2022, σύμφωνα με έκθεση που δόθηκε στη δημοσιότητα την Πέμπτη από την παγκόσμια εταιρεία προπονήσεων επιχειρήσεων και στελεχών Challenger, Gray & Christmas, Inc.


Θα ήταν κάτι άλλο αν ο μήνας Μάιος ήταν κάποιο είδος στατιστικής ανωμαλίας, αλλά δεν ήταν.

Στην πραγματικότητα, για τους πρώτους πέντε μήνες του 2023 ο αριθμός των περικοπών θέσεων εργασίας αυξήθηκε κατά 315 τοις εκατό σε σύγκριση με τους ίδιους πέντε μήνες πέρυσι.

Αφιερώστε λίγα λεπτά για να σκεφτείτε αυτόν τον αριθμό.

Εκτός από τα lockdown του 2020, δεν έχουμε δει κάτι τέτοιο από το 2009.

Και αυτοί που βρίσκονται στην κορυφή της οικονομικής τροφικής αλυσίδας πρωτοστατούν.

Για παράδειγμα, μόλις μάθαμε ότι η Goldman Sachs σχεδιάζει να πραγματοποιήσει έναν τρίτο γύρο μαζικών απολύσεων:

Η Goldman Sachs σχεδιάζει να κάνει έναν ακόμη γύρο περικοπών θέσεων εργασίας - τον τρίτο σε λιγότερο από ένα χρόνο - καθώς τα κέρδη από τις συναλλαγές συνεχίζουν να μειώνονται, ανέφεραν πηγές στην The Post την Τρίτη.

Η επενδυτική τράπεζα υπό την ηγεσία του Ντέιβιντ Σόλομον θα "σκοτώσει" επιπλέον 250 εργαζομένους μετά την απόλυση 3.200 τον Ιανουάριο σε αυτό που το προσωπικό είχε ονομάσει «Ημέρα κατεδάφισης του Ντέιβιντ», είπε ένας γνώστης.

Η οικονομική δραστηριότητα επιβραδύνεται πραγματικά σε όλο το έθνος, και αυτό αρχίζει να εμφανίζεται στις εκθέσεις εταιρικών κερδών.

Την Πέμπτη, η Macy's ανακοίνωσε ότι οι πωλήσεις στα ίδια καταστήματα μειώθηκαν στην πραγματικότητα κατά 8,7% κατά το πιο πρόσφατο τρίμηνο:

Σε έκθεση κερδών την Πέμπτη, ο Macy's είπε ότι οι πωλήσεις στο ίδιο κατάστημα μειώθηκαν κατά 8,7% το περασμένο τρίμηνο, αναγκάζοντας το πολυκατάστημα με έδρα τη Νέα Υόρκη να μειώσει τις τιμές σε ρούχα και άλλα είδη διακριτικής ευχέρειας.

Τα αποτελέσματα του Macy's ολοκλήρωσαν τη σεζόν κερδών του κλάδου λιανικής, η οποία έδειξε πόσο ο πεισματικά υψηλός πληθωρισμός, ιδιαίτερα στα τρόφιμα, αναγκάζει τους αγοραστές να περιορίσουν περαιτέρω τα προϊόντα διακριτικής ευχέρειας όπως τα ρούχα για να αντέξουν οικονομικά τους αυξανόμενους λογαριασμούς παντοπωλείων τους.

Η Dollar General ανακοίνωσε επίσης πολύ απογοητευτικά αποτελέσματα, και αυτό είχε ως αποτέλεσμα ένα άγριο ξεπούλημα της μετοχής της:

Εν τω μεταξύ, η Dollar General, η οποία απευθύνεται σε αγοραστές χαμηλού εισοδήματος και είναι η ταχύτερα αναπτυσσόμενη αλυσίδα λιανικής στις ΗΠΑ ανά τοποθεσίες καταστημάτων, μείωσε επίσης τις ετήσιες προοπτικές των πωλήσεων και των κερδών της την Πέμπτη, με αποτέλεσμα η μετοχή της εταιρείας να πέσει κατά 19,55% για την ημέρα.

Μια πτώση 20 τοις εκατό σε μια μέρα είναι μεγάλη υπόθεση.

Γιατί λοιπόν το Dollar General αποδίδει κάτω από τις προσδοκίες;

Λοιπόν, ο Διευθύνων Σύμβουλος λέει πως οι βασικοί πελάτες τους είναι πολύ πιεσμένοι οικονομικά αυτήν την στιγμή. Μάλιστα, λέει ότι πολλοί από αυτούς «πρέπει να βασίζονται περισσότερο στις τράπεζες τροφίμων»:

«Δυστυχώς, οι πελάτες μας λένε πως πρέπει να βασίζονται περισσότερο σε τράπεζες τροφίμων, αποταμιεύσεις, πιστωτικές κάρτες», δήλωσε ο διευθύνων σύμβουλος Jeff Owen σε μια κλήση με αναλυτές την Πέμπτη.

Η εταιρεία λέει ότι ο «βασικός πελάτης» της βγάζει λιγότερα από 40.000 $ ετησίως. Ο Όουεν τόνισε επίσης πως πιστεύει ότι οι πελάτες ακινητοποιήθηκαν από τις μειωμένες επιστροφές φόρων και τα μειωμένα οφέλη του SNAP, «τα οποία επέτειναν τις πληθωριστικές πιέσεις που ήδη βίωναν».

Τα αποτελέσματα της Dollar General απηχούν εκείνα της ανταγωνιστικής της Dollar Tree, η οποία ήταν επίσης κάτω από τις προσδοκίες των επενδυτών την περασμένη εβδομάδα και μείωσε τις προοπτικές κερδών της για το έτος.

Σε ένα άρθρο που δημοσίευσα πριν από λίγες μέρες, συζήτησα την εξαιρετική ζήτηση που έχουμε αρχίσει να βλέπουμε σε τράπεζες τροφίμων σε όλη τη χώρα.

Υπάρχει τόση ταλαιπωρία εκεί έξω αυτήν την στιγμή, και πρόκειται μόνο να ενταθεί καθώς περισσότεροι Αμερικανοί θα χάνουν τις δουλειές τους τους επόμενους μήνες.

Εάν η Federal Reserve δεν είχε αυξήσει τα επιτόκια τόσο επιθετικά, αυτό θα βοηθούσε πολύ τα πράγματα.

Αλλά αντ' αυτού επέλεξαν να ρίξουν το σφυρί στην οικονομία των ΗΠΑ και τώρα το μέσο επιτόκιο σε μια σταθερή υποθήκη 30 ετών είναι σχεδόν έως και 7 τοις εκατό:

Το επιτόκιο του 30ετούς σταθερού στεγαστικού δανείου αυξήθηκε στο 6,79% αυτή την εβδομάδα από 6,57% πριν από μια εβδομάδα. Πριν από ένα χρόνο, ήταν κατά μέσο όρο 5,09%.

«Τα επιτόκια των στεγαστικών δανείων εκτινάχθηκαν αυτή την εβδομάδα, καθώς η άνθηση της οικονομίας ώθησε την αγορά σε τιμές-με την πιθανότητα μιας άλλης αύξησης των επιτοκίων της Federal Reserve», δήλωσε ο Sam Khater, επικεφαλής οικονομολόγος του Freddie Mac. «Αν και υπήρξε μια σταθερή ροή της ζήτησης αγοράς γύρω από τα επιτόκια από το χαμηλό έως το μεσαίο εύρος έξι τοις εκατό, αυτή η ζήτηση είναι πιθανό να αποδυναμωθεί καθώς τα επιτόκια πλησιάζουν το 7 τοις εκατό».

Καθώς η φούσκα των ακινήτων σκάει σταθερά, όσοι εργάζονται στον κλάδο θα περάσουν πολύ δύσκολα.

Φυσικά η αλήθεια είναι πως πρόκειται για δύσκολες στιγμές για όλους μας.

Έχει καταστεί σαφές ότι κανείς στην Ουάσιγκτον δεν πρόκειται να έρθει για να μας σώσει.

Τα χρόνια που τροφοδοτούνταν από χρέη, όταν το «εύκολο χρήμα» έρεε σαν το κρασί, έφθασαν στο τέλος τους, και τώρα πολύς πόνος είναι στον ορίζοντα.

Δυστυχώς, οι περισσότεροι Αμερικανοί εξακολουθούν να μην καταλαβαίνουν ότι πλησιάζει γρήγορα μια μεγάλη οικονομική καταιγίδα, και αυτό είναι εξαιρετικά ατυχές.

Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail