Είναι ένα παλιό κλισέ πως τα σκυλιά είναι ακλόνητα πιστά στα αφεντικά τους, αλλά ποιος ήξερε ότι θα μπορούσε επίσης να απεικονίσει τη γερμανοαμερικανική δυναμική; Καθώς η Ευρώπη προσπαθεί να καλλιεργήσει μια οικονομία εν καιρώ πολέμου και να μειώσει την εξάρτησή της από το στρατιωτικό-βιομηχανικό σύμπλεγμα των ΗΠΑ, μερικά φαινομενικά πιστά σκυλιά – με επικεφαλής τη Γερμανία και πλαισιωμένη από το Βέλγιο, τη Βουλγαρία, την Εσθονία και το Λουξεμβούργο – έχουν προβάλει σθεναρή αντίθεση.
tfiglobalnews.com / Παρουσίαση Freepen.gr
Το όνειρο του θείου Σαμ
Σε κάθε σύνοδο κορυφής του ΝΑΤΟ παρουσιάζεται ένας γρίφος τόσο εκνευριστικός όσο ένα άκαιρο τσίμπημα κουνουπιού. Το δημόσιο διάταγμα του θείου Σαμ προς τους Ευρωπαίους ηγέτες, τόσο ξεκάθαρο όσο η πλαστική χειρουργική μιας στάρλετ του Χόλιγουντ, είναι να αυξηθούν οι αμυντικές δαπάνες. Απόρρητα, το μήνυμα αποκτά μια ελαφρώς διαφορετική χροιά: βεβαιωθείτε ότι ένα κομμάτι αυτής της αυξημένης δαπάνης θα βρει το δρόμο του στα ταμεία των αμερικανικών όπλων. Αυτό το διάταγμα κάνει το γαλλικό αίμα να βράζει σαν σε μια κατσαρόλα au feu που έμεινε στη σόμπα για πολλή ώρα.
«Πρέπει να αναπτύξουμε μια γνήσια ευρωπαϊκή αμυντική τεχνολογική και βιομηχανική βάση σε όλες τις ενδιαφερόμενες χώρες και να αναπτύξουμε πλήρως κυρίαρχο εξοπλισμό σε ευρωπαϊκό επίπεδο», δηλώνει ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν με αποφασιστικότητα.
Η ουσία; Οι ΗΠΑ θέλουν να εμποδίσουν την Ευρώπη - διαθέτοντας ήδη το ήμισυ των αμυντικών αγορών τους σε αμερικανικά εργαλεία - από το να μεταφέρουν τα ευρώ τους αλλού. Και ποιος παίζει θυρωρός σε αυτό το περίπλοκο παιχνίδι; Οι ακλόνητοι Γερμανοί σύντροφοί μας, φυσικά.
Η Γερμανία, μαζί με τη μικροκαμωμένη φυλή της, υποστηρίζει την κατάργηση πολλών όρων από το νόμο για την υποστήριξη της παραγωγής πυρομαχικών (ASAP) , ο οποίος αρχικά είχε σχεδιαστεί για να ενισχύσει την ικανότητα της ευρωπαϊκής βιομηχανίας να παράγει πυρομαχικά σε ένα εκπληκτικό εκατομμύριο οβίδες μέσα σε ένα χρόνο.
Μια υπερβολική επίδειξη της «υπέρβασης» της εκτελεστικής εξουσίας της ΕΕ στις αρμοδιότητες των κρατών μελών, επιπλήττουν, απορρίπτοντάς την ως «περιττή». Μια βολική στάση, θα μπορούσαν να πουν κάποιοι, για χώρες που προτιμούν το αμερικανικό λουρί τους από την εγχώρια αυτονομία.
ΗΠΑ - Ο Σωτήρας
Όταν ρωτήθηκε για αυτό το έπος, ένας υψηλόβαθμος αξιωματούχος του Υπουργείου Άμυνας των ΗΠΑ, με την ασφάλεια της ανωνυμίας, είπε εύγλωττα για το πώς οι Ευρωπαίοι σύντροφοί μας είναι αρχάριοι στην τέχνη της παραγωγής ταχείας άμυνας.
Σύμφωνα με τον ίδιο, πιάνουν τα αμερικανικά coattails σε μια απεγνωσμένη προσπάθεια να βελτιώσουν το παιχνίδι παραγωγής τους. Ω, πόσο ευχάριστο πρέπει να είναι να αναλαμβάνεις τον ρόλο του καλοπροαίρετου μέντορα, ειδικά όταν οι οικονομικές αποδόσεις είναι τεράστιες. Αλλά δεν αγοράζουν όλοι αυτή την αφήγηση.
Ο Μακρόν γνωρίζει ότι τα ευρωπαϊκά μέλη του ΝΑΤΟ είναι κάτι παραπάνω από ικανά να κατασκευάσουν τα δικά τους αμυντικά προϊόντα - κάτι που η Γαλλία έχει ήδη αποδείξει. Αλίμονο, η Γερμανία, σαν μια υπερβολικά πρόθυμη ευχαρίστηση, παραμένει εμπόδιο στην πορεία του Μακρόν.
Ωστόσο, οι Γάλλοι δεν πρέπει να ασχολούνται με αυτό . Η Γαλλία δεν πρόκειται να επιτρέψει στην ΕΕ να ακολουθήσει το πολυπατημένο αμερικανικό μονοπάτι και θα καταβάλει κάθε δυνατή προσπάθεια για να διασφαλίσει ότι η αμερικανική φαντασίωση θα παραμείνει ακριβώς αυτό—ένα όνειρο.
Ωστόσο, το ερώτημα παραμένει, θα ξυπνήσουν η Γερμανία, το Βέλγιο, η Βουλγαρία, η Εσθονία και το Λουξεμβούργο από τον προκαλούμενο από τις ΗΠΑ λήθαργο; Θα συνειδητοποιήσουν ότι εμποδίζοντας την πορεία της Ευρώπης προς την αμυντική αυτονομία, όχι μόνο εμποδίζουν την ανάπτυξή τους, αλλά κρατούν την Ευρώπη προσηλωμένη στις ιδιοτροπίες του υπερατλαντικού κυρίου τους;
Η συνεχιζόμενη πίστη τους στις ΗΠΑ δεν είναι μόνο υποκριτική αλλά και σε αντίθεση με τις ευρωπαϊκές τους ταυτότητες και φιλοδοξίες. Μόνο ο χρόνος θα δείξει, αλλά προς το παρόν, τα φώτα της δημοσιότητας είναι στραμμένα στο κουκλοθέατρο του ΝΑΤΟ της Γερμανίας, με την Αμερική να τραβάει τα νήματα.