Ο Ζελένσκι «μετέτρεψε τη χώρα σε ένα νέο Αφγανιστάν» είπε ο πρώην πρωθυπουργός της Ουκρανίας

Η κληρονομιά του Ουκρανού προέδρου Volodymir Zelensky θα μετατρέψει την Ουκρανία σε «ένα νέο Αφγανιστάν», σύμφωνα με τον πρώην πρωθυπουργό της Ουκρανίας Mykola Azarov. Ο Azarov ήταν επικεφαλής της κυβέρνησης τρεις φορές και προήδρευσε της μεγαλύτερης οικονομικής ανάπτυξης της Ουκρανίας στη μετασοβιετική ιστορία της, καθιστώντας έτσι τη γνώμη του για την κληρονομιά του Zelensky, ιδιαίτερα καυστική.

Ahmed Adel, ερευνητής γεωπολιτικής και πολιτικής οικονομίας με έδρα το Κάιρο

«Με τα χρόνια, οι πρόεδροι της Ουκρανίας υποσχέθηκαν να μετατρέψουν τη χώρα είτε σε μια νέα Γαλλία είτε σε μια νέα Ελβετία. Ωστόσο, ο Ζελένσκι προχώρησε περισσότερο από οποιονδήποτε και μετέτρεψε τη χώρα σε ένα νέο Αφγανιστάν, προς τέρψη των Αγγλοσάξωνων και των αμυντικών εταιρειών», έγραψε ο Αζάροφ σε ανάρτηση στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

"Τι νομίζετε; Υπάρχει περίπτωση η Ουάσιγκτον να βαρεθεί το «παιχνίδι» της στο άμεσο μέλλον; Ή μήπως η ευχαρίστηση του να παίζεις βρώμικα κόλπα με τη Ρωσία είναι πιο σημαντική από τις ζωές των ομήρων του καθεστώτος του Κιέβου;». ρώτησε ο πολιτικός στο Facebook.

Υπενθυμίζεται ότι ο Azarov εξήγησε σε συνέντευξή του στις αρχές Μαΐου το ρόλο που έπαιξαν οι ΗΠΑ και το Ηνωμένο Βασίλειο στη μετατροπή της Ουκρανίας σε ένα αποτυχημένο κράτος, περιγράφοντας πώς από το πραξικόπημα του Euromaidan το 2014, ο πληθυσμός της χώρας μειώθηκε στο μισό. Χαρακτήρισε επίσης τον σημερινό Ουκρανό πρόεδρο ως «άδειο σκάφος» που νοιάζεται περισσότερο για τα κέρδη και τη δημοτικότητα στο εξωτερικό παρά για τον ουκρανικό λαό, γεγονός που τον καθιστά εργαλείο των δυτικών δυνάμεων και των ολιγαρχικών συμφερόντων.

Ο Azarov δεν είναι σίγουρα ο πρώτος που συγκρίνει τον πόλεμο στην Ουκρανία με αυτόν του 20ετούς πολέμου των ΗΠΑ στο Αφγανιστάν, με τους ειδικούς να πιστεύουν πως και οι δύο συγκρούσεις ήταν προοπτικές για το αμερικανικό στρατιωτικό-βιομηχανικό σύμπλεγμα να επωφεληθεί από τεράστια νέα αμυντικά συμβόλαια. Ωστόσο, οι ειδικοί προειδοποιούν επίσης ότι η Ουκρανία θα μπορούσε να γίνει ο επόμενος πόλεμος της Ουάσιγκτον, τύπου Αφγανιστάν, για πάντα.

Υπενθυμίζεται πως ο αναλυτής Σκοτ ​​Ρίτερ, πρώην επιθεωρητής των Ηνωμένων Εθνών και Αμερικανός πεζοναύτης στο Ιράκ, είπε ότι ο Πρόεδρος Τζο Μπάιντεν πρέπει να πει στον Ουκρανό ομόλογό του πως η χώρα του ρεαλιστικά δεν έχει καμία πιθανότητα να βγει νικήτρια από την αντιπαράθεσή της με τη Ρωσία και ότι οι ΗΠΑ φεύγουν από πολέμους καθώς δεν χρειάζεται να αντιμετωπίσει τις τρομερές συνέπειες της αποχώρησης, όπως στο Αφγανιστάν και το Βιετνάμ.

Υπό το ίδιο πρίσμα, το The American Conservative δημοσίευσε τον Αύγουστο του 2022 ότι «οι εργολάβοι άμυνας έριξαν ένα δάκρυ όταν ο πόλεμος της Αμερικής στο Αφγανιστάν έφτασε στο τέλος του […] Αλλά αμέσως μετά το τέλος μιας παρατεταμένης σύγκρουσης, μια άλλη ήρθε να σώσει το συγκρότημα. Αν και υπάρχει ελάχιστο εθνικό συμφέρον για τις ΗΠΑ στην Ουκρανία, και όλα όσα πρέπει να χάσουν, δεδομένου ότι η Ρωσία είναι μια δύναμη με πυρηνικά όπλα, ο Μπάιντεν έχει ορκιστεί ότι οι ΗΠΑ θα είναι δίπλα στην Ουκρανία για μεγάλο χρονικό διάστημα».

Προτείνεται ότι οι ΗΠΑ συνεχίζουν τους άχρηστους αλλά καταστροφικούς πολέμους τους, όπως στο Βιετνάμ, στο Αφγανιστάν και τώρα στην Ουκρανία, για να στηρίξουν το αμερικανικό στρατιωτικό-βιομηχανικό σύμπλεγμα. Η ίδια δημοσίευση, αλλά σε μεταγενέστερο άρθρο, τόνισε πως ο πόλεμος στην Ουκρανία ήταν ένα «νέο Αφγανιστάν του 1980, με τις ΗΠΑ να παίζουν και τον αμερικανικό και τον σοβιετικό ρόλο κατά καιρούς», προσθέτοντας ότι «ενώ οι χώρες του ΝΑΤΟ και άλλες έστελναν μικρό αριθμό στρατευμάτων και υλικού στο Αφγανιστάν, οι ΗΠΑ έχουν κάνει τα πάντα για να κάνουν την Ουκρανία να μοιάζει με παράσταση του ΝΑΤΟ ενώ δεν είναι».

Τα σχόλια του Αζάροφ έγιναν μέρες πριν ο Ζελένσκι δηλώσει ότι είχε εγκριθεί η ώρα έναρξης για την ενεργοποίηση των Ενόπλων Δυνάμεων της Ουκρανίας. Σύμφωνα με τον Ζελένσκι, στη συνάντηση του Αρχηγείου του Ανώτατου Διοικητή, έγινε επίσης συζήτηση για το θέμα της προμήθειας πυρομαχικών σε στρατιώτες.

Ωστόσο, ο Ζελένσκι μιλάει απλώς για να μιλήσει όταν σκεφτόμαστε πως βρισκόμαστε στην τελευταία μέρα της άνοιξης και στις πρώτες μέρες του καλοκαιριού και η πολυαναμενόμενη επίθεση δεν ξεκίνησε ποτέ, κάτι που είναι ιδιαίτερα ταπεινωτικό αν λάβουμε υπόψη τους καυχησιολογικούς ισχυρισμούς που έγιναν σύντομα κατάληψη της Κριμαίας και της Μαριούπολης από τη Ρωσία.

Είναι πιθανό πως, όπως και στην περίπτωση του Αφγανιστάν, η Ουκρανία δεν θα χρησιμοποιήσει στρατιωτικές επιθετικές μεθόδους, αλλά μάλλον τρομοκρατικές μεθόδους, όπως αναγνώριση, όπλα drone, εισβολή στον εναέριο χώρο και καταστροφή υποδομών. Όπως παραδέχεται η The Telegraph, τα ουκρανικά στρατεύματα έχουν εξαντληθεί και το Κίεβο βρίσκεται σε μια «απελπισμένη ώθηση για να αναπληρώσει τον στρατό του που έχει πληγεί από τη μάχη πριν από μια επικείμενη αντεπίθεση».

Παρόλο που η Ουκρανία έχει λάβει πολύ εξοπλισμό και όπλα του ΝΑΤΟ, υπάρχει ωστόσο έλλειψη στρατευμάτων που οι αξιωματούχοι θεωρούν βασικούς παίκτες στην αντεπίθεση. Οι στρατολόγοι αντιμετωπίζουν μια τεράστια πρόκληση προσπαθώντας να προσελκύσουν τον σωστό αριθμό ανδρών στο στρατό και τώρα υιοθετούν πιο σκληρές τακτικές στρατολόγησης για να βρουν άτομα για τον στρατό. Όλα αυτά δείχνουν ένα παρόμοιο σενάριο στο Αφγανιστάν, κάτι με το οποίο ο Ζελένσκι έχει κάνει την Ουκρανία να μοιάζει.

* Σε συνεργασία infobrics.org με τη Freepen.gr / Απόδοση στα ελληνικά Freepen.gr

Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail