Η έκρηξη του φράγματος στην Ουκρανία έχει εκτοπίσει χιλιάδες νάρκες ξηράς, προειδοποίησε ο Ερυθρός Σταυρός

@TheHALOTrust
Freepen.gr - Η έκρηξη του φράγματος Kakhovka στη νότια Ουκρανία είχε ως αποτέλεσμα χιλιάδες μη εκρηκτικές νάρκες και πυρομαχικά που δεν είχαν εκραγεί να πλημμυρίσουν σε κατοικημένες περιοχές από το πεδίο της μάχης, προειδοποίησε ο Ερυθρός Σταυρός.

Περισσότεροι από 40.000 άνθρωποι έχουν ήδη εκκενωθεί από πόλεις και χωριά που περιβάλλουν το φράγμα στον ποταμό Dnipro στην περιφέρεια Kherson. Ωστόσο, καθώς οι ομάδες κρίσης αντιμετωπίζουν τις πλημμύρες, υπάρχουν ερωτήματα σχετικά με το πόσο κατοικήσιμο θα είναι το περιβάλλον εάν οι κάτοικοι επιστρέψουν μια μέρα.

Οι εργαζόμενοι στην ανθρωπιστική οργάνωση μιλούν για το δυνητικά θανατηφόρο τοπίο που μπορεί να τους περιμένει καθώς νάρκες ξηράς που αναπτύσσονται από τον ρωσικό στρατό τόσο για να υπερασπιστούν τις θέσεις τους όσο και για να επιβραδύνουν οποιαδήποτε ουκρανική αντεπίθεση έχουν εκτοξευθεί κατάντη στην καρδιά της πόλης Kherson που ελέγχεται από την Ουκρανία.

«Μέχρι τώρα, είχαμε χοντρικά μαντέψει πού μπορεί να είναι οι νάρκες και πού δεν πρέπει να πάμε. Τώρα δεν έχουμε ιδέα», είπε στο Γαλλικό Πρακτορείο ο Έρικ Τόλεφσεν, επικεφαλής της μονάδας μόλυνσης όπλων του Ερυθρού Σταυρού.

 «Μπορούν να βρίσκονται οπουδήποτε στην πλημμυρική πεδιάδα», πρόσθεσε.

Οι ντόπιοι έχουν μιλήσει για «πλωτές νάρκες ξηράς», η καθεμία γεμάτη με 7 κιλά εκρηκτικών, και οι μη εκρηκτικοί μηχανισμοί αποδεικνύονται τώρα απειλητικοί για τη ζωή όχι μόνο για τον στρατό, αλλά και για πολίτες και εργαζομένους στην ανθρωπιστική βοήθεια που ηγούνται της ανθρωπιστικής προσπάθειας στην περιοχή.

Το Halo Trust, το μεγαλύτερο φιλανθρωπικό ίδρυμα στον κόσμο για την εκκαθάριση ναρκών ξηράς, επιχειρεί να σημαδέψει περιοχές όπου έχουν εντοπιστεί νάρκες ξηράς. Ωστόσο, οι δραματικές διακυμάνσεις της στάθμης του νερού αναγκάζουν τις συσκευές να μετακινηθούν περαιτέρω στην ενδοχώρα.

Σε ανακοίνωσή της, η φιλανθρωπική οργάνωση προειδοποίησε ότι οι νάρκες ξηράς είναι πλέον «ένας θανάσιμος κίνδυνος για τους πολίτες που ζουν στην περιοχή ή χρησιμοποιούν τις εύφορες όχθες για να βόσκουν τα ζώα τους, να καλλιεργούν καλλιέργειες και ψάρια.

«Οι ομάδες αποναρκοθέτησής μας διασχίζουν τακτικά τον ποταμό για να αποκτήσουν πρόσβαση σε ναρκοπέδια, αλλά τρία από αυτά τα ναρκοπέδια είναι τώρα υποβρύχια και αναγκαστήκαμε να αναστείλουμε τις εργασίες σε άλλα κοντινά».

Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail