Μια νέα «Θρησκεία» και μια νέα «Βίβλος» της Τεχνητής Νοημοσύνης;

Θα αναζητήσουν σύντομα εκατομμύρια άνθρωποι καταφύγιο στην τεχνητή νοημοσύνη (AI) για πνευματική καθοδήγηση; Μια τέτοια ιδέα μπορεί να σας ακούγεται τρελή, αλλά δεν πρέπει να υποτιμούμε πόσο γρήγορα η τεχνητή νοημοσύνη αλλάζει τον κόσμο μας. Νωρίτερα σήμερα, η γυναίκα μου μου έδειξε μερικά από τα πράγματα που μπορεί να κάνει το ChatGPT. Σε λίγες μόνο στιγμές, μπορεί να δώσει εξαιρετικά περίπλοκες απαντήσεις σε πολύ περίπλοκες ερωτήσεις. Ειλικρινά, εντυπωσιάστηκα εξαιρετικά. Άλλα προγράμματα τεχνητής νοημοσύνης είναι ικανά να παράγουν πολύ ρεαλιστικές φωτογραφίες, έργα τέχνης και βίντεο. Φυσικά αυτό που βλέπουμε αυτήν την στιγμή είναι μόνο η αρχή. Η τεχνολογία AI προχωρά με εκθετικό ρυθμό και με αρκετό χρόνο θα ήταν εκατομμύρια φορές πιο ισχυρή από ό,τι είναι τώρα.

Michael Snyder - themostimportantnews.com / Παρουσίαση Freepen.gr

Σε προηγούμενο άρθρο, προειδοποίησα ότι αυτού του είδους η τεχνολογία έχει τη δυνατότητα να καταλάβει κάθε πτυχή της ζωής μας.

Δυστυχώς, αυτό περιλαμβάνει ακόμη και τη θρησκεία.

Την Παρασκευή, πάνω από 300 άτομα παρακολούθησαν μια «εκκλησιαστική λειτουργία» που διεξήχθη από ένα chatbot ChatGPT:

Το chatbot τεχνητής νοημοσύνης ζήτησε από τους πιστούς στην κατάμεστη εκκλησία του Αγίου Παύλου στη βαυαρική πόλη Fuerth να σηκωθούν από τα στασίδια και να δοξάσουν τον Κύριο.

Το chatbot ChatGPT, που προσωποποιήθηκε από ένα avatar ενός γενειοφόρου έγχρωμου σε μια τεράστια οθόνη πάνω από το βωμό, άρχισε στη συνέχεια να κηρύττει σε περισσότερα από 300 άτομα που είχαν εμφανιστεί το πρωί της Παρασκευής για μια πειραματική λουθηρανική εκκλησιαστική λειτουργία σχεδόν εξ ολοκλήρου από AI.

Κατά τη διάρκεια της λειτουργίας των 40 λεπτών, τέσσερα διαφορετικά «άβαταρ» εμφανίστηκαν στην οθόνη.

Δύο από αυτούς ήταν νεαρές γυναίκες και δύο από αυτούς ήταν νέοι άνδρες.

Ο 29χρονος που σκέφτηκε αυτή την ιδέα είπε ότι περίπου το 98 τοις εκατό του περιεχομένου για την υπηρεσία «προέρχεται από το μηχάνημα»:

Η 40λεπτη λειτουργία – συμπεριλαμβανομένου του κηρύγματος, των προσευχών και της μουσικής – δημιουργήθηκε από το ChatGPT και τον Jonas Simmerlein, θεολόγο και φιλόσοφο από το Πανεπιστήμιο της Βιέννης.

«Συνέλαβα την ιδέα αυτής της λειτουργίας – αλλά στην πραγματικότητα μάλλον τη συνόδευα, γιατί θα έλεγα πως περίπου το 98% προέρχεται από το μηχάνημα», είπε ο 29χρονος μελετητής στο Associated Press.

Σε αυτήν την περίπτωση, ζητήθηκε από το ChatGPT να συνεισφέρει σε μια χριστιανική λατρευτική υπηρεσία, και αυτό είναι σίγουρα πολύ ανατριχιαστικό.

Αλλά φυσικά είναι μάλλον θέμα χρόνου να δημιουργηθούν εντελώς νέες θρησκείες από την τεχνητή νοημοσύνη.

Στην πραγματικότητα, ο Yuval Noah Harari του WEF φαίνεται να πιστεύει ότι είμαστε ήδη «στο χείλος» να το δούμε να συμβαίνει:

Ο κόσμος βρίσκεται στα πρόθυρα μιας νέας θρησκείας που δημιουργήθηκε από την τεχνητή νοημοσύνη, ισχυρίστηκε ο ιστορικός Yuval Noah Harari.

Ο ακαδημαϊκός – γνωστός για το μπεστ σέλερ βιβλίο του Sapiens – είπε ότι λογισμικό όπως το ChatGPT θα μπορούσε να προσελκύσει πιστούς γράφοντας τα δικά του ιερά κείμενα.

Μιλώντας σε ένα επιστημονικό συνέδριο, είπε πως η τεχνητή νοημοσύνη είχε περάσει ένα νέο σύνορο «κατακτώντας την κυριαρχία» της γλώσσας μας και τώρα ήταν σε θέση να τη χρησιμοποιήσει για να διαμορφώσει τον ανθρώπινο πολιτισμό.

Εσείς και εγώ μπορεί να πιστεύουμε ότι αυτό είναι ένα σωρό ανοησίες, αλλά η αλήθεια είναι πως υπάρχουν εκατομμύρια άνθρωποι εκεί έξω που ήδη πιστεύουν κάποια πραγματικά περίεργα πράγματα.

Για παράδειγμα, αυτή την εβδομάδα διάβασα για κάτι που ονομάζεται «η Εκκλησία της Ψιλομεθοξίνης» που έχει ήδη αρκετές εκατοντάδες οπαδούς:

Μια ετερόκλητη ομάδα βετεράνων του στρατού, γιόγκι και ψυχοναυτών ανακατεύονται τον Απρίλιο στον κήπο ενός πολυτελούς ακινήτου λίγο έξω από το Όστιν του Τέξας, την πιο ζεστή μέρα του χρόνου στην πολιτεία. Περίπου 350 άτομα είναι εδώ για να χορέψουν με ατμοσφαιρική μουσική και να γιορτάσουν μια μοναδική νέα θρησκευτική εκκλησία που λατρεύει με ένα ψυχεδελικό μυστήριο – ένα που ισχυρίζονται ότι δημιούργησαν οι ίδιοι διασταυρώνοντας μαγικά μανιτάρια με παραισθησιογόνο δηλητήριο φρύνων. Καλώς ήρθατε στην Εκκλησία της Ψιλομεθοξίνης.

Αν μια «υπεράνθρωπη νοημοσύνη» δημιουργούσε μια εξαιρετικά ελκυστική νέα «θρησκεία» που αντανακλά τις πολιτιστικές αξίες που κυριαρχούν αυτήν την στιγμή στην κοινωνία μας, θα μπορούσα να δω πολλούς ανθρώπους να ελκύονται από αυτήν.

Ο Yuval Noah Harari του WEF πιστεύει ότι «σε λίγα χρόνια μπορεί να υπάρξουν θρησκείες που είναι πραγματικά σωστές» και είναι πεπεισμένος πως η τεχνητή νοημοσύνη θα μπορούσε ακόμη και να χρησιμοποιηθεί για να «γράψει μια νέα Βίβλο»:

Στη συνέχεια, ο Χαράρι έριξε μια βόμβα: «Η τεχνητή νοημοσύνη μπορεί να δημιουργήσει νέες ιδέες. Μπορεί ακόμη και να γράψει μια νέα Βίβλο».

Πρόσθεσε ότι «σε όλη την ιστορία, οι θρησκείες ονειρευόντουσαν να έχουν ένα βιβλίο γραμμένο από μια υπεράνθρωπη νοημοσύνη, από μια μη ανθρώπινη οντότητα» και πως «σε λίγα χρόνια μπορεί να υπάρξουν θρησκείες που να είναι πραγματικά σωστές… απλά σκεφτείτε μια θρησκεία της οποίας το ιερό βιβλίο είναι γραμμένο από AI. Αυτό θα μπορούσε να γίνει πραγματικότητα σε λίγα χρόνια».

Εάν εκατομμύρια άνθρωποι σε όλο τον κόσμο άρχιζαν να αναζητούν μια «υπεράνθρωπη νοημοσύνη» για να διαμορφώσουν τις βασικές τους πεποιθήσεις, η πιθανότητα κακοποίησης θα ήταν εκτός γραφημάτων.

Όποιος είχε τον έλεγχο αυτής της «υπεράνθρωπης νοημοσύνης» θα είχε δυνητικά έναν στρατό οπαδών έτοιμους και πρόθυμους να κάνουν ό,τι τους διατάξουν.

Θα ήταν δύσκολο για μένα να υπερεκτιμήσω τον κίνδυνο που εγκυμονεί η τεχνητή νοημοσύνη για την κοινωνία μας.

Σε λάθος χέρια, μια τέτοια τεχνολογία θα μπορούσε να οδηγήσει σε θάνατο και καταστροφή σε επική κλίμακα.

Τον περασμένο μήνα, μια ομάδα επιστημόνων τεχνητής νοημοσύνης υπέγραψε μια δήλωση προειδοποιώντας για «τον κίνδυνο εξαφάνισης από την τεχνητή νοημοσύνη» , αλλά αγνοήθηκε σχεδόν εξ ολοκλήρου από τα κυρίαρχα μέσα ενημέρωσης:


Στις 30 Μαΐου, ένας ερευνητικός οργανισμός που ονομάζεται Κέντρο για την Ασφάλεια της Τεχνητής Νοημοσύνης κυκλοφόρησε μια δήλωση 22 λέξεων υπογεγραμμένη από ορισμένους εξέχοντες «επιστήμονες της τεχνητής νοημοσύνης», συμπεριλαμβανομένου του Sam Altman, του Διευθύνοντος Συμβούλου του OpenAI, του Ντέμη Χασάμπη, Διευθύνων Σύμβουλος της Google DeepMind. και του Geoffrey Hinton, ο οποίος έχει περιγραφεί ως ο «νονός» του AI. Διαβάζουμε:

Ο μετριασμός του κινδύνου εξαφάνισης από την τεχνητή νοημοσύνη θα πρέπει να αποτελεί παγκόσμια προτεραιότητα μαζί με άλλους κινδύνους κοινωνικής κλίμακας, όπως οι πανδημίες και ο πυρηνικός πόλεμος.

Αυτή η δήλωση έγινε πρωτοσέλιδο σε όλο τον κόσμο, με πολλές αναφορές των μέσων ενημέρωσης να υποδηλώνουν ότι οι ειδικοί πιστεύουν τώρα πως «η τεχνητή νοημοσύνη θα μπορούσε να οδηγήσει στην εξαφάνιση του ανθρώπου», σύμφωνα με ένα άρθρο του CNN.

Με αρκετό χρόνο, η τεχνητή νοημοσύνη θα άλλαζε την κοινωνία μας με τρόπους που δεν μπορούμε καν να φανταστούμε αυτή τη στιγμή.

Θα φτάσουμε όμως ποτέ σε αυτό το στάδιο;

Η αλήθεια είναι ότι έχουμε φτάσει σε μια απολύτως κρίσιμη καμπή στην ιστορία μας, και η ανθρωπότητα τελειώνει γρήγορα.

Μερικοί άνθρωποι πιστεύουν πως η τεχνητή νοημοσύνη θα μας σώσει από τον εαυτό μας και θα μας βοηθήσει να ξεκινήσουμε μια νέα χρυσή εποχή ειρήνης και ευημερίας.

Άλλοι είναι απολύτως πεπεισμένοι ότι η τεχνητή νοημοσύνη έχει τη δυνατότητα να συμβάλει σημαντικά στην πτώση της ανθρωπότητας.

Είτε έτσι είτε αλλιώς, ο ρυθμός της αλλαγής θα επιταχυνθεί μόνο τα επόμενα χρόνια.

Περνάμε σε εποχές που θα μοιάζουν πραγματικά με κάτι βγαλμένο από ταινία επιστημονικής φαντασίας και θα υποστήριζα πως δεν είναι καθόλου καλά νέα.

Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail