Άλλη μία ευρωπαϊκή χώρα απορρίπτει τα μέτρα λιτότητας της ΕΕ

Η Φινλανδία, που κάποτε θεωρούνταν μια πλούσια σκανδιναβική χώρα, τώρα αγνοείται από την ΕΕ. Σύμφωνα με πρόσφατη αξιολόγηση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, το δημόσιο χρέος της Φινλανδίας αυξάνεται και βρίσκεται ήδη πάνω από το αποδεκτό επίπεδο και το 73% του ΑΕΠ της. Η κυβέρνηση της Φινλανδίας πρέπει να επιλέξει αν θα αποδεχθεί τα προτεινόμενα μέτρα λιτότητας της ΕΕ ή θα λάβει άλλη θέση.

Vedica Singh - tfiglobalnews.com / Παρουσίαση Freepen.gr



Και η Φινλανδία επέλεξε να κρατήσει σκληρή στάση. Η φινλανδική κυβέρνηση υπό την ηγεσία του Peteri Orpo έχει επιδείξει περιφρόνηση στους περιορισμούς που επιβάλλει η ΕΕ. Σε ένα εμπεριστατωμένο πρόγραμμα 250 σελίδων, η Φινλανδία ζητά να αναθεωρηθεί η στρατηγική της χώρας για την ΕΕ. Ισχυρίζονται πως η Φινλανδία υποστηρίζει μεγαλύτερες δαπάνες εντός ενός δημοσιονομικού πλαισίου που προστατεύει τα εθνικά συμφέροντα και θέλει η ΕΕ να δίνει προτεραιότητα σε σημαντικές ανησυχίες έναντι δευτερευόντων.

Περιλαμβάνει επίσης μια ματιά σε πιθανές «κόκκινες γραμμές» και σαφή θέση ότι «η Φινλανδία θέλει η ΕΕ να παίζει μεγάλα σε μεγάλα θέματα και μικρά σε μικρά ζητήματα».

Σύμφωνα με την κυβέρνηση, η Φινλανδία είναι έτοιμη να υποστηρίξει πρόσθετες επενδύσεις της ΕΕ όπου τις θεωρεί σημαντικές, αλλά θα πρέπει να παραμείνουν «πρωτίστως εντός του προϋπολογισμού». Ταυτόχρονα, τα εθνικά συμφέροντα της χώρας πρέπει να εντοπιστούν και να διαφυλαχθούν.

Όσον αφορά τα δημόσια οικονομικά, η ΕΕ «πρέπει να μετακινηθεί από μια πολιτική ανάκαμψης που αυξάνει το βάρος του χρέους σε μια πολιτική βιώσιμης ανάπτυξης».

Η Φινλανδία θα υποστηρίξει επίσης την επιστροφή στην αρχή της μη διάσωσης, όπου κάθε κράτος μέλος είναι υπεύθυνο για τα δικά του χρέη. Επιπλέον, η χρηματοδότηση του προϋπολογισμού της ΕΕ πρέπει να συνδέεται με το σεβασμό του κράτους δικαίου και η ΕΕ δεν πρέπει να μετατραπεί σε «μια ασύμμετρη ένωση μεταφοράς εισοδήματος».

Πρόσθετη χρηματοδότηση ή εντελώς νέα χρηματοδοτικά μέσα σε επίπεδο ΕΕ δεν θα υποστηριχθούν από τη Φινλανδία «στην παρούσα κατάσταση».

αθώς αναλογιζόμαστε την οικονομική κρίση του 2008 και την επακόλουθη επιβολή μέτρων λιτότητας από τη Γερμανία στην Ελλάδα, οι απόηχοι του παρελθόντος αντηχούν. Η αντιπολίτευση της Ελλάδας και οι αντικρουόμενες απαιτήσεις πυροδότησε μια φωτιά που καίει ακόμα και σήμερα. Η Φινλανδία βρίσκεται επί του παρόντος σε παρόμοια κατάσταση, αμφισβητώντας τη σοφία της ΕΕ να υπαγορεύει τις υποχρεώσεις της και να βλέπει τα μέτρα ως παραβίαση της κυριαρχίας της.

Καθώς η σύγκρουση μεταξύ της Φινλανδίας και της ΕΕ θερμαίνεται, αποκαλύπτει τις διαρκείς διαφορές εντός της ΕΕ. Θα λειτουργήσει η Φινλανδία ως καταλύτης για την αλλαγή και θα τερματίσει την παγίδα της λιτότητας; Μόνο ο χρόνος θα δείξει.

Η αντίθεση της Φινλανδίας στις πολιτικές λιτότητας της ΕΕ αντανακλά μια αυξανόμενη αναταραχή μεταξύ των κρατών μελών. Ερωτήματα σχετικά με τον τρόπο επίτευξης ισορροπίας μεταξύ της δημοσιονομικής ευθύνης και των εθνικών συμφερόντων προκύπτουν καθώς η Ευρωπαϊκή Ένωση αρχίζει να καταρρέει. Η αντίσταση της Φινλανδίας στο status quo θα ωθήσει άλλα έθνη να κάνουν το ίδιο ή θα λυγίσει κάτω από το βάρος της πίεσης της ΕΕ; Τα πραγματικά αποτελέσματα αυτής της τολμηρής πράξης αντίστασης δεν θα είναι εμφανή για κάποιο χρονικό διάστημα.

Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail