Η Ρωσία δε θα αφήσει την Ουκρανία να αιμορραγεί

Με την ουκρανική επίθεση να βρίσκεται σε εξέλιξη για ένα δεκαπενθήμερο, όλα τα βλέμματα είναι στραμμένα στα πεδία των μαχών και, κυρίως, στις επιλογές της Ρωσίας μπροστά. Σε λίγο περισσότερο από τρεις εβδομάδες από τώρα, το ΝΑΤΟ θα πραγματοποιήσει μια σύνοδο κορυφής στο Βίλνιους και η Δύση έχει επίσης επιλογές να κάνει. Φτάνουμε σε μια διασταύρωση του δρόμου. 

M. K. BHADRAKUMAR - indianpunchline.com / Παρουσίαση Freepen.gr

Το ΝΑΤΟ περίμενε ότι οι ουκρανικές δυνάμεις θα περνούσαν μέχρι τώρα βασικά ρωσικά οχυρά. Στην πραγματικότητα, αγωνίζονται να φτάσουν οπουδήποτε κοντά στις εκτεταμένες πολυεπίπεδες οχυρώσεις και σε αυτή την απελπισμένη προσπάθεια, έχουν τεράστιες απώλειες, παγιδεύονται σε ναρκοπέδια και κομματιάζονται από το ρωσικό πυροβολικό και τους πυραύλους και τα τρομακτικά επιθετικά ελικόπτερα πολλαπλών ρόλων γνωστά ως Alligator.

Οι πινακίδες φαίνονται καλύτερα στη συνέντευξη Τύπου του Ρώσου Προέδρου Βλαντιμίρ Πούτιν στο Κρεμλίνο την Τρίτη, που διήρκεσε πάνω από τρεις ώρες, με πολεμικούς ανταποκριτές. Σε μόλις μια εβδομάδα μετά την έναρξη της επίθεσης της Ουκρανίας, «25-30 τοις εκατό του εξοπλισμού που προμηθεύτηκε (από το ΝΑΤΟ) έχει καταστραφεί», είπε ο Πούτιν.

Ο Πούτιν τόνισε τρία πράγματα. Πρώτον, οι στόχοι που τέθηκαν για τις ειδικές στρατιωτικές επιχειρήσεις είναι «θεμελιώδεις για εμάς», επειδή «η Ουκρανία είναι μέρος της προσπάθειας αποσταθεροποίησης της Ρωσίας». Τι σημαίνει αυτό;

Σημαίνει πως οι ρωσικές επιχειρήσεις δε θα τελειώσουν χωρίς να πραγματοποιηθούν οι διπλοί στόχοι της «αποστρατιωτικοποίησης» της Ουκρανίας και της εκρίζωσης του σημερινού νεοναζιστικού καθεστώτος στο Κίεβο. Η ασφάλεια και η ευημερία του ρωσικού πληθυσμού παραμένει επίσης βασικός στόχος - όχι άλλα πογκρόμ. Ο Πούτιν είπε ότι η Ρωσία σκοπεύει να πραγματοποιήσει αυτούς τους στόχους «σταδιακά, μεθοδικά».

Δεύτερον, ο Πούτιν επισήμανε: «Η ουκρανική αμυντική βιομηχανία σύντομα θα πάψει να υπάρχει εντελώς. Τι παράγουν; Τα πυρομαχικά παραδίδονται, ο εξοπλισμός παραδίδεται και τα όπλα παραδίδονται - τα πάντα παραδίδονται. Δε θα ζήσεις πολύ έτσι, δεν θα αντέξεις. Άρα, το θέμα της αποστρατιωτικοποίησης γίνεται με πολύ πρακτικούς όρους».

Τρίτον, η προτίμηση του Κρεμλίνου μέχρι στιγμής ήταν να συνεχίσει να συντρίβει τον ουκρανικό στρατό, δίνοντας παράλληλα «επιλεκτικές απαντήσεις» κάθε φορά που ξεπερνιόνταν οποιεσδήποτε κόκκινες γραμμές - π.χ. ρωσικά πλήγματα στο ενεργειακό σύστημα της Ουκρανίας, η καταστροφή του αρχηγείου των υπηρεσιών πληροφοριών του ουκρανικού στρατού. Παρεμπιπτόντως, σε εκείνο το χτύπημα στο Κίεβο, η Ρωσία ισχυρίζεται ότι τραυμάτισε σοβαρά τον αρχηγό κατασκοπείας της Ουκρανίας Kyrylo Budanov, το αγόρι της αφίσας των δυτικών μέσων ενημέρωσης.

Προχωρώντας προς τα εμπρός, ο Πούτιν είπε ότι «όλα θα εξαρτηθούν από τις δυνατότητες που θα απομένουν στο τέλος αυτής της λεγόμενης αντεπίθεσης. Αυτό είναι το βασικό ερώτημα». Μετά από τέτοιες «καταστροφικές απώλειες», εναπόκειται στην ηγεσία του Κιέβου να σκεφτεί ορθολογικά «τι να κάνει στη συνέχεια», είπε ο Πούτιν.

Πρόσθεσε, «Θα περιμένουμε να δούμε πώς είναι η κατάσταση και θα κάνουμε περαιτέρω βήματα με βάση αυτή την κατανόηση. Τα σχέδιά μας μπορεί να διαφέρουν ανάλογα με την κατάσταση όταν κρίνουμε απαραίτητο να μετακινηθούμε. Αυτό περιλαμβάνει εξοπλισμό του ΝΑΤΟ».

Ο Πούτιν γελοιοποίησε τη μεγαλειώδη συζήτηση της Δύσης για ταύτιση με την εξαιρετικά ανώτερη αμυντική βιομηχανική ικανότητα της Ρωσίας. Είπε: «Και όταν λένε ότι θα αρχίσουν να παράγουν αυτό ή εκείνο: καλά, παρακαλώ προχωρήστε. Τα πράγματα δεν είναι τόσο απλά σε περίοδο ύφεσης… Δεν είναι τόσο καθοριστικά όσο για εμάς εδώ στη Ρωσία. Δεν υπάρχει πάθος εκεί, αυτά είναι έθνη που ξεθωριάζουν. Αυτό είναι το όλο πρόβλημα. Αλλά το έχουμε. Θα αγωνιστούμε για τα συμφέροντά μας και θα πετύχουμε τους στόχους μας».

Δεδομένης αυτής της σκληρής πραγματικότητας, το Κίεβο θα πρέπει να ανατρέψει την επίθεση. Αυτό όμως δεν πρόκειται να συμβεί. Το Κίεβο δέχεται τεράστια πίεση από την Ουάσιγκτον να διεκδικήσει κάποια δραματική επιτυχία. Τούτου λεχθέντος, ούτε τα ουκρανικά αποθέματα είναι άπειρα. Περίπου 35.000 έως 40.000 ισχυρές ουκρανικές εφεδρείες αντιμετωπίζουν μια τεράστια ρωσική πολλαπλή ανάπτυξη ισχυρότερη σε αριθμούς (σε εκατοντάδες χιλιάδες) και προηγμένα όπλα, που απολαμβάνουν αεροπορική υπεροχή. Υπάρχει μια ευδιάκριτη πιθανότητα κάποια στιγμή οι ρωσικές δυνάμεις να προχωρήσουν και στην επίθεση.

Σε αυτό το πλαίσιο, η Δύση ισχυρίζεται ότι οι Σύμμαχοι του ΝΑΤΟ «εξετάζουν μια σειρά επιλογών για να σηματοδοτήσουν πως η Ουκρανία προχωρά στη σχέση της» με τη συμμαχία, για να δανειστούμε τα λόγια της πρέσβειρας των ΗΠΑ στις Βρυξέλλες Julianne Smith. Ο Αντρές Ράσμουσεν, πρώην αρχηγός του ΝΑΤΟ και επί του παρόντος επίσημος σύμβουλος του Ουκρανού προέδρου Ζελένσκι, έχει απειλήσει ότι μια ομάδα χωρών του ΝΑΤΟ μπορεί να είναι πρόθυμη να βάλει στρατεύματα στην Ουκρανία εάν τα κράτη μέλη, συμπεριλαμβανομένων των ΗΠΑ, δεν παράσχουν απτές εγγυήσεις ασφαλείας στο Κίεβο στη Σύνοδο Κορυφής στο Βίλνιους.

Συγκεκριμένα, ο Ράσμουσεν υποστήριξε ότι «οι Πολωνοί θα εξετάσουν σοβαρά το ενδεχόμενο να πάνε και να συγκροτήσουν ένα συνασπισμό των πρόθυμων εάν η Ουκρανία δεν πάρει τίποτα στο Βίλνιους. Δεν πρέπει να υποτιμούμε τα πολωνικά συναισθήματα, οι Πολωνοί πιστεύουν ότι για πάρα πολύ καιρό η δυτική Ευρώπη δεν άκουγε τις προειδοποιήσεις τους». Η ρητορική πήρε έντονο τόνο πρόσφατα στη συνάντηση των αρχηγών κρατών και κυβερνήσεων με τη Format «Τρίγωνο της Βαϊμάρης» (Γαλλία-Πολωνία-Γερμανία) στις 12 Ιουνίου στο Παρίσι, όπου προέκυψε συναίνεση πως η Ουκρανία πρέπει να λάβει κάποιες εγγυήσεις ασφαλείας.

Ο Γερμανός καγκελάριος Όλαφ Σολτς δήλωσε: «Είναι προφανές ότι χρειαζόμαστε κάτι τέτοιο και το χρειαζόμαστε σε πολύ συγκεκριμένη μορφή». Ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν ζήτησε επίσης μια ταχεία συμφωνία για «απτές και αξιόπιστες εγγυήσεις ασφαλείας».

Πράγματι, όλα αυτά είναι αηδία. Η ιδέα της Πολωνίας «να βάζει τις μπότες στο έδαφος» είναι προφανώς παράλογη. Ο πολωνικός στρατός θα μαραζώσει σε μια αντιπαράθεση με τη Ρωσία. Αλλά αυτό που δείχνουν τέτοια θεατρικά στοιχεία είναι ότι τα νεύρα είναι στα άκρα καθώς το φάσμα της ήττας στην Ουκρανία θέτει σε κίνδυνο την ενότητα του ΝΑΤΟ.

Έτσι, ο Γενς Στόλτενμπεργκ, γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ, παρενέβη για να εισαγάγει λίγο ρεαλισμό στη συζήτηση, επισημαίνοντας ότι προς το παρόν αυτό που έχει μεγαλύτερη σημασία είναι πως η Ουκρανία επιβιώνει ως έθνος. Ο Στόλτενμπεργκ δήλωσε: «Πιστεύω ότι δεν είναι δυνατό να δοθούν ακριβείς ημερομηνίες (για την ένταξη της Ουκρανίας ως μέλος του ΝΑΤΟ) όταν βρισκόμαστε στη μέση ενός πολέμου… το πιο επείγον καθήκον τώρα είναι να διασφαλίσουμε ότι η Ουκρανία θα επικρατήσει ως κυρίαρχο, ανεξάρτητο έθνος… επειδή, εκτός εάν επικρατήσει η Ουκρανία, τότε δε θα συζητηθεί καθόλου η ένταξη, γιατί μόνο μια κυρίαρχη, ανεξάρτητη, δημοκρατική Ουκρανία μπορεί να γίνει μέλος του ΝΑΤΟ».

Ο Στόλτενμπεργκ πήρε το σύνθημα από την Ουάσιγκτον. Μάλιστα, μιλούσε κατά την επίσκεψή του στην Ουάσιγκτον, σε συνέντευξή του στο PBS.

Η Ρωσία δεν απομακρύνει τα μάτια από το πεδίο της μάχης. Στην πραγματικότητα, η Μόσχα σπρώχνει τη Δύση σε μια ιστορική στρατηγική ήττα. Η επιλογή για τη Δύση περιορίζεται στη διαπραγμάτευση με τη Ρωσία με τους όρους της ή στην αναμονή στρατιωτικής λύσης, που μπορεί να σημαίνει την εξάλειψη της Ουκρανίας ως έθνους και την έξωση του ΝΑΤΟ.

Μην κάνετε λάθος, τα ρωσικά επιθετικά σχέδια έχουν εκπονηθεί. Γίνεται συζήτηση μεταξύ των διαμορφωτών της κοινής γνώμης στη Μόσχα για τη δημιουργία νέων γεγονότων επί τόπου — μια Αποστρατιωτικοποιημένη Ζώνη κατά μήκος των πολωνικών συνόρων. Τώρα, αυτό συνεπάγεται τη διέλευση του Δνείπερου από τις ρωσικές δυνάμεις και την απελευθέρωση του Κιέβου, καθώς και την απελευθέρωση του Χάρκοβο και της Οδησσού, δύο άλλες ιστορικές ρωσικές πόλεις. Η Ρωσία δεν έχει κανένα συμφέρον να προσαρτήσει τις δυτικές περιοχές της Ουκρανίας, η οποία είναι εχθρική περιοχή που προσάρτησε ο Στάλιν.

Αλλά η δυτική Ουκρανία έχει άλλους γείτονες - συμπεριλαμβανομένης της Πολωνίας - που θα είχαν ημιτελή δουλειά για τη διχοτόμηση των ιστορικών εδαφών τους για να εγκατασταθούν. Το άλυτο ζήτημα της εθνικότητας είναι εκρηκτικό, καθώς οι Πολωνοί εξακολουθούν να θυμούνται τις δολοφονίες από τους Ουκρανούς εθνικιστές που ευθυγραμμίζονται με τους Ναζί. Οι ιστορικοί λένε ότι περισσότεροι από 100.000 Πολωνοί, συμπεριλαμβανομένων γυναικών και ακόμη και των μικρότερων παιδιών, χάθηκαν στα χέρια των Ουκρανών γειτόνων τους σε μια εθνικιστική κίνηση σε περιοχές που τότε βρίσκονταν στη νοτιοανατολική Πολωνία και βρίσκονται κυρίως στην Ουκρανία τώρα. Για να το θέσω ήπια, κανείς δεν μπορεί να προβλέψει τι απομένει από την Ουκρανία κάτω από το βάρος μιας συντριπτικής στρατιωτικής ήττας.

Το Κρεμλίνο θα ασκήσει τις επιλογές του ανάλογα με τις ανάγκες της κατάστασης. Η Μόσχα φαίνεται να έχει καταλήξει στο συμπέρασμα ότι δεν υπάρχει πραγματική εναλλακτική λύση από μια στρατιωτική λύση. Δε θα επιτρέψει στην Ουκρανία να παραμείνει μια χρόνια πληγή μολυσμένη από τα μικροβιακά είδη από το υπερατλαντικό σύμπαν. Ο καυτηριασμός του τραύματος είναι απαραίτητος, αν και με πιθανούς κινδύνους.

Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail