Ένα σχεδόν Δεύτερο Μέτωπο άνοιξε εναντίον της Ρωσίας στην Κεντρική Ασία

Το ευρύτερο πλαίσιο μέσα στο οποίο πραγματοποιήθηκε η τελευταία επιχείρηση επιβολής του νόμου του Κιργιστάν υποδηλώνει ότι αυτή η αποτυχημένη συνωμοσία αλλαγής καθεστώτος αφορούσε λιγότερο τις ασυμβίβαστες αντιπαλότητες των φατριών και πολύ περισσότερο τις προσπάθειες των ΗΠΑ να δημιουργήσουν προβλήματα στη Ρωσία.

ANDREW KORYBKO / Παρουσίαση Freepen.gr

Το Κιργιστάν επιβεβαίωσε την Τρίτη [6 Ιουνίου] πως συνέλαβε πάνω από 30 άτομα που κατηγορούνται ότι σχεδίαζαν μια βίαιη απόπειρα πραξικοπήματος στη γεωστρατηγικά τοποθετημένη χώρα τους, η οποία ήδη γνώρισε δύο έγχρωμες επαναστάσεις τις τελευταίες δύο δεκαετίες. Την προηγούμενη ημέρα, ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Πεσκόφ εξέφρασε ανησυχία για τις αναφορές σχετικά με τη συνωμοσία που βρίσκεται σε διαδικασία αποτροπής, ενώ ο Υπουργός Εξωτερικών Λαβρόφ είπε στα Ρωσική στρατεύματα κατά την επίσκεψή του στη βάση τους στο Τατζικιστάν πως η Κεντρική Ασία θα μπορούσε να γίνει ένα άλλο μέτωπο για τη Βαλκανοποίηση της χώρας του.

Εκ των υστέρων, ο υβριδικός πόλεμος στο Καζακστάν που ξέσπασε στις αρχές Ιανουαρίου 2022 σχεδιάστηκε για να αποσπάσει την προσοχή της Ρωσίας από την τότε επικείμενη ανακατάληψη του Ντονμπάς από το Κίεβο, που υποστηριζόταν από το ΝΑΤΟ. Αυτό το πρωτο-μέτωπο, λόγω έλλειψης καλύτερης περιγραφής, απέτυχε να ξεδιπλωθεί λόγω της αποφασιστικής παρέμβασης του CSTO υπό ρωσική ηγεσία. Αυτό με τη σειρά του επέτρεψε στη Ρωσία να προλάβει τα σχέδια της Δύσης στην Ουκρανία μέσω της έναρξης της ειδικής επιχείρησης της, η οποία στη συνέχεια μεταμορφώθηκε στον proxy πόλεμο του ΝΑΤΟ κατά της Ρωσίας που συνεχίζεται μέχρι σήμερα.

Παρ' όλα αυτά, το ξίφος του Δαμοκλή μιας άλλης κρίσης στην Κεντρική Ασία συνεχίζει να κρέμεται πάνω από τα κεφάλια των Ρώσων στρατηγιστών λόγω της έμφυτης δυνατότητας σύγκρουσης της περιοχής, τόσο από την άποψη των εγχώριων όπως στο Καζακστάν όσο και των διεθνών συγκρούσεων όπως η Κιργιζική-ρωσική από τα τέλη του περασμένου έτους. Καμία από τις δύο παραλλαγές δεν απαιτεί τόσο μεγάλη ξένη ανάμειξη για να υλοποιηθεί, δεδομένου ότι η κοινωνικοπολιτική ("μαλακή ασφάλεια") δυναμική που είναι υπεύθυνη για αυτά τα σενάρια είναι αυτοσυντηρούμενη για διάφορους λόγους.

Το Κιργιστάν είναι γνωστό ως η λιγότερο σταθερή από τις δημοκρατίες της Κεντρικής Ασίας (CARs) λόγω της ιστορίας της εσωτερικής σύγκρουσης που οδηγείται σε μεγάλο βαθμό από "ΜΚΟ" που υποστηρίζονται από ξένες μυστικές υπηρεσίες και ασυμβίβαστες αντιπαλότητες φατριών. Αυτός ο εύφλεκτος συνδυασμός καθιστά τη χώρα αυτή τη μεγαλύτερη περιφερειακή απειλή για την ασφάλεια μακράν, γι ' αυτό κανείς δεν θα έπρεπε να εκπλαγεί ότι ήταν στις ειδήσεις για άλλη μια φορά νωρίτερα αυτή την εβδομάδα για την αποτροπή μιας άλλης βίαιης απόπειρας πραξικοπήματος.

Το ευρύτερο πλαίσιο εντός του οποίου πραγματοποιήθηκε η τελευταία επιχείρηση επιβολής του νόμου, ωστόσο, υποδηλώνει πως αυτή η αποτυχημένη συνωμοσία αλλαγής καθεστώτος αφορούσε λιγότερο τις ασυμβίβαστες αντιπαλότητες των φατριών και πολύ περισσότερο τον ρόλο των ξένων παραγόντων. Υπενθυμίζοντας τα λόγια του Λαβρόφ την προηγούμενη μέρα για το πώς η Κεντρική Ασία θα μπορούσε να γίνει μέτωπο για τη Βαλκανοποίηση της Ρωσίας, θα μπορούσε κάλλιστα να ήταν η περίπτωση που το ΝΑΤΟ ήθελε να ενορχηστρώσει μια άλλη υβριδική κρίση πολέμου τύπου Καζακστάν για να αποσπάσει την προσοχή του Κρεμλίνου από την Ουκρανία.

Η αντεπίθεση του Κιέβου που υποστηρίζεται από το ΝΑΤΟ ξεκίνησε τελικά τη Δευτέρα, αλλά η αρχική της Φάση σταμάτησε σύμφωνα με το ρωσική Υπουργείο Άμυνας, γεγονός που εξηγεί γιατί ελήφθη η απόφαση να ανατιναχθεί μέρος του φράγματος Kakhovka την επόμενη μέρα ακριβώς όπως ένας από τους στρατιωτικούς αξιωματούχους του παραδέχτηκε ότι σχεδίαζε το Δεκέμβριο. Αν το τελευταίο πραξικόπημα της Κιργιζίας δεν είχε αποτραπεί, τότε αυτό το αυτοκίνητο θα μπορούσε να είχε πέσει στο χάος κάποια στιγμή αργότερα αυτή την εβδομάδα, προκειμένου να διαιρέσει την στρατηγική εστίαση της Ρωσίας στη χειρότερη δυνατή στιγμή.

Σε αντίθεση με το καυτό μέτωπο που το ΝΑΤΟ προσπάθησε ανεπιτυχώς να ανοίξει στη Γεωργία πριν από λίγους μήνες, ή τα συμπληρωματικά που θα μπορούσαν ακόμη να επιδιωχθούν στη Λευκορωσία και τη Μολδαβία μέσω του ουκρανικού πληρεξουσίου τους, ένας υβριδικός πόλεμος στο Κιργιζιστάν θα αποτελούσε ποιοτικά διαφορετικό είδος απειλής για τη Ρωσία. Οι τρεις πρώτες και η σχετική επέκταση της σύγκρουσης στα σύνορα της Ρωσίας [όπως είχαν πριν από το 2014] θα μπορούσαν να αντιμετωπιστούν με συμβατικά στρατιωτικά μέσα, ενώ το σενάριο της Κεντρικής Ασίας μπορεί να μην είναι τόσο απλό.

Η κυβέρνηση της Κιργιζίας έχει ήδη πέσει δύο φορές στο χρώμα των επαναστατών τις τελευταίες δύο δεκαετίες, σε αντίθεση με το Καζακστάν που παρέμεινε στην εξουσία κατά τη διάρκεια της κρίσης του περασμένου Ιανουαρίου. Εάν ένα άλλο βίαιο πραξικόπημα λάβει χώρα εκεί, τότε μπορεί να μην υπάρχουν διεθνώς αναγνωρισμένες αρχές που να ζητούν τη συμβατική στρατιωτική βοήθεια της Ρωσίας μέσω του CSTO. Μια παρέμβαση σε αυτή την περίπτωση θα μπορούσε στη συνέχεια να περιστραφεί ως "εισβολή" από δημαγωγικούς ηγέτες φατριών και να ενισχυθεί από "ΜΚΟ" που υποστηρίζονται από ξένες μυστικές υπηρεσίες.
 
Εάν η Ρωσία εξακολουθούσε να περνάει με ένα προς το συμφέρον της αποκατάστασης του νόμου και της τάξης, τότε ίσως να μην είναι σε θέση να υπολογίζει στους άλλους συμμάχους του CSTO. Επιπλέον, οι ντόπιοι θα μπορούσαν επίσης να τους αντισταθούν εξίσου βίαια όπως κάποιοι ανέτρεψαν την κυβέρνησή τους σε αυτό το σενάριο, σε αντίθεση με αυτό που συνέβη κατά τη διάρκεια της σύντομης τρομοκρατικής κατάληψης σε μέρη του Καζακστάν πριν από 1,5 χρόνο. Εάν ο νόμος και η τάξη δεν αποκατασταθούν, τότε οι πρόσφυγες και οι τρομοκράτες θα μπορούσαν να αποσταθεροποιήσουν την περιοχή, ενώ η ταχεία άνοδος ενός Φιλοδυτικού καθεστώτος θα μπορούσε να θέσει και τις δικές του απειλές.

Το Κρεμλίνο θα βρεθεί έτσι στα κέρατα ενός διλήμματος σύμφωνα με το οποίο η παρέμβαση θα μπορούσε να προκαλέσει μια εξέγερση, ενώ η άρνηση να το πράξει θα μπορούσε να παραχωρήσει γεωστρατηγικό έδαφος στην Κεντρική Ασία στις ΗΠΑ. Θα ήταν ήδη αρκετά δύσκολο να αποφασίσει τι θα κάνει από μόνο του, για να μην αναφέρουμε εν μέσω της τεράστιας πίεσης της πρόσφατα έναρξης της αντεπίθεσης του Κιέβου και των συνεπειών της μερικής ανατίναξης του φράγματος Kakhovka. Το καλύτερο σενάριο θα ήταν φυσικά να αποφευχθεί μια τέτοια κρίση σε πρώτο χρόνο.

Αυτό ακριβώς συνέβη νωρίτερα αυτή την εβδομάδα, το οποίο θα μπορούσε να ήταν κερδοσκοπικά το αποτέλεσμα της ανταλλαγής πληροφοριών Ρωσίας-Κιργιζία, αλλά θα ήταν λάθος να συμπεράνουμε ότι η απειλή έχει περάσει. Η Κεντρική Ασία θα παραμείνει πάντα ευάλωτη σε υβριδικές πολεμικές απειλές, τόσο εκείνες που είναι πραγματικά λαϊκές και διαμορφώνονται χωρίς καμία ξένη συμμετοχή, όσο και εκείνες που απαιτούν από τους ξένους να εισέλθουν στην κινητική τους φάση. Υπάρχει επίσης το πρόβλημα που δημιουργούν οι εμφανείς δυτικές προσεγγίσεις στην περιοχή.

Ο Λαβρόφ προειδοποίησε την Τρίτη πως "σήμερα υπάρχουν σκόπιμες προσπάθειες από τη Δύση για επιθετική εισβολή, συμπεριλαμβανομένης της ανθρωπιστικής και στρατιωτικής, στην Κεντρική Ασία ... Τα προγράμματα αναπτυξιακής βοήθειας που προωθούν οι δυτικοί γεωπολιτικοί μηχανικοί είναι στην πραγματικότητα μέσα ελέγχου και αναδιαμόρφωσης του πολιτικο-οικονομικού τοπίου της περιοχής όπως κρίνουν κατάλληλο. Καλούμε τους φίλους μας να εξετάσουν κριτικά την στρατιωτική συνεργασία και τα προγράμματα κατάρτισης επιβολής του νόμου που επιβάλλονται από τη Δύση".

Αυτό έρχεται αφού η G7 έδειξε πως η Κεντρική Ασία βρίσκεται στο στόχαστρό της καθώς συμπεριέλαβε μια παράγραφο σχετικά με αυτό στο κοινό ανακοινωθέν του περασμένου μήνα. Τον Σεπτέμβριο του 2022, το Politico ανέφερε ότι οι ΗΠΑ εξετάζουν ένα σχέδιο όπου θα ανταλλάξουν τα αφγανικά αεροσκάφη με περιφερειακή επιρροή, αν και παραμένει ασαφές αν κάτι απτό προήλθε από αυτό. Εν πάση περιπτώσει, η τελευταία προειδοποίηση του Λαβρόφ την Τρίτη δεν είναι φόβος όπως ισχυρίζονται οι επικριτές, αλλά βασίζεται σε αξιόπιστες απειλές για τα συμφέροντα της Ρωσίας, αν και λανθάνουσες για την ώρα.

Τα λόγια του από την προηγούμενη μέρα για το πώς η Κεντρική Ασία θα μπορούσε να μετατραπεί σε ένα άλλο μέτωπο για τη Βαλκανοποίηση της χώρας του, εν τω μεταξύ, αντιπροσωπεύουν μια πανταχού παρούσα απειλή που είναι απίθανο να εξαφανιστεί σύντομα. Το τελευταίο τέτοιο σενάριο αποφεύχθηκε στενά νωρίτερα αυτή την εβδομάδα, αλλά σίγουρα θα υπάρχουν πολλά περισσότερα. Οι ΗΠΑ θα κάνουν τα πάντα για να σκοράρουν κάτι που οι προπαγανδιστές τους μπορούν να γυρίσουν ως νίκη εναντίον της Ρωσίας σε μια προσπάθεια να κάνουν τους φορολογούμενους να πιστεύουν πως ο πόλεμος πληρεξουσίων άνω των 75 δισεκατομμυρίων δολαρίων άξιζε τον κόπο.

Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail