Οι ΗΠΑ προκαλούν την Αρκούδα ή η Ουκρανία ψεύδεται, ή και τα δύο;

Τρία μη επανδρωμένα σκάφη που προμηθεύτηκαν από τη Δύση επιτέθηκαν σε ρωσικό πλοίο που φρουρούσε τον αγωγό Turkstream. Η Ρωσία ισχυρίζεται ότι όλα καταστράφηκαν, αλλά υπάρχει βίντεο που δείχνει πως κάποιο χτύπησε το ρωσικό πλοίο. Αυτή η επίθεση είναι η τελευταία από μια σειρά γεγονότων τις τελευταίες τρεις εβδομάδες, όπου η Ουκρανία χτυπά στόχους στη Ρωσία με όπλα που προμηθεύονται από τις ΗΠΑ και τη Βρετανία. Εκτός από αυτήν την θαλάσσια επίθεση με drone, η Ουκρανία πραγματοποίησε τα εξής:

Larry Johnson - sonar21.com / Παρουσίαση Freepen.gr

  • Διασυνοριακή εισβολή στην περιοχή του Μπέλγκοροντ με οχήματα και όπλα που προμήθευσαν οι ΗΠΑ. Η επίθεση αποκρούστηκε με μεγάλες απώλειες από την ουκρανική πλευρά.
  • Σποραδικές επιθέσεις πυροβολικού και HIMARS σε πόλεις Ρώσων αμάχων κατά μήκος των συνόρων
  • Επίθεση drone στο Κρεμλίνο.
  • Η χρήση βρετανικών πυραύλων κρουζ Storm Shadow για να χτυπήσουν στόχους στη Ρωσία.

Καμία από αυτές τις επιθέσεις δεν «αλλάζει το παιχνίδι» όσον αφορά την στρατηγική εικόνα, αλλά τροφοδοτούν ένα αυξανόμενο κύμα οργής στη Ρωσία που είναι πιθανό να αυξήσει την πίεση για μια ισχυρότερη στρατιωτική απάντηση. Η θαλάσσια επίθεση στο ρωσικό πλοίο που φυλάσσει τον αγωγό Turkstream είναι ιδιαίτερα αινιγματική γιατί είναι έμμεσα επίθεση σε μέλος του ΝΑΤΟ (δηλαδή, την Τουρκία). Αυτό ακριβώς που χρειάζεται το ΝΑΤΟ, αποξενώνοντας το μέλος του ΝΑΤΟ με τον δεύτερο μεγαλύτερο στρατό στο ΝΑΤΟ.

Τα μέσα ενημέρωσης απορρίπτουν την πιθανότητα που επιβλήθηκε από τις ΗΠΑ ή το Ηνωμένο Βασίλειο και υποστηρίζουν πως έγινε από την Ουκρανία χωρίς να συμβουλευτεί τους εταίρους της στο ΝΑΤΟ. Ωστόσο, ο νέος μου φίλος, ο Steve Bryen, έχει δημοσιεύσει ένα εξαιρετικό άρθρο στους Asia Times σχετικά με το περιστατικό του αγωγού Turkstream που εξηγεί γιατί δεν επρόκειτο για μονομερή ουκρανική επιχείρηση:

Υπάρχουν πολλά ανησυχητικά γεγονότα σχετικά με αυτήν την επιχείρηση.

Το πρώτο είναι ότι οι Ουκρανοί ετοιμάζονταν να επιτεθούν στον αγωγό Turkstream και έπρεπε να χτυπήσουν το ρωσικό πλοίο που βοηθούσε στη φύλαξή του. Ο Turkstream μεταφέρει φυσικό αέριο με ετήσια δυναμικότητα 31,5 δισεκατομμυρίων κυβικών μέτρων και αποτελείται από δύο υπεράκτιες γραμμές 930 χιλιομέτρων και δύο ξεχωριστές χερσαίες γραμμές μήκους 142 χιλιομέτρων (88,2 μίλια) και μήκους 70 χιλιομέτρων.

Ένας από τους πελάτες του ρωσικού φυσικού αερίου από αυτόν τον αγωγό είναι η Ουγγαρία. Θα επέφερε ένα ουσιαστικό πλήγμα στην Ουγγαρία εάν ο Turkstream καταστρεφόταν, και αυτό θα μπορούσε να οδηγήσει σε μια κυβερνητική αναταραχή στη χώρα αυτή. Η Ουγγαρία, υπό τον Βίκτορ Όρμπαν, θεωρείται από την Ουάσιγκτον ως φιλορωσική. . . .

Οι Ουκρανοί πραγματοποίησαν αυτή την επιχείρηση στον Βόσπορο, περίπου 80 μίλια από την τουρκική ενδοχώρα. Είναι λογικό να πούμε πως αυτή η επίθεση δεν ήταν μόνο εναντίον των Ρώσων, αλλά ήταν το πρώτο μέρος μιας επίθεσης σε έναν σύμμαχο του ΝΑΤΟ, την Τουρκία και άλλους καταναλωτές φυσικού αερίου, ιδιαίτερα την Ουγγαρία – επίσης σύμμαχο του ΝΑΤΟ.

Η μεγάλη απόσταση από την Ουκρανία υποδηλώνει ότι η Ουκρανία θα χρειαζόταν πληροφορίες σε πραγματικό χρόνο για να εντοπίσει το ρωσικό πλοίο και να το στοχεύσει.

Εδώ έρχεται το ανησυχητικό κομμάτι. Σύμφωνα με πληροφορίες, υπήρχε ένα αμερικανικό αεροσκάφος παρακολούθησης RQ-4 με τηλεχειρισμό στην περιοχή του συμβάντος. Το RQ-4 θα μπορούσε να έχει παράσχει πληροφορίες στόχευσης σε πραγματικό χρόνο και επίσης θα μπορούσε να είχε μεταδώσει τις ίδιες πληροφορίες στο ουκρανικό μη επανδρωμένο ναυτικό drone. Αν και δεν υπάρχουν αδιάσειστα στοιχεία ότι το RQ-4 έπαιξε κάποιο ρόλο, πώς αλλιώς θα μπορούσε η Ουκρανία να είχε διαχειριστεί αυτήν την επιχείρηση;

Ενώ οι Ηνωμένες Πολιτείες και το υπόλοιπο ΝΑΤΟ προσποιούνται ότι έχουν άγνοια σχετικά με την επίθεση, το βασικό γεγονός είναι πως η Ουκρανία χρειαζόταν δεδομένα στόχευσης που μόνο πηγές πληροφοριών του ΝΑΤΟ μπορούσαν να παράσχουν. Αυτό σημαίνει ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες έπαιξαν άμεσο ρόλο σε αυτή την επίθεση. Όταν προσθέσετε αυτό το περιστατικό στη διασυνοριακή εισβολή στην περιοχή του Μπέλγκοροντ όπου οχήματα που προμήθευσαν οι ΗΠΑ πραγματοποίησαν την επίθεση, η Ρωσία δεν μπορεί παρά να συμπεράνει πως οι Ηνωμένες Πολιτείες εμπλέκονται περισσότερο στον πόλεμο εναντίον της Ρωσίας.

Αυτό σηματοδοτεί μια επικίνδυνη κλιμάκωση του πολέμου και η Ρωσία είναι απίθανο να το αποφύγει ως ασήμαντο. Εκτός από την επίθεση με drone, δύο αμερικανικά βομβαρδιστικά B-1 στη Βαλτική πέταξαν κοντά στον ρωσικό εναέριο χώρο και αναχαιτίστηκαν από ρωσικά μαχητικά αεροσκάφη. Προσθέστε σε αυτό την πρόσφατη ανατροπή του Μπάιντεν που έδωσε το πράσινο φως για την αποστολή μαχητικών αεροσκαφών F-16 στην Ουκρανία και την ανάπτυξη στα τέλη του 2022 στοιχείων των αερομεταφερόμενων μονάδων 101 και 82 στην Πολωνία και τη Ρουμανία αντίστοιχα. Αυτά τα στρατεύματα είναι ακόμα εκεί.

Η Ρωσία παρακολουθεί επίσης προσεκτικά την επικείμενη άσκηση του ΝΑΤΟ, Air Defender 23:

Η Air Defender 23 θα είναι η πιο σημαντική στρατιωτική άσκηση που έχει πραγματοποιηθεί ποτέ στους ευρωπαϊκούς ουρανούς. Η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί από τις 12 έως τις 23 Ιουνίου, με τη συμμετοχή των αεροπορικών δυνάμεων 25 εθνών.

Πιο συγκεκριμένα, η Air Defender 23 θα αντιπροσωπεύει την πιο εκτεταμένη άσκηση ανάπτυξης αεροπορικών δυνάμεων στην ιστορία του Οργανισμού Βορειοατλαντικής Συμφωνίας, κοινώς ΝΑΤΟ. Στην πρωτοφανή εκδήλωση θα συμμετέχουν έως και 10.000 συμμετέχοντες στην άσκηση που θα εκπαιδεύσουν τις πτητικές τους δεξιότητες με περίπου 220 αεροσκάφη. Η στρατιωτική άσκηση θα πραγματοποιηθεί στον ευρωπαϊκό εναέριο χώρο και υπό τη διοίκηση της γερμανικής Πολεμικής Αεροπορίας, ή Luftwaffe.

Ενώ το ΝΑΤΟ μπορεί να προσποιηθεί ότι αυτή είναι απλώς μια άσκηση ρουτίνας, μια επιχείρηση «εκπαίδευσης» αυτού του μεγέθους και κλίμακας στο πλαίσιο των αυξημένων εντάσεων στην περιοχή μοιάζει με το άναμμα σπίρτου σε δεξαμενή αποθήκευσης βενζίνης. Αυξάνει την πιθανότητα ο πόλεμος στην Ουκρανία να επεκταθεί σε μια πλήρη σύγκρουση με το ΝΑΤΟ.

Φαίνεται πως οι Ηνωμένες Πολιτείες είναι έτοιμες να προβούν σε πιο απελπισμένες, άστοχες ενέργειες στον απόηχο της ουκρανικής ήττας στο Bakhmut. Δεν υπάρχουν χειρονομίες συνδιαλλαγής από την Ουάσιγκτον. Ακριβώς το αντίθετο - πιο πολεμική ρητορική και ενέργειες.

Η Ρωσία από την πλευρά της δεν κάθεται άπραγη. Τις πρώτες πρωινές ώρες της Παρασκευής, τα ουκρανικά κανάλια TG ανέφεραν επιθέσεις με UAV και εναέρια βομβαρδιστικά Geraniums στις περιοχές Sumy, Chernigov και Zapozhye, καθώς και στην περιοχή Dnepropetrovsk. Εκρήξεις αναφέρθηκαν επίσης απόψε στην περιοχή Kupyanskiy της περιοχής Kharkov. Χθες, η Ρωσία χτύπησε το φράγμα στη δεξαμενή Karlovskoye, η οποία βρίσκεται 40 χιλιόμετρα βορειοδυτικά του Ντόνετσκ και είναι μια κρίσιμη οδός εφοδιασμού για τις ουκρανικές Ένοπλες Δυνάμεις στην περιοχή του Ντόνετσκ. Αυτό καθιστά πιο δύσκολο για την Ουκρανία να τροφοδοτήσει τις δυνάμεις της στην ανατολική πλευρά του ποταμού Βόλτσα και δημιουργεί περισσότερα εμπόδια που πρέπει να ξεπεράσει η Ουκρανία εάν ελπίζει να ξεκινήσει μια επιτυχημένη αντεπίθεση.

Φαίνεται ότι η τριών εβδομάδων βομβαρδιστική εκστρατεία της Ρωσίας - χρησιμοποιώντας στρατηγικά βομβαρδιστικά - επηρεάζει τις δυνάμεις που έχει συγκεντρώσει η Ουκρανία για την πολυαναμενόμενη αντεπίθεσή της. Οι απώλειες της Ουκρανίας δυσχεραίνουν τη συγκέντρωση της ανθρώπινης δύναμης και της δύναμης πυρός που απαιτούνται για την έναρξη και τη διατήρηση μιας επιθετικής επιχείρησης πέραν λίγων ημερών. Θα ξέρουμε σίγουρα μέσα στις επόμενες εβδομάδες.

Θα το θέσω απλά — ζούμε στην πιο επικίνδυνη εποχή στην παγκόσμια ιστορία από την έναρξη του Β' Παγκοσμίου Πολέμου. Οι Ηνωμένες Πολιτείες δε δείχνουν κανένα σημάδι να υποχωρήσουν από την προσπάθειά τους να συνεχίσουν τον πόλεμο στην Ουκρανία με τη μάταιη ελπίδα να αποδυναμώσουν τη Ρωσία. Και η Ρωσία εντείνει τις επιχειρήσεις της για να αποδεκατίσει τις στρατιωτικές δυνατότητες της Ουκρανίας. Αυτή φαίνεται να είναι μια τοξική συνταγή για μια φρικτή σύγκρουση. Ελπίζω να κάνω λάθος.

Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail