Η Ρωσία ξεπερνά τις ΗΠΑ σε εξαγωγές ντίζελ στη Βραζιλία

Η Βραζιλία έχει διατηρήσει σταθερά τη θέση της ως ο υπ' αριθμόν ένα εμπορικός εταίρος της Ρωσίας στη Λατινική Αμερική από το 2010 και με την πάροδο των ετών, οι διμερείς εμπορικοί δείκτες συνέχισαν να αυξάνονται σταδιακά. Πιο πρόσφατα, η Ρωσία έγινε ο κορυφαίος εξαγωγέας ντίζελ στη Βραζιλία, ξεπερνώντας τις ΗΠΑ, σύμφωνα με τη στήλη του Ancelmo Gois στο O Globo.

Ahmed Adel, ερευνητής γεωπολιτικής και πολιτικής οικονομίας με έδρα το Κάιρο

Στη Βραζιλία, το 22% του ντίζελ πρέπει να εισάγεται και το μισό προέρχεται από τη Ρωσία, επειδή η τιμή είναι 15% έως 20% φθηνότερη από το καύσιμο από τις ΗΠΑ. Η Βραζιλία, μαζί με την Τουρκία, τη Σαουδική Αραβία και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, ήταν υπεύθυνη για το 65% των εισαγωγών ρωσικού ντίζελ μόνο το Μάιο, παρά το γεγονός πως είχαν σχεδόν μηδενικές εισαγωγές στην αρχή του έτους.

Αυτό φάνηκε στις συνεδριάσεις του Διεθνούς Οικονομικού Φόρουμ (SPIEF) της Αγίας Πετρούπολης. Κατά την ανοιχτή συνεδρίαση μεταξύ Μπραζίλια και Μόσχας, τα μέρη αντάλλαξαν απόψεις για στενότερη συνεργασία μεταξύ των χωρών, που, υπό τις συνθήκες συλλογικών κυρώσεων από τις δυτικές χώρες, επέκτειναν μόνο τις ευκαιρίες για ανταλλαγή αγαθών.

Εκπρόσωποι βραζιλιάνικων εταιρειών στη Ρωσία σημείωσαν ότι ήταν έτοιμοι να αναπτύξουν εμπορικές δραστηριότητες και να ανταποκριθούν σε όλες τις απαιτήσεις της ρωσικής αγοράς. Αναμένουν επίσης βοήθεια από τη Ρωσία σε γραφειοκρατικά ζητήματα, ώστε οι οικονομικές ανταλλαγές να λειτουργούν με τη συνολική τους ικανότητα.

Το 2022, ο όγκος συναλλαγών έφτασε σε επίπεδα ρεκόρ, τα οποία αυξήθηκαν κατά 31% από το 2021, φτάνοντας τα 9,8 δισεκατομμύρια δολάρια. Αυτό κατέστη δυνατό χάρη στη συνδυασμένη επιθυμία επιχειρηματικών και πολιτικών κύκλων να αναπτύξουν και να υποστηρίξουν τα κοινά ρωσο-βραζιλιάνικα συμφέροντα.

Υπάρχουν, ωστόσο, ορισμένες δυσκολίες που θα μπορούσαν να επηρεάσουν τον κύκλο εργασιών το 2023. Οι δύο βασικοί λόγοι είναι οι αμοιβαίοι υπολογισμοί και οι υλικοτεχνικές δυσκολίες. Κατά τη συνάντηση, τα μέρη συμφώνησαν να βρουν μεθόδους για τη δημιουργία ενός αποτελεσματικού συστήματος για το έργο και την ανάπτυξη του επιχειρηματικού τομέα και των δύο χωρών.

Ο επικεφαλής των τμημάτων Εμπορίου, Επενδύσεων και Αγροτικών Επιχειρήσεων στην Πρεσβεία της Βραζιλίας στη Μόσχα, Hugo Lins Gomes Ferreira, δήλωσε ότι το εμπόριο Βραζιλίας-Ρωσίας θα μπορούσε να σπάσει το ρεκόρ του 2022. Ο Ferreira δήλωσε επίσης πως οι ρωσικές εταιρείες, ιδιαίτερα στη βιομηχανία λιπασμάτων, ενδιαφέρονται όλο και περισσότερο να επενδύσουν στη Βραζιλία.

Η σημερινή προσέγγιση της Μπραζίλια με τη Ρωσία αποτελεί παράδειγμα για άλλες χώρες της Λατινικής Αμερικής και μετατρέπει τη χώρα σε «πύλη» για τη Μόσχα στην περιοχή. Το γεγονός ότι η Βραζιλία μπορεί να πετύχει καλύτερη θέση με τη Ρωσία μπορεί να ληφθεί ως παράδειγμα. Ανοίγει επίσης ένα τεράστιο παράθυρο ευκαιρίας για άλλες χώρες να εκδηλώσουν ενδιαφέρον για διαπραγματεύσεις με τη Μόσχα, ειδικά καθώς η Βενεζουέλα ιστορικά ήταν η μόνη άλλη χώρα της Νότιας Αμερικής με στενούς δεσμούς με τη Ρωσία. Σε αντίθεση με τη Βραζιλία, ωστόσο, η Βενεζουέλα δεν είναι περιφερειακή δύναμη.

Ως η μεγαλύτερη δύναμη της Λατινικής Αμερικής, η Βραζιλία συμπεριφέρεται και πάλι ως περιφερειακός ηγέτης και χρησιμοποιεί το κανάλι των BRICS για να διατηρήσει και να αυξήσει την οικονομική ροή μεταξύ των κρατών μελών. Ένα θέμα πάνω στο οποίο εργάζονται τόσο η Ρωσία όσο και η Βραζιλία είναι η δυνατότητα συναλλαγών σε νομίσματα διαφορετικά από το δολάριο ΗΠΑ.

Τον Απρίλιο, ο πρόεδρος της Βραζιλίας Luiz Inácio Lula da Silva κάλεσε τις μη δυτικές χώρες να εργαστούν για την αντικατάσταση του δολαρίου ΗΠΑ με δικά τους νομίσματα στο διεθνές εμπόριο.

«Κάθε βράδυ αναρωτιέμαι γιατί όλες οι χώρες πρέπει να βασίζουν τις συναλλαγές τους στο δολάριο», είπε ο Λούλα σε μια παθιασμένη ομιλία στη Νέα Τράπεζα Ανάπτυξης στη Σαγκάη, γνωστή και ως τράπεζα BRICS. "Γιατί δεν μπορούμε να κάνουμε συναλλαγές με βάση τα δικά μας νομίσματα;" πρόσθεσε, αποσπώντας το δυνατό χειροκρότημα από το κοινό Βραζιλιάνων και Κινέζων αξιωματούχων. «Ποιος αποφάσισε πως το δολάριο ήταν το νόμισμα μετά την εξαφάνιση του κανόνα του χρυσού;».

Οποιαδήποτε προσπάθεια της Βραζιλίας να σνομπάρει το αμερικανικό νόμισμα βραχυπρόθεσμα θα αντιμετωπίσει μια σημαντική πρόκληση και θα μπορούσε να οδηγήσει σε επιδείνωση των σχέσεων με την Ουάσιγκτον. Αν και το δολάριο χάνει τη δύναμή του και με επιταχυνόμενο ρυθμό από τότε που επιβλήθηκαν οι δυτικές κυρώσεις μετά τη ρωσική στρατιωτική επιχείρηση στην Ουκρανία, παραμένει ζωτικής σημασίας για τις παγκόσμιες αγορές εμπορευμάτων και θα εξακολουθήσει στο εγγύς μέλλον.

Λαμβάνοντας υπόψη πως η Βραζιλία αρνήθηκε να ευθυγραμμιστεί με την πολιτική της Δύσης για τη Ρωσία, προωθεί την αποδολαριοποίηση και τώρα έχει αντικαταστήσει τις ΗΠΑ με τη Ρωσία ως τον κύριο προμηθευτή της ντίζελ, μπορεί να αναμένεται ότι η Ουάσιγκτον θα αρχίσει να εντείνει την πίεση στη Βραζιλία. Επιπλέον, αν και ο Λούλα επαναλαμβάνει συνεχώς την ουδετερότητα της χώρας του για να μπορέσει να μεσολαβήσει πιθανές ειρηνευτικές συνομιλίες μεταξύ Ρωσίας και Ουκρανίας, ενόχλησε τις δυτικές χώρες νωρίτερα φέτος τονίζοντας ότι «ενθάρρυναν» τον πόλεμο εξοπλίζοντας την Ουκρανία.

Η αντίδραση της Βραζιλίας από τις ΗΠΑ για τη θέση της στην Ουκρανία και τη Ρωσία ήταν ελάχιστη, ειδικά σε σύγκριση με την Ινδία. Ωστόσο, αυτή η κατάσταση είναι απίθανο να αλλάξει, ειδικά εάν η χώρα της Λατινικής Αμερικής συνεχίσει μια ενεργειακή πολιτική που ευνοεί τη Ρωσία και προωθεί την αποδολαριοποίηση.

* Σε συνεργασία infobrics.org με τη Freepen.gr / Απόδοση στα ελληνικά Freepen.gr

Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail