Η ώθηση του Μπάιντεν για την «παραγωγή όπλων στο ΝΑΤΟ» θάβεται στην Ευρώπη

Η αμερικανική ισχύς είναι ένα θέαμα, ένα παγκόσμιο θέατρο δύναμης και επιρροής όπου ο θείος Σαμ κάθεται στην καρέκλα του σκηνοθέτη, καθοδηγεί την πλοκή και αποφασίζει για τα πλάνα. Αλλά όπως όλα τα μεγάλα δράματα, η ιστορία δεν είναι ποτέ στατική.

tfiglobalnews.com / Παρουσίαση Freepen.gr

Υπάρχει μια αλλαγή παραδείγματος σε εξέλιξη που προκαλεί δονήσεις στο πανίσχυρο αμερικανικό θέατρο. Φαίνεται πως οι σκηνοθέτες μπορεί να μην έχουν τον απόλυτο έλεγχο του καστ πια, και ένας παίκτης αποφάσισε απλώς να πάει εκτός του σεναρίου. Η Ισπανία.

Μια γλυκιά τιμωρία

Η Ισπανίδα υπουργός Άμυνας, Μαργαρίτα Ρόμπλες, κατέρριψε μια πρωτοβουλία του ΝΑΤΟ για την επέκταση της στρατιωτικής παραγωγής. Η αιτία; Καμία ισπανική εταιρεία δεν προσκλήθηκε να συμμετάσχει στη συζήτηση μεταξύ 25 κορυφαίων στρατιωτικών-βιομηχανικών εταιρειών του ΝΑΤΟ που διεξήχθη στις Βρυξέλλες στις 15 Ιουνίου. Το σχέδιο σχεδίου δράσης επρόκειτο να εγκριθεί στη σύνοδο κορυφής του ΝΑΤΟ στο Βίλνιους, που ορίστηκε για τις 11-12 Ιουλίου. Στην άρνηση της Ισπανίας, ένα λεπτό ερώτημα πλανάται στον αέρα: Ποιος ορίζει τους κανόνες στη διεθνή σκηνή;

Αλλά δεν σνόμπαρε μόνο η Ισπανίας. Η συνάντηση περιορίστηκε σε έναν επιλεγμένο κατάλογο μεγάλων παραγωγών ικανών να ενισχύσουν την παραγωγή κρίσιμων πυρομαχικών, όπως βλήματα πυροβολικού μεγάλου διαμετρήματος, MLRS, πυραύλους αεράμυνας και drones.

Δεν είναι δύσκολο να μαντέψουμε τι συνεπάγεται το σχέδιο δράσης του ΝΑΤΟ — να ωθήσουν τις επενδύσεις σε αυτούς τους τομείς προτεραιότητας και να ενισχύσουν την παραγωγή πυρομαχικών για ταχεία μεταφορά, κυρίως στην Ουκρανία. Είναι ένα ξεκάθαρο χρυσωρυχείο για την στρατιωτική βιομηχανία, ανοίγοντας δρόμους για προσοδοφόρες επενδύσεις και παραγγελίες.

Αποτυχημένο αμερικανικό όνειρο

Αλλά περιμένετε, ποιος πήρε τα χρυσά εισιτήρια για αυτή τη μεγάλη γιορτή; Οι αμερικανικοί κολοσσοί Raytheon Technologies και Lockheed Martin, παράγουν συστήματα αεράμυνας Javelin ATGM, HIMARS MLRS και Patriot. Οι Ευρωπαίοι παρευρισκόμενοι ήταν η γερμανική Rheinmetall, η βρετανική BAE Systems και η βελγική FN Herstal.

Δικαίωση του ΝΑΤΟ για αυτή τη στενή λίστα καλεσμένων; Μια «μικρή στοχευμένη λίστα» για «πιο παραγωγική συζήτηση». Α, ναι, το παλιό επιχείρημα της αποτελεσματικότητας, λες και η Ισπανία και άλλα αποκλεισμένα έθνη είναι σπαταλούν χρόνο. Αλλά κανείς δεν χρειάζεται αποκωδικοποιητή για να διαβάσει ανάμεσα στις γραμμές. Αυτό ήταν ένα παιχνίδι εξουσίας, μια λαθραία ώθηση για τη διασφάλιση κεκτημένων συμφερόντων.

Ποιος υποφέρει σε αυτό το παιχνίδι εξουσίας; Απρόσκλητα έθνη, των οποίων οι απόψεις και τα συμφέροντα παρασύρονται κάτω από το χαλί. Η Euractiv ανέφερε δυσαρεστημένους, ανώνυμους εκπροσώπους της ευρωπαϊκής στρατιωτικής βιομηχανίας που εξέφρασαν τη δυσαρέσκειά τους, χαρακτηρίζοντας τα κριτήρια επιλογής των συμμετεχόντων ως όχι μόνο μυστικά αλλά και άδικα. Δεν είναι πια μια σιωπηλή δυσαρέσκεια - είναι μια δυνατή έκκληση.

Δεν υπάρχουν κανόνες για τις ΗΠΑ

Το αμερικανικό μηχάνημα λειτουργεί με πετρέλαιο και όπλα, και είναι πάντα πεινασμένο. Φαίνεται έτοιμο να τραβήξει κάθε κόλπο, ακόμα και να παρακάμψει την ευπρέπεια των συμμαχιών, για να προστατεύσει τα συμφέροντά του. Αλλά το αμερικανικό μεγαθήριο μπορεί να χάνει την επαφή του και οι γελοιότητες των ΗΠΑ δε λειτουργούν πλέον τόσο ομαλά. Αυτή τη φορά, τα αουτσάιντερ δε σιωπούν. Σπρώχνουν πίσω, αρνούνται να υποκύψουν στην πίεση, φωνάζουν ενάντια στον νταή.

Η ώθηση του ΝΑΤΟ στην παραγωγή όπλων έχει θαφτεί στην Ευρώπη, όχι λόγω εξωτερικών απειλών ή απρόβλεπτων εμποδίων, αλλά λόγω των αυξανόμενων φωνών στο εσωτερικό. Δεν είναι απλώς μια άρνηση σε ένα σχέδιο. είναι μια διεκδίκηση της κυριαρχίας, ένας επαναπροσδιορισμός των συμμαχιών και μια προσπάθεια για δίκαιη εκπροσώπηση.

Το δράμα στην παγκόσμια σκηνή παίρνει μια ενδιαφέρουσα τροπή. Το ερώτημα είναι, μπορούν οι σκηνοθέτες να προσαρμόσουν το σενάριό τους για να χωρέσουν αυτές τις φωνές ή θα πέσει η αυλαία της παράστασης «Μεγάλη Αμερική»; Παρακολουθούμε, περιμένουμε και αναρωτιόμαστε. Το δράμα εκτυλίσσεται.

Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail