Ουκρανοί στο συνοριακό πέρασμα Σλοβακίας-Ουκρανίας στο Vyšné Nemecký στις 27 Φεβρουαρίου 2022. Φωτογραφία: Profimedia.cz |
ΝΤΑΝΙΕΛ ΚΑΪΖΕΡ - echo24.cz / Παρουσίαση - Freepen.gr
Με τη βοήθεια της αντίθεσης από τους Τέσσερις του Βίσεγκραντ, η πρόταση για ποσοστώσεις απέτυχε εκείνη την στιγμή, αλλά τώρα εφαρμόζονται χωρίς ιδιαίτερη αντίσταση και χωρίς προσοχή. Παρά τις αρχικές διαμαρτυρίες από ένα συνασπισμό εθνών με επικεφαλής την Ιταλία, η αντιπολίτευση κατέρρευσε την τελευταία στιγμή και μόνο η Ουγγαρία και η Πολωνία κατέληξαν να καταψηφίσουν τα σχέδια. Υπέρ ψήφισε ο Τσέχος υπουργός Εσωτερικών Vít Rakušan.
Οι ποσοστώσεις αποτελούν μόνο ένα μέρος μιας μεγάλης μεταρρύθμισης της νομοθεσίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης για το άσυλο, και τέτοιες μεταρρυθμίσεις έχουν συζητηθεί εντατικά από τη μεταναστευτική κρίση του 2015. Η εγκεκριμένη πρόταση βασίζεται στην αρχή της λιγότερης παράνομης, παράτυπης μετανάστευσης και περισσότερης νόμιμης μετανάστευσης.
Τα κέντρα κράτησης στα εξωτερικά σύνορα της ΕΕ θα πρέπει να χρησιμεύουν για την αποτροπή των παράνομων εισόδων. Σκοπός των κέντρων είναι να μην επιτρέψουν σε αιτούντες άσυλο που προέρχονται από χώρες «χωρίς συγκρούσεις» να εισέλθουν στην Ευρώπη, αλλά δε θα υπάρχει τρόπος να απελαθούν από την Ευρώπη ακόμη και αν οι αιτήσεις τους απορριφθούν.
Οι επικριτές φοβούνται πως αυτά τα κέντρα κράτησης θα είναι σαν φυλακή. Ωστόσο, τα νέα σχέδια αναφέρουν ότι η αρχική αξιολόγηση της αίτησης ασύλου ενός ατόμου δε θα πρέπει να διαρκέσει περισσότερο από 12 εβδομάδες.
Η πλειοψηφία των αιτούντων άσυλο θα περάσει από αυτό το πρώτο εμπόδιο, και έτσι, τίθεται το ερώτημα, τι να τους κάνουμε; Οι υπουργοί Εσωτερικών συμφώνησαν την περασμένη εβδομάδα ότι τουλάχιστον 30.000 αιτούντες ετησίως θα επανεγκαθίστανται από υπερφορτωμένα κράτη μέλη όπως η Ιταλία ή η Ελλάδα σε λιγότερο επιβαρυμένα κράτη μέλη. Αυτό είναι το ελάχιστο, ενώ δεν υπάρχει μέγιστο για τις λεγόμενες μετεγκαταστάσεις.
Ο Τσέχος υπουργός Εσωτερικών Vít Rakušan πουλά τώρα το γεγονός ότι ένα κράτος μέλος της ΕΕ θα μπορεί να πληρώσει τουλάχιστον 20.000 ευρώ για να αρνηθεί έναν αιτούντα άσυλο. Ο Rakušan το περιέγραψε ως «αλληλεγγύη χωρίς υποχρεωτικές ποσοστώσεις».
Κατά τη διάρκεια μιας κρίσης όπως αυτή μόλις πριν από οκτώ χρόνια, το τσεχικό υπουργείο Εσωτερικών αποφάσισε να δεχθεί περίπου 2.700 πρόσφυγες. Εάν αυτή η κρίση βιβλικών διαστάσεων επαναλαμβανόταν, η Πράγα θα μπορούσε να απορρίψει τις νέες αφίξεις έναντι αμοιβής περίπου 54,6 εκατομμυρίων ευρώ ή 1,3 δισεκατομμυρίων κορωνών.
Αλλά δεν υπάρχει ανώτατο όριο, και με τη μαζική μετανάστευση στην Ευρώπη να αυξάνεται με τρομακτικό ρυθμό, η Τσεχία θα μπορούσε θεωρητικά να έχει εκατοντάδες εκατομμύρια υποχρεώσεις κάθε χρόνο.